Najčešće bolesti kod dece

Niko ne voli bilo koju vrstu bolesti. Ni odrasli niti deca. Kod dece je još izraženije nezadovoljstvo kada se javi neka vrsta bolesti, bilo da je u pitanju obična prehlada ili nešto ozbiljnije.

Ona tada postaju razdraženija, a veliki problemi javljaju se kada su deca pod temperaturom ili kada ih muči neka bol. Govorimo o učestalim problemima sa kojima se možete suočiti kao roditelji.

Prehlada

Može se reći da je najučestaliji problem kod male dece prehlada. Kako deca dok su još mala imunitet nasleđuju od majke, njih taj imunitet u početku štiti. Međutim, kada deca počinju da rastu i krenu da se suočavaju sa virusima u predškolskom ili na ulici, logična posledica su temperatura, bolovi u grlu i respiratornim organima. Zato je potrebno da imate strpljenja, ali i da često svojoj deci merite temperaturu, kako se ne bi dogodilo da nastupi fras.

Fras je stanje u koje dečiji organizam zapada ako temperatura pređe 39 stepeni. Ne mora da znači da će svaka temperatura izazvati fras i sigurno nije tako, ali bi valjalo stanje kontrolisati dok ne bude kasno.

Zubobolja

Zubobolja je jedan od najdosadnijih simptoma da sa zubima nešto ne valja. Jasno je da deca ne vole da peru zube jer je to proces koji im nije nimalo zanimljiv. Zbog toga je na roditeljima da osmisle dobar način kako bi jutarnje i večernje pranje zuba učinili malčice zanimljivijim.

Ukoliko se ne vodi računa o zubima, dolazi do formiranja kamenca i plaka. Oni kasnije mogu uzrokovati karijes.

Zubni karijes je oboljenje koje se može lečiti, ali ako se ignoriše može dovesti i do gubitka zuba. Deci treba kontrolisati zube češće nego odraslima jer se bakterije formiraju mnogo brže.

Od malena treba razvijati naviku da zubari nisu zli i da je pregled kod njih neophodan zbog dobrog zdravlja. O, da, svi znamo da je stomatološka ordinacija strašna i svi smo bili deca. Ali, verujte na reč. Deca će biti zahvalna kada im pomognete.

Upala uva

Deca veoma lako, zbog nesanirane prehlade, mogu dobiti upalu srednjeg uva. To znači da ćete i vi kao roditelj imati odgovoran zadatak da što pre reagujete. Ovde pomalo pomažu lekovi protiv bolova, ali su bolovi toliko naporni i dosadni, da će i vas uznemiriti.

Zbog toga vam kao preventivu preporučujemo odlazak kod lekara na vreme. Kapi za uši i antibiotici će pomoći da se stvari reše, ali znajte da se neće rešiti sami od sebe. Ova oboljenja često se događaju na odmorima, zbog infekcija od morske vode ili zbog vetra.

Povrede u igri

Deca su nestašna. To je aksiom. Biti dete znači biti razdragan i tu nema govora o nekakvom prisilnom stavljanju dece u kaveze, metaforički govoreći. Zbog toga je logično da se deca ponekad sapletu, padnu, povrede kolena ili laktove. Niko ko je odrastao nije prošao kroz detinjstvo makar malo nepoderan. To znači da ne treba da se ljutite na decu ukoliko se malčice izgrebu ili uplakani dođu sa povredom. Zajedno sa njima prođite kroz postupak koji je do toga doveo i ne osuđujte ih.

Ti bolovi mogu biti i potpuno bezazleni pa promotrite dobro o čemu se radi. Deca obično umeju jako dobro da glume pa budite stoprocentno sigurni da li je povreda velika ili je reč samo o dobro osmišljenoj drami zbog pažnje. Ako primetite da postoji problem obratite se lekaru kako biste došli do zajedničkog rešenja. Nekada od malih povreda može nastati veći problem, pa vam preporučujemo da dete obavezno odvedete lekaru, a ne da preduzimate sopstvene korake u lečenju. I naravno, ne zanemarujte dečje komentare na bolove, jer se nekada iza svega može pojaviti neka bolest koju niko nije očekivao.

Još zanimljivog sadržaja: