Agava sirup – upotreba, lekovitost i recepti

Agava sirup, predstavlja izuzetno zdrav proizvod koji se u okviru industrijske proizvodnje dobija iz listova biljke agava koja je poreklom iz Meksika i koja iako izgleda kao kaktus, zapravo pripada porodici ljiljana.

Pomenuti sirup, koristi se kao zaslađivač, a prednosti njegove upotrebe u poređenju sa prednostima upotrebe drugih vrsta zaslađivača, neuporedivo su veće. Naime, agavin sirup ima izuzetno nisak glikemijski indeks i kao takav, ne utiče na porast vrednosti šećera u krvi bez obzira koliko često se koristi.

Konkretno, glikemijski indeks sirupa od agave iznosi tek 27, što je čak više od tri puta manje nego što je slučaj sa medom čiji glikemijski indeks iznosi 83. U poređenju sa belim šećerom, glikemijski indeks agavinog sirupa je čak pet puta manji, jer glikemijski indeks belog šećera iznosi 137.

Pored prednosti koja se odnosi na prisustvo izraženo niskog glikemijskog indeksa, sirup od agave, odnosno njegova upotreba poseduje i brojne druge prednosti.

O prednostima upotrebe sirupa od agave, pisaćemo nešto kasnije u nastavku sadržaja ovog teksta.

Ono što pre toga želimo da napomenemo, jeste da postoji svetli i tamni sirup od agave. Razlika između te dve vrste sirupa, proistekla je kao rezultat načina proizvodnje sirupa. Naime, svetli sirup od agave u procesu proizvodnje prolazi kroz kraće i kroz manje intenzivno zagrevanje i kroz dužu filtraciju.

Sa druge strane, tamni sirup od agave u procesu proizvodnje prolazi kroz nešto duže i intenzivnije zagrevanje i kroz kraću filtraciju. Sve to, utiče na činjenicu da je svetli sirup od agave neutralnijeg, odnosno blažeg ukusa, a da je tamni sirup od agave nešto aromatičniji. Upravo zato što je neutralnijeg, odnosno blažeg ukusa, nešto češće, u kulinarstvu se koristi svetli agava sirup.

Iako postoji više različitih vrsta biljke agava, za proizvodnju agava sirupa najčešće se koriste listovi plave agave. Razlog za to, jeste to što upravo plava agava sadrži najveću količinu fruktoze, odnosno biljnog šećera zahvaljujući kojem je ovaj sirup izuzetno sladak.

Sastav sirupa od agave

U sastav sirupa od agave, uključeni su brojni nutritivno vredni elementi koji nakon što se posredstvom konzumiranja ovog sirupa unesu u ljudski organizam ispoljavaju višestruko blagotvorno delovanje.

loading...

Neki od nutrutivno vrednih elemenata koji su sadržani u ovom sirupu su:

– Vitamin B,

– Vitamin C,

– Vitamin D,

– Gvožđe,

– Magnezijum,

– Kalcijum,

– Fruktani (reč je o skupovima nestrukturnih energetskih ugljenih hidrata),

– Saponini (reč je o posebnoj grupi glikozida koji sadrže triterpenska ili steroidna jedinjenja),

– Inulin (reč je o biljnom polisaharid),

– Biljna vlakna.

Upotreba agava sirupa

Upotreba agava sirupa, prevashodno je zastupljena u kulinarstvu. Naime, s obzirom da se izuzetno brzo topi i da je samim tim lako rastvorljiv, agava sirup se može koristiti kao zaslađivač kako u okviru pripreme različitih napitaka, tako i u okviru pripreme različitih jela. Čaj, kafa, sok od prirodno ceđenog voća, mleko ili kakao, samo su neki od napitaka koje možete zasladiti agava sirupom. Ukoliko agava sirup pak odlučite da upotrebite kao zaslađivač jela, možete ga koristiti u okviru pripreme kolača, pudinga, kompota, različitih vrsta dzemova, voćnih salata i sličnih poslastica.

Ono što želimo da napomenemo kada je u pitanju upotreba agava sirupa, jeste da se ovaj sirup potpuno bezbedno može koristiti ne samo kao deo ishrane zdravih osoba, već i kao deo ishrane osoba koje boluju od dijabetesa (bez obzira da li je reč o prisustvu dijabetesa tipa 1 ili o prisustvu dijabetesa tipa 2). Takođe, potpuno bezbedno, agava sirup se može koristiti i kao deo ishrane dece.

Ono što takođe predstavlja važnu činjenicu koja je vezana za upotrebu agava sirupa, jeste da se agava sirup može koristiti i kao deo ishrane osoba kod kojih je razvijena intolerancija na gluten i koje su samim tim prinuđene na bezglutenski režim ishrane. Naime, agavin sirup, u svom sastavu ne sadrži skrob, a samim tim ni gluten i kao takav, u potpunosti je prilagođen potrebama osobama koje su trajno podvrgnute bezglutenskom režimu ishrane.

Lekovitost agava sirupa

Zahvaljujući gore pomenutom niskom glikemijskom indeksu i zahvaljujući sastajcima koje sadrži, a koji se odnose na nutritivno vredne elemente, agava sirup nakon što se putem ishrane unese u organizam, ispoljava višestruko lekovito delovanje na ljudski organizam.

Ovo su neki od načina na koje agava sirup ispoljava svoje lekovito delovanje na ljudski organizam:

– Ne utiče na povećanje broja kilograma, odnosno na stvaranje masnih naslaga (zbog ove osobine, sirup od agave se posebno preporučuje osobama kod kojih je izražen problem sa viškom kilograma i osobama koje su podvrgnute dijeti),

– Ubrzava postizanje osećaja sitosti i ujedno produžava trajanje osećaja sitosti (ova osobina agava sirupa, predstavlja još jedan razlog više zbog kojeg se njegova upotreba preporučuje osobama koje imaju problem sa viškom kilograma, kao i osobama koje su podvrgnute dijeti),

– Podstiče i olakšava funkciju varenja,

– Eliminiše brojne probavne smetnje (reguliše učestalost pražnjenja creva i sprečava nastanak i razvoj opstipacije),

– Smanjuje rizik od nastanka karcinoma creva, ali i rizik od nastanka brojnih drugih vrsta karcinoma,

– Ispoljava antiupalno delovanje na organizam (zbog toga, njegova upotreba se preporučuje u prisustvu bilo kog oblika aktivnih upalnih procesa u organizmu),

– Doprinosi razgradnji lošeg holesterola i sprečava ponovno formiranje naslaga lošeg holesterola,

– Utiče na očuvanje elastičnosti krvnih sudova,

– Olakšava funkciju jetre,

– Olakšava funkciju pankreasa,

– Smanjuje rizik od nastanka osteoporoze, ali i rizik od nastanka brojnih drugih bolesti kostiju,

– Ispoljava antibakterijsko delovanje na organizam (zbog toga, njegova upotreba se preporučuje u prisustvu bilo kog oblika aktivnih bakterijskih infekcija u organizmu, kao što su recimo infekcije urinarnog trakta),

– Doprinosi snabdevanju organizma neophodnim količinama vitamina i minerala koje sadrži u svom sastavu.

Recepti sa agava sirupom

Ukoliko raspolažete sa osnovnim kuliraskim veštinama, sigurni smo da ćete se i sami setiti brojnih načina na koje u okviru pripreme jela možete da upotrebite agava sirup. Ipak, sa ciljem i u želji da vam pomognemo, sa vama ćemo podeliti nekoliko sjajnih recepata za pripremu jela koja između ostalog sadrže i agava sirup.

Voćni koliač sa čokoladom i agava sirupom

Za pripremu ovog kolača, potrebno vam je:

– Šest supenih kašika agava sirupa,

– Jedan štapić vanile,

– Dvesta grama malina (možete koristiti sveže ili odmrznute maline),

– Još oko pedeset grama malina,

– Oko dvesta četrdeset grama čokolade za mešenje (važno je da čokolada bude što kvalitetnija i da sadrži sedamdeset procenata kakaoa),

– Oko sto sedamdeset grama putera,

– Tri jajeta,

– Oko pedeset grama kakaoa.

Način pripreme

Najpre odvojeno istopite puter i čokoladu i ostavite ih da se prohlade na sobnoj temperaturi. Dok se puter i čokolada hlade, sjedinite jaja, vanilu i agava sirup i to umutite tako da dobijete što bolje umućenu i što penastiju mešavinu. U umućenu mešavinu dodajte najpre prohlađeni puter, a zatim i prohlađenu čokoladu. U to, dodajte i dvesta grama malina i sve dobro promešajte tako da se sastojci što bolje sjedine. Pritom, u toku mešanja, vodite računa o tome da maline ne postanu zgnječene.

Kada ste dovoljno sledinili mešavinu, prelijte je u kalup za pečenje i kolač pecite u prethodno zagrejanoj rerni na sto osamdeset stepeni oko pola sata. Kada ste ispekli kolač, sačekajte da se ohladi, a zatim ga pospite kakaoom, ukrasite ga po vrhu malinama, isecite ga i poslužite.

Pločice od suvog voća, koštunavog voća i agava sirupa

Za pripremu pločica od suvog voća, koštunavog voća i agava sirupa, potrebno vam je:

– Oko pedeset grama suvog grožđa,

– Oko pedeset grama suvih kajsija,

– Oko pedeset grama suvih brusnica,

– Oko sto grama urmi,

– Oko pedeset grama oraha,

– Oko pedeset grama badema,

– Jedna supena kašika kikiriki putera,

– Jedna kesica cimeta,

– Pet do šest supenih kašika agava sirupa.

Način pripreme

Sve sastojke osim badema i oraha stavite u blender i dobro ih usitnite i sjedinite. Potom, mešavinu iz blendera sipajte u odgovarajući kalup koji ste predhodno obložili pek papirom. Mešavinu pravilno rasporedite po dnu kalupa, tako da svuda bude ravnomerne debljine od oko pola centimetra do najviše jedan centimetar. Kada ste rasporedili mešavinu po dnu kalupa, u nju utisnite pretnodno usitnjene bademe i orahe i nakon toga, kalup prekrijte folijom i stavite ga u frižider da odstoji četiri sata.

Nakon četiri sata, izvadite kalup iz frižidera i sadržaj koji se u njemu stegao isecite na pločice ravnomernih dimenzija. Tako isečene pločice, između konzumiranja čuvajte u frižideru.

Osvežavajući napitak sa limunom i agava sirupom

Za pripremu ovog napitka, potrebno vam je:

– Pola litra vode,

– Sok od jednog ipo sveže isceđenog limuna,

– Jedna čaša leda,

– Dve supene kašike agava sirupa,

– Četiri lista svežeg matičnjaka + još dva lista svežeg matičnjaka,

– Četiri lista svežeg bosiljka + još dva lista svežeg bosiljka.

Način pripreme

Sve navedene sastojke osim dva lista svežeg matičnjaka i osim dva lista svežeg bosiljka, stavite u blender i dobro izblendajte. Na kraju, napitak iz blendera sipajte u čaše (količina će biti dovoljna za dve čaše) i u svaku čašu, nakon što ste u nju sipali napitak stavite po dva lista svežeg matičnjaka i po dva lista svežeg bosiljka. Napitak pijte dok je hladan i dok može uspešno da vas osveži.

Kada jednom budete upotrebili agava sirup kao zaslađivač i kada budete uvideli sve prednosti njegove upotrebe, sigurni smo da će on postati neizostavni deo vaše kuhinje.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: