Musli – kalorije, proteini, vitamini i prednosti za zdravlje

Musli se smatra zdravim doručkom. Dostupan je u zapakovanoj suvoj formi ili može biti sveže napravljena mešavina – sve zavisi od vas!

Obično je sastavljen od ovsa, kornfleksa, sušenog voća i orašastih plodova, pa nudi nekoliko zdravstvenih prednosti.

Njegova sposobnost da vas učini sitim i njegove nutritivne vrednosti, čine ga idealnim jutarnjim obrokom.

Dijetetska vlakna

Musli je dobar izvor vlakana. Vlakna pronalazimo u nekoliko komponenata muslija, a naročito u pšenici i ovsu. Vlakna pomažu u razlaganju visokog nivoa holesterola i sprečavaju probavne probleme, kao što je, na primer, konstipacija.

Prema nutritivnoj bazi podataka, 85 g muslija obezbeđuje 6.2 g dijetetskih vlakana. Preporuka je da odrasli unose između 25 i 38 g vlakana dnevno.

Gubitak težine

Musli može biti od pomoći u procesu gubljenja kilograma, tj. u procesu mršavljanja. Vlakna upijaju vodu i nabubre, što znači da zauzimaju više prostora u stomaku, pa vam daju osećaj sitosti.

Musli je takođe dobar izvor vitamina B-kompleksa, koji pomažu u razgradnji masti u telu i ubrzavanju metabolizma.

Energija

100 g muslija pruža 1210 KJ, što je prava mera energije koju treba uneti u vreme doručka. Ovaj visoki nivo energije dovodi do toga da ćete odmah ujutru, nakon porcije muslija biti spremni za vežbanje.

Kancer i srčane bolesti

Pošto sadrži sastojke kao što su ovas, orašasti plodovi i semenke, musli nudi supstance koje su zdravi lignani, antioksidansi i omega-3 masne kiseline.

loading...

Lignani su povezani sa medicinskom upotrebom protiv kancera dojke, prostate, debelog creva i jajnia. Antioksidansi i omega-3 masne kiseline su korisne u borbi protiv srčanih oboljenja.

Musli i mršavljenje

Musli je, kao što je rečeno, bilo koja kombinacija celog zrna, osušenog voća, orašastih plodova i semenki. Zrnevlje u musliju je sirovo, što ga razlikuje od granole, u kome se nalaze prerađena, tj. pečena zrna.

Musli se obično kombinuje sa nemasnim mlekom, sokom od pomorandže ili jogurtom. Njegovi kompleksni ugljeni hidrati, vlakna, proteini i hranljivi sastojci mogu poslužiti u dijeti koju sprovodite radi gubljenja kilograma. Međutim, vodite računa o količini i porcijama kako biste ograničili unos kalorija.

Jedan od načina mršavljenja je brojanje kalorija, što znači da ćete morati biti pažljivi kada je u pitanju unos muslija. Koliko muslija treba pojesti, koliko sipati u činiju?

Samo pola šolje muslija sadrži od 144 do 250 kalorija, u zavisnosti od vrste muslija koji koristite i od njegovih sastojaka. Ao ga pomešate sa celom šoljom mleka ili soka od pomorandže, dodaćete još 100 do 112 kalorija. Ove kalorije možete računati kao čitav obrok, ali ako ovo jedete za užinu, onda je to previše kalorija. Smatra se da užina treba da sadrži oko 100 kalorija, pa i manje.

Proteini promovišu gubljenje kilograma

Proteini podržavaju gubitak težine usporavajući kretanje hrane kroz vaš probavni trakt, što stvara osećaj sitosti. Količina proteina u vašem musliju može varirati, u zavisnosti od tipa muslija koji ste kupili i napravili, ali ćete vi svakako računati na proteine koje izvlačite iz žitarica, orašastih plodova i semenki.

Smatra se da pola šolje muslija sadrži 4 g proteina. Ovaj iznos obezbeđuje 9% preporučenog dnevnog unosa za žene i 7% preporučenog dnevnog unosa za mušarce.

Vlakna vas čine sitim

Vlakno dodaje masu koja fizički ispunjava vaš želudac, pokrećući senzore koji vašem mozgu govore da ste siti. Rastvorljiva vlakna takođe apsorbuju vodu i pretvaraju se u gumastu masu koja usporava brzinu kojom vaša hrana napušta stomak, tako da se duže osećate sitim. Ljudi koji jedu vlakna, naročito vlakna iz žitarica su lakši i imaju manji obim struka.

Pola šolje generičkog muslija ima 3 g vlakana ili 12% preporučenog dnevnog unosa za žene i 8% preporučenog dnevnog unosa za muškarce.

Ugljeni hidrati u musliju

Musli sadrži složene ugljene hidrate za energiju, i odličan je izvor B vitamina, što podržava vaš metabolizam i pomaže vam da pretvorite hranu u energiju. Takođe je dobar izvor cinka i gvožđa, koji su od suštinskog značaja za jak imuni sistem. Sve vrste muslija mogu sadržati neki prirodni šećer, a pojedini brendovi mogu dodavati veštačke zaslađivače.

Izbegavajte brendove sa šećerom, medom, sirupom ili drugim vrstama veštačkih zaslađivača. Količina masti u musliju varira od 2 do 11 g. Iako je većina tih masti zdrava za srce jer su nezasićenog tipa, ukoliko želite da se pridržavate hrane sa niskom količinom masnoća, birajte brendove i vrste muslija koji sadrže 3 g po porciji ili manje.

Domaći zdrav musli sa malo ugljenih hidrata

Da ne biste kupovali industrijski napravljene musli obroke koji obično sadrže veštačke zaslađivače i da biste bili potpuno sigurni šta jedete, najbolje je da musli pravite sami.

U svojoj kuhinji se možete poigravati do mile volje i uvek možete voditi računa o tome šta želite da pojačate od sastojaka, šta da smanjite, a šta da potpuno izostavite. Sve ovo u zavisnosti od vašeg načina ishrane i vaših ciljeva.

Savet koji će vam pomoći da izgubite što manje vremena u kuhinji i da se što bolje pripremite za dane kada nemate mnogo vremena da se bavite pripremom doručka je sledeći: pripremite svoju mešavinu orašastih plodova i semenki koju ćete držati u tegli i koja će vam uvek biti na dohvat ruke.

Mešavina bi trebalo da sadrži sirove lešnike, orahe, bademe, susam, laneno seme, kokosovo brašno, seme suncokreta. Naravno, vi ćete sami odlučiti šta od ovoga želite, a šta ne, mada su svi navedeni sastojci zdravi i korisni.

Ako se pitate koliko ovi sastojci imaju kalorija, evo pomoći:

  • 100 g lešnika ima 701 Kcal, od toga proteina 14 i masti 69;
  • 100 g oraha ima 649 Kcal, od toga proteina 16 i masti 61;
  • 100 g badema ima 565 Kcal, od toga proteina 17 i masti 54;
  • 100 g susama ima 596 Kcal, od toga proteina26 i masti 55;
  • 100 g lanenog semena ima 534 cal, od toga proteina 18 i masti 42;
  • 100 g semenki suncokreta ima 560 Kcal, od toga proteina 24 i masti 47;
  • 100 g kokosovog brašna ima 659 Kcal, od toga proteina 7 i masti 65.

Napravite svoju mešavinu, od svega izaberite po malo i stavite u super secka. Iseckajte na srednju veličinu ili po želji, ali nemojte izmrviti skroz, kako biste osećali ukus dok ovi nutritijenti krckaju.

U proseku, na dve pune kašike ovakve mešavine, a to je oko 35 g, imate 211 Kcal.

Ovakvu mešavinu sada možete obogaćivati za doručak onim što sami želite.

Ukoliko želite da imate jači doručak, onda ćete staviti neku suvu smokvu, urmu ili kajsiju. Sve to ćete pomešati i preliti jogurtom.

Osobe koje ne vode računa o unosu ugljenih hidrata mogu, naravno, dodati kornfleks, koji mi ne preporučujemo ili ovsenu kašu.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: