Kivi – Kalorije, vitamini i prednosti za zdravlje

Kivi je bobičasto voće, primamljivog, egzotičnog izgleda i neodoljivog ukusa. Kovi je sočan, kiselkast i pun vode, zbog čega spada u veoma osvežavajuće vrste voća, a pored toga je i prava vitaminska bomba.

Popularan je i kao sveža letnja poslastica sam za sebe, često se kombinuje sa drugim voćem kao sastojak u voćnoj salati ili voćnim šejkovima, odnosno popularnim smoothie napicima, nije neobično da se nađe i u kolačima, pa i kao dodatak u nekim drugim jelima ili dezertima.

Danas je veoma popularan među sledbenicima wellness kulture, veganstvu i vegeterijanstvu, ljubiteljima sirove hrane, ishrane bazirane na što prirodnijim sastojcima uopšte i svim poklonicima zdravog načina života.

kivi-kalorije-vitamini-i-prednosti-za-zdravlje

O kiviju

Kivi pripada porodici bobičastog voća, mada ga retko povezujemo sa ostalim bobicama, pošto su njegovi plodovi veći. Plodove kivija rađa nekoliko vrsta loze iz roda Actinidia. Ovo egzotično voće je nativna vrsta u severnoj i istočnoj Kini, odakle se u toku ranog dvadesetog veka proširilo na područje Novog Zelanda. Upravo na toj teritoriji je i započelo plantažno gajenje kivija i njegova komercijalizacija. Nakon Drugog Svetskog rata, kivi je sa Novog Zelanda stigao u Kaliforniju, gde se redovno uvozi i distribuira. U Evropi, kivi možemo da pronađemo u mediteranskim krajevima. Iako je kivi nacionalno voće Kine, ona nikada nije bila veliki proizvođač, već se kivi tamo uglavnom prikupljao u divljini, odnosno nije se uzgajao.

Evropljani su, početkom dvadesetog veka, kivi nazivali ‘kineski ogrozd’, pošto ih je ukus ovog voća na njega najviše podsećao. Šezdesetih godina dvadesetog veka, Novozelanđani su ga prilikom izvoza zvali ‘kivi-voće’, odnosno ‘kiwifruit’. Polovinom šezdesetih, naziv je prosto skraćen na ‘kivi’, kako je ovo voće i danas najpoznatije u svetu. Zanimljivo je da se na Novom Zelandu retko koristi naziv ‘kivi’ da bi se opisalo voće, već se on najčešće vezuje za jednu vrstu ptice i narod Kivi.

Nutritivni sastav kivija

Kada je reč o osnovnim makronutrijentima, kivi može da se pohvali niskim glikemijskim indeksom, malom sadržaju masnoća i šećera.

 • Ugljeni hidrati – 10.12 gr
 • Proteini – 0.79 gr
 • Masti – 0.36 gr

Vitaminska bomba

Kivi je prava riznica vitamina i drugih hranljivih materija. Pre svega, izuzetno je bogat vitaminom C. Takođe sadrži značajne količine vitamina K, vitamina E, bakra, vlakana, kalijuma, folata i mangana.

Prema tablici dnevnog unosa ovih nutrijenata za prosečnu osobu, jedan plod kivija srednje večičine sadrži sledeće procente pomenutih elemenata:

 • Vitamin C – 63.96 gr (85%)
 • Vitamin K – 27.82 mcg (31%)
 • Vitamin E – 1.01 mg (7%)
 • Bakar – 0.09 mg (10%)
 • Vlakna – 2.07 gr (8%)
 • Kalijum – 215.28 mg (6%)
 • Folati – 17.25 mcg (4%)
 • Mangan – 0.07 mg (4%)

Porcija od 100 gr kivija, obezbeđuje čak 155% vitamina C, dakle i više nego što je prosečnom organizmu potrebno na dnevnoj bazi.

loading...

Riznica antioksidanata

Plod kivija je bogat antioksidansima, pre svega pomenutim C vitaminom. Vitamin C je primarni tip antioksidanasa rastvorljivih u vodi, što znači da ga naš organizam izuzetno dobro absorbuje. On je moćan borac protiv opasnih slobodnih radikala, te u tom smislu izuzetno važan za zaštitu našeg organizma od opasnih, pa i potencijalno fatalnih zdravstvenih stanja.

Dovoljan unos C vitamina poboljšava funkcionisanje imunog sistema, te tako smanjuje rizik od svih vrsta oboljenja, počev od obične prehlade, sve do ozbiljnih oboljenja poput ateroskleroze, raka creva, kardiovaskularnih komplikacija i tako dalje.

Drugi izuzetno važan sastojak u kiviju su dijetetska vlakna, za koja se pokazalo da su izuzetno korisna u mnogim situacijama. Hrana bogata dijetetskim vlaknima pomaže organizmu da se izbori sa povišenim holesterolom, što doprinosi dobrom zdravlju srca.

Takođe, vlakna iz ploda kivija pospešuju izbacivanje toksina i štetnih materija, pročišćavaju creva i pomažu njihov rad. Takođe, pomažu da nivo šećera u krvi ostane na poželjnom i zdravom nivou.

Koliko kivi ima kalorija?

Kivi nije kalorično voće, te je stoga odličan izbor za osobe koje žele da regulišu svpoju telesnu težinu. Prosečan plod kivija, veličine od oko 5 cm u preseku i težine od oko 70 gr ima samo 42 kalorije. Porcija od 100 gr kivija ima oko 61 kaloriju, što ovo voće čini izuzetno hranljivom i korisnom namirnicom, bez opasnosti od viška kilograma i stvaranja masnih naslaga.

Pored malog broja kalorija, kivi jako povoljno utiče na metaboličke funkcije organizma, a pogotovo na sistem za varenje. Dobro je poznato da pomaže kod konstipacije, što doprinosi bržem oslobađanju od neželjenih materija iz tela i zadržavanja toksina. Sve to zajedno pomaže u održanju vitke linije i dobrog zdravlja.

Koje su zdravstvene prednosti kivija?

Kivi se smatra veoma zdravom voćkom, a njegove dobrobiti po ljudski organizam su dobro poznate. Neke smo već pomenuli, a ima ih još. Pre svega, već je pomenut izuzetan značaj udela vitamina C u kiviju. On je prava bomba ovog dragocenog i važnog vitamina, te stoga predstavlja izuzetnu namirnicu za zdravlje i prevenciju raznih oboljenja i stanja. Upravo zbog ovog svojstva kivi kupujemo tokom zime, kada našem organizmu treba malo dodatne zaštite od sezonskih virusa i prehlade.

Osim toga, postoji još čudesnih svojstava kivija, o kojima se manje govori.

Zdrava DNK – Kivi je prava super hrana za čovekovu DNK; on pomaže da DNK ostane u dobrom stanju i da bude manje podložna opasnim mutacijama i oštećenjima. Znamo da oštećena DNk vodi brojnim komplikacijama i ozbiljnim oboljenjima sa potencijalno fatalnim ishodom. Naučna istraživanja o blagodatima kivija pronašla su da ovo čudesno voće ima izuzetno važan učinak za našu DNK. Iako nisu sasvim sigurni koje to tačno supstance u samom plodu kivija pozitivno deluje na DNK i održava je zdrvom, definitivni pozitivan efekat kivija je potvrđen.

Deo zasluge za takav učinak svakako nosi veliki udeo vitamina C u kiviju, ali najverovatnije mu u tome pomažu i drugi antioksidansi i nutrijenti koji se nalaze u plodu kivija.

Regulacija krvnog pritiska i holesterola – Pored čudesnog vitamina C, sadržaj dijetetskih vlakana u kiviju igra veoma važnu ulogu i donosi mnogo koristi za ljudski organizam i sveukupno zdravlje. Već smo pomenuli koliko su dijetetska vlakna važna za detoksikaciju tela i koliko povoljno utiču na digestivni trakt, sprečavajući pojavu zatvora i regulišući rad creva. Visok sadržaj vlakana je odgovoran i za pozitivni efekat koji kivi ima na snižavanje i regulaciju nivoa holesterola u krvi. Kako pored vlakana sadrži i kalijum, kivi je takođe odlična namirnica i prirodni regulator krvnog pritiska.

Kako najbolje iskoristiti kivi?

Većinu voća je najbolje konzumirati sveže, bez preterane obrade i pripreme. Na taj način iskorišćavamo sve njegove nutrijente, u prirodnom obliku i sadržini. Kivi je takođe jedno od voća koje treba jesto sveže.

Naravno, neophodno je oljuštiti njegovu dlakavu ljusku i iseći ga ili jednostavno pojesti u komadu. Kivi je mekane i sočne teksture i ima semenke koje se jedu, tako da mu nije potreban neki poseban vid pripreme.

Odaberite uvek zrele, ne previše tvrde ni mekane plodove. Zreo kivi je braon zelenkaste boje, uglavnom veličine srednjeg jajeta i blago je mek na stisak. Evo nekoliko predloga kako da uključite više kivija u svoju dijetu:

Tropski miks – Kivi je izvrstan u kombinaciji sa drugim tropskim voćkama, pa može da bude baza ili sastojak zdrave i slatke voćne salate, odnosno tropskog koktela. Oljuštite i iseckajte kivi, ananas, mango i papaju, a možete, naravno, da odaberete i drugo voće po ukusu. Mogućnosti su brojne, a svaka varijanta predstavlja izuzetno zdravu poslasticu i pravu riznicu vitamina. Jedino što je važno, jeste da vodite računa o količinama, pošto voće sadrži šećer. Jedna šolja ili manja činija kivi koktela će učiniti čuda za vaše zdravlje i oduševiti vas aromatičnim egzotičnim ukusom.

Kivi smoothieSmoothie napici su izuzetno popularni u poslednje vreme, a kivi je zbog svojih svojstava i forme izvrstan sastojak za priremu ove super hrane. Napravite zeleni smoothie od kivija, spanaća, jabuka i krušaka. Oljuštite i operite voće, iseckajte i izmiksujte u blenderu. Smoothie napici su odlični kao jutarnji obrok ili deo obroka, kao užina, nakon treninga i slično.

Kivi salata – Kivi može da se kombinuje i sa drugim svežim namirnicama osim voća. Iseckajte ga na kockice i dodajte u zelenu salatu sa malo oraha, sušenih brusnica ili grožđa, seckanih jabuka, malo feta sira i laganim sirćetnim prelivom.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: