5 stvari koje niste znali o organskim maslinama

Čini se da mnogo više pažnje dobija njihovo ulje nego one same, iako su masline vrlo ukusna i široko rasprostranjena hrana u kojoj rado uživaju i mlađe i starije generacije na svim meridijanima naše planete. Napisali smo hrana ali koja vrsta hrane je u pitanju?

Da li ste se ikada zapitali, šta su masline? Voće ili povrće? To je samo jedna od nepoznanica koju ćemo vam u nastavku otkriti i pokušati da vam predstavimo sve zanimljivosti i prednosti koje ovi plodovi nose sa sobom.

#1 ŠTA SU MASLINE? VOĆE ILI POVRĆE?

Tehnički masline se klasifikuju kao voće, koje raste na Olea europea drvetu, a ono može da opstane i stotinama godina kako nam je i poznato. Rekord za najstarije drvo masline, drži jedno stablo koje je živelo čak 2000 godina. Ovo koštunjavo voće, potiče sa Mediterana (zbog čega je njegovo poreklo naglašeno i u samom nazivu biljke na latinskom) ali se može naći iu različitim delovima Azije i Afrike.

Najpogodnije tle za maslinjake su brdoviti predeli, kameni tereni na obroncima planina u Grčkoj, Italiji i Španiji. Postoji skoro 2000 vrsta maslina i sve one, manje ili i više sadrže važne komponente za naše zdravlje. Iako ih mi percipiramo kao povrće koje ima specifičan ukus, nauka je ipak predvidela malo drugačiju klasifikaciju za masline. Kojoj god porodici voća ili povrća da pripada, masline su nam omiljen dodatak bez koga ne možemo da zamislimo salate, različite vrste mesa i naravno pizzu.

#2 PO ČEMU SE ZELENE MASLINE RAZLIKUJU OD CRNIH

Boja maslina zavisi od toga koliko su sazrele ali i od toga kroz koji od procesa obrade prolaze kada su ubrane. Zelene masline su ubrane pre sazrevanja, dok su crne obrane u trenutku kada su sazrele što pokazuje i njihova boja.

Da li ste ikada šetali kroz maslinjak? Ako jeste, dobro znate da su masline previše gorke da bi se jele direktno ubrane sa drveta, zbog čega moraju da budu obrađene na neki način kako bi se ta oporost smanjila. Nakon branja sve masline prolaze kroz proces obrade, pa tako one mogu biti potopljene u vodu i tako ostavljene nekoliko nedelja, preko potapanja maslina u salamuru ili potazijum hidroksid što može trajati u fazama i do nekoliko meseci.

Kako to koliko su sazrele utiče na njihov ukus – pitate se. Jednostavno je, zelene imaju mnogo jači i intenzivniji ukus i gorčina se mnogo više oseća u njima nego u crnim maslinama. Takođe zelene masline imaju i jaču strukturu pa su i na dodir mnogo čvršće nego crne. Treba još dodati tome i da ukus zavisi i od metode obrade koje smo već pominjali.

loading...

Nema podataka a ni istraživanja koja pokazuju da je jedna vrsta maslina zdravija od drugih. I jedne i druge sadrže velike količine nezasićenih masti i minerala kao što je gvožđe. Takođe se u njima može naći i puno vitamina E i flavonoida koji je antioksidans sa anti-inflamatornim dejstvom.

#3 NUTRITIVNE VREDNOSTI I ZAŠTO TREBA JESTI MASLINE

Sve ono dobro što nam dolazi od maslina, uglavnom je najviše usmereno ka činjenici da one sadrže dosta gvožđa, kalcijuma, vitamine A, E i K, antioksidanasa ali i nizak glikemijski indeks. 100 grama maslina sadrži oko 145 kalorija.

  1. OBEZBEĐUJU NAM ZNAČAJNE KOLIČINE ANTIOKSIDANASA

Proces oksidacije u našem organizmu, kako pokazuju istraživanja povezan je sa napredovanjem i pogoršanjem stanja uzrokovanim nekim od najtežih poznatih bolesti kao što su bolesti srca i rak. Masline su hrana koja sadrži visok nivo antioksidanasa, među njima najznačajnijih polifenola, koji su dokazano važni za borbu protiv raka i dijabetesa, a imaju povoljne efekte i kada je usporavanje starenja u pitanju i očuvanje nerava i celog tog sistema unutar našeg organizma.

  1. SMANJUJU NIVO HOLESTEROLA I VISOK KRVNI PRITISAK

Masline su odličan izvor “dobrih masti”, i zbog tog svojstva ne oštećuju arterije na način na koji to rade ostale masti. Studije su dokazale moć maslina da utiču na smanjenje krvnog pritiska i visokog nivoa holesterola, kroz konzumaciju maslinovog ulja i samih plodova u svakodnevnoj ishrani. Mediteranska dijeta, koja uključuje masline, maslinovo ulja, organsko voće i povrće, pokazala se kao odličan način ishrane za sve one koji imaju kardiovaskilarna oboljenja.

  1. MASLINE SU PRIRODAN IBUPROFEN

Ovo koštunjavo voće sprečava povećanje enzima odgovornih za upalu i na taj način pomaže organizmu da umanji bol koji osećamo usled neke upale koju imamo u telu. Upale takođe igraju i važnu ulogu kod kardiovaskularnih oboljenja, pa je za smirenje upala vena recimo, veoma važno konzumirati masline i maslinovo ulje jer može pomoći kod ozdravljenja.

  1. SPREČAVA OSTEOPOROZU

Polifenoli u maslinama doprinose smanjenju mogućnosti oštećenja i gubitka elastičnosti kostiju. Klinička istraživanja su pokazala da masline i maslinovo ulje treba uključiti u svakodnevnu ishranu pacijenata koji imaju problema sa kostima, niskim nivoom kalcijuma i početnom fazom osteoporoze.

  1. SMANJUJE RIZIK ZA POJAVU DIJABETESA

Zbog toga što su masline bogate nezasićenim mastima, one mogu smanjiti rizik od pojave dijabetesa tipa 2 i preporučuju se pacijentima kako bi antioksidansi, kojima su masline bogate, uticali na štetne procese koje ova bolest može imati po organizam izložen svakodnevnim oksidativnim procesima.

U studiji objavljenoj u američkoj državi Boston, gde su praćene dve grupe žena od 37-65 godina starosti i od 26-45 godina starosti, utvrđeno je, posle 22 godine praćenja da se rizik za pojavu dijabetesa tipa 2 znatno smanjio kod onih koje su konzumirale maslinovo ulje i njime zamenile druge masnoće, što je takođe povoljno uticalo i na nivo “dobrog” holesterola i niži krvni pritisak.

#4 JOŠ NEKOLIKO ZANIMLJIVIH ČINJENICA O MASLINAMA

  1. Na istočnom Mediteranu masline se beru već 6000 do 8000 godina.
  2. Maslinova grančica dugo je bila simbol mira i pobede. Maslinama su potrebne godine, šta više decenije da izrastu i počnu da rađaju. Upravo zbog toga se smatralo, da oni koji se odluče za sadnju maslina, imaju želju da žive dugo u miru, slobodi i sa mnogo strpljenja i ljubavi gaje svoje maslinjake.
  3. U ranoj hrišćanskoj umetnosti, grančica masline se pojavljuje zajedno sa golubicom kako bi zajedno simbolizovali mir i svetog duha.
  4. Masline se beru od oktobra do januara.

#5 KAKO UŽIVATI U MASLINAMA?

Najbolje je jesti masline negde na obali Krita sa svežim feta sirom, prelivenim najkvalitetnijim maslinovim uljem. Naravno, ako niste u mogućnosti da odete tamo, uvek možete da napravite grčku salatu i u svom domu, koja će vam doneti čari Mediterana za sto.

Ukoliko ste se uželeli Italije i sicilijanskih specijaliteta sa maslinama, preporučujemo vam jednostavnu pastu sa čeri paradajzom, maslinovim uljem, malo parmezana i organskim bosiljkom. A ako vam nedostaje Španija, masline će vam doneti duh ove mediteranske zemlje u fokači ili jednostavnoj tuna salati sa najukusnijim zelenim maslinama koje će upotpuniti ovaj zdravi obrok. Ima tu još mnogo kombinacija ali jedno je svakako sigurno da nećete pogrešiti kako god da servirate masline, jer će vam vaš organizam biti zahvalan zbog ovog zdravog voća koje ćete mu pružiti.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: