Domaći sok od kupusa – lekovitost i recept

Kupus, kao i brokoli ili kelj, poznat je po svojim veoma hranljivim sastojcima. Ako pokušavate da poboljšate svoju ishranu, ovo povrće treba da bude na samom vrhu liste prehrambenih proizvoda.

Kupus može da varira u boji od zelene do crvene i ljubičaste, a listovi mogu biti glatki ili “kovrdžavi”. Sa manje od 20 kalorija po čaši kuvanog kupusa, to je povrće vredno vašeg stola i vašeg organizma.

Ključne činjenice vezane za zdravstvene prednosti konzumiranja kupusa su:

  • hemijska jedinjenja u kupusu štite od negativnih posledica radijacije;
  • sulforafan koji se nalazi u kupusu može zaštititi od kancera;
  • pola šolje kuvanog kupusa sadrži 81.5 mikrograma vitamina K;
  • kupus je prebogat vitaminom C (42 mg/100 g);
  • sok od svežeg kupusa leči upalu debelog creva i čir na želucu;
  • unosom kupusa dobijate aktivne elemente koji održavaju biološku ravnotežu organizma i brane organizam od različitih bolesti;
  • celuloza iz kupusa podstiče probavu, zaceljuje rane, sprečava kašalj i prehladu;
  • tartronska kiselina iz kupusa usporava konverziju šećera u mast.

Moguće zdravstvene prednosti konzumiranja kupusa

Potrošnja svih vrsta voća i povrća dugo je povezana sa smanjenim rizikom od mnogih štetnih zdravstvenih stanja.

Mnoge studije sugerišu da povećana potrošnje biljne hrane, kao što je kupus, smanjuje rizik od dijabetesa, gojaznosti, srčanih bolesti i ukupne smrtnosti. Takođe, može promovisati zdrav izgled kože, povećanje energije i ukupnu nižu telesnu težinu.

Zaštita od zračenja

Ukoliko svakodnevno pojedete pola šolje kuvanog kupusa, obezbedićee više od 1/3 potreba za vitaminom C.

Pokazano je da jedinjenje pronađeno u kupusu i drugom sličnom povrću štiti od štetnih efekata zračenja.

Prevencija raka

Sulforafan, koji se nalazi u kupusu je komponenta koja služi za prevenciju kancera. Istraživanja u proteklih 30 godina su pokazala da konzumiranje svih kupusnjača smanjuje rizik od raka. U skorije vreme, istraživači su utvrdili da jedinjenja koja sadrže sumpor, a koja kupusu daju gorak ukus, su upravo ona koja imaju najviše negativnog uticaja na ćelije raka.

Istraživači trenutno testiraju sposobnost sulforafana da odloži ili ometa ćelije raka. Očekivani rezultati su viđeni kod više vrsta karcinoma, uključujući melanom, kancer jednjaka, prostate i pankreasa.

loading...

Istraživači su otkrili da sulforafan ima moć da inhibira štetni enzim histon deacetilaze, koji je poznat po tome što je uključen u progresiju ćelija raka. Sposobnost da zaustavi ovaj enzim, čini hranu bogatu sulforafanom moćnim delom lečenja karcinoma.

U skorašnjoj studiji koja je sprovedena na Univerzitetu u Misuriju, pronađeno je da druga hemikalija koja se nalazi u kupusu, peršunu i celeru, zvana apigenin, smanjuje veličinu tumora u agresivnoj formi raka dojke. Istraživači tvrde da njihovi nalazi pokazuju da apigenin ima mogućnost da se u budućnosti koristi kao netoksičan lek za kancer.

Crveni kupus sadrži moćni antioksidans antocijanin koji daje živopisni pigment ostalom voću i povrću koje je crveno i ljubičasto.

Pokazalo se da antocijanini usporavaju proliferaciju ćelija kancera, ubijaju već formirane ćelije raka i zaustavljaju nastanak novih tumora.

Zdravlje srca

Isti moćni antocijanini u crvenom kupusu koji pomažu u zaštiti od kancera, pokazali su da suzbijaju upalu koja može dovesti do kardiovaskularnih bolesti.

Nedavni izveštaj u jednom medicinskom časopisu povezao je unos hrane bogate flavonoidima sa manjim rizikom od smrti uzrokovanih kardiovaskularnim bolestima i izjavio da čak i male količine flavonoida mogu biti korisne. Visok sadržaj polifenola u kupusu takođe može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti sprečavajući povećanje nivoa trombocita i smanjenje krvnog pritiska.

Imunitet i varenje

Popularan način konzumiranja kupusa je u fermentisanoj formi. Fermentisan kupus ili kiseli kupus je hrana puna probiotika koji pomažu u održavanju imunog i digestivnog sistema. Zdravi mikrobi stvaraju kiselu sredinu, a enzimi proizvedeni u fermentaciji čine vitamine i minerale lakšim za apsorpciju.

Sadržaj vlakana i vode u kupusu takođe pomaže u sprečavanju konstipacije i održavanje zdravog digestivnog trakta. Ako unosite dovoljno vlakana, promovišete regularnost, koja je krucijalna za dnevno izlučivanje toksina kroz žuč i stolicu.

Nedavne studije pokazale su da dijetetska vlakna mogu imati ulogu u regulisanju imunološkog sistema i upale jer smanjuju rizik od stanja vezanih za inflamaciju, kao što su kardiovaskularne bolesti, dijabetes, karcinom i gojaznost.

Nutritivni profil kupusa

75 g iseckanog svežeg kupusa sadrži 17 kalorija, 4 g ugljenih hidrata, 1 g proteina. Ako pojedete ovu količinu kupusa unećete od 30 do 35 posto dnevnog potrebnog unosa vitamina C, 81.5 mikrograma vitamina K, 11 miligrama magnezijuma, nešto manje vitamina B6, kalcijuma i tijamina.

Kupus (crveni više nego zeleni) sadrži antioksidanse: holin, beta-karoten, lutein i zeaksantin, kao i flavonoide kempferol, kvercetin i apigenin.

Domaći sok od kupusa – recepti

Sok od kupusa iz sokovnika. Najlakše ćete napraviti sok od kupusa ukoliko imate sokovnik. Svakodnevno treba iscediti svež sok i popiti oko 1,5 dcl “naštinu” (na prazan želudac). Za lečenje gastritisa, čira ili upale debelog creva, nakon ispijanja soka ne treba ništa jesti ni piti naredna dva časa.

Ova terapija se praktikuje 40 dana.

Sok od kupusa na prost način. Jednu srednju glavicu kupusa iseckajte, izrendajte i sameljite, a zatim posolite i pustite da odstoji u pokrivenoj posudi. Nakon sat vremena procedite ovako izmrvljen kupus kroz sterilnu gazu. Dobro pritiskajte kako biste izvukli sav sok.

Sok koji ste spremili na ovakav način ćete popiti na prazan želudac i ovu naviku ćete praktikovati četrdesetak dana. Nakon ove četrdesetodnevne terapije, proverite krvnu sliku i videćete da je loš holesterol smanjen i da je vaš pritisak doveden u red.

Sok od kupusa iz blendera. Kupus u sebi sadrži mlečne kiseline koje su odlične za tegobe u crevima, kao i za gastritis. Glavicu kupusa treba oprati i iseckati listove. Napunite blender, a zatim dodajte destilovanu vodu (malu količinu). Na jakoj brzini blendirajte oko 2 minuta. Trebalo bi da dobijete gladak sadržaj.

Smesu koju ste dobili sipajte u činijice i pokrijte. Ostavite da odstoji jedan dan, a potom procedite kroz cediljku ili gazu. Dobijeni sok možete držati u frižideru.

Sok od kupusa protiv čira na želucu

Ako imate stomačni ulkus, razmislite o dodavanju soka od kupusa vašoj ishrani. Sok od kupusa sadrži L-glutamin i gefarnat, koji štite sluzokožu vašeg želuca. Sok od kupusa je fermentiran, pa stvara probiotike koji dodatno pomažu vašem digestivnom zdravlju.

Za ovaj sok će vam biti potrebno 700 g seckanog kupusa i 500 ml vode.

Napunite posudu vodom i prokuvavajte je nekih 30 minuta. Da bi bila korisna, voda treba da bude prečišćena od hlora i drugih aditiva. Ključanje će osloboditi vodu od najnepovoljnijih elemenata. Vodu možete procediti i kroz filter (ukoliko ga imate) ili ostaviti da odstoji na sobnoj temperaturi 24 h.

Imajte na umu da ovo ne morate raditi ako imate destilovanu vodu.

Stavite iseckani kupus i vodu u blender. Koristite veliki blender tako da bude samo 2/3 pun. Ako napunite blender do vrha, sastojci se neće ravnomerno promešati.

Izblendirajte kupus i vodu na maloj brzini. Prestanite kada voda postane zelena, sa zapaženim komadima kupusa koji i dalje plivaju okolo. Za ovaj deo procesa će vam biti potrebno 2 minuta.

Potom blendirate na velikoj brzini još 10 sekundi. Nemojte dozvoliti da ovaj deo blendiranja na velikoj brzini traje duže, jer je neophodno da i dalje postoje mali komadi kupusa koji plutaju u soku. Ne pravimo pastu, niti pire.

Smešu iz blendera sipajte u staklenu teglu (1 l). Uverite se da je između površine sadržaja i oboda tegle razmak od 2,5 cm. Tekućina će se proširiti nakon nekog vremena, pa joj treba prostora.

Čvrsto zatvorite teglu plastičnim poklopcem. Ispod možete staviti foliju ili providnu foliju.

Tegla treba da odstoji na sobnoj temperaturi. Izbegavajte da temperatura padne ispod 20ºC ili da poraste iznad 25,6ºC. Idealna temperatura je 22ºC.

Smeša stoji čitava 3 dana ili 72 sata. Sok fermentira, kulture se razvijaju, a upravo one pomažu vašem varenju.

Nakon 3 dana, uzmite metalnu cediljku i postavite je iznad čiste, suve tegle. Koristite cediljku sa malim proredima, da biste što bolje odvojili tečnost od čvrstih komadića smeše. Uverite se da je cediljka manja od prečnika tegle, kako biste izbegli prosipanje.

Procedite smešu kroz cediljku i blago pritiskajte kako biste bili sigurni da se svaka kap smešta u teglu ispod.

Novu teglu, ispunjenu sokom od kupusa, zatvorite i stavite je u frižider.

Proces ponovite kada vidite da je u tegli ostalo još malo soka i samo naspite novu količinu preko stare.

Sok od kupusa za mršavljenje

Sok od kupusa je bogat dijetetskim vlaknima i prirodno ima nizak nivo kalorija, što ga čini veoma dobrom namirnicom u nastojanju da smršate.

Sok od kupusa pijete svaki put kada želite da popijete neki drugi kaloričniji sok i na taj način mršavite.

Sok od kupusa je najlakše napraviti u sokovniku. Najbolje je da svaki put napravite svež sok. Ukoliko pravite veće količine, onda sok čuvajte u frižideru, ne duže od pet dana. Ovaj sok možete piti u bilo koje doba dana. Ukoliko vam je ukus prejak, sok možete pomešati sa domaćim sokom od jabuka ili krastavaca.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: