Himalajska so – sastav, upotreba za lice, grlo, bebe i zdravlje, recept i cena

Ružičasta himalajska so od davnina je bila poznata po svojim zadivljujućim lekovitim svojstvima, a u moderno doba sve se više probija na svetsko tržiše.

Zapadni svet u kom živimo nije bio toliko svestan beneficija koje ova interesantna slana kompozicija ima za ljudsko zdravlje, sve do buđenja danas progresivnoog trenda vraćanja priridnim načelima života i potrage za isceljenjem od mnogih, nažalost štetnih tvorevina ubrzanog tehnološkog razvoja, koji ima svoje velike prednosti, ali i nikako zanemarljive mane po naše opšte blagostanje na planeti Zemlji.

Himalajsku so su cenili mnogi lekari i iscelitelji Starog sveta i drevnih kultura, a mi govorimo o njenim korisnim svojstvima u savremeno doba.

Himalajska so od davnina do danas

Pre više od dve stotine miliona godina, u osvit nastanka sveta koji danas nastanjujemo, dva ogromna zemljišna masiva su se prvi put susrela. Sudar dva kontinenta, tla današnje Indije i ogromnog masiva Evroazije, kreirao je jedan od najvećih planinskih lanaca na planeti, veličanstvene Himalaje.

So, nataložena na prostranom okeanskom dnu se pri ovakvim tektonskim pokretima izdigla bliže površini vode; tokom ovog složenog procesa došlo je do promene u kretanju kristala soli. Kako su se kristali soli kretali ka površini vode, spontano su se mešali sa magmom, usled čega su usput sakupili pravo bogatstvo dragocenih komponenti. Upravo zbog ovog čudesnog prožimanja himalajska so ima lepu svetlo ružičastu nijansu i blag sumporasti miris.

Bogata kompozicja himalajske soli nastala na ovaj način zaslužna je za prepoznatu vrednost ove korisne prirodne supstance. Poštovali su je mnogi znalci Starog sveta i bila je veoma cenjena u različitim kulturama. Ajurveda, majka svih medicinskih znanja i praksi, nazivala ju je kala namak, što na sanskritu znači ‘crno zlato’, zbog crno-crvenkaste boje koju ovi kristali imaju u svojoj sirovoj formi. Istorijski izvori svedoče o tome da je himalajska so bila veoma popularna među kraljevskim i plemićkim porodicama u Staroj Indiji, a vrednovali su je i koristili i drugi veliki vladari antičke Evroazije. Jedno od imena svetske istorije za koje znamo da je duboko cenilo himalajsku so jeste ime velikog osvajača, Aleksandra Makedonskog.

Osim što je vrednovana zbog svojih neverovatnih lekovitih svojstava o kojima ćemo pričati, himalajska so je smatrana toliko dragocenom da je nekada korišćena i kao sredstvo plažanja i razmene, u Rimu i drevnoj Koreji, na primer. Ovo prekrasno bledoružičasto zlato smatrano je veoma retkom i vrednom supstancom u stara vremena.

U moderno doba, popularnost himalajske soli uzime sve više maha. Smatra se jednom od najzdravijih formi soli poznatih savremenom društvu. U skladu sa rastućim trendovima ponovnog otkrivanja važnosti i blagodati drevnih učenja baziranih na principima Majke Prirode, himalajska so se sve više koristi u lečenju, ishrani i u druge svrhe.

SASTAV HIMALAJSKE SOLI

Najveća prednost himalajske soli jeste njena obogaćena kompozicija. Brojna savremena naučna istraživanja i medicinska ispitivanja potvrđuju njenu vrednost i prednost nad ostalim tipovima soli koje se koriste u ljudskoj ishrani i životu. Himalajska so se brže metaboliše u ljudskom organizmu i ne povećava koncentraciju kalijuma i natrijuma u našoj krvi, što je od izuzetnog značaja za održavanje zdravog nivoa krvnog pritiska, jednog od najvažnijih faktora opšteg zdravstvenog stanja čoveka.

loading...

Prema podacima sakupljenim iz brojnih naučnih ispitivanja sastava himalajske soli, ona sadrži veliko bogatstvo korisnih materija u tragovima, u poređenju sa kuhinjskom solju, na primer.

 • Himalajska so sadrži između 82 do 92 korisne materije u tragovima, dok obična kuhinjska so sadrži samo 2;

U bogatom sastavu himalajske soli mogu da se pronađu tragovi brojnih veoma važnih komponenti, koje igraju veliki značaj u normalnom funkcionisanju ljudskog organizma i telesnim procesima. Između ostalih, himalajska so sadrži tragove gvožđa, kalcijuma, kalijuma, magnezijuma i bakra. Sadržaj gvožđa u himalajskoj soli objašnjava njegovu prekrasnu svetlo ružičastu boju.

Prednosti himalajske nad drugim tipovima soli

Himalajska so se sa punim pravom smatra najboljim oblikom soli za ljudsku upotrebu i najmanje štetnim, kada je uporedimo sa drugim varijantama koje se svakodnevno koriste, najviše u ishrani, ali i u druge svrhe.

Inače, količina soli koju prosečan čovek unese u svoj organizam u toku jednog dana daleko premašuje potrebe našeg tela. Ovo ‘predoziranje’ solju je generalno opšte prisutna pojava i na nju ne obraćamo mnogo pažnje, osim ukoliko se preterani unos soli ne ispolji u obliku neke zdravstvene smetnje.

 • Savremeni čovek Zapada prosečno unosi i do tri puta više soli nego što je telu potrebno na dnevnoj bazi;

Našem telu jeste potrebna izvesna količina soli na dnevnoj bazi, mada obično preterujemo; u proseku nam nije potrebno više od 4-6 gr soli. Nažalost, velika količina soli koju unosimo je često skrivena u procesuiranoj hrani, baš kao što je slučaj i sa šećerom, pa nismo ni svesni u kojim tačno količinama je unosimo. Uobičajeni oblici soli koji se koriste u svakodnevnoj ishrani i pri kuvanju uglavnom se sastoje od čistog natrijum-hlorida, koji obično čini oko 99% sastava soli u regularnoj upotrebi. Pošto većina ljudi nije svesna realnog unosa soli, to rezultira zabrinjavajućim koncentracijama natrijum-hlorida u našem sistemu.

 • Prevelika količina natrijum-hlorida u ishrani vodi nizu kardiovaskularnih problema i može ozbiljno da ugrozi zdravlje;

Natrijum-hlorid je ekstremno opasan za ljudsko zdravlje, ukoliko se unosi u preteranim količinama. Himalajska so takođe sadrži natrijum-hlorid, ali uključuje i niz korisnih materija koje se ne mogu naći u drugim oblicima soli. Česte su rasprave o tome koji tip soli je najbolji i zašto ga treba koristiti. Morska i kamena so, na primer, obično se smatraju boljom opcijom od kuhinjske soli. Međutim, sva tri tipa se gotovo stoprocentno sastoje od opasnog natrijum-hlorida, a najveći deo našeg prosečnog unosa soli potiče iz skrivenih izvora. Himalajska so takođe treba da se unosi ograničeno; njen bogati sastav i bolja mogućnost procesuiranja u telu ne znače da se treba upotrebljavati u većim količinama od drugih tipova, ali znači da od nje naše telo ima i dodatne koristi.

UPOTREBA I ZDRAVSTVENE PREDNOSTI

Na sreću, himalajska so je jedinstvena nova-stara alternativa drugim varijantama soli. Ova fina ružičasta so potiče iz naslaga himalajskog masiva; njen bogati sastav i očaravajuća boja potiču od vulkanske magme koja je milionima godina daleko u prošlost istekla u okean preko planinskih oboda.

Vulkanski materijal je obogatio kristale soli dragocenim i raznovrsnim prirodnim elementima i mineralima, zbog čega se himalajska so smatra pravim prirodnim blagom i veoma se ceni u ishrani, lečenju i za druge svrhe. Himalajska so poseduje jedinstvena svojstva, za razliku od ostalih tipova soli.

Čak i ako se generalno smatra da so sama po sebi nije preterano zdrava za ljudski organizam, interesantno je da himalajska so zapravo može da unapredi zdravlje. Zahvaljajući svojoj kompoziciji koja uključuje oko 90 koristnih elemenata u tragovima, himalajska so je zapravo više od soli. Evo za šta je sve dobra i kako se može koristiti.

Himalajska so za lice i telo

Himalajska so može da deluje i kao svojsvrsni eliksir mladosti, jer ona u bukvalnom smislu podmlađuje kožu, zbog čega je dobra da se koristi za negu lica. Ona čisti kožu i čini je blistavom, nežnom, elastičnom i baršunastom. Himalajska so ima snažnu moć detoksikacije, te tako pomaže da se koža na mnogo bolji način očisti i osveži, a za to je najbolje i najpraktičnije koristiti listiće soli.

Postoje recepti za pripremu tonika za lice od himalajske soli, ali je sasvim efikasno i kada se koristi kao so za kupku; isparenja himalajske soli će uticati na kožu i podmladiti je. Osim toga, dodavanje himalajske soli u toplu kupku će oporaviti čitavo telo, mišiće i samu kožu, te ćete se osećati vitalnije, svežije i puni energije.

Himalajska so za grlo i inhalaciju

Himalajska so se smatra jednim od efikasnih prirodnih preparata za ublažavanje problema sa respiratornim sistemom. Upotrebljava se za inhalaciju i efikasno osolobađa sinuse i disajne puteve. Pokazalo se da pomaže kod najrazličitijih oblika problema vezanih za respiratorni trakt, a ublažava čak i simptome astme.

Sve što je potrebno za ovaj blagi prirodni tretman jesu topla voda i himalajska so; zagrejte vodu do ključanja i potom u njoj rastvorite šolju himalajske soli, pustite da se prohladi i inhalirajte se na uobičajen način. Još jedna pogodnost himalajske soli u pogledu lečenja problema sa disajnim putevima jeste to što njeni kristali emituju negativne jone, što dodatno neguje respiratorni sistem.

Himalajska so za bebe i decu

Himalajska so je bogata dragocenim i korisnim mineralima i veoma se dobro apsorbuje u našem telu. Zahvaljujući ovom svojstvu i vrednom sastavu, korisna je i za zdravlje naših kostiju. Ona pomaže da se kosti bolje snabdeju korisnim nutrijantima, jača ih i čini manje podložnim povredama. Ovo je ključno za normalan rast i razvoj dece. Bebama ne treba dodavati so u ishranu pre prve godine života, a u kasnijem periodu je uvek bolja opcija odabrati hranljiviju himalajsku so.

Isto tako, smatra se da je ona bolja opcija i za trudnice. Ono što je važno zapamtiti jeste to da se uvek treba pridržavati preporučenog dnevnog unosa soli; himalajska so je zdravija alternativa, ali to nikako ne znači da treba da je koristimo u većim količinama.

Lekovite himalajske lampe

Lampe od himalajske soli su veoma popularne u poslednje vreme. One pružaju čitav niz beneficija za zdravlje i blagostanje, pošto predstavljaju prirodni emiter korisnih negativnih jona. Ovi elementi imaju brojne pozitivne strane i koristi. Na primer, utiču na kiseonik u vazduhu i pospešuju njegov protok, što je od izuzetnog značaja za funkcionisanje našeg mozga i sveukupno zdravlje; svaka naša ćelija ima potrebu za kiseonikom. Što je bolji protok kiseonika u vazduhu, to se osećamo bolje; naša koncentracija, bistrina i fokus su mnogo izraženiji. Osim toga, lampe od himalajske soli su prirodni pročistači vazduha i efikasno uklanjaju razne klice i druge izvore zagađenja iz okruženja u kome provodimo dosta vremena.

Emisija negativnih jona i ostale prednosti himalajskih lampi mogu da doprinesu opštem boljitku zdravlja. One mogu da pomognu i da se osećamo vitalno, puni energije i opuštenije. Čist vazduh u prostoriji u kojoj boravimo i spavamo ima izuzetno veliki značaj i učinak na kvalitet našeg sna i odmora. To su samo neke od osnovnih blagodati upotrebe himalajskih lampi u sopstvenom domu ili radnom okruženju.

RECEPTI

Himalajska so može da se koristi kao začin za kuvanje, baš kao i obična kuhinjska so ili druge uobičajene varijante. Fino usitnjena himalajska so će slanom jelu dati blago slankast ukus, pošto je neznatno nežnija od drugih tipova soli, a istovremeno će doprineti i korisnim i hranljivim sastojcima.

Osim kao dodatak jelima, može da se koristi za pripremu inhalacija, kupki, a možete napraviti i rastvor sa višestrukom primenom. U nastavku dajemo uputstva i recepte za lekovite preparate sa himalajskom solju.

Rastvor himalajske soli – Rastvor od ove lekovite soli ima višestruku upotrebu. Može da se koristi za ispiranje grla, za tretiranje masne i problematične kože lica, za lečenje gljivičnih infekcija na stopalima i slično. Komponente koje se nalaze u njenim kristalima pomažu detoksikaciju i ubrzavaju oporavak kod ovakvih stanja. Potrebno je:

 • 100 gr himalajske soli
 • 3 l ključale vode

Jednostavno rastvorite so u vrućoj vodi i ostavite da se mešavina rashladi. Možete da je primenjujete kao sredstvo za ispiranje bolnog grla dva do tri puta dnevno, a možete ga upotrebljavati i za umivanje lica ili kao kupku za stopala. Uvek napravite novi rastvor i nemojte da pijete slanu vodu ako je grgoljate.

Preparat za alkalizaciju – Alakalni rastvor ili alkalna voda ima puno koristi za ljudsko telo. Nivo kiselosti u organizmu treba održavati na zdravom nivou, što pomaže da se svi procesi u telu odvijaju na pravi način. Alkalizacija organizma je važna za metabolizam materija u telu, a posebno pozitivan učinak ima na varenje. Mi često unosimo puno hrane koja izaziva kiselu reakciju u organizmu i dovodi do niza problema; takva hrana ne mora nužno imati kiseli ukus. Evo kako da napravite alkalnu vodu sa himalajskom solju.

 • 1 kašičica himalajske soli
 • 1 limun
 • 2 l vode

Iscedite sok od limuna i narendajte malo čiste kore, dodajte himalajsku so i vodu. Pomešajte sastojke i ostavite da rastvop odstoji oko dvanaest sati na regularnoj temperaturi sobe. Napitak se konzumira izjutra, na prazan stomak, do tri čaše. Mešavina alkalizuje organizam i uspostavlja potrebnu kiselu ravnotežu, pokreće metabolizam i odličan je način da podstaknete varenje izjutra. Himalajska so dodatno doprinosi obiljem elemenata koje sadrži u tragovima i bolje se apsorbuje od obične soli.

Med i so za spavanje – Himalajska so ima umirujući i relaksirajući efekat na telo, a kada se kombinuje sa dobro poznatim čudesnim svojstvima meda, može da pomogne poboljšanju kvaliteta sna i odmora. Med je sam po sebi pun hranljivih sastojaka za koje dobro znamo da imaju lekovit i opuštajuć učinak za telo; himalajska so sadrži pregršt minerala i drugih komponenti koje su telu neophodne da bi normalno funkcionisalo i obavljalo potrebne procese. Kada je organizam snabdeven svim potrebnim nutrijentima, u stanju je da se regeneriše, opusti i pripremi za sledeći dan.

 • 5 kašičica prirodnog domaćeg meda
 • 1 kašičica himalajske soli

Sve što treba uraditi jeste da pomešate ove prirodne sastojke i mešavinu čuvate u staklenoj zatvorenoj posudici ili tegli. Naveden je adekvatan odnos sastojaka, a količinu možete odrediti po želji. Pre odlaska na spavanje uzmite kašičicu ove lekovite mešavine i pustite da vam se otopi u ustima. Kombinacija lekovitih tvari iz oba sastojka ima regenerativni i relaksacioni učinak na čitav organizam, te efikasno poboljšava kvalitet sna.

DOSTUPNOST I CENA

Gde kupiti himalajsku so i koliko košta? Himalajska so je danas mnogo zastupljenija na tržištu nego ranije i možete je pronaći u svakoj prodavnici zdrave hrane, u biljnim apotekama, pa čak i u nekim lancima supermarketa. Možete da je poručite i preko interneta. Ona je nešto skuplja od obične kuhinjske soli, ali se može lepo uklopiti u kućni budžet i ne predstavlja veliki luksuz, posebno ako u obzir uzmemo sve njene prednosti nad drugim varijantama.

Dostupna je u više oblika, a u ponudi postoje i različiti proizvodi od nje, uključujući i lepe i lekovite himalajske lampe. Navodimo informativne okvirne cene.

 • Fino mlevena himalajska so (100 gr) – oko 100-130 dinara;
 • Krupno mlevena himalajska so /350 gr) – oko 150 dinara;
 • Himalajska lampa (3-5 kg) – oko 1500-1600 dinara;

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: