Morska so – upotreba, lekovitost i cena

Svi tipovi soli, pa i kuhinjska so, dobijaju se izdvajanjem iz morske ili druge slane vode. Međutim, proizvodi koje danas možemo da kupimo pod etiketom morske soli ne potiču svi iz okeana; to znači da oni tipovi soli koji se ne nazivaju morskoom solju zapravo potiču od podzemnih naslaga soli, koje ostaju kao talog na mestima gde je nekada postojala i morska/okeanska voda.

Morska voda koju upotrebljavamo dobija se procesom isparavanja rastvora slane morske vode. Samo isparavanje se postiže na nekoliko načina. Može da se primenjuje otvoreni sistem izlaganja vazduhu, kao što se dešava i u prirodi, a koriste se i vakuum mehanizmi, koji ubrzavaju ovaj proces. Cenjeniji i skuplji proizvodi morske soli uglavnom su oni dobijeni sporijim procesom izglaganja suncu i vazduhu.

Tipovi soli koji su dobijeni prirodnijim postupkom u sebi sadrže natrijum-hlorid, baš kao i svi ostali tipovi. Međutim, manje mehaničkog tretiranja i prečišćavanja ostavlja im bogatstvo mineralnih materija, koje se ne nalaze u više prerađenoj soli.

U osnovi, to znači da je tako dobijena so nešto hranljivija i korisnija za naše telo; korisni i blagotvorni minerali u tragovima prijaju našem organizmu i mogu da unaprede zdravlje.

Takođe, ovakav tip soli ima i svoj karakterističan ukus i boju, zbog kojih je interesantnija i za upotrebu u kulinarstvu i pripremi proizvoda za negu i lepotu; jelu daje bogatiju aromu i hranljivost, a korisni nutrijenti blagotvorno deluju na sva naša tkiva. Naravno, to ne znači da je obogaćena so nešto što treba konzumirati u većim količinama od ‘obične’ soli. Prevelika količina natrijum-hlorida vodi brojnim komplikacijama i može ozbiljno da naruši zdravlje pojedinca.

MORSKA SO

Morska so zapravo dolazi u više oblika i postoji više tipova. Pre svega, može da bude rafinisana i nerafinisana. Preporučuje se da radije koristite nerafinisane proizvode, upravo zbog navedenih karakteristika; nerafinisane varijante sadrže tragove korisnih minerala. Rafinisana morska so je isprana i očišćena od takvih materija.

Posebno se skreće pažnja na sastav proizvoda; ako je na listi sastojaka morske soli natrijum-hlorid zastupljen u najvećoj meri, to znači da je sam proizvod rafinisan isto koliko i obična kuhinjska so. Takođe, uvek treba obratiti pažnju na eventualne aditive u samom proizvodu, koji se mogu naći u nekim komercijalnim artiklima.

Tipovi morske soli

Morska so se dobija iz različitih izvora, a na planeti postoje brojna slana vodena tela iz kojih se ona izvlači. Prema mestu porekla izdvajaju se i razni tipovi morske soli, a svaka od njih ima svoje specifične karakteristike. Obično se kao najbolji varijeteti izdvajaju himalajska i keltska so, a tu su i Flor de Sal, morska so u ljuspicama, havajska morska so i italijanska morska so. U nastavku govorimo o njihovim karakteristikama.

Himalajska so – Veruje se da je drevna himalajska so zapravo najlekovitiji i najblagotvorniji oblik morske soli dostupan čoveku. Njena istorija datira još od dana stvaranja planete Zemlje i smatra se da se sadrži materije koje potiču iz ogromnog prvobitnog okeana. Znana i kao ‘ružičasto zlato’, himalajska so je očaravajuće bledo ružičaste boje i sadrži između 80 i 90 različitih korisnih materija u tragovima. Upravo zbog ovako bogatog sastava, veoma je cenjena u oblasti lečenja i preporučuje se kao izvrsna alternativa kuhinjskoj soli. Himalajska so je korisna za tretiranje različitih stanja i promoviše opšti boljitak čovekovog organizma.

loading...
 • Reguliše nivo tečnosti u organizmu i pomaže u uspostavljanju optimalnog nivoa pH vrednosti u telesnim ćelijama;
 • Usporava i ublažava proces starenja i njegove simptome i reguliše nivo šećera u krvi;
 • Pomaže boljoj apsorpciji hranljivih materija u sistemu za varenje;
 • Blagotvorno deluje na respiratorni sistem i na sinuse;
 • Sprečava pojavu grčeva u mišićima, jača kosti i promoviše vaskularno zdravlje;
 • Reguliše krvni pritisak, jača libido i povećava kvalitet sna;

Keltska so – Keltska so je sivkaste boje i prirodno se sakuplja na Bretanji u Francuskoj, keltskom metodom starom dva milenijuma, koja omogućava da se sačuva njeno bogatstvo korisnim materijama.  Zanimljivo je da ovaj tip soli zadržava izvestan stepen vlažnosti i uvek deluje mokro, bez obzira kako je skladištite; ovo svojstvo je podsetnik na njeno okeansko poreklo i životvorno delovanje. Po karakteristikama, keltska so se može ravnati sa hvaljenom himalajskom solju i obezbeđuje brojne beneficije za ljudsko zdravlje.

 • Alkalizuje organizam i omogućuje ravnotežu elektrolita u telu;
 • Reguliše nivo šećera u krvi i povećava energiju;
 • Poboljšava moždane funkcije, reguliše krvni pritisak i srčani ritam;
 • Sprečava nastanak grčeva u mišićima, obezbeđuje kvalitetan san i jača imuni sistem;
 • Eliminiše nakupljeni šlajm u respiratornom sistemu;

Fleur de Sel – Naziv ove soli može da se prevede bukvalno, kao ‘cvet od soli’, a ime duguje formi kristala u kojoj se javlja, a koji oblikom podsećaju na cvetove. Naziv je francuski, sa portugalskom varijantom Flor de Sal.  Formira se kao tanani, krhki sloj na površini morske vode, kako sama voda isparava. Tradicionalno se upotrebljvala kao rastvor i laksativ, a danas se mahom koristi u kulinarstvu, kao završni korak u pripremi i serviranju jela.

Morska so u pahuljama – Morska so u pahuljama ili ljuspicama se formira prirodno ili se proizvodi uz pomoć različitih metoda. Uglavnom je dostupna u obliku tankih, pljosnatih kristala, velike površine i manje mase, što omogućuje njeno lako rastvaranje i hrskavost. Smatra se da je njen ukus slaniji, no da sadrži manje minerala u tragovima od drugih tipova morske soli.

Havajska so – Havajska ili Alaea so je tradicionalna morska so sa Havaja. Alaea je prirodna crvena vulkanska glina koja se dodaje u ovaj proizvod kako bi se so obogatila gvožđem i koja soli daje prepoznatljivu crvenu boju. Originalna havajska so je prilično skupa i retko se može naći bilo gde izvan Havaja.

Italijanska morska so – Ovo je regularan tip morske soli koji se izdvaja iz Sredozemnog mora duž sicilijanske obale. Ona sadrži dosta korisnih materija, budući da se sakuplja starim manualnim metodama i dobija isparavanjem.

UPOTREBA I LEKOVITOST

So je oduvek bila važna za čoveka, budući da ljudsko telo zahteva izvesnu količinu soli kako bi opstalo. Produkcija morske soli može da se prati daleko nazad u prošlost, čak do preistorijskih vremena. Pošto sva so koju čovek koristi potiče iz neživih, isušenih korita ili živih morskih voda, istorija upotrebe soli se izjednačava sa istorijom upotrebe morske soli. U sub-saharskoj Arfici, u VI veku, mavarski trgovci su vrednovali dragocenu so u jednakoj razmeri težine zlata. Kasnije, tokom poznijeg srednjeg veka, Marko Polo je doneo priče o slanim novčićima impresivne vrednosti, koji su nosili pečat velikog mongolskog kana. Putevi soli su se širili po celom svetu, a najpoznatija ruta trgovine solju prostirala se od Maroka do Timbuktua.

Zašto je istorija ljudske civilizacije direktno vezana za so? O tome govore istorija, arheologija i druge nauke; životinje u prirodi uvek pronalaze puteve do naslaga soli, a ljudi su takve staze pretvarali u puteve i podizali naselja u njihovoj okolini. Kako su se civilizacije sveta razvijale, tako je so nastavljala da bude jedno od najcenjenijih i najupotrebljivanijih dobara, neophodna za čovekov opstanak. U moderno doba, so jei daljejedan od najvažnijih sastojaka u ishrani ljudi, a koristi se i u svrhe lečenja, nege i ulepšavanja. Evo za šta je morska so dobra.

Zdravlje respiratornih organa

Morska so je odličan prirodni saveznik u borbi protiv začepljenih i upaljenih respiratornih puteva. Koristi se za sinuse i za nos, kao rastvor i sredstvo za inhaliranje. Prema iskustvima korisnika i nekim istraživanjima, morska so je čak delotvornija od nekih konvencionalnih lekova; ona umiruje i obnavlja oštećena tkiva, deluje antibakterijski i ne izaziva nikakvu vrstu zavisnosti, za šta se redovno optužuju nkei komercijalni proizvodi, poput kapi za nos. Za sinuse se upotrebljava u vidu toplih obloga, a za inhaliranje kao rastvor.

Za sinuse – Otprilike šaku morske soli je potrebno dobro zagrejati i umotati u čistu pamučnu tkaninu. Ovaj topli oblog se privija uz čelo, na sinuse, kada su jako upaljeni i stvaraju osećaj težine i pritiska u glavi i uopšte stvaraju pacijentu veoma neprijatnu senzaciju. Oblog se drži oko pola sata, a tretman se može ponavljati sve do prvih znakova poboljšanja.

Za inhaliranje – Morska so se korsiti kao lek za upalu sinusa i u svojstvu inhalacije, a pomaže i kod astme, zapušenog nosa i sličnih tegoba. Malu količinu soli treba rastvoriti u vodi, zagrejati rastvor i udisati isparenja u trajanju od oko desetak minuta. Ovakva terapija je potpuno prirodna i nema neželjene posledice, a donosi trenutno olakšanje tegoba.

Za kupanje i relaksaciju

Morska so je izvrsna za pripremu relaksirajuće, negujuće kupke. Bogatsvo minerala koji se nalaze u morskoj soli doprinosi njenom blagotvornom delovanju na ceo organizam. Kvalitetniji varijeteti, koji sadrže veći udeo takvih materija su posebno dobri kod problema sa nesanicom, nervozom, anksioznošću i depresijom.

Kupanje u vodi sa rastvrenom morskom solju pomaže i da se opuste napregnuti mišići, da se ublaže ili spreče grčevi u mišićima, ali i da se neguju i ishrane kosa i koža. Jednostavno je možete dodati u toplu kupku i uživati u njenom opuštajućem i umirujućem dejstvu.

Morska so u službi lepote

Morska so se smatra odličnim prirodnim tretmanom za kožu, a redovno se koristi kao tretman za lice i za celulit. Ovo prirodno blago je odavno u službi lepote i mnoge dame je rado koriste kao prirodnu alternativu komercijalnim proizvodima; osim toga, danas je na tržištu sve više dotupan i niz proizvoda organske kozmetike koja u sastavu sadrži ovaj vredan i kvalitetan sastojak. Morska so se koristi u tretmanu kože lica, efikasno uklanja akne i bububljice i omiljeni je ženski saveznik u borbi protiv celulita.

Za lice – Morska so čisti i neguje kožu lica, a može se primenjivati kao rastvor za umivanje, dok takođe pomaže i ukupanje u rastvoru morske soli, pošto prijatna isparenja otvaraju pore i svojim blagotvornim delovanjem takođe čisti kožu, pomaže cirkulaciju i hidrataciju i ubrzava regeneraciju ćelija kože. Vrlo često se nalazi u sastavu maski za lice, kupovnim preparatima, u salonima i u uradi-sam varijanti. Odličnu masku za lice možete napraviti od morske soli i prirodnog meda; ovaj tretman obezbeđuje pliling, čišćenje i negu u jednom.

Za celulit – Morska so se koristi kao preparat za estetsku masažu, koja uspešno otklanja neugodnu i ozgloglašenu pomorandžinu koru. Tretman se praktikuje i u salonima, ali se, naravno, može primenjivati i kod kuće. Morska so se upotrebljava u sastavu anticelulit kupovnih preparata, a može da se koristi u mešavini sa aromatičnim uljima, maslinovim uljem, lavandom, ruzmarinom i drugim sastojcima. Kao efikasan anticelulit tretman pokazala se čak i kupka sa morskom solju.

LEKOVITOST

Istorija upotrebe morske soli je duga i dragocena i to ne bez razloga. Koristi se za ishranu, lečenje, lepotu i negu, nema štetnih efekata ako se upotrebljava na pravi način, a efekat je bolji kada se koristi nerafinisana so, najbolje himalajska ili sličan varijetet.

Brojni poklonici opšteprisutnog rastućeg trenda upotrebe prirodnih sastojaka i preparata u ishrani i lečenju sa zadovoljstvom će potvrditi blagotvorno i neagresivno delovanje morske soli. Do sada, pokazalo se da je odlična za različite vidove primene.

 • Kvalitetna morska so sadrži minimim 60 materija u tragovima i obezbeđuje mnoge korisne minerale i nutrijente koji se ne unose regularnom ishranom. Najbolja varijanta je himalajska so, koja sadrži do 90 materija u tragovima;
 • Preterani unos soli izazova zadržavanje tečnosti u organizmu, što je svakako negativna posledica. Suprotni efekat je takođe istinit; premala količina natrijuma vodi i gubitku vode iz tela, što potencijalno izaziva dehidrataciju. Zbog toga je izuzetno važno unositi optimalnu količinu soli, a morska so se smatra dobrim izborom;
 • Morska so obezbeđuje optimalni balans elektrolita u telu, što je važno za niz vitalnih funkcija ljudskog organizma. Neadekvatan odnos elektrolita može da bude veoma opasan za zdravlje, a optimalna količina morske soli pomaže da se neravnoteža dovede do normalnih vrednosti;
 • Morska so hrani telesne ćelije, sa posebnim naglaskom na nervni sistem i moždane funkcije, omogućuje pravilan rad digestivnog trakta i telo snabdeva izuzetno važnim nutrijentima, esencijalnim za sva telesna tkiva, posebno mišiće i kosti;

Gde kupiti i koliko košta?

Morsku su u različitim oblicima možete kupiti u radnjama, marketima, prodavnicama zdrave hrane, putem interneta, pa i na pijacama. Cena zavisi od samog proizvoda. Preporučljivo je da birate što manje prerađene varijante, poput himalajske soli, koja je danas sve zastupljenija i sve se više koristi i kod nas, za ishranu i druge svrhe. Navodimo neke od cena.

 • Obična rafinisana morska so (1 kg) – Oko 50-60 dinara;
 • Rafinisana krupna morska so (1 kg) – Oko 140-150 dinara;
 • Sitna himalajska so (500 gr) – Oko 200-250 dinara;

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: