Kako ubrzati rast trepavica?

Trepavice su dlake na gornjim i donjim kapcima. Svaki kapak ima slojeve trepavica u nizu. Možemo imati od tri do pet slojeva trepavica u očnim kapcima, koji štite i uokviruju naše oči. Trepavice imaju sličnu anatomiju kao i kosa. One su usidrene u kapcima korenom.

U očnim kapcima se nalaze mali mišići, koji imaju mišićnu kontrakciju ili refleksno i automatsko reagovanje, pa trepere, ali i zatvaraju oči pred spoljašnjom pretnjom, kao što su čestice prašine ili bilo koje strano telo koje može prouzrokovati oštećenje očiju.

Kad god trepnemo, trepavice zatvaraju pristup očima kao zavese. I pri svakom treptaju, oči se navodnjavaju tečnošću koju luče lojne žlezde, koje se još zovu i suzne žlezde. Ove žlezde se nalaze na ivici kapka, a njihovi otvori se nalaze između trepavica. Ovo podmazivanje osigurava da se oči ne isuše, držeći ih vlažnima i zdravima.

Trepavice na gornjem kapku su duže nego na donjem. Gornje trepavice mogu da dostignu prosečnu dužinu od 8mm i imaju tendenciju da se povijaju nagore. Gornji kapak ima gušće raspoređene trepavice – oko 75 do 150 trepavica, dok donji kapak ima niz od 60 do 80. One su manje, kraće i krive se nadole. Ovaj zakrivljeni oblik oba reda trepavica pomaže znoju i stranim česticama da lakše izađu iz očiju.

Kao i sva kosa na ljudskom telu, trepavice su biološki polimer, sastavljen od 10% vode i 90% proteina, kao što su keratin i melanini, supstance koje daju boju dlakama (kosi).

I, kao i sva ljudska kosa, trepavice se hrane putem folikula, smeštenim ispod kože. Kod trepavica, ti folikuli imaju tri faze: “faza rasta”, koja traje oko 45 dana, praćena je “fazom deklinacije” u kojoj rast prestaje na oko tri nedelje i poslednja “faza opadanja”, kada kosa opada, kao što i samo ime faze kaže. Nakon ovog perioda počinje novi ciklus i kosa se regeneriše.

Kada se trepavica iščupa, opadne, treba joj oko dva meseca da bi se regenerisala.

Bolesti trepavica

Madarozis, takođe poznata i kao milfoza, je abnormalni gubitak trepavica. Može biti izazvan zapaljenskim stanjem (blefaritis), alopecijom, tumorom, endokrinim poremećajem, kongenitalnim poremećajem, lekovima i toksinima ili pogrešnim nanošenjem šminke ili nadogradnjom trepavica.

Blefaritis je hronično zapaljenje očnih kapaka koje se može dogoditi zbog infekcije (stafilokokom, herpesom, gljivicama), seboreje, traume (loše nanošenje ekstenzije) ili zbog alergije (naročito na kozmetičke preparate, maskare).

loading...

Čmičak se obično pojavljuje zbog infekcije lojnih žlezda u bazi trepavica ili zbog infekcije znojnih žlezda. To nije hronično stanje i obično nestaje za nedelju dana bez tretmana ili za 4 dana zahvaljujući antibioticima.

Trihijaza je stanje u kojem su trepavice obrnuto postavljene, pa rastu na unutra, ka očnoj jabučici. Ovo stanje može biti izazvano infekcijama, zapaljenjima, autoimunim bolestima, kongenitalnim defektima i traumom (opekotine ili povrede).

Trihotilomanija je psihološki poremećaj baziran na kompulzivnoj potrebi za čupanjem dlaka (osoba ima neodoljivu potrebu da iščupa sopstvene dlake). Ovaj poremećaj rezultira gubicima kože i oštećenjem kože. To je hronično stanje koje je vrlo teško tretirati.

Demodeks folikulorum su paraziti koji žive u folikulima trepavica. Oni se hrane lojnim izlučevinama i mrtvim ćelijama i reprodukuju se unutar folikula.

Kako poboljšati rast trepavica prirodnim putem?

Ako niste zagovornik veštačkih ekstenzija i nadogradnje trepavica ili ako imate usporen rast trepavica, evo saveta koji će vam pomoći da ubrzate njihov rast, poboljšate njihovu gustinu, a da u isto vreme ne ugrozite svoje zdravlje.

Trepavice uokviruju oči i privlače pažnju na lice, čineći da oči izgledaju još lepše. Trepavice su opevane u mnogim narodnim pesmama i zna se da su oduvek bile jedan od simbola ženske lepote.

Žene vode računa o izgledu svojih trepavica, stalo im je da one budu guste i duge, pa će veoma lako postati svesne kada dođe do njihovog proređivanja ili opadanja. Postoji puno veštačkih načina da poboljšate izgled vaših trepavica – maskarom, lažnim trepavicama, ekstenzijom ili nadogradnjom, itd. Međutim, često su ove metode opasne, jer one mogu dovesti do toga da vaše prirodne trepavice postanu još slabije. Zbog toga treba pomoći onome što vam je priroda dala. Postoje raznorazni recepti koji garantovano dovode do dobrih rezultata, a ni na jedan način ne ugrožavaju vaše zdravlje. Uz pomoć nekih od ovih recepata koje ćemo vam navesti, učinićete da vaše trepavice brže rastu, da budu gušće i duže.

Faktori poput genetike, starosti, određenih zdravstvenih stanja, nedostatka hranljivih materija u ishrani, infekcije očiju ili hormonalnih promena u organizmu, obično doprinose lošem izgledu trepavica. Trljanjem očiju ili neuklanjanjem šminke na kraju dana, takođe možete dovesti do toga da vaše nežne trepavice otpadaju i postanu slabe i retke.

Pošto odgovarajuća rutinska nega čini vaše trepavice zdravijim, ovo može biti prvi korak ka uživanju u gustim i dugim trepavicama.

Imajte na umu da će svaki tretman drugačije delovati kod različitih osoba. Može proći i nekoliko sedmica dok ne dobijete željene rezultate, a možda ćete morati da isprobate više od jednog tretmana kako biste pronašli onaj koji vama odgovara.

Ricinusovo ulje

Moćno sredstvo za stimulisanje folikula je hranljivo ricinusovo ulje koje može pomoći da uživate u sjajnim i dugim trepavicama. Takođe, ovo ulje pomaže u borbi protiv mikroorganizama koji ometaju rast. Koristite čistu četkicu ili pamučni tufer za primenu ricinusovog ulja na trepavicama.

Takođe možete dodati nekoliko kapi vitamina E u ulje pre nego što ga nanesete. Ostavite da deluje preko noći, pa isperite mlakom vodom ujutru. Drugi način je da pomešate 2 kašike ulja i svež aloja gel. Nanesite na trepavice pomoću pamučnog tufera. Ostavite preko noći, a ujutru isperite. Ovaj tretman ponavljajte 2 do 3 meseca.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje je poznati prirodni preparat za rast kose i gušći rast trepavica. Ovo ulje je bogato vitaminom E i oleinskom kiselinom koja neguje i dodaje volumen vašim trepavicama. Takođe pomaže da trepavice budu tamne.

Očistite staru četkicu vaše maskare i potopite je u toplo maslinovo ulje. Možete koristiti i štapić sa pamučnom vaticom na vrhu. Pre nego što legnete da spavate, pažljivo nanesite ulje na vaše trepavice, isto kao kada stavljate maskaru. Ostavite ga preko noći, a zatim ga isperite mlakom vodom ujutru. Ponovite ovaj tretman svakodnevno nekoliko meseci dok ne dobijete željeni rezultat.

Češljajte vaše trepavice

Češljanje i četkanje trepavica može ubrzati njihov rast. Ovaj postupak će pomoći da se oslobodite čestica prašine i prljavštine, a samim tim, sprečićete zapušavanje pora. Štaviše, to će podstaknuti cirkulaciju krvi tako da će hranljive materije uspeti lakše da dođu do folikula dlake.

Stavite nekoliko kapi vitamina E ili vazelina na mekanu četkicu za trepavice, a zatim nanesite. Potom češljajte trepavice vrlo nežno na gore. Počnite od korena trepavica i polako se pomerajte ka vrhu. Ponavljajte ovaj tretman oko 5 minuta svakoga dana dok ne dobijete željene rezultate.

Masaža kapaka

Masiranje vaših kapaka promoviše rast trepavica. Masaža će poboljšati protok krvi do folikula dlake, što znači da će više hranljivih materija doći do njih. Ovaj tretman stimuliše rast kose i sprečava istanjenost i lomljivost vaših trepavica.

Stavite nekoliko kapljica ulja, vazelina ili shea putera na kapke. Kružnim pokretima nežno masirajte kapke i trepavice. Masaža od 5 do 7 minuta dva puta dnevno u trajanju od nekoliko meseci, dovešće do pozitivnih rezultata.

Napomena: pre masiranje očnih kapaka pažljivo i temeljno operite ruke.

Aloe vera

Aloe vera je fantastičan kućni lek koji vam može pomoći da dođete do dugih, gustih trepavica. Sadrži nekoliko vitamina i hranljivih materija koje promovišu rast vaših trepavica. Štaviše, pomaže da održite vaše trepavice hidriranim.

Koristeći čistu četkicu maskare aplicirajte svež gel aloe vere na vaše trepavice pre spavanja. Ostavite da odstoji preko noći, a potom ujutru isperite toplom vodom.

Alternativno, pomešajte 1 kašiku gela aloe vere sa jojobinim uljem i 1 kašičicom čaja od kamilice. Nanesite ovu mešavinu na svoje trepavice dva puta dnevno koristeći čistu četkicu stare maskare. Sačekajte 15 minuta, a potom isperite toplom vodom. Ponavljajte bilo koju od ovih metoda nekoliko meseci.

Kora limuna

Oljuštena kora limuna može pomoći rastu trepavica. Kora limuna je bogata vitaminom C i B, folnom kiselinom i drugim hranljivim materijama koje pomažu rastu trepavica. Takođe, kada se trepavice namažu maslinovim ili ricinusovim uljem sa limunovom korom, to pomaže u čišćenju i u stimulišućim svojstvima ovog ulja.

Stavite jednu kašiku umereno osušenih kora limuna u teglicu, a zatim ih nalijte maslinovim ili ricinusovim uljem. Neka ova mešavina odstoji nekoliko nedelja. Koristeći očišćenu četkicu stare maskare, nanesite mešavinu na trepavice, pre odlaska na spavanje. Ostavite da deluje preko noći, a potom isperite izjutra toplom vodom.

Ovaj recept morate koristiti nekoliko meseci kako biste došli do željenih rezultata.

Jaje

Visok nivo proteina u jajima može pomoći u tome da dobijete guste i duge trepavice. Pored toga, jaja sadrže biotin i vitamin B koji igraju glavnu ulogu u poboljšanju ukupne strukture trepavica. Izmućkajte 1 jaje sa 1 kašikom glicerina dok ne dobijete gustu, kremastu teksturu. Umočite štapić za uši u ovu smešu, a zatim nanesite na trepavice. Ostavite da deluje 15 minuta, a potom isperite hladnom vodom. Ponavljajte tretman 3 puta nedeljno nekoliko meseci.

Zeleni čaj

Zeleni čaj je još jedan efikasan kućni lek za dugačke i guste trepavice. Bogat je flavonoidima koji stimulišu rast trepavica.

Pripremite šoljicu nezašećerenog zelenog čaja i ostavite je da se ohladi. Koristite pamučni tufer za apliciranje zelenog čaja, od korena do vrhova. Pustite da odstoji 15 minuta, a zatim isperite hladnom vodom. Uradite to dva puta dnevno tri meseca zaredom.

Napomena: kada koristite zeleni čaj, vodite računa da ne ulazi u oči.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: