Lamisil krema – upotreba, iskustva, rezultati i cena

Lamisil krema je namenjena lečenju gljivičnih infekcija kože. Može se primenjivati samo spolja i to kod odraslih ili dece starije od 12 godina, jednom ili dva puta na dan.

Poznato je da deluje na sve kožne infekcije koje su izazvane delovanjem dermatofita poput Epidermophyton floccosum (atletsko stopalo ili tinea pedis; tinea cruris, tinea corporis); Microsporum canis i Trichophyton (rubrum, verrucosum, violaceum, mentagrophytes).

Takođe, upotrebljava se protiv infekcije izazvane napadom gljivice Pityrosporum orbiculare – Pityriasis (tinea) versicolor.

Najčešća upotreba Lamisil kreme tiče se lečenja infekcije kože koja je izazvana gljivicom Candida.

Kako se koristi Lamisil krema?

Lamisil kremu nanosite na očišćenu i osušenu površinu kože koja je inficirana. Kremu treba naneti i na regiju koja okružuje inficirano mesto. Dovoljno je naneti tanak film kreme i blago umasirati.

U slučaju oboljenja tinea cruris i tinea corporis mažite Lamisil kremu cele nedelje, jednom na dan. Ako imate kandidijazu na površinskom sloju kože, Lamisil kremu možete mazati i dve nedelje i to jedanput ili dvaput dnevno. Za pityriasis versicolor maže se dve nedelje, jednom do dva puta na dan, a za tinea pedis jednom na dan u roku od nedelju dana.

Tinea pedis plantarnog tipa, zahteva mazanje dva puta dnevno tokom dve sedmice.

Kako izgleda Lamisil krema?

Krema obično dolazi u tubi od 15g, sjajna je, bela i glatka.

Lamisil kremu treba držati van domašaja dece, na temperaturi od 5 do 25ºC. Nemojte je držati u frižideru i bacite je ukoliko joj je istekao rok.

loading...

Koja je kvantitativna i kvalitativna struktura Lamisil kreme?

Lamisil krema ima aktivni sastojak terbinafin-hidrohlorid u razmeri od 10 mg na 1g kreme. To bi značilo da se sastoji od 8,8 mg baze terbinafina. K

ao pomoćne supstance, u Lamisil kremu su stavljeni i stearilalkohol (40 mg), cetilalkohol (40 mg), benzilalkohol, cetilpalmitat, izopropilmiristrat, polisorbat 60 i prečišćena voda.

Mere opreza i neželjeni efekti

Od Lamisil kreme ne može doći do predoziranja. Njena sistemska resorpcija je veoma niska. Ako bi se uporedio oralni lek (tableta) Lamisil sa kremom Lamisil, onda bi 30g kreme odgovaralo jednoj tableti od 250 mg što je propisana doza za odrasle osobe. U ovoj gramaži se nalazi 300 mg terbinafina.

Ako kojim slučajem pacijent uspe da proguta veliku količinu ove kreme, onda eventualno može doći do mučnine, vrtoglavice i glavobolje. Pacijentu se tada daje aktivni ugalj.

Poznati neželjeni efekti mogu podrazumevati lokalne simptome. Pacijenti su prijavljivali iritacije, bol, svrab ili perutanje kože na mestu gde su namazali kremu. U nekim slučajevimo je dolazilo do poremećene pigmentacije ili eriteme.

Svi navedeni neželjeni simptomi spadaju u blaže simptome i razlikuju se od preosetljivosti i reakcija povezanih sa njom.

Primenom Lamisil kreme retko se dolazi do pogoršanja stanja obolele kože.

Jedini slučaj gde se ne preporučuje korišćenje Lamisil kreme jeste poznata preosetljivost na njen aktivni sastojak terbinafin.

Pacijent bi trebalo da vodi računa da krema ne dođe u kontakt sa očima.

Da li trudnice smeju koristiti Lamisil kremu?

Do sada nije utvrđeno da trudnice mogu imati problema ako primenjuju ovu kremu. Do fetalne toksičnosti ne dolazi (barem kada su eksperimenti na životinjama bili u pitanju).

Svakako, pre upotrebe ove kreme, svaka trudnica bi trebalo da se posavetuje sa svojim lekarom.

Da li majke dojilje smeju koristiti Lamisil kremu?

Pošto se aktivni sastojak terbinafin luči u majčino mleko, smatra se da majke koje doje decu ne bi trebalo da nanose ovu kremu dok god doje bebu.

Aktivni sastojak – terbinafin

Terbinafin, koji se u lekovima može naći pod imenima Terbisil i Lamisil, spada u antimikotike i to u one iz grupacije alilamina. To je antifungalni lek koji se može uzimati oralno ili nanositi na kožu kao krema ili mast. Tableta terbinafina je efikasna za gljivične infekcije noktiju, dok krema i mast to nisu.

Pošto terbinafin spada u alilaminsku familiju lekova, on deluje tako što smanjuje sposobnost gljivica da stvaraju sterole.

Terbinafin je otkriven 1991. godine i nalazi se na listi esencijalnih lekova Svetske zdravstvene organizacije, pored ostalih lekova koji su najefikasniji i najbezbedniji lekovi potrebni u zdravstvenom sistemu.

Medicinska upotreba terbinafina

Terbinafin je pretežno efikasan kada reaguje protiv dermatofitne grupe gljivica.

Kao krema ili prah, topikalno se koristi za površinske infekcije kože, kao što su tinea cruris (gljivična infekcija glutealne regije i ingvinalnog predela, pretežno kod muškaraca), atletsko stopalo, ili bilo koja druga kožna gljivična infekcija. Terbinafinska krema deluje duplo brže u odnosu na druge antifungalne kreme.

Tablete terbinafina se obično prepisuju za lečenje onihomikoze, gljivične infekcije noktiju, obično od dermatofita ili kandide. Gljivične infekcije noktiju se nalaze duboko ispod noktiju, pa lokalno nanošeni tretmani nisu u mogućnosti da prodru u dovoljnim količinama. Zbog toga je bolje uzimati tablete.

One (tablete), međutim, mogu, doduše retko, uzrokovati hepatoksičnost.

Terbinafin hidrohlorid može izazvati ili pogoršati subakutni Lupus erythematosus. Osobe sa ovim problemom bi trebalo da se posavetuju sa svojim lekarom pre početka terapije.

Terbinafin ima zaista široko antimikotičko dejstvo. On može delovati na dermatofite, plesni, kvasnice i dimorfne gljivice.

Njegov efekat dugo traje, pa se izlečenje primećuje već nakon nedelju dana.

Zahvaljujući specifičnom delovanju na biosintezu ergosterola već u ranoj fazi, on dovodi do nedostatka ergosterola i akumulacije skvalena, pa ćelije gljivica doživljavaju lizu. U ćelijskoj membrani gljivica terbinafin uspeva da inhibira skvalen-epoksidaze.

Upotreba

Ovaj lek treba koristiti samo na koži. Nakon upotrebe treba dobro oprati ruke, osim ako oblast koja se tretira ne uključuje ruke. Nemojte obmotavati, pokrivati ili zavijati područje, osim ako lekar nije preporučio.

Lamisil kremu nemojte stavljati u oči, nos, usta ili unutar vagine. Ako krema dospe u ova područja, ispirajte sa puno vode.

Nemojte primenjivati ovaj lek na koži glave ili na noktima, osim ako vam lekar nije preporučio.

Doziranje i dužina terapije će zavisiti od vrste infekcije koja se leči.

Nemojte mazati kremu češće nego što je propisano, niti je koristiti duže od rečenog perioda. Ovakve greške dovode do neželjenih efekata.

Nastavite da koristite ovaj lek sve dok se ne završi puni period lečenja, čak i ako simptomi nestanu nakon nekoliko dana. Prerani prestanak korišćenja leka može da dovede do povratka infekcije.

Ukoliko se simptomi ne poboljšaju nakon jedne nedelje, morate obavestiti lekara. Određenim vrstama gljivičnih infekcija je ponekad potrebno malo više vremena kako bi se izlečile. Važno je biti uporan.

Interakcija sa drugim lekovima

Lamisil ne bi trebalo da aplicirate ukoliko koristite beta-blokatore, antidepresive i lekove protiv visokog krvnog pritiska.

Iskustva pacijenata

Iskustva pacijenata sa upotrebom Lamisil kreme su, uglavnom, pozitivna. Svi tvrde da je ovo jedina krema koja svoj posao obavlja do kraja, jer druge kreme samo spreče razmnožavanje fungi, dok ih Lamisil potpuno uništi. Zbog toga su recidivi manje mogući.

Posebno zadovoljstvo donosi to što nakon samo jednog dana upotrebe ove kreme, simptomi nestaju ili makar bivaju ublaženi.

Cena

Lamisil krema se može pronaći po ceni od 500 do 800 dinara.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: