Maslinovo ulje – upotreba za lice, kosu, zdravlje, u ishrani

Stari Grci i Rimljani su plod masline smatrali darom bogova i simbolom besmrtnosti, a maslinovo ulje su nazivali tečnim zlatom. Saznanja današnje savremene nauke pokazuju da su antički narodi bili u pravu kada su na taj način govorili o blagodetima maslinovog ulja.

Iako se i danas najviše koristi na Mediteranu, gde drvo masline inače uspeva i raste, ovo ulje postaje sve rasprostranjenije u upotrebi, kako za ishranu, tako i za zdravlje i lepotu. U Španiji je, tako, i te kako popularan običaj da se maslinovo ulje ili kakvi delovi maslina dodaju hlebovima, te da se na taj način spreči starenje organizma. Generalno, njegova upotreba na Mediteranu, smatra se tajnom dugovečnosti ovih naroda.

Nutritivni sastav maslinovog ulja

Maslinovo ulje je prvo na listi namirnica koje su korisne za ljudsku ishranu, i to pre svega zahvaljujući svom odličnom sirovinskom sastavu. Potvrđeno je da u maslinovom ulju ima preko 1000 aktivnih spojeva koji su i te kako značajni za zdravlje. Najznačajniji kod ovog ulja je svakako visok procentualni udeo mononezasićenih masnih kiselina koji iznosi oko 75-77%.

Ono što je jako važno pomenuti jeste da je ulje kvalitetnije ukoliko je procenat nezdravih masnih kiselina u njemu manji. Dozvoljeni procenat „loših“ masnih kiselina u zemljama EU se kreće od 0,8-1%, tako da prilikom kupovine ulja treba obratiti posebnu pažnju na procenat masnih kiselina u njemu. Najmanji procenat masnih kiselina imaju ekstra devičanska maslinova ulja, tako da su ona najbolja, ali i najskuplja.

Takođe, vrlo je bitan i rok trajanja (najbolje je ulje potrošiti u kratkom vremenskom periodu nakon otvaranja), ali i fizička svojstva maslinovog ulja, pre svega boja, miris i ukus (kiselost).

Pored toga, veoma je bitan i znatan procenat prirodnih antioksidanasa koje maslinovo ulje sadrži, a pre svega vitamina E i A, minerala selena i fenola. Kao što je već dobro poznato, antioksidansi su veoma značajni za naš organizam, jer povećavaju odbrambene sposobnosti imunog sistema i štite od negativnog uticaja oksidativnog stresa, kiseoničnih slobodnih radikala i aktivnog kiseonika, a ova namirnica obiluje u njima.

Ovo ulje ne sadrži holesterol, soli i gluten. Ima sličnu kalorijsku vrednost kao i sva ostala biljna ulja, ali ga je zbog intenzivnog ukusa i mirisa, potrebno unositi u značajno manjim količinama. Od ostalih vitamina, ovo ulje obiluje i u vitaminu K, C i D, ali i u enzimima, beta-karotenu, omega-3 masnim kiselinama, kao i najznačajnijim za zdravlje aminokiselinama.

Vrste maslinovog ulja

Osnovna podela jestivog maslinovog ulja je na:

1. Devičansko maslinovo ulje (nerafinisano), koje ima tri podvrste

loading...

2. Rafinisano maslinovo ulje

3. Maslinovo ulje

Kao i kod svakog drugog biljnog ulja, i u ovom slučaju je zdravije nerafinisano ulje, tačnije, ono ulje na koje se nije uticalo nikakvim faktorima, a pre svega termičkom obradom, te ono nema promene u kvalitetu i sastavu.

1. Nerafinisano, ili hladno ceđeno ulje, koje se dobija isključivo fizičkim metodama obrade plodova masline, možemo dalje podeliti na ekstra devičansko, devičansko i obično hladno ceđeno maslinovo ulje.

Ekstra devičansko (extra virgino) maslinovo ulje je ulje vrhunskog kvaliteta i najzdravije je za ljudsku upotrebu. Dobija se prilikom prvog ceđenja celih plodova neoštećenih, najkvalitetnijih maslina, isključivo mehaničkim putem, odnosno samo fizičkom obradom maslina. Ovo ulje se cedi tokom prvog dana branja maslina, a to je dobro upravo iz razloga što u roku od 24 sata ne može da dođe do bilo kakve hemijske reakcije (kao što je oksidacija) koja bi narušila kvalitet ovog ulja. To je ulje koje sadrži najveći procenat hranljivih i lekovitih sastojaka.

Devičansko maslinovo ulje (vergine) se dobija prilikom drugog ceđenja plodova, ali takođe bez učešća bilo kakvog hemijskog ili termičkog procesa. Dakle, pri dobijanju ovog ulja nije bilo nikakvog drugog postupka u obradi osim mehaničkih – pranja, mlevenja, dekantacije, centrifugiranja i filtriranja.

Obično devičansko maslinovo ulje (nama poznatije kao hladno ceđeno) dobija se bez učešća hemijskih procesa, ali uz minimalno zagrevanje koje ne menja osobine i ne utiče na sastav i lekovitost.

2. Rafinisano maslinovo ulje se dobija termičkom obradom devičanskog maslinovog ulja, ali pri tome ne dolazi do promena u strukturi masti, odnosno triglicerida. Ovako dobijeno ulje je zućkaste boje, a ukus i miris su mu slabijeg intenziteta u odnosu na devičansko ulje.

3. Pod maslinovim uljem u našoj podeli, podrazumeva se ulje dobijeno mešanjem rafinisanog i devičanskog (virgino) maslinovog ulja.

Upotreba drugih delova masline u svrhe zdravlja

Posebno treba napomenuti ulje dobijeno od komine masline koja predstavlja čvrsti ostatak koštica i pulpe nakon centrifugiranja i sadrži u sebi još oko 5% ulja. Pod maslinovim uljem od komine se podrazumeva ulje najslabijeg kvaliteta koje se najviše koristi za prženje.

U novije vreme kada je sve popularnija organska proizvodnja i uzgoj, posebno je došlo do izražaja organsko maslinovo ulje. To je ulje koje se dobija od maslina koje su posebno prirodno gajene, bez bilo kakvih hemijskih uticaja, od početka do kraja uzgoja i izrade.

U svrhe zdravlja koriste se još i listovi masline, koje nikako ne bismo smeli zanemariti. Čaj od lista masline i te kako je dobar u borbi protiv virusnih infekcija, kod prehlade i gripa, ali i za snižavanje holesterola i samim tim kao prevencija srčanih bolesti.

Čaj od listova masline kuva se tako što se na šporet ostavi da provri 250 ml vode, pa se njom prelije 10 grama suvih listova masline. Nakon što se prohladi, ovaj čaj se pije svež, topao ili hladan.

Gde kupiti maslinovo ulje, koje je najbolje i koja je cena?

Razlika u kvalitetu maslinovih ulja određuje i razliku u ceni, pa je tako najskuplje ulje po pravilu i najkvalitetnije. Najbolje ga je kupovati u prodavnicama zdrave hrane ili velikim marketima koji imaju ulja kontrolisanog porekla i kvaliteta.

Na našem tržištu su najčešće zastupljena ulja iz Grčke, Italije i Španije, a cena za najkvalitetnije ekstra devičansko ulje se kreće od 15-20 evra za litar, dok se neka lošija mogu naći već i od 3-4 eura.

Blagotvoran uticaj maslinovog ulja na zdravlje organizma

Najbolji efekat na opšte zdravlje organizma i kod dece i kod odraslih ima korišćenje sirovog, ekstra devičanskog maslinovog ulja, jer se na taj način zadržavaju sva njegova nutritivna svojstva koja bi se termičkom obradom (prženjem, pečenjem) izgubila.

Najznačajnija svojstva ovog ulja su:

1. Jačanje imuniteta i antioksidativni efekat – zahvaljujući visokom sadržaju vitamina, minerala i fenola koji štite ćelije od takozvanog oksidativnog stresa;

2. Smanjenje ukupnog holesterola i promena odnosa HDL/LDL holesterola u korist dobrog HDL holesterola (snižava LDL (loš) a povećava HDL (dobar) holesterol) čime utiče na smanjenje nastanka ateroskleroze i snižava učestalost bolesti srca i krvnih sudova, kao i moždanog udara;

3. Smanjuje rizik za nastanak karcinoma – pre svega smanjuje procenat obolevanja od raka dojke i jajnika kod žena, kao i karcinoma debelog creva kod osoba oba pola. U mediteranskim zemljama koje imaju najveću potrošnju maslinovog ulja dokazana je značajno niža učestalost pomenutih vrsta raka;

4. Povoljan uticaj na digestivni trakt – koji se ogleda pre svega u zaštitnoj ulozi na sluznicu i lakom varenju. Idealno je za želudac pomaže kod gastritisa i čira na želucu. Takođe, upotreba ovog ulja sprečava pojavu kamena u žučnim putevima, jer pomaže lučenje pankreasnih enzima i žuči. Pomaže kod bolesti jetre i sprečava nastanak masne degeneracije jetre. Značajno deluje kod pojave zatvora gde olakšava čišćenje creva, a ima i blagotvoran uticaj na hemoroide gde značajno smanjuje tegobe, kako unutrašnjom, tako i lokalnom upotrebom;

5. Smanjenje učestalosti nastanka gojaznosti i diabetesa tipa 2 i odlaganje komplikacija kod dijabetičara koji koriste insulinsku terapiju;

6. Ublažavanje bolova u mišićima i zglobovima pri lokalnoj upotrebi utrljavanjem na bolna mesta;

7. Pomaže kod raznih kožnih oboljenja (ekcem, psorijaza), kod ožiljaka i opekotina i ima regenerativni i antiaging efekat na kožu, kosu i nokte;

8. Povoljno deluje kod upalnih procesa kao što su upala grla i promuklost, upala desni, zapaljenje pluća i kašalj.

Upotreba maslinovog ulja i limuna u svrhu lepote i zdravlja

Kombinacija maslinovo ulje i limun smatra se jednom od najzdravijih prirodnih kombinacija za čišćenje i detoksikaciju jetre, a samim tim i organizma u celini. Sa druge strane, ova kombinacija naišla je i na veliki pozitivan odjek u kozmetologiji, te se danas i te kako koristi u svrhe nege i lepote.

Za celokupno poboljšanje svog zdravstvenog stanja, pre svega za čišćenje jetre, a samim tim i prečišćavanje krvi, najbolje je da konzumirate maslinovo ulje i limun svakog jutra, i to u kombinaciji 1:1, tj jednu kašiku maslinovog ulja i jednu kašiku limunovog soka, na prazan želudac. Kroz mesec dana uočićete i te kako poboljšanje svog zdravstvenog stanja i osećaćete se znatno bolje.

Ova kombinacija se koristi i za prečišćavanje bubrežnog sistema, tj urinarnih puteva, od postojanja peska i kamena u njima. Smatra se da maslinovo ulje pomaže širenju kanala, te se tako olakšava izbacivanje kamenca, dok limun ima sposobnost da taj isti kamenac rastapa ili umanji. Slično je i sa kamenom u žuči u čije se svrhe lečenja ova kombinacija takođe koristi.

Pored toga što se koristi za čišćenje organizma od toksina, ova kombinacija idealna je i za mršavljenje jer je, pre svega, dobra za probavu, koju reguliše. Samim tim, pomoći će i u gubitku kilograma, a osobito ako je uzimate na tašte u odnosu 1:1.

Maslinovo ulje za sunčanje i zdravlje noktiju

U svrhe lepote i zdravlja, ova kombinacija je i te kako dobra za kosu i kožu, za sunčanje, ali i za nokte.

U svrhu dobijanja lepšeg, tamnijeg tena, ovo ulje nanosi se na kožu pre izlaganja suncu, i to najbolje pomešano sa nekim drugim uljem, kakvo je ulje šargarepe na primer. Takođe, idealno ga je mazati i u kombinaciji sa limunom gde pomešate sok od jednog ceđenog limuna pomešate sa 200 ml maslinovog ulja i nanesete na kožu.

U svrhe sunčanja, ovo ulje kombinuje se još i sa mladim orasima, lanenim i susamovim uljem i alkoholom. Potrebno je najpre pomešati 100 gr 70% alkohola sa jednom činijom mladih oraha i 50 grma orahovih ljuski. Ova kombinacija čuva se dve nedelje i povremeno protresa. Nakon toga njoj se dodaje po 50 grama maslinovog, susamovog i lanenog ulja i ostavlja se da odstoji još dve nedelje. Nakon toga se cedi kroz gazu i koristi za kožu.

Za kvalitet, čvrstinu i zdravlje svojih noktiju, najbolje je da jednom nedeljno držite svoje nokte oko 15 minuta u maslinovom ulju, a zatim da ih prebrišete i premažete limunovim sokom.

Maslinovo ulje za negu kose

Kada je u pitanju upotreba maslinovog ulja u službi nege kose, dokazano je njegovo učinkovito delovanje na teme i kožu glave, na zdravlje vlasi, na volumen, sjaj i mekoću dlake. Postoje mnogi recepti koji se mogu primenjivati kako bi naša kosa bila što zdravija, a mi vam u nastavku navodimo neke od njih.

Recept 1

Ovaj recept sastoji se iz nekoliko prirodnih namirnica i biljaka koje u kombinaciji sa maslinovim uljem mogu pomoći u terapiji opadanja kose. Tako se u ove svrhe koristi kombinacija konzumiranja čaja od ruzmarina i žalfije, i utrljavanje na teme toplog maslinovog ulja. Rezultati su, kako kažu oprobaoci, i više nego učinkoviti.

Recept 2

Maslinovo ulje možete zagrevati i utrljati na vašu kosu, samostalno ili u kombinaciji sa medom. Kada ste ga zagrejanog naneli na teme, umotajte kosu u kakvu foliju ili kesu i prekrijte peškirom. Držite ulje na glavi oko sat vremena, a potom kosu operite.

Maslinovo ulje za negu i zdravlje kože

Smatra se da je maslinovo ulje idealno za zdravlje naše kože, kože ruku, lica, i tela uopšte. Koristi se za negu ruku, protiv suvoće, za negu i masažu lica, protiv bora, a isto tako i za masažu stopala, ali i celih nogu, protiv celulita.

Maska za lice koja se spravlja u svrhu nege suve kože lica sastoji se iz jednog žumanceta i kašike maslinovog ulja koja se nanosi na očišćenu i vlažnu kožu. Ta maska drži se do sušenja, a potom se uklanja. Ono što će biti i te kako primetno nakon njene upotrebe, jeste da će koža lica biti i te kako mekana, regenerisana i znatno manje suva. Ove tretmane možete ponavljati jednom nedeljno i bićete prezadovoljni rezultatima.

Kao idealan tretman za borbu protiv bora i za lep ten, koristi se kombinacija maslinovog ulja i nane, u jutarnjim i večernim satima, ili makar samo uveče. Mašažom lica kombinacijom pola decilitra maslinovog ulja i 20 grama nane, ubrzo ćete primetiti sjajne rezultate na vašoj koži. Protiv bora maslinovo ulje koristi se još i u kombinaciji sa limunom, i to na taj način, tako što se lice najpre napari vodenom parom, premaže limunom, a potom (nakon što se osuši) ispere toplom vodom. Ako na licu imate bubuljice i vidljive mitisere, postupak ponovite još jednom. Nakon umivanja lice namažite maslinovim uljem.

Za što nežniju kožu ruku, naročito u zimskom periodu, idealno je kombinovati maslinovo ulje sa glicerinom i kakvom kolonjskom vodom, ili pak prati u čaju od kamilice i premazivati sa limunom i maslinovim uljem. Glicerin, maslinovo ulje i kolonjska voda u kombinaciji nanose se na suvu kožu ruku, a potom se na njih stavljaju rukavice i tako se prenoći.

Maslinovo ulje se, kako smo i rekli, koristi i za masažu nogu, i to kako celih nogu, protiv celulita, tako i za mekšu i nežniju kožu stopala.

Za masažu celulita na nogama koristi se kombinacija maslinovog ulja, praha hrastove kore i latica kamelije. Spravlja se tako što se u vrelo maslinovo ulje, koje smo stavili da proključa, doda 20 grama praha hrastove kore i latice kamelije. Ova kombinacija ostavlja se da odstoji oko dve nedelje, a zatim se koristi svake nedelje po jednom. Masaža predela na kome se nalazi celulit izvrši se najpre ovom mešavinom, a potom se ostavi da deluje sat vremena, i masirani region se opere.

Maslinovo ulje u ishrani

Već je bilo govora o tome da je najzdarvija vrsta maslinovog ulja ekstra devičansko maslinovo ulje koje je dobijeno prvim hladnim ceđenjem plodova nedovoljno zrelih maslina na temperaturi do 30 stepeni. Takođe, ovo ulje prema pravilu je i najzdravije ukoliko procenat slobodnih masnih kiselina u njemu ne prelazi 1%.

Poznato je da jedna kašika maslinovog ulja sadrži ukupno oko 119 kalorija. Mononezasićene masne kiseline zastupljene su količinski sa oko 10 grrama, dok su polinezasićene i i zasićene prisutne sa oko 1,5-2 grama. Omega-3 masne kiseline u jednoj kašiki ulja čine oko 100 mg, dok omega-6 učestvuju sa preko 1300 miligrama. Proteini i ugljeni hidrati su zastupljeni sa 0 grama, a vitamin E sa oko 2 grama.

Postavlja se pitanje kakva je upotreba ovog ulja u kuhinji, tj da li se ono može pržiti ili pak koristiti u kuvanju, ili se samo koristi sveže, kao preliv za jela i salate. Ono što je dokazano, jeste da je tačka dimljenja na kojoj se ulje „raspada“ oko 200 stepeni, a temperature kuvanja i prženja su obično niže, te postoji mišljenje da se ovo ulje sme koristiti u kuhinji u ove svrhe, te da je idealno da se, kada god je to moguće, neko drugo ulje zameni ovim. Dakle, (ne)upotreba maslinovog ulja u prženju hrane jeste mit, te se ono sme svakako koristiti i u ove svrhe, jer ne menja svoja svojstva.

Maslinovo ulje idealno se slaže sa tikvicama, paradajzom, patlidžanom, paprikama, zatim sa belim lukom, sardinama, čilijem, testeninom i jajima. Od mesa najbolje ide uz govedinu, zečetinu, piletinu, jagnjetinu, kao i sa ribom i raznim morskim plodovima.

Ipak, poznato je da je za maslinovo ulje potrebno da bude što svežije. Ono se čuva u tamnim bocama, daleko od izvora toplote, i njegov rok upotrebe obično iznosi oko dve godine. U nastavku teksta navešćemo vam neke od razloga zašto bi trebalo koristiti maslinovo ulje u ishrani.

Maslinovo ulje i te kako je poznato i popularno kao prevencija kardiovaskularnih bolesti, te tako Američka uprava za hranu i lekove savetuje upotrebu 2 supene kašike ovog ulja na dan (oko 23 grama) u cilju smanjenja nivoa lošeg holesterola, aterosklerotskih procesa i srčanih i moždanih udara. Ovo ulje idealno je i za snižavanje visokog krvnog pritiska, te je potrebno, kada god smo u mogućnosti, da koristimo maslinovo ulje umesto drugih vrsta.

Masline i maslinovo ulje idealne su kao zaštita od nastanka karcinoma. Svojim antioksidansima iz sastava, protivupalnim sastojcima i vitaminom E, idealno se bore protiv svih štetnosti u organizmu koje mogu dovesti do ovakvih stanja. Maslinovo ulje svoje dejstvo ispoljava i kao lekovito svojstvo koje pomaže kvalitetnijoj probavi i mršavljenju.

Takođe, maslinovo ulje se smatra i prirodnim analgetikom, te se smatra da umanjuje bol te tako zamenjuje lekove iz grupe analgetika. Obiluje gvožđem, pa tako sprečava gubitak energije iz organizma i nastanak anemije, ukoliko se redovno konzumira. Zbog vitamina A idealno je i za zdravlje oka i za bolji vid, a isto tako i za zdravlje kože, kose i noktiju, o čemu je već bilo govora.

Zanimljiva abeceda maslinovog ulja

Za sve ljubitelje maslinovog ulja, osmišljena je i specijalna abeceda o njegovom uticaju na zdravlje, lepotu, kvalitet kože, kose i slično.

A – Antioksidans – i te kako dobar borac protiv štetnosti koje deluju u organizmu

B – Boja – varira od vrste maslina i vremena kada su brane, a varira od zlatno-žute do tamnozelene

C – Cena – koja uglavnom zavisi od kvaliteta ulja

Č – Čuva se na tamnom i hladnom mestu jer mu toplota, svetlost i vazduh smetaju

Ć – Ćelije tumora mogu biti ubijene od oleokantal supstance iz maslinovog ulja

D – Devičansko maslinovo ulje

E – Extra devičansko maslinovo ulje

F – Fenoli koje maslinovo ulje sadrži su izuzetni antioksidansi

G – Gojaznost – tj maslinovo ulje pomaže mršavljanju

H – Hlorofil je supstanca koju sadrži maslinovo ulje, a koja je idealna u terapiji psorijaze i ekcema, kao i protiv starenja kože

I – Ishrana u kojoj se maslinovo ulje koristi jeste Mediteranska najpre, a kasnije se širi i na sve druge vrste ishrana. Idealno je protiv gotovo svih bolesti modernog doba

J – Jedna supena kašika ovog ulja u jutarnjim časovima u kombinaciji sa kašikom limuna, idealna je za detoksikaciju organizma

K – Koža i kosa jesu i te kako pogodne za regeneraciju, oporavak, ozdravljenje upotrebom ovog ulja

L – Lekovitost ovog ulja je i te kako velika i koristi se u svrhe terapije mnogih bolesti i tegoba o kojima smo već govorili

M – Miris najkvalitetnijeg maslinovog ulja jeste na najkvalitetnije masline i travke

N – Nutritivna vrednost maslinovog ulja jeste veoma velika, 119 kalorija na kašiku, bez proteina i ugljenih hidrata, a sa 13,5 grama uglavnom najzdravijih masti

O – Obično devičansko maslinovo ulje – dobijeno je ceđenjem bez hemijske prerade

P – Plod masline najbolje raste na drveću koje raste na mediteranu

R – Rok upotrebe – Što je ulje mlađe, to je bolje. Najbolje ga je koristiti dok je sveže i to u roku od jedne do dve godine

S – Srce i krvni sudovi biće u znatno velikoj meri zaštićeni upotrebom maslinovog ulja

T – Temperatura na kojoj se čuva maslinovo ulje jeste oko 14 stepeni, a ukoliko ne možete da ga čuvate na toj temperaturi možete ga staviti u frižider

U – Ukusi mogu biti razni, od voćnih do gorkih, pa i oporih

V – Vrste maslinovog ulja su extra devičansko, devičansko i rafinisano ulje

Z – Maslinovo ulje je i te kako dobro za sve segmente zdravlja

Razlika između „pravog“ i „lažnog“ maslinovog ulja

U eri ekonomske krize i sve „plićeg džepa“ potrošača, sve više namirnica se falsifikuje i sve više kvalitetnih proizvoda zamenjuje se nekvalitetnim sirovinama. Sve ovo je toliko uzelo maha, da se na ovakvim proizvodima, koji su i bez deklaracije, zarađuju neverovatne sume novca. Maslinovo ulje je tako jedna od najfalsifikovanijih namirnica današnjice. Smatra se da je samo 10% maslinovog ulja izuzetnog kvaliteta, tj da je extra devičansko.

Smatra se da se najviše falsifikuje ekstra devičansko maslinovo ulje italijanskog porekla, a pre svega zbog visoke cene. Najčešće se falsifikovanje vrši dodavanjem nekog drugog ulja, koje je znatno jeftinije. To je obično ulje repe ili ulje soje, koja su najpovoljnija, jer se, kako se smatra, ne isplati falsifikovati ga sa nekim manje kvalitetnim maslinovim uljem. Ako se na litar ekstra devičanskog maslinovog ulja doda samo 10 ml nekog drugog ulja, zarada može biti i te kako velika, smatraju borci protiv falsifikovanja namirnica.

Ukoliko želite da proverite da li je maslinovo ulje koje imate u svom domu original ili falsifikat, neophodno je da uradite sledeće: stavite svoje ulje u frižider na više od 10 sati, a najbolje i na više od 24h. Ukoliko se ulje zgusne i očvrsne, onda je pravo, ekstra devičansko ulje u pitanju, a ukoliko ne, onda se radi o ulju koje sadrži kakve dodatke.

Takođe, pri kupovini ulja vodite računa da ne kupite ulje komine, jer je ono znatno lošijeg kvaliteta od pravog maslinovog ulja. Iako je slabijeg kvaliteta, potrošači navode da ga često pazare, te da ga uglavnom koriste za prženje hrane, svesni njegovog lošijeg kvaliteta.

Razlika između ovih ulja najpre se može uočiti po samoj ceni. Ulja od komine, rafinisana ili mešana ulja, najčešće su nešto niže cene, dok su ona najkvalitetnija obično skuplja. Poneki konzumenti savetuju kupovinu maslinovog ulja u manjim bocama, a ne u onim većim, zbog toga što ono zadržava svoju svežinu godinu do dve dana, te ga je najbolje gustirati u što kraćem roku, dok je još sveže. Savetuje se, naravno, i upotreba najrazličitijih vrsta maslina u ishrani, koje su i te kako bogate hranljivim sastojcima.

Zaključak

Iz sveg gore priloženog možemo izvesti zaključak da je konzumacija maslinovog ulja u svakodnevnoj ishrani i te kako korisna, kako za zdravlje, tako i za kvalitet kože, kose, noktiju i za lep ten. Njegov najveći značaj jeste u prevenciji i borbi protiv najrazličitijih bolesti, a pre svega bolesti srca i krvnih sudova, tumorskih procesa, kamenaca u bubregu, žuči i slično. Najbolje ga je koristiti u kombinaciji sa limunovim sokom u prepodnevnim satima, našte, jer se tako organizam u potpunosti detoksikuje i čuva od najrazličitijih bolesti. Kombinacija takođe može da sadrži i med.

Najbolje je da, ukoliko ste u mogućnosti, u ishrani koristite najkvalitetnije, ekstra devičansko maslinovo ulje. Isto tako, uvek kada je to moguće, koristite ga za preliv hrane, salate, za umake i soseve, a na njemu je svakako bolje i pržiti i kuvati hranu, umesto na kakvom drugom ulju. Na taj način i te kako ćete pomoći svom zdravlju i produžiti svoj životni vek.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: