Kokosovo ulje – kalorije, vitamini i prednosti za kosu, lice, zube i zdravlje

Postoje brojna eterična ulja, organskog porekla, prerađena ili neprerađena, koja su danas u širokoj upotrebi. Jedno od i te kako korisnih ulja koje je može se slobodno reći nepravedno zapostavljeno, jeste i kokosovo ulje, jedan od produkata kokosove palme i mesnatog kokosovog oraha.

Organsko, ili drugačije nazvano ekstra devičansko kokosovo ulje, spada u najzdravija ulja na svetu. I te kako je prisutno u svim segmentima našeg života, od spravljanja raznih napitaka, preko dodatka salatama, za spravljanje najrazličitijih vrsta hrane, pa sve do upotrebe u kozmetologiji. Aroma i ukus kokosa jesu jedne od najkarakterističnijih aroma na svetu.

Ekstra devičansko kokosovo ulje

Kada govorimo o ovom ulju, govorimo zapravo o jednoj zdravoj, zasićenoj masnoći, koja nema dodataka štetnih trans-masti koje mogu dovesti do raznih bolesti organizma. Kokosovo ulje sadrži takozvane srednje lančane masne kiseline koje ne opterećuju žuč, ne idu u krvotok, već se direktno iz creva resorbuju u jetru, imaju antibakterijsko i antivirusno dejstvo i učestvuju u snižavanju nivoa holesterola u krvi.

Kokosovo ulje - kalorije, vitamini i prednosti za kosu, lice, zube i zdravlje

Ovo ulje o kome govorimo jeste 100% organsko kokosovo ulje, dobijeno od organski gajenih, svežih kokosa, hladnim ceđenjem njihovih mesnatih delova (kopra – sušeno meso kokosovog oraha), nije niti rafinisano, niti hidrogenizovano. Kao takvo, ono je idealno za upotrebu kako u kulinarske svrhe, tako i za zaštitu kože i kose, za masažu, protiv starenja, staračkih fleka, za beljenje zuba, skidanje suvišnih kilograma i slično.

Naravno, kao što postoji i nerafinisano kokosovo ulje, isto tako postoji i rafinisano, ulje koje se previše obrađuje procesom proizvodnje, beli i dezodoriše. Preterano izlaganje toploti i raznim vrstama prerade i obrade, čini da ovo ulje izgubi svoje zdrave sastojke. Na žalost, ovog ulja na našem tržištu ima i te kako puno, te se često domaćice prevare i kupe ga, a pre svega zbog nešto pristupačnije cene u odnosu na organsko, ekstra devičansko ulje kokosa.

Nutritivni sastav kokosovog ulja

Kako smo već i pomenuli, glavni sastojak organskog, ekstradevičanskog kokosovog ulja jesu zasićene masti i to pre svega laurinska kiselina. Upravo zahvaljujući ovom sastojku, kokosovo ulje idealno je za zaštitu organizma od brojnih infektivnih bolesti izazvanih bakterijama, virusima i gljivicama. Ova kiselina nalazi se jedino još i u majčinom mleku, te na taj način štiti dete od infekcija.

Sledeći veoma bitan sastojak kokosovog ulja jeste i kaprilna kiselina, koja takođe ima gotovo istu ulogu kao i laurinska u organizmu, s tim što ima jače fungicidno dejstvo, a podstiče i rast dobrih bakterija u organizmu.

Osnovna karakteristika ovih kiselina jeste da se one ne akumuliraju tj ne talože u organizmu, već se lako vare, resorbuju i metabolizuju. One se transportuju direktno u jetru iz creva gde se iskorišćavaju za energiju i ne opterećuju dodatno organizam. Ovo ulje jeste dakle jedna zdrava masnoća, koja ne sadrži gluten, holesterol, niti bilo kakve druge štetne masti, aditive i konzervanse.

100 grama kokosovog ulja ima oko 860 kalorija, no, ne dozvolite da vas tako velika brojka uplaši. Najbitnije od svega u priči o kalorijama jeste kako se i u kojoj meri neka namirnica metabolizuje, a već smo potvrdili da se ulje kokosa odlično metaboliše u organizmu te da ne stvara gojaznost, čak naprotiv, dobro je i kao sredstvo za skidanje kilograma.

loading...

Pored ovih masnih zasićenih kiselina, ulje kokosa sadrži veoma mali procenat polinezasićenih kiselina, ali i minerale kakvi su gvožđe i cink. Od vitamina, kokosovo ulje bogato je vitaminom K i vitaminom E, koji su idealni kako za detoksikaciju čitavog organizma i u borbi protiv slobodnih radikala, a samim tim i za prevenciju tumorskih procesa, tako i za zaštitu kože od brojnih štetnih dejstava spolja.

Lekovita svojstva kokosovog ulja

Blagodeti i lekovita svojstva kokosovog ulja toliko su rasprostranjena i brojna, da bi se o njima moglo govoriti i u zasebnoj temi. Naime, neka od njih smo već i pomenuli. To su pre svega njegovo antibakterijsko, antivirusno i fungicidno, ali i dejstvo u borbi protiv parazitarnih infekcija. To su infekcije Candidom albicans, metiljima čiji rast zaustavlja, parazitom Giardiom lambliom, kao i virusima gripa i drugih zaraznih bolesti. Dakle, na prvom mestu, ovo ulje i njegovo redovno konzumiranje može prevenirati nastanak brojnih infekcija gore pomenutim infektivnim agensima, ali isto tako i pomoći u terapiji protiv istih u nastalnim oboljenjima koja oni izazivaju.

Nadalje, ovo ulje, kako smo i pomenuli, dovodi do smanjenja nivoa holesterola u krvi te tako štiti pre svega krvne sudove, a zatim i srce i mozak, kako od aterosklerotskih promena, tako i od infarkta glavnih organa. Kokosovo ulje smanjuje nivo lošeg LDL holesterola i triglicerida, jer nema nikakvog formiranja štetnih masti koje bi se mogle taložiti u krvnim sudovima i dovesti do njihovog začepljenja.

Kokosovo ulje idealno je za regulaciju nivoa šećera u krvi, te ima stoga važnu ulogu kako u prevenciji, tako i kao pomoćna terapija osobama koje boluju od dijabetesa tip 2. Nadalje, ulje kokosa reguliše i rad i funkciju pankreasa, štitne žlezde i brojnih drugih važnih organa.

Kokosovo ulje kao lek dobro je i za ublažavanje probavnih tegoba, problema sa želudačnom kiselinom, sa crevima, kao i sa hemoroidima. Kada je u pitanju crevni trakt, ovo ulje je idealno kao pomoć terapiji kod raznih vrsta kolitisa, kakvi su Kronov i ulcerozni kolitis, koji su i te kako teške bolesti.

Svojim antioksidantnim dejstvom i vitaminima K i E, idealno je za borbu protiv slobodnih radikala. Takođe, ovakvim dejstvom ali i uz pomoć zasićenih kiselina koje se ne pretvaraju u štetne masti u organizmu, kokosovo ulje idealno je za prevenciju brojnih tumorskih procesa u organizmu.

Ketoni koji mogu nastati kao produkt obrade ovih masti u jetri imaju ulogu u regulaciji epi napada. Takođe, upotreba ovog ulja može u velikoj meri doprineti terapiji kod raznih poremećaja ponašanja i kod narušavanja stabilnosti nervnog sistema, kao i kod parkinsonizma na primer.

Ovo ulje reguliše hormonske disbalanse u organizmu, reguliše i umiruje upalne procese, ali isto tako učestvuje i u potpunoj detoksikaciji organizma uopšte. Idealno je tako za primenu kod žena u menopauzi ili za regulaciju simptoma PMS-a.

Sve ove efekte kokosovo ulje postiže uglavnom konzumacijom put hrane, ali isto tako, ne smeju se zaboraviti i njegove blagodeti put spoljašnje upotrebe, tj na kožu, kosu, nokte, koje ono ispoljava ukoliko se nanosi redovno i u kontinuitetu.

Kokosovo ulje u ishrani

Ako ste se zapitali kako se koristi kokosovo ulje u ishrani, tj na koje načine ga možemo uneti u svoj organizam, u kojim oblicima i u kojoj hrani, sada ćemo vam dati odgovor.

Kokosovo ulje se u ishrani može koristiti za pečenje, prženje, u vidu šejkova, može se stavljati u salate ili se jednostavno konzumirati na kašiku. Kokosovo ulje obično je upakovano u teglice i ima izgled čvrste, bele kao staklaste supstance, koje se topi na nešto većoj temperaturi od sobne (na 25 stepeni celzijusa).

Kako smo već pomenuli, ovo ulje se može koristiti za pečenje, kuvanje i prženje, jer dosta bolje „podnosi“ visoke temperature od svih ostalih ulja, a da pri tom neće stvoriti značajnije štetne posledice u organizmu, koje druga ulja stvaraju oslobađanjem slobodnih radikala i pretvarajući svoje zdrave masti u trans oblike.

Ulje kokosa ima dug rok trajanja i može se čuvati i van frižidera nekoliko godina, a da ne užegne. Pri tom, njegov miris i ukus je i te kako pogodan i blag, a opet karakterističan za spremanje svakakvih vrsta jela.

Kokosovo ulje za jelo može se koristiti na razne načine. Mogu se njime prelivati razne salate, kako slane, tako i voćne, u kombinaciji sa slatkom pavlakom na primer. Nadalje, kokosovo ulje možete umešati u svoja testa, umesto kakvog drugog običnog ulja, možete na njemu peći i pržiti kao i kuvati razne namirnice jer, kako smo pomenuli, ono je znatno stabilnije i bolje podnosi više temperature od ostalih vrsta ulja. Od njega možete spravljati najzdravije šejkove, najukusnije kolače, sipati ga u svoj sok kao ukusni dodatak.

Upotreba kokosovog ulja u kozmetologiji

Pored upotrebe kokosovog ulja u ishrani, ono je takođe dobilo svoju širu primenu, a to je nega komletnog tela. Kao takvo, ono se koristi za negu kože, kose, u vidu balzama za usne, za negu noktiju, zuba.

Osnovne blagodeti takozvane spoljašnje primene kokosovog ulja jesu da ono :

– vlaži i omekšava suvu kožu
– smanjuje bore oko očiju, a isto tako ublažava podočnjake ili pak njihov nastanak
– takođe, dobro je i za održavanje tonusa kože, sprečavanja nastanka bora i staračkih fleka
– stvara zaštitnu barijeru na koži od brojnih štetnih spoljašnjih, ali i unutrašnjih dejstava
– pomaže terapeutski u terapiji ekcema, psorijaze kao i opekotina od sunca
– koristi se za pripremu kože pre brijanja
– ublažava, tj zaceljuje zanoktice, gljivična oboljenja nokta
– koristi se za uklanjanje šminke
– idealno je za izbeljivanje zuba, a osobito ako se kombinuje sa sodom bikarbonom sačiniće savršenu pastu za zube
– ublažava nastanak proširenih vena, kako na ekstremitetima tako i nastanak hemoroida u analnoj regiji
– u kombinaciji sa sodom i skrobom nastaje svojevrstan dezodorans
– idealno je za masažu, kao prirodni lubrikant, kao krema za sunčanje
– za kožu je idealno jer uklanja i ožiljke i strije
– idealno je i kao maska za kosu, za suve, ispucale, rascvetale krajeve koje oporavlja
– kokosovo ulje idealno je za detoksikaciju organizma u celini, ukoliko se recimo mulja u prepodnevnim satima, nakon ustajanja u ustima oko 20 minuta, a isto tako i za higijenu oralne regije
– ako imate alergiju ili vam curi iz nosa, možete naneti malo kokosovog ulja u nozdrve i problem će biti rešen

Upotreba kokosovog ulja za negu kose

kokosovo-ulje-za-kosu-cena-i-upotreba

Kokos se, kada je u pitanju nega kose, najčešće pominje u vidu pakovanja koje pomaže u nezi oštećene i suve kose ili pak njenih krajeva. Kokosovo ulje za kosu upotrebljavaju još od davnina i pripadnici tropskih naroda, koji stoga u starosti nemaju ni jednu sedu, niti imaju problem sa opadanjem kose, jer su kokosovo ulje koristili od detinjstva. U te svrhe kokosovo ulje se može koristiti samo, ili uz dodatak nekog drugog biljnog ili eteričnog ulja. Preporuka je da se koristi jojobino ulje, mada i čičkovo takođe dolazi u obzir.

Recept koji vam danas dajemo za spravljanje pakovanja za kosu od kokosovog ulja, sastoji se od tri sastojka – 100 grama kokosovog ulja, 20 ml biljnog ulja jojobe i 100 kapi eteričnog ulja ruzmarina koji podstiče cirkulaciju u koži glave.

Ovakvo pakovanje nanosi se na kosu nakon što se sjedini i dobro se utrlja u vlasište. Potom se ostavi da odstoji pola sata, a može ukoliko nemate nikakve obaveze i da prenoći, što je još bolja opcija. Potom operite kosu. Najbolje rezultate maska za kosu od kokosovog ulja pokazaće ukoliko je budete koristili svake nedelje prvih mesec dana, a zatim i svake druge nedelje ili pak jednom mesečno.

Rezultati su osobito vidljivi kod suve i oštećenje kose, a osobito kod vlasi koja je bila izložena visokoj temperaturi, na leto, pri prekomernom izlaganju sunčevim zracima. Moguće je da ulje kokosa koristite i nakon pranja kose da smirite, oblikujete vlasi i date im svežinu i lep izgled.

Kokosovo ulje za negu kože

Upotreba kokosovog ulja za negu kože ne sme se ni u kom slučaju zanemariti, osobito kada je u pitanju nega suve, dehidrirane, ispucale kože, kod postojanja podočnjaka, bora i pega na licu, ili pak zanoktica. Osobito je značajna i primena kao melema za sunčanje, ali i kao melema koji se koristi posle izrazitog izlaganja suncu.

Kokosovo ulje idealno je za sve tipove kože. Karakteristično je da ga koža veoma dobro i brzo upija, te da ono ne ostavlja mastan trag na njoj. Kokosovo ulje može se nanositi na kožu u svom čvrstom stanju, dakle u vidu maslaca, ili se može rastopiti na temperaturi od oko 25 stepeni celzijusa, i pomešati sa drugim uljima u tečnom stanju. Ulja se mogu sjediniti i sa kokosovim uljem u vidu maslaca, ukoliko ih izmiksate mikserom.

Recept koji se najčešće koristi za negu tela priprema se na sledeći način:

50 grama kokosovog ulja sjedini se sa 50 ml bademovog ulja, 15 kapi eteričnog ulja palmarosa, 10 kapi eteričnog geranij ulja, 15 kapi ulja ružino drvo.

Kokosovo ulje za lice može da se koristi samostalno ili u vidu maske od 30 grama kokosovog ulja, 6 kapi eteričnog ulja semena mrkve, 6 kapi eteričnog ulja ruzmarina, 6 kapi eteričnog ulja lavande.

Kokosovo ulje idealno je i za primenu kod beba, za vlaženje kože, a kada su odrasli u pitanju, smatra se idealnim sredstvom za ravnomerno potamnjivanje, međutim, upotreba zahteva oprez jer kokosovo ulje za sunčanje ne sadrži zaštitni faktor.

Kokosovo ulje se može upotrebiti i za spravljanje sredstva za skidanje šminke, gde u kombinaciji sa AD uljanim kapima idealno skida šminku, a isto tako regeneriše kožu, daje joj elastičnost, vitalnost i svežinu, i štiti od nastanka novih bora i pega.

Nega ruku i usana

Kokosovo ulje možete nanositi samo na ruke, ukoliko su one izložene čestom pranju, hladnoći ili su suve, ispucale i dehidrirane. Tako, kokosovo ulje će im vratiti elastičnost i mekoću. Ovo ulje je zato i stalni glavni sastojak domaćih sapuna, ali i raznoraznih domaćih pilinga za telo koji se spravljaju u kućnim uslovima.

Za negu usana kokosovo ulje se stavlja i u razne balzame,samostalno ili u kombinaciji sa shea maslacom. Može mu se još dodati i ulje jojobe, eterično ulje narandže i pčelinji vosak i balzam za usne je napravljen. Na taj način i vaše usne će biti zaštićene od isušivanja, negovane i neispucale.

Nega zuba kokosovim uljem

Kako smo već i pomenuli, kokosovo ulje jeste namirnica za koju je otkriveno da ima svojstvo i da izbeljuje zube. Ono što najpre želimo da napomenemo da muljane kokosovog ulja u ustima dovodi pre svega do uništavanja bakterija, te na taj način ulje kokosa ima i zaštitnu ulogu u zdravlju zuba, tj u oralnoj higijeni.

Takođe, otkriveno je da kokosovo ulje ima i svojstvo da izbeli zube, gde se može umesto paste kombinovati sa sodom bikarbonom, te će rezultati biti i više nego identični, a istovremeno i odlični.

Ipak, rezultati izbeljivanja nisu u potpunosti dokazani. Ono što je zasigurno dokazano jeste da laurinska kiselina iz kokosovog ulja, redovnim bućkanjem ulja koje smo pominjali, uništava bakterije koje su i glavni krivci za nastanak žutih i kvarnih zuba, te na taj način održava oralnu higijenu i svež dah. Drugi pak smatraju da mućkanje jednom dnevno kokosovog ulja u ustima tokom 10 dana, obećava primetnu razliku.

Kako je veoma prijatnog ukusa, ne sadrži nikakve štetne materije, ne stvara penu u ustima, nije previše skupo, oporavlja zube i štiti desni, zašto se ne biste i oprobali u izbeljivanju na ovaj način. Za to ga možete koristiti samostalno ili u kombinaciji sa sodom bikarbonom i kapima ulja mente. Istovremeno, bućkanje će obezbediti detoksikaciju organizma, rešiće mnoge probleme kakvi su glavobolja, umor, relaksiraće vaš organizam u potpunosti.

Kokosovo ulje za mršavljenje

Još jedna velika prednost ovog ulja jeste i njegovo učešće u smanjenju telesne težine, tj u gubljenju kilograma i u oblikovanju tela. Kako smo već i pomenuli, kokosovo ulje nema štetnih masti u svom sastavu, resorbuje se direktno u jetru gde se metaboliše u čistu energiju, i zbog takvog svog brzog metabolisanja, broj njegovih kalorija je apsolutno zanemarljiv.

Dame obožavaju kokosovo ulje najpre iz ovog razloga. Otuda možda i ideja da se ono stavlja u sve vrste jela, da se koristi za pečenje, prženje, kao sastojak dijetetskih šejkova i salata. Ono što je najveća prednost jeste da se konzumiranjem ove namirnice najpre skidaju tvrdokorne naslage sala sa stomačne regije.

Masne kiseline srednjeg lanca, koje su najzastupljenije u kokosovom ulju, ne samo da daju osećaj sitosti, već i ubrzavaju metabolizam i stvaraju energiju u organizmu neophodnu za sagorevanje kalorija. Samo jedna kafena kašičica ulja može da spreči prejedanje i da „zavara glad“.

Dakle, ono što je zapravo cilj, jeste da se u organizam unose zdrave masti, ali da se nikako ne pretera sa količinom kokosovog ulja na dan. Ona bi trebalo da iznosi do 2 kašike, dakle maksimum oko 30 grama ulja na dan. Ubrzo potom primetićete rezultate, kokosovo ulje pospešiće metabolizam, sprečiti taloženje masti, a istovremeno i istopiti postojeće naslage.

Gde kupiti kokosovo ulje i koja mu je cena?

Ostaje nam još da damo i odgovor na pitanje – Gde kupiti kokosovo ulje i koja mu je cena? Kokosovo ulje možete kupiti u svim većim marketima ili bolje opremljenim prodavnicama, kao i u svim prodavnicama zdrave hrane. Cena za teglice od po 250-350 mg ili više, varira od 350 do 1000 dinara.

Složićemo se da, ako uporedimo sve blagodeti koje nam ono može doneti, cena i nije preterano velika. Naravno, cena je manja za rafinisana ulja, manjeg kvaliteta, ali upravo je zbog toga bolje kupiti organsko ulje koje sadrži sve ono što je potrebno našem organizmu u celini, pa i po nešto višoj ceni.

Sada kada smo upoznati sa svim blagodetima koje kokosovo ulje može da pruži našem organizmu, kako spolja, tako i iznutra, bez predomišljanja nabavite već sutra svoju teglicu ekstra devičanskog kokosovog ulja i obradujte sebe i svoje najdraže kakvom slanom ili voćnom salatom obogaćenom ukusom kokosa. Obezbedite sebi i svojoj porodici na vreme oazu punu zdravlja, prečistite svoj organizam i revitalizujte svoje telo kako spolja tako i iznutra.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: