Laneno seme – lekovita upotreba, laneno ulje, čaj od lana recepti

Lan jeste biljka koja se uzgaja vekovima unazad. Postoje podaci da se lan uzgajao čak pre 30 000 godina. Koristili su ga stari Grci, Egipćani, Rimljani, kako u ishrani, tako i za proizvodnju kvalitetne lanene tkanine.

Za proizvodnju tkanine koristile su se i koriste se lanene stabljike, dok se seme lana koristi u prehrani, u raznim svojim oblicima, od semena zlatno-žute i braon boje, preko mlevenog lana do ulja.

Hranljivost lana 

Lan i semenke lana zauzimaju visoko 9. mesto na skali od sto najhranljivijih namirnica za naš organizam. Stoga, to je i te kako dobar razlog da uvrstite lan u svoju ishranu i da vam on uvek bude na spisku kada krenete u kupovinu.

laneno-seme-lekovita-upotreba-laneno-ulje-caj-od-lana-recepti

Prilikom upotrebe semena lana u kulinarstvu, ono što je važno za znati jeste da se seme lana tom prilikom ne koristi gurmanski, već se hrani dodaje pre svega zbog svojih hranljivih sastojaka, dok njegov blag ukus neće doprineti posebno ukusu hrane. Može se koristiti u sklopu hleba, variva, za doručak u dijetetske svrhe, u salatama, u vidu semena ili ulja, ili mleveno i kao brašno. U svakom obliku ono će doprineti vašem zdravlju, jer predstavlja pravu riznicu nutritivnih materija.

Lan je najpre i te kako bogat omega-3 masnim kiselinama. Zapravo, lan se smatra namirnicom koja je najbogatija u ovim zdravim kiselinama za naš organizam. Kako organizam ne stvara ovu vrstu kiselina, na nama je da ih u što većoj meri unesemo put zdravih namirnica i tako obezbedimo sebi puno zdravlje. Iako ih ima jako puno u ribi, orašastim plodovima, maslinovom ulju, lan je smatra se broj 1 po bogatstvu u omega-3 mastima.

Nadalje, lanene semenke obiluju u ligninima, jedinjenjima koja poseduju gotovo sve biljke. Međutim, lan je najbogatiji u istim. Ova jedinjenja su i te kako značajna zbog svog antioksidativnog delovanja, a deluju i kao fitoestrogeni, tako da imaju veoma bitnu ulogu u borbi protiv raznih organskih oboljenja, naravno osobito kao prevencija. Deluju kao čistači organizma od slobodnih radikala, te tako deluju kao prevencija tumorskih oboljenja, a isto tako biljni estrogeni su idealni za hormonske disbalanse kod žena, kako u PMS-u, tako i u periodu menopauze.

Mnogi ljudi lan koriste pre svega zbog njegovog bogatstva vlaknima i njegove sluzaste strukture, koja im omogućava lakše varenje, tj probavu i onemogućava nastanak opstipacije. Jedna kašika lana ima svega 37 kalorija, ali u sebi sadrži i do 2 grama vlakana koja će umnogome uticati na vaše zdravlje, pa i na gubitak kilograma. Sluzasta supstanca omogući će lakše varenje i protok materija kroz probavni trakt, oslobodiće vas toksina i neprijatne nadutosti.

Od vitamina je pored E i B vitamina, prisutan i vitamin B17, koji je i te kako značajan u prevenciji nastanka tumora. Čak 25% materije lana čine proteini sa celokupnim profilom aminokiselina. Od minerala lan obiluje fosforom, kalijumom, magnezijumom, cinkom, selenom i brojnim drugim oligoelementima koji su od ogromnog značaja za zdravlje.

Značaj lana za zdravlje 

Lan se, kako smo već i pomenuli, koristi pre svega u ishrani zbog svojih veoma važnih hranljivih materija kojima obiluje, a koje su i te kako značajne za prevenciju brojnih oboljenja, ali isto tako i kao pomoć terapiji kod brojnih bolesti. Šaka lanenog semena ili kašika mlevenog lana na dan može rešiti kompletno vaše zdravstvene probleme.

loading...

Značaj lana za kardiovaskularni sistem

Na prvom mestu lan je idealan za regulaciju nivoa holesterola u krvi, a samim tim i za sprečavanje nastanka brojnih aterosklerotskih promena (i to čak za 75%) koje mogu dovesti do oboljenja kardiovaskularnog sistema kao celine. On zapravo smanjuje nivo LDL, takozvanog lošeg holesterola u krvi, a isto tako zahvaljujući svojoj alfa linoleinskoj kiselini, lan direktno smanjuje mogućnost nastanka srčanog udara.

Takođe, ovakvom prevencijom i rizik od moždanog udara je takođe umnogome umanjen. Lan kao lek učestvuje u svemu ovome zahvaljujući obilju omega-3 masnih kiselina, ali i brojnih oligoelemenata, te stoga može delovati i u regulisanju krvnog pritiska i regulisanju pravilnog ritma srca.

Značaj lana za regulaciju nivoa šećera u krvi 

Lan, laneno seme ili mleveni lan, ima veliki uticaj i na regulaciju nivoa šećera u krvi. Pre svega, on utiče na smanjenje glikoze u krvi i samim tim sprečava nastanak povišenog šećera u istoj. Sa druge strane, kod osoba koje već boluju od dijabetes melitusa, upotreba lanenog semena dovela je do brojnih pozitivnih rezultata smanjenja i pravilne regulacije šećera u krvi.

Značaj lana kod artritisa i osteoporoze 

Kako smo već i pomenuli, lan obiluje hranljivim materijama poput omega-3 masne kiselina, fosfora i kalcijuma, i upravo to čini da ova namirnica ima i te kako protivupalno dejstvo i umnogome može pomoći kod tegoba koje se javljaju kod artritisa, a isto tako ih može i prevenirati. Smanjenje telesne težine koje postižete upotrebom lana, olakšaće i posao vašim zglobovima i kostima, pa će tako oni biti manje bolni i otečeni, jer će trpeti manji pritisak.

Sa druge strane, zahvaljujući kalcijumu i fosforu, lan će dugo biti u prilici da pomogne vašim kostima i da onemogući nastanak osteoporoze i promene gustine na istim, osobito kod žena u menopauzi. Takođe, pomoć u menopauzi i hormonskim disbalansima kod žena, stiže i u vidu fitoestrogena.

Značaj lana za probavni sistem 

Upotrebom lanenog semena u svakodnevnoj ishrani, nikada nećete imati problem zvan opstipacija. Lan je zapravo i te kako bogat prirodnim vlaknima, a zatim i obiluje sa sluzi koja se ispusta u kombinaciji sa vodom ili jogurtom, te ukoliko ga na taj način konzumirate svaki dan, problem zatvora postaće prošlost. Prirodni je laksativ, te se stoga može koristiti i kod male dece.

Lan u borbi protiv tumora

Svojim bogatim sastavom antioksidanata, a samim tim i vitamina E i B17, lan ima i te kako bitnu ulogu u borbi protiv štetnih slobodnih radikala koji se nagomilavaju u našem organizmu i mogu dovesti do nastanka brojnih tumorskih procesa.

Takođe, lignini i fitoestrogeni takođe imaju udela u ovoj borbi. Stoga, lan je idealan za borbu protiv tumora pluća, prostate, raka dojke, debelog creva i mnogih drugih tumorskih procesa koji mogu zahvatiti bilo koji segment našeg organizma.

Druge značajne uloge lana u zaštiti zdravlja

Pored gore pomenutih pozitivnih učinaka na ljudsko zdravlje, lan ima još i brojna druga blagotvorna dejstva. Idealan je za iskašljavanje zbog bogatstva sluzi koje sadrži, te se kod suvog, neproduktivnog kašlja preporučuje njegova upotreba u kombinaciji sa belim slezom. Nadalje, idealan je kod prisustva tegoba nastalih usled postojanja čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu. Pomaže kod hemoroida koje ublažava usled regulacije stolice i celokupne crevne flore.

Lan je idealan i za kompletnu detoksikaciju organizma kao i za mršavljenje, za šta je dobro koristiti kako semenke, tako i mleveni lan, ali i za brojne druge tegobe tipa promena na koži, pa čak i depresivnih stanja. Lekari ovo seme preporučuju i za kompletan kvalitet i očuvanje zdravlja kože i kose. Navodi se njegov veliki značaj i kod prisustva ali i za prevenciju mioma materice.

Takođe, značajan je i njegov sastav za osobe koje intenzivno vežbaju i bave se sportom. I da ne zaboravimo, lan je idealan za podizanje imunog sistema, a samim tim i u borbi protiv mnogih bolesti kakve su i brojne alergije, pa čak i simptomi lupusa.

Mleveni lan

Kada govorimo o lanu, već smo pomenuli i te kako veliki hranljivi i zdravstveni značaj lanenog semena. Takođe, pomenuli smo i laneno ulje, ali i mleveni lan. Postavlja se zato pitanje, u čemu je razlika između semenki lana i mlevenog lana i zašto neke osobe preferiraju ovaj drugi oblik upotrebe. Da li je on zdraviji, jeftiniji, lakši za konzumaciju ili je pak u pitanju nešto treće?

Zapravo, što se tiče nutritivnih sastojaka, razlike između semena lana i mlevenog lana apsolutno nema, ona ne postoji. Jedina razlika jeste ta što se mleveni lan lakše vari od semenki. Ukoliko konzumirate celo zrno semena lana, ono će kroz vaš organizam proći nesvareno, jer, njegova ljuska jeste tanka, ali je i te kako bogata celulozom i nesvarljiva. Upravo iz tih razloga bolje se iskorišćava u organizmu mleveni lan.

Dakle, ukoliko želite da postignete pune efekte blagodeti lana, morate ga potražiti u obližnjoj prodavnici u samlevenom obliku. Ukoliko ga nema, kupite celo seme i sameljite ga sami. Bilo kakav električni mlin, mlin za kafu, običan ručni mlin ili blender pomoći će vam u tome. Na taj način vi ste sebi omogućili čitav dijapazon hranljivih materija koje vam lan nudi i obezbedili sebi prevenciju svih gore pomenutih bolesti i puno zdravlja. 

Laneno ulje 

laneno-ulje

Ulje lana takođe je veoma lekovito. Dobija se hladnim ceđenjem iz semena, ali ne sadrži niti lignine niti celulozu. Međutim, ono što je osnovna karakteristika lana, a to je bogatstvo u hranljivim aminokiselinama, jeste upravo i razlog zašto se ulje lana koristi sve manje. Zapravo, ove kiseline imaju veoma kratak rok trajanja, te stoga ulje lana je i te kako skuplje za proizvodnju i skladištenje, a isto tako i veoma brzo užegne.

Ipak, laneno ulje je nenadmašno kada je u pitanju obilje omega-3 i omega-6 masnim kiselinama. Ova ulja nisu dobra za kuvanje jer se termičkom obradom esencijalnih masnih kiselina koje sadrže iste i uništavaju, ili se čak pretvaraju u štetne. Dakle, nemojte koristiti ovo ulje za kuvanje, pečenje ili prženje. Koristite ga kao preliv salatama i jelima, ali i za zdraviju kožu i kosu.

Kada nabavljate laneno ulje, najbolje je da ga nabavljate u malim bočicama, dobro zatvorenim, koje su stajale u frižideru, zaštićene od svetlosti, i toplote, dakle trebaće vam  tamne i dobro zatvorene bočice, jer, kako smo već pomenuli, ono ima sklonost da brzo užegne. Kako je idealno za zdravlje i za probavu, isto tako se i manja kašika ili dve dnevno mogu koristiti i za zdravlje i sjaj vaše kose ili pak za kožu koja je suva, perutava ili izmenjena. Takođe, ovo ulje se danas može nabaviti i u vidu kapsula, te se tako može izbeći ukus lanenog ulja ukoliko nekome ne prija. Cena lanenog ulja kreće se od oko 350 dinara za bočicu od 250 ml.

Upotreba lana za mršavljenje

Jedna od prednosti mlevenog lana jeste i ta da je on idealna namirnica za mršavljenje. Lan pre svega, kako smo već i pomenuli, ima 2 grama dijetetskih vlakana na jednu kašiku od 37 kalorija. Tako, lan poboljšava varenje i probavu i omogućava organizmu da se oslobodi svih štetnih materija i toksina. Kako smo već i pomenuli, lan je i idealna namirnica za snižavanje masti tj holesterola u organizmu, osobito lošeg, LDL holesterola, te na taj način takođe doprinosi smanjenju telesne težine.

Nadalje, mali udeo ugljenih hidrata i veliki procenat omega-3 masnih kiselina, takođe čini lan jednom od namirnica koja je idealna za mršavljenje. Zbog obilja vlakana, lan može stvoriti osećaj sitosti duži vremenski period, a isto tako unesen sa vodom on bubri i osećaj punog stomaka suzbiće osećaj gladi što može odložiti vaš obrok na neko vreme a samim tim i doprineti smanjenom unosu kalorija.

Ukoliko se odlučite za skidanje kilograma put lanenog semena, naučnici smatraju da je tom prilikom najbolja opcija korišćenje celih zrna lana. Zato se preporučuje najčešće upotreba u kombinaciji sa kefirom ili jogurtom u jutarnjim satima. To će omogućiti kako dovoljan unos vlakana, tako i osećaj sitosti i kvalitetan rad creva. Lan za mršavljenje jeste idealna namirnica ukoliko se koristi na ovakav način, iako postoje brojne dileme na ovu temu pre svega kada su u pitanju kalorije koje laneno seme po kilogramu sadrži.

Kada su u pitanju iskustva ljudi koji su se oprobali u skidanju kilograma u vidu lana, rezultati su i više nego zadovoljavajući. Upotreba jogurta ili kefira sa lanenim semenom u jutarnjim ili pak večernjim časovima, ili upotreba semena u salatama, tokom obroka, učinila je da oprobaoci primete da im stomak više nije naduven, da nemaju probleme sa probavom, da se kilaža, a samim tim i opterećenje na zglobove i kosti smanjuje.

Mleveni lan i jogurt – recept 

Kako smo već u nekoliko navrata u tekstu pomenuli koliko je laneno seme idealno za vaš probavni sistem u kombinaciji sa jogurtom ili kefirom, reći ćemo vam i kako da spravite idealnu kombinaciju za vaše celokupno zdravlje i zdravlje vaših creva.

Najpre je potrebno da lan sameljete ukoliko ga niste kupili kao takav, jer kako smo već i rekli, samo takav lan će vam dati pun sadržaj hranljivih materija. Veliku supenu kašiku mlevenog lana samešajte sa pola šolje jogurta ili domaćeg kefira. Preporučuje se da se ovakav napitak uzima pola sata pre obroka izutra, a isto tako i uveče pre spavanje, najbolje 21 dan, a zatim uz pauzu od 7 dana iz početka. Tako ćete oporaviti svoje zdravlje, svoja nervozna creva, ali i skinuti pokoji kilogram viška.

Čaj od lana

Čaj od lana jeste idealan napitak kada želite da se oslobodite viška kilograma, da održite željenu težinu, ili da poboljšate probavu. Smatra se da je ovaj napitak idealan i u borbi protiv celulita. Takođe, smatra se da ovaj čaj ima i te kako blagotvorno dejstvo na elastičnost, sjaj i zdravlje vaše kože i kose. Za njegovu pripremu potrebno vam je 3 kašike lanenih semenki i jedan litar vode.

Najbolje je da ovaj napitak pripremate u večernjim satima, kada semenke lana prelivate sa litrom kipuće vode. To ostavite da odstoji, najbolje u termosu ukoliko ga imate. Ujutru procedite i videćete da ste dobili jednu gušću tečnost, upravo zbog sluzi koju lanene semenke ispuštaju. Konzumirajte oko 150 ml čaja pre svakog obroka. Najbolje rezultate daće konzumacija 3-4 šoljice čaja od lana dnevno tokom 10 dana. Ukoliko ste zadovoljni rezultatima, postupak možete i ponoviti.

Upotreba lana u ishrani 

Lan u ishrani može se koristiti na jako veliki broj načina. Pomenuli smo njegove kvalitete i korist prilikom upotrebe u vidu semena, mlevenog lana, ulja, lana u kombinaciji sa jogurtom, kefirom, čaj od lana.

Danas se lan stavlja i u mnoga peciva, počev od hleba, pa do brojnih dijetalnih namirnica u vidu hrskavih pločica i kolačića. Zapravo, lan se ovde može koristiti u vidu brašna, ili se pak posipati ili mešati u testu keksa i drugih hranljivih obroka.

Sve više je danas u upotrebi i laneno brašno koje se dobija tako što se najpre hladnim ceđenjem iz lanenih semenki izvlači laneno ulje, a zatim se seme melje i od njega se dobija brašno. Ovo brašno obiluje vlaknima, mineralima, vitaminima i zdravim mastima, te se tako često može naći u raznim đakonijama koje krase trpezu vegeterijanaca i vegana, a osobito zbog velike količine proteina koje sadrži.

Isto tako se ovo brašno može upotrebiti kod spravljanja peciva u određenom udelu sa drugim brašnom. Karakteriše ga velika sposobnost upijanja vode te se može koristiti i kao gustin, za zgušnjavanje testa. Bezglutenski je proizvod i veoma je značajan za čišćenje crevnog trakta. Cena ovog brašna po kilogramu kreće se oko 300 dinara.

Lanene pločice – recept

Lanene pločice idealne su kod osoba koje žele da skinu višak kilograma. Mogu se konzumirati u vidu doručka sa jogurtom, sokom ili kefirom, ali i u vidu užine, kada žellite da odložite kakav obrok, jer će vam one u mnogome dati osećaj sitosti.

Jedan od načina pripreme vam nudimo i mi danas, te možete za sebe i svoje najmilije pripremiti ove ukusne zanimacije. Recept je idealan za 6 osoba, a vreme potrebno za pripremu je oko 60 minuta. Za pločice vam je potrebno:

250 grama brašna od heljde

250 grama integralnog brašna

250 grama ražanog brašna

250 grama belog brašna

50 grama mekinja

50 grama lanenog semena

2 dl maslinovog ulja

1 kašika putera

2 kašičice soli

½ kašičice sode bikarbone

1 dl jogurta i voda po potrebi

Sve sastojke sjedinite i u to dodajete mlaku vodu po potrebi, kako biste dobili glatko tvrđe testo. Podelite testo na tri dela i ostavite da odstoji oko 15 minuta prekriveno krpom. Razvucite potom testo što tanje možete i isecite na pločice određene veličine koliko volite (obično 7x17cm). Pecite u rerni na 200 stepeni, u plehu sa papirom podmazanim maslinovim uljem, a potom smanjite rernu na 180 stepeni i držite ih još 10 min dok ne porumene. Ostavite da se ohlade i poslužite.

Upotreba lana u trudnoći

Kada je u pitanju upotreba lana u trudnoći, na ovu temu postoje brojna različita mišljenja i varijacije. Dok jedni nutricionisti smatraju da je laneno seme dobro koristiti u trudnoći kako bi se što lakše rešili čestog problema zvanog opstipacija i hemoroidi, drugi pak smatraju da je dozvoljeno koristiti ga u veoma malim količinama, a treći pak apsolutno zabranjuju upotrebu lana tokom trudnoće.

Smatra se da lan u trudnoći i tokom perioda dojenja može da izazove kakve nelagodnosti u vidu alergijskih reakcija na isti, ili pak kakve druge neželjene reakcije, pa se tako njegova upotreba sa kefirom, jogurtom ili sokom nikako ne preporučuje. Neki nutricionisti dozvoljavaju upotrebu čaja od 100 grama lanenog semena izutra, u kombinaciji sa suvim šljivama koje bi trebalo pojesti.

Pa ipak, najbolje je da se za sve informišete kod svog lekara, i da problem opstipacije i hemoroida rešite na možda neki drugi način, drugom vrstom namirnica, većim količinama vode i sa više aktivnosti u vidu duge šetnje dnevno.

Maska za lice od lana 

Lan je, verovali ili ne, našao svoju primenu i u kozmetologiji. Maska za lice od lana postala je sve popularnije sredstvo za zatezanje lica koje možete napraviti u kućnim uslovima. Lan je idealan za kožu, osobito za onu zreliju, jer svojim fitoestrogenima pomaže da ona dugo ostane zdrava, zategnuta, glatka i sjajna.

Maska se spravlja tako što jednu supenu kašiku lanenih semenki ili mlevenog lana prelijete sa 1/3 čaše provrele vode. Ostavite da odstoji do uveče kada je nanosite lagano u 5 kura. Nanesete masku, pustite da se osuši i tako 5 puta. Nakon toga lice dobro operete i nanesete hidratantnu kremu. Već za nekoliko nedelja kontinuirane upotrebe, primetićete koliko vaše lice izgleda mlado, zategnuto, i nadasve glatko i hidrirano.

Zaključak

Iz svega što smo naveli u gore ispisanim redovima, možemo izvesti zaključak da je lan zaista jedna čudotvorna biljka. Ona je pronašla svoju namenu u svakom segmentu ljudskog života, od odevanja, preko ishrane, do kozmetologije, a osobito je od velikog značaja i njeno učešće u očuvanju ljudskog zdravlja.

Zbog toga vam preporučujemo upotrebu lana svakodnevno, kako biste sačuvali svoje zdravlje i pomogli svom organizmu da pravilno funkcioniše. Jedna kašika mlevenog lana dnevno, ili pak šaka zrnevlja u kombinaciji sa domaćim kefirom, učiniće da se osećate znatno zdravije, energičnije i da se oslobodite svih neprijatnosti koje mogu uticati nepovoljno na celokupno zdravlje vašeg organizma.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: