Belogent mast, krema – Upotreba, iskustva i cena

Koža predstavlja omotač našeg tela i zaštitni sloj koji služi ne samo da spreči da neželjene materije dopru u naš organizam, već igra mnogo kompleksniju ulogu; ona služi da se određene materije razmenjuju u našem telu, reguliše telesnu temperaturu, ispoljava čitav spektar reakcija koje nam pomažu da pravilno reagujemo na spoljne nadražaje.

Koža je kompleksni sistem koji se razlikuje od osobe do osobe, u zavisnosti od različitih individualnih faktora. Kombinacija takvih faktora uticaće i na sklonost pojedinca ka razvoju kožnih infekcija i manifestacijama nekih drugih oboljenja putem promena na koži.

Lečenje kožnih infekcija zavisi od konkretnog stanja i individualnih karakteristika pacijenta. Osim generalnog stanja kože, koje uključuje i intenzitet samog oboljenja i faktore poput uzrasta osobe i njenog opšteg zdravstvenog stanja, izuzetno je važno i koje područje kože je pogođeno infekcijom.

Lekar obično može da proceni težinu stanja površinskim posmatranjem kože i na osnovu toga prepisati adekvatnu terapiju. Različiti delovi kože imaju drugačiju osetljivost na lekove, kombinovanu sa drugim faktorima, te je neophodno striktno se držati preporučenog lekarskog uputstva za pravilno lečenje.

BELOGENT MAST I KREMA

Belogent lek u obliku masti ili kreme upotrebljava se za lečenje infekcija na koži koje imaju adekvatni odgovor na lečenje kortekosteroidnim preparatima. Ovaj lek se izdaje isključivo na lekarski recept i primenjuje se samo lokalno. Koristi se za lečenje različitih oblika dermatitisa, oboljenja kože koja su praćena i bakterijskom ili gljivičnom infekcijom ili postoji rizik od nastanka takve reakcije.

Oblici dermatitisa mogu biti različiti i veoma neprijatni, a uglavnom se ispoljavaju pojavom svraba, crvenila, otoka, pojavom ljuspica, peckanjem i drugim sličnim simptomima. U nekim slučajevima je neophodno primeniti lokalni topik kao što je Belogent krema ili mast.

Sastav leka Belogent

Belogent lek je sastavljen od dve glavne komponente; sadrži aktivne supstance betametazon dipropionat i gentamicin sulfat. Betametazon dipropionat se nalazi u koncentraciji od 0.5 mg/1 gr kreme, a gentamicin u koncentraciji od 1 mg/1 gr kreme ili masti.

Pomoćna supstanca masti je tečni beli meki parafin, koji mu daje karakterističnu strukturu i boju. Mast je homogena, poluprovidna i bele je boje. U pakovanju se nalazi 15 gr preparata, u aluminijumskoj tubi. Pomoćne supstance u sastavu kreme su hlorokrezol, natrijumdihidrogenfosfat monohidrat, fosfatna kiselina, makrogolcetostearileter, cetrostearil akohol, tečni parafin, beli vazelin, prečišćena voda i hidrogen.

Betametazon diopropionat je topikalni kortikosteroidni lek, namenjen lokalnoj primeni na površinu kože koja je oštećena i obolela usled različitih vrsta kožnih infekcija. Ova supstanca deluje na oboljenje i smanjuje upalu, crvenilo, svrab i druge propratne pojave. Gentamicin, ovde u formi gentamicin sulfata, jeste antibiotski lek koji efikasno ublažava i leči bakterijske infekcije. Primenjuje se takođe lokalno i deluje na one mikroorganizme koji su osetljivi na pomenutu supstancu.

loading...

 

UPOTREBA LEKA BELOGENT

Tretman Belogent kremom ili mašću se nikada ne sprovodi na svoju ruku, već prema preciznim uputsvima dobijenim od strane lekara. Stručno medicinsko lice će na osnovu vaših simptoma i konkretnog oboljenja znati da odredi odgovarajući način primene Belogent leka, u cilju bržeg ozdravljenja i povlačenja neprijatnih simptoma.

Ovaj lek je namenjen samo za lokalno primenjivanje kod kožnih oboljenja i neophodno je da se uvek nanosi na prethodno dobro očišćenu i osušenu površinu kože.

Doziranje i način primene

Pravilna upotreba Belogent kreme podrazumeva nanošenje tankog sloja preparata, lokalno, na ciljanu, obolelu površinu kože, dva puta u toku dana. Ponekad je potrebno kremu nanostiti i češće, ukoliko je obolela površina na mestu sa kojeg se može lako i slučajno skinuti u toku uobičajenih aktivnosti.

Lek se primenjuje sve dok postoje simptomi bolesti, u zavisnosti od toga kakvo je oboljenje samo po sebi; kada je reč o akutnim upalama, simptomi bi trebalo da se povuku nakon dva do pet dana primene leka, a u hroničnim situacijama u roku od dve do najviše tri nedelje. U slučaju hroničnih oboljenja, preporučuje se nastavak terapije do sedam dana nakon povlačenja simptoma, da bi se predupredilo vraćanje oboljenja.

  • Terapija Belogent kremom i mašću se primenjuje isključivo lokalno i ne bi trebalo da traje duže od tri nedelje, osim ako je posebno drugačije naznačeno od strane lekara;

Primena kod dece – Kod lečenja dece se uvek preporučuje najkraća moguća terapija Belogent kremom. Pošto deca imaju drugačije proporcije same površine kože i telesne mase, a rožnata tkiva nisu dovoljno razvijena, jak preparat poput Belogent kreme se lakše apsorbuje, što može dovesti do sistemske reakcije. Upravo iz tog razloga se ovaj lek ne primenjuje na područja kože ispod pelena, koje mogu da pojačaju resorpciju supstanci iz preparati.

Ako Belogent mast primenjujete za lečenje većih površina oštećene kože, posebno tokom dužeg vremenskog perioda, odnosno preko tri nedelje, kako je uobičajeno, koža može postati osetljivija i propustljivija, što u nekim slučajevima dovodi do pojačanog sistemskog delovanja, odnosno većeg koncentrisanja leka u krvotoku; sistemsko dejstvo može da dovede do ozbiljnih poremećaja i da ugrozi zdravlje, zbog čega je izuzetno važno precizno pratiti uputstvo lekara i delovanje leka. Sistemsko dejstvo se može ispoljiti i kod dugotrajnije primene u lečenju dece.

Veća količina leka Belogent može dovesti do predoziranja, koje se leči simptomatski, uz obustavu terapije. U slučaju da lek progutate, ne dolazi do neželjenih pojava. U slučaju da ste preskočili da namažete Belogent kremu, primenite lek kada se setite i nastavite sa regularnim planom terapije. Nikada ne udvostručujte dozu kako biste nadoknadili propuštenu. Nema podataka o neželjenim pojavama prilikom nagle obustave lečenja Belogent kremom.

SAVETI I MERE OPREZA

Pre nego što počnete terapiju Belogent kremom, važno je da svog lekara detaljno obavestite o svom zdravstvenom stanju i navikama, koje bi mogle da utiču na dejstvo pomenutog leka. U slučaju da bolujete od nekog hroničnog oboljenja, koristite dugoročnu terapiju, imali ste alergijske reakcije ili ste preosetljivi na određene supstance, ne zaboravite da to pomenete vašem lekaru. U nekim slučajevima, Belogent mast se ne sme upotrebljavati.

Osobe koje su osetljive na sastojke leka, uključujući njegove aktivne i pomoćne supstance, ne bi trebalo da koriste ovaj lek. Osobe koje imaju neko drugo kožno oboljenje, koje ne odgovara na terapiju Belogent kremem, takođe ne bi trebalo da koriste ovaj lek; ova stanja uključuju rozaceu, stanje koje se manifestuje pojačanim crvenilom kože lica, upalne akne, tuberkolozno oboljenje kože, virusne infekcije poput herpesa, reakcije na vakcinaciju, ovčije boginje. Osobe koje pate od perioralnog dermatitisa, perianalnog i genitalnog pruritrusa i sifilisa ne smeju da upotrebljavaju ovaj lek.

Takođe, Belogent mast nije namenjena za lečenje dece mlađe od godinu dana.

Posebne napomene

Belogent krema spada u kortikosteroidne preparate i ne treba da se koristi nikako drugačije od načina koji vam je predočen od strane lekara ili farmaceuta.

Ovo je lek koji se izdaje samo uz lekarski recept i neophodno je da se strogo pridržavate uputstava stručnjaka, zarad efikasnosti same terapije i vašeg opšteg zdravlja.

Lek Belogent zahteva posebnu pažnju u primeni u sledećim situacijama:

  • Belogent mast nije preporučljivo primenjivati duže od pet dana u slučaju lečenja infekcije kože lica;
  • Kod male dece nije preporučljivo koristiti preparat duže od pet dana na bilo kom delu tela, a u slučaju da je lek prepisan za lečenje dece mlađe od dve godine starosti, nužno je pažljivo pratiti kako dete reaguje na lek;
  • Belogent mast se ne upotrebljava uz zavoj ili foliju, osim u slučaju da je takav vid primene posebno preporučen od strane lekara. Isto tako se ne primenjuje ispod pelena kod male dece uzrasta iznad jedne godine, budući da se na taj način, posebno ukoliko su upitanju plastične pelene, pospešuje proces upijanja aktivnih sastojaka preparata u kožu, što dovodi do pojačane reakcije, kao i mogućih nuspojava leka;
  • Ovaj preparat nije namenjen za dugoročnu primenu i premazivanje velikih površina kože, odnosno svakodnevnu višenedeljnu ili višemesečnu primenu. U slučaju dugotrajne upotrebe gentamicina može da dođe do javljanja mikroorganizama koji su na ovaj sastojak otporni;
  • Belogent mast nije namenjena za primenu na kosmate delove tela, kao ni za lečenje venskih oboljenja nogu, odnosno primenu na rane nastale kao posledica ulcus cruris U slučaju nastanka snažne gljivične ili bakterijske promene na koži, koja prati osnovnu infekciju, najčešće je potrebna dodatna terapija, koju će vam prepisati lekar i koju ne treba da uzimate na svoju ruku;
  • Trudnice ne smeju da upotrebljavaju Belogent, a dojilje mogu da koriste ovaj lek isključivo prema uputstvu lekara, ali nikako ne treba da ga primenjuju na dojke pre dojenja;

ISKUSTVA I CENA

Lek Belogent se kupuje u apotekama i izdaje se isključivo na osnovu priloženog lekarskog recepta. Cena pakovanja Belogent leka iznosi oko 200 dinara.

Ovaj lek efikasno leči stanja koja smo pomenuli, ukoliko se primenjuje prema predočenom uputstvu. Neželjene pojave se mogu javiti, ali ne kod svih pacijenata i u najvećem broju slučajeva se ispoljavaju u vidu crvenila i preosetljivosti kože i povlače se nakon prestanka terapije. Sistemske reakcije se retko javljaju i uglavnom nastaju usled predoziranja lekom.

Moguća neželjena dejstva

Belogent mast može imati neželjene nuspojave, kao i dugi lekovi. Zbog toga je vrlo važno da u potpunosti ispoštujete način primene i doziranje koji su vam prepisani i preporučeni od strane lekara. U slučaju da primetite bilo kakvo neželjeno dejstvo koje je zabeleženo kao moguća propratna pojava leka ili neko drugo stanje koje vas zabrinjava, a nije pobrojano, obavezno potražite savet lekara. U slučaju da se javi snažna alergijska reakcija na lek, neophodno je potražiti medicinsku pomoć u najkraćem mogućem roku. Ako se kod prve primene Belogent kreme jave promene poput crvenila, pečenja i svraba, potrebno je istog trenutka obustaviti lečenje i potražiti savet lekara.

Neželjene propratne pojave koje Belogent može da izazove obuhvataju crvenilo, peckanje, svrab, hipopigmentaciju, hipertrihozu, alergijski kontaktni dermatitis, istanjivanje kože, proširenje kapilara, pojavu strija, osip, suvuću kože, sekundarne infekcije kože. Ukoliko se lek primenjuje pravilno, do sistemskih neželjenih reakcija dolazi veoma retko.

U slučaju da dođe do sistemskog deovanja, neželjena dejstva mogu uključivati gubitak kilaže, malaksalost, slab apetit, nesvesticu, nestabilnost, smanjenje tolerancije na šećer, povišen nivo šećera u krvi, Kušingov sindfrom, depresiju, poremećaje menstrualnog ciklusa, pad libida, povišen pritisak unutar lobanje kod dece.

Izuzetno retko dolazi do pojava oštećenja sistema za sluh i ravnotežu i to kod pacijenata koji primenjuju medikamente za lečenje sluha i bubrega; u tom slučaju može da dođe do totalne resorpcije aktivnih supstanci iz leka Belogent. Primena leka na površinama oko očiju može izazvati nastanak infekcije, zamućenog vida ili glaukoma.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: