Platnene pelene za bebe – upotreba, iskustva i cena

Za relativno kratko vreme, koje obuhvata period od pre svega nekoliko godina, pa do danas, platnene pelene su postale prava senzacija na tržištu i osvojile su naklonost brojnih kupaca, pre svega roditelja koji za svoju decu žele samo najbolje.

Platnene pelene, proizvode se i na tržištu su dostupne u nekoliko veličina, tako da se mogu koristiti već od prvog dana bebinog rođenja pa sve do uzrasta u kojem se dete navikne na nošu i prestane da vrši nuždu u pelene. Takođe, na tržištu su dostupne i takozvane “one size” platnene pelene koje imaju mogućnost podešavanja prema potrebi odnosno prema uzrastu deteta i koje se mogu koristiti od prvog dana nakon bebinog rođenja pa sve do trenutka prestanka korišćenja pelena.

Prema mišljenju i iskustvu roditelja koji su do sada imali prilike da isprobaju ove pelene, platnene pelene čak doprinose bržem navikavanju deteta na nošu, odnosno bržem odvikavanju od pelena. Konkretno, deca koja koriste platnene pelene, već sa oko godinu ipo dana (18 meseci) u potpunosti prelaze na upotrebu noše, dok deca koja koriste jednokratne pelene i do dve ipo, pa čak i do tri godine ne uspevaju u potpunosti da se naviknu na upotrebu noše.

Pomenuta činjenica, svakako je vrlo značajna, ali to nije jedina prednost koju platnene pelene imaju u odnosu na jednokratne pelene ili u odnosu na pamučne tetra pelene koje su se do skoro jedino i mogle naći na tržištu.

Kroz sadržaj ovog teksta, odlučili smo da vam detaljno i precizno objasnimo sve ono što je potrebno da znate o platnenim pelenama.

Zašto su platnene pelene dobre za vašu bebu?

Prvi razlog zbog kojeg bi za svoju bebu trebalo da izaberete upravo platnene pelene, jeste to što su one izrađene od apsolutno prirodnog materijala i u sebi ne sadrže ni minimalnu količinu materija koje bi u dodiru sa bebinom kožom i sluzokožom mogle da dovedu do pojave iritacija.

Konkretno, u sastav platnenih pelena, uključeno je više slojeva čistog flanela (100% flanela), koji pri dodiru sa bebinom kožom i sluzokožom deluje blago i nežno i čini da se beba u peleni oseća udobno i prijatno.

Istovremeno, zahvaljujući sastavu na bazi čistog flanela, pamučne pelene ispoljavaju besprekornu moć upijanja zahvaljujući kojoj beba i nakon vršenja nužde dugo ostaje suva. Pritom, za razliku od jednokratnih pelena, ukoliko se koriste na predviđen način i ukoliko se menjaju na vreme, a to je od prilike na svaka 3 sata, platnene pelene nikada ne dovode do propuštanja sadržaja u regiji bebinih prepona (ukoliko je mala nužda u pitanju) ili u regiji leđa (ukoliko je velika nužda u pitanju). Bez obzira da li je beba mirna ili je aktivna, platnene pelene ispoljavaju jednako efikasnu moć upijanja.

Uz to, platnene pelene kao što smo već i napomenuli, u sebi ne sadrže ni minimalne količine materija koje bi na bilo koji način mogle da isprovociraju pojavu iritacija i ojeda na bebinoj koži i sluzokoži i zato, njihova upotreba je neuporedivo zdravija nego što je upotreba jednokratnih pelena.

loading...

Naime, bez obzira što se o tome javno puno ne govori, jednokratne pelene, pa čak i one najkvalitetnije i najskuplje jednokratne pelene, u svom sastavu sadrže određene, do duše minimalne količine hemikalija i štetnih materija zahvaljujući kojima imaju moć da bebinu mokraću koju upiju pretvore u gel i da tako održe suvoću bebine kože i sluzokože.

Međutim, iako su sadržane u minimalnim količinama, hemikalije i štetne materije koje su sadržane u sastavu jednokratnih pelena, mogu da dovedu i često i dovode do pojave iritacija koje se odražavaju ne samo kroz prisustvo ojeda i osipa na bebinoj koži i sluzokoži, već i do pojave šire rasprostranjenih i komplikovanijih problema sa zdravljem bebe, kao što su problemi sa astmom ili problemi sa prisustvom poremećaja bebinog imuniteta (ukoliko je beba starija od 6 meseci i ukoliko je prestala sa dojenjem). Dioksin (to je materija koja ispoljava kancerogeno delovanje), natrijum poliakrilat ili TBT, samo su neke od toksičnih i štetnih materija čiji se tragovi neretko mogu naći u sastavu jednokratnih pelena za bebe.

Shodno navedenim činjenicama, sasvim je jasno zašto vaš izbor uvek treba da budu platnene pelene za bebe.

Prilikom nošenja platnenih pelena, što je takođe jako važno i što predstavlja još jednu u nizu prednosti platnenih pelena, regija bebinih genitalnih organa nije izraženo pritisnuta. To je posebno važno za zdravlje dečaka, jer su rezultati određenih medicinskih istraživanja dovela do zaključka da bi pritiskanje bebinih testisa, kakvo je izraženo u okviru upotrebe jednokratnih pelena moglo da bude povezano sa kasnijom pojavom i sa razvojem muškog steriliteta.

Platnene pelene – upotreba

Upotreba platnenih pelena je maksimalno jednostavna i osmišljena je tako da je lako savladaju i da joj se lako prilagode čak i mlade osobe koje su se prvi put našle u ulozi roditelja i koje se prvi put susreću sa upotrebom pelena.

Naime, sve što je potrebno uraditi, jeste otvoriti, tačnije raširiti platnenu pelenu i položiti je horizontalno na čvrstu podlogu. Zatim, bebu treba staviti na pelenu tako da joj guza bude na sredini pelene. Nakon toga, donji deo pelene, tačnije deo koji se nalazi u pravcu bebinih nogica, treba podići prema stomačiću. Nakon toga, deo pelene koji se nalazi sa strane bebinog tela (sa bočnih strana), treba obaviti i fiksirati uz pomoć čičak traka koje omogućavaju fleksibilnu, a opet dovoljno čvrstu i stabilnu vezu između pelene i bebinog tela.

Preko platnene pelene, bebi možete obući i fleksibilne (elastične) gaćice koje baš kao i platnene pelene možete kupiti u apotekama ili u prodavnicama bebi opreme. Upotreba fleksibilnih (elastičnih) gaćica, doprinosi dodatnom fiksiranju pelene i posebno se preporučuje ukoliko bebu izvodite u šetnju ili ukoliko sa njom odlazite kod nekoga u posetu.

Platnene pelene, potrebno je da menjate na sata, a ukoliko negde izlazite, one mogu izdržati i koji sat duže (bar četiri sata).

Platnene pelene – pranje

S obzirom da su platnene pelene namenjene višekratnoj upotrebi, sasvim je jasno da se one nakon upotrebe ne bacaju, već se peru.

Važno je naglasiti da je pranje platnenih pelena preporučljivo i odmah nakon kupovine, tačnije pre prve upotrebe, kako bi ste bili sigurni da na njima nema tragova prašina ili drugih oblika nečistoća koje bi mogle doći u dodir sa kožom ili sluzokožom bebe.

Bez obzira da li ih perete kako bi ste ih pripremili za prvu upotrebu ili ih perete nakon što su upotrebljene, platnene pelene treba prati isključivo na 60 stepeni i to sa veoma malo praška i bez upotrebe omekšivača za veš. Konkretno, količina praška koju je potrebno da upotrebite, treba da bude tolika da ispuni tek jednu četvrtinu merice koju koristite za sipanje praška u mašinu za veš. Ukoliko upotrebite više praška, može se dogoditi da se platnene pelene dobro ne isperu i da to bude uzrok iritacije bebine kože i sluzokože. Iz istog razloga, nije poželjno ni koristiti omekšivač za veš.

Upotrebljene pelene, peru se na svaka dva dana. Tačnije za period od dva dana nakupićete ukupno 16 upotrebljenih pelena (ukoliko ih koristite na propisan način i ukoliko ih menjate na svaka 3 sata). ta količina pelena, dovoljna je i potrebna kako bi ste pelene mogli da perete u mašini za veš.

Pelene koje u periodu od dva dana “skupljate” za pranje, treba da održavate suvim i da ih držite u čistoj za to predviđenoj kutiji koju ćete moći da zatvarate ili ih možete potopiti u vodu u koju ste sipali malo sirećeta (uloga sirćeta je da neutrališe neprijatan miris, ali i da spreči ostajanje fleka na pelenama). Ukoliko je beba vršila veliku nuždu, sa pelena treba da skinete sadržaj stolice (onoliko koliko možete), pre nego što ih odložite i ostavite da “čekaju” pranje.

Oprane platnene pelene, treba sušiti direktno izložene vazduhu.

Platnene pelene – iskustva

Zajedničko mišljenje ogromnog broja roditelja koji su imali prilike da se odluče za kupovinu i za upotrebu platnenih pelena je da su ove pelene izuzetno praktične za upotrebu i da deluju jako blago i nežno na bebinu kožu i sluzokožu, pa samim tim ne izazivaju pojavu iritacija. Pritom, iskustva roditelja, dokazala su i da platnene pelene poseduju izvanrednu moć upijanja.

Još jedna činjenica koju su roditelji istakli u vezi platnenih pelena, jeste da malo starije bebe i deca nakon godinu dana lako prihvataju da ih nose i ne žele da ih skidaju (što često rade sa jednokratnim pelenama), jer su šarene i oslikane interesantnim motivima prilagođenim dečijem uzrastu.

Platnene pelene – koja je cena i gde ih kupiti?

Platnene pelene, mogu se kupovati na komad ili u paketu koji uglavnom sadrži po dve ili tri platnene pelene. Cena pelene po komadu, kreće se od 800 do 1.500 dinara, dok se cena paketa kreće od 1.600 do 3.700 dinara.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: