Rojazol krema – upotreba, iskustva, rezultati i cena

Rojazol krema se koristi kada imate probleme sa gljivičnim infekcijama noktiju i kože.

Takođe, ova krema ima dobro dejstvo kada se primeni na, takozvane, superinfekcije koje su izazvane gram-pozitivnim bakterijama.

Rojazol kremu treba koristiti isključivo dermalno, osim ako lekar nije drugačije prepisao.

Kada je u pitanju neka od gljivičnih infekcija kože, onda se krema obično maže dva puta dnevno, tako što se utrlja na mesto infekcije sve dok koža potpuno ne upije sadržaj. Dužina tretiranja može da se razlikuje u zavisnosti od vrste i intenziteta infekcije.

Ponekad dužina terapije iznosi 2 nedelje, a kod nekih pacijenata je potrebno 6 nedelja da bi se gljivice povukle. Kada se infekcija ukloni, lekari preporučuju tretiranje kremom još nedelju dana kako bi bili sigurni da neće biti recidiva.

Ako Rojazol kremom lečite gljivičnu infekciju noktiju, onda utrljavate krem dva puta dnevno i produžavate terapiju još 10 dana posle povlačenja gljivica.

Sastav Rojazol kreme

Glavni i aktivni sastojak Rojazol kreme je mikonazol-nitrat. U 1g kreme ima 20 mg mikonazol-nitrata. Pored ovog aktivnog sastojka, u kremu su umešane i neke pomoćne supstance kao što su cetostearilalkohol i to 40 mg po gramu kreme, zatim Benzojeva kiselina ili E210 i to 2 mg po gramu kreme, tečni parafin, natrijum hidroksid, prečišćena voda i glicerilstearat.

Rojazol krema se kod nas prodaje u aluminijumskoj tubici od 30g i posle prvog otvaranja se sme koristiti 9 meseci. Kremu treba čuvati na sobnoj temperaturi koja ne prelazi 25ºC.

Šta je mikonazol-nitrat i kakva su njegova dejstva?

Mikonazol-nitrat spada u antifungalne (antigljivične) lekove koji se primenjuju lokalno. On je derivat imidazola, pa zbog toga utiče na ćelijsku membranu gljivice. Pored svog antifungalnog svojstva, mikonazol-nitrat ima i neku vrstu antibakterijske aktivnosti.

loading...

Kada se mikonazol-nitrat primeni lokalno, telo ga resorbuje kroz kožu ili sluzokožu u malim količinama. Tako resorbovan, on će se vezati za eritrocite i, u najvećoj meri, za proteine plazme (oko 88.2%).

Kako će naš organizam metabolisati i eliminisati mikonazol-nitrat?

Naš organizam se oslobađa od mikonazol-nitrata kroz feces. U pitanju su male količine mikonazol-nitrata koje je telo resorbovalo i koje se u obliku metabolita izbacuju putem crevnog pražnjenja.

Dejstva mikonazol-nitrata

Mikonazol-nitrat je, kao što je rečeno, antimikotički lek koji leči različite kožne infekcije koje su povezane sa promenljivim vrstama fungusa i koje obično rezultiraju prikazom kružnih pečata koji svrbe i koji po sebi mogu imati plikove. Pored kože na telu, ovakvim gljivicama se mogu inficirati i koža glave (skalp), ali i stopala.

Mikonazol-nitrat uspešno leči i bolest Pityriasis versicolor. To je jedna vrsta blage infekcije koja ima tendenciju da se ponavlja s vremena na vreme. Na gornjem delu tela, na koži, kao i na nadlakticama (retko na licu ili vratu), pojavljuju se promene koje isprva izgledaju kao svetlobraon makule. Ponekad mogu biti prekrivene beličastom skvamom. Ovu infekciju izazivaju mikroorganizmi pod nazivom Malassezia furfur (drugačije se zovu i Pityrosporum ovale i Pityrosporum orbiculare) koji inače žive na našoj koži.

Međutim, kada se steknu povoljni uslovi, ovi mikroorganizmi prerastaju u tzv. mi-celsku fazu, pa se pojavljuje osip. Uzročnici stvaranja infekcije su neadekvatna garderoba od veštačkih materijala (sintetika, poliester), loše provetravanje, znojenje i nedovoljna higijena. Postoje pacijenti kod kojih osip dovede do hipopigmentacije, koja je posebno primećena nakon izlaganja suncu.

Mikonazol-nitrat, kao deo porodice imidazola, smanjuje sposobnost gljivice da stvori ergosterol u svojoj ćelijskoj membrani, pa tako dolazi do uništavanja gljivične infekcije.

Inače, mikonazol-nitrat je pronađen i patentiran još u prošlom veku, tačnije 1968. godine. Od 1971., kada je odobren za korišćenje u medicinske svrhe, on se nalazi na listi esencijalnih lekova Svetske zdravstvene organizacije. Ova lista podrazumeva sve efikasne i bezbedne lekove koji su potrebni svetskom zdravstvenom sistemu.

Mikonazol-nitrat se prepisuje za spoljašnju upotrebu i za lečenje atletskog stopala, svraba kože koji je izazvan gljivicama, kao i osipa koji se javlja na preponama i na svim pregibima čovečijeg tela.

Postoji i unutrašnja apliakcija mikonazol-nitrata u vidu tablete ili vaginalne masti, u slučaju gljivične infekcije sluzokože vagine. Poznat je i oralni gel koji se upotrebljava za lečenje ispucalih uglova usana.

U Velikoj Britaniji se mikonazol koristi za lečenje pelenskog osipa kod beba, dok je alternativni nistatin licenciran za odojčad koja su navršila mesec dana starosti.

Za razliku od nistatina, mikonazol apsorbovan u intestinalnom traktu (pri oralnoj ili vaginalnoj upotrebi), može da dovede do interakcija sa nekim drugim lekovima, naravno, ukoliko ih pacijent uzima. Ti lekovi su: antikoagulanti, neki noviji atipični antipsihotici i statini koji regulišu hiperholesterolemiju.

Kako koristiti Rojazol kremu?

Ovaj lek koristite samo na koži. Očistite i temeljito osušite površinu za tretman. Primenite ovaj lek na pogođeni deo kože, obično dva puta dnevno ili po uputstvima vašeg lekara. Doziranje i dužina terapije zavise od vrste lečene infekcije. Ne primenjujte kremu češće nego što je propisano. Vaše stanje se neće poboljšati brže, ali neželjeni efekti mogu biti uvećani.

Primenite dovoljnu količinu kreme da biste pokrili pogođeno područje i okolni deo kože. Nakon primene Rojazol kreme, operite ruke.

Nemojte stavljati kremu u oči, nos, usta ili vaginu.

Ovaj lek koristite redovno kako biste izvukli potpunu korist od njega. Ne zaboravite da ga koristite u isto vreme svakoga dana. Nastavite da koristite lek sve dok se ne istroši puna propisana količina, čak i ako simptomi nestanu nakon početka korišćenja. Prerani prekid korišćenja kreme može dovesti do toga da gljivice nastave da rastu, što može izazvati recidiv infekcije.

Obavestite lekara ako se stanje pogorša ili ako je uporno.

Neželjeni efekti

Nakon korišćenja Rojazol kreme može se dogoditi oticanje, pečenje, iritacija, crvenilo, osetljivost ili pojava bubuljica. Ako se desi bilo koje od ovih stanja, odmah obavestite svog lekara.

Veoma ozbiljna alergijaska reakcija na ovaj lek je veoma retka. Međutim, ako primetite bilo kakve simptome ozbiljne alergijske reakcije, uključujući osip, svrab, oticanje (naročito lica, jezika, grla), vrtoglavicu i probleme sa disanjem, onda potražite hitnu medicinsku pomoć.

Pre korišćenja Rojazol kreme, obavestite vašeg lekara o tome da li ste alergični na mikonazol ili na neko drugo azolno antigljivično sredstvo kao što su klotrimazol, ekonazol ili ketokonazol.

Tokom trudnoće, ovaj lek ne bi trebalo da se koristi, osim kada je neophodno. Porazgovarajte sa vašim lekarom pre nego što se odlučite za Rojazol kremu.

Nije poznato da Rojazol krema ima bilo kakav uticaj na majčino mleko, pa ni na bebu koja doji, ali svakako konsultujte svog lekara pre primene.

Smatra se da je bolje koristiti Rojazol kremu nego neke druge antimikotike, zbog toga što ona nije toksična kao druge kreme. Takođe, Rojazol fino ulazi u kožu i tamo ostaje više od 3 dana, pa deluje duže nago što mislimo.

Iskustva korisnika Rojazol kreme su pozitivna kada su u pitanju lečenja svih vrsta gljivičnih infekcija, uključujući i one izazvane kandidom.

Gde kupiti i koja je cena?

Rojazol rema se može naći u bolje snabdevenim apotekama, a njena cena se kreće u rasponu između 300.00 i 500.00 dinara.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: