Islandski lišaj čaj i sirup – lekovitost, upotreba i recepti

Islandski lišaj (Cetraria Islandica, lat.) je po naučnoj klasifikaciji vrsta lišaja iz carstva Fungi (gljive), reda Lecanorales (lišaji), porodice Parmaliaceae, roda Cetraria. Na engleskom govornom području se može naći pod imenom Iceland moss što bi prevedeno na srpski značilo islandska mahovina.

Ovaj engleski naziv verovatno potiče od njenog izgleda koji podseća na mahovinu, ali i od nekadašnjeg pogrešnog botaničkog tumačenja i nepostojanja razlike između mahovina i lišajeva.

Izgled islandskog lišaja

Biljka se ne može raščlaniti na listove, koren i stablo, već joj je talus sastavljen od mešavine gljivica i tvorevine koja najviše liči na alge. Može da naraste u visinu do 10 cm i u punoj veličini izgleda kao mali grm. Talus je pri zemlji bledo kestenjaste boje, a pri vrhu varira od maslinasto zelene do sivkasto bele, u zavisnosti od izloženosti direktnoj sunčevoj svetlosti. Ogranci vrha grmića islandskog lišaja su trepavičasti i u svežem stanju su žilavi i tamniji.

Kada se lišaj osuši, oni postaju lomljivi i svetlije su boje. Islandski lišaj nema intenzivan miris, ali mu je ukus gorak sa sluzavom teksturom. Može da raste na korenu drugih biljaka.

Stanište islandskog lišaja

Iako ime vuče na pomisao da ovaj lišaj uspeva samo na Islandu, to nije slučaj. Na Islandu je samo prvi put zabeleženo da je upotrebljen u lekovite svrhe, pa je zato dobio ovaj naziv. Inače, ova vrsta lišaja raste u planinskim regijama severnih zemalja i posebno je karakteristična za padine nastale od lave, kao i ravnice zapadnog i severnog Islanda. Može se naći u planinama severnog Velsa, severne Engleske Škotske i jugozapadne Irske.

U Severnoj Americi se proteže kroz arktički region, od Aljaske do Njufaundlenda, kao i južno, na Stenovitim planinama do Kolorada i do Apalačkih planina Nove Engleske.

Gde raste islandski lišaj kod nas?

Kod nas se može naći na planinskom području u svetlim smrekovim šumama, na planinskim pašnjacima među kamenjem, a posebno na područjima izloženim jakim vetrovima. Ima ga u planinskim šumama Bosne, Crne Gore, Slovenije.

Islandski lišaj se takođe nalazi na vlažnom ili suvom zemljištu tundre među mahovinom, na šumovitim stranama i pukotinama stena. Najbolje raste na direktnom suncu, ali može niknuti i na plitkim, ispošćenim zemljištima. Veoma se lako prilagođava na područjima koja su izložena jakim vetrovima i teškim vremenskim uslovima, a voli otvorena, peskovita zemljišta na velikim visinama.

Islandski lišaj je pokazatelj ekološki nezagađene sredine

Islandskog lišaja nema u zagađenim predelima. Lišajevi su, inače, jedan od najstarijih poznatih živih biljnih organizama i opstaju samo u potpuno ekološki čistim sredinama. Veoma su osetljivi na prisustvo sumpora u vazduhu.

loading...

Koji delovi lišaja se upotrebljavaju?

Ceo lišaj je od koristi, ne odbacuje se nijedan deo. Može se ubirati tokom čitave godine, ali je najbolje koristiti suvo vreme između maja i septembra. Najčešće se suši za dalju upotrebu i to na direktnom suncu ili u hladu sa dobrom cirkulacijom vazduha.

Sastav islandskog lišaja

Islandski lišaj sadrži skrob, preko 50% sluzi, vitamin B12, gorku kiselinu, svoj jedinstven sastojak cetrarin koji daje gorak ukus, lihenin, šećer, gumu, jod, provitamin A. Kiseline islandskog lišaja nose sledeća imena: ursinska, fumaroprotocetrarinska, protolihentsterinska, cetrarinska. Sve ove kiseline imaju antibiotičko i antituberkulozno delovanje.

Drugi nazivi i imena islandskog lišaja

Drugi nazivi i imena: islandska mahovina, planinska mahovina, gorski mah, plućni mah, plućnik, islandska mahov, islandska lihena, islandska pletika, Islaendisch Moos (nemački), Islandslav (švedski), Mousse d’ Islande ili Lichen d’ Islande (francuski), Puklerka Islandska (češki), Islanninjakala (finski), Erba rissa ili Lichene islandico (italijanski) i fjallagras (islandski).

Terapeutska dejstva, koristi i potvrđena medicinska upotreba islandskog lišaja

Islandski lišaj je tradicionalno smatran laksativom i biljkom koja ima snažna antibiotička, antiemetička (protiv mučnine i povraćanja), veoma blagotvorna i hranljiva svojstva.

Islandski lišaj je prevashodno preporučljiv u lečenju hroničnih plućnih i digestivnih bolesti, naročito sušice (plućne tuberkuloze), dispepsije i hronične dijareje.

Islandski lišaj ima potvrđeno dejstvo prilikom oralne upotrebe jer utiče na stanje crevne flore. Deluje dvostruko: kao biter tonik (gorki tonik) i kao blagotvorni sirup u isto vreme, što je gotovo jedinstven slučaj među lekovitim biljkama.

Islandski lišaj ima značajno mesto u tradicionalnoj kineskoj medicini.

Kao što smo već spomenuli, prva zabeležena lekovita dejstva ovog lišaja su bila među domorocima Islanda o čemu je pisani trag ostavio danski apotekar Borrichius daleke 1673. godine.

U davna vremena, islandski lišaj se koristio kao tradicionalni biljni lek protiv kašlja, ali i kao evropski narodni lek protiv raka.

Pošto islandski lišaj sadrži oko 70 % skroba, istorijski je korišćen za prehranu u teškim okolnostima po nekim zabačenim krajevima. Od mlevenog islandskog lišaja se spremao hleb, kao i supe i kaše.

Tradicionalno, u severnoj Evropi, islandski lišaj u prahu služio je kao sredstvo za zgušnjavanje čorbe.

Savremena shvatanja o lekovitom dejstvu islandskog lišaja

Antibiotik

Savremeni travari ga smatraju veoma cenjenim antibiotikom. Koristi se da smiri upalu plućne maramice, mukozna pluća (puna sluzi), da leči hronične plućne probleme, da se suprotstavi kataru i da umiri suv kašalj.

Rastvara sluz

Islandski lišaj ublažava nadražaje i rastvara sluz. Treba ga koristiti kod svih vrsta prehlade, bronhijalne astme, kod svih oboljenja pluća, kod slabih pluća i kod sklonosti ka prehladama zbog vremenskih promena ili odlaska na mesto sa drugom klimom.

Kod teških oboljenja pluća, npr, tuberkuloze, islandski lišaj se pokazao kao dvostruko lekovit biljni medikament. On uspeva da potpuno oslobodi pluća od sluzi, pa čak i od žilave sluzi koja se teško razbija i uz to podstiče prohodnost disajnih puteva, dakle deluje kao analeptik.

Jača organizam

Islandski lišaj jača organizam i potkrepljuje celokupno stanje bolesnika kad god je oboleli iscrpljen: za vreme i posle teške bolesti, kod gubitka velike količine krvi, nakon jakih infekcija, posle bolesti želuca ili digestivnog trakta.

Dobar za majke dojilje

Islandski lišaj veoma povoljno utiče na lučenje mlečnih žlezda kod majki dojilja, ali se ne sme upotrebljavati kada majka ima upalu grudi ili bradavica.

Pozitivno deluje na probleme gastrointestinalnog trakta

Islandski lišaj blagotvorno deluje u slučajevima oboljenja želuca, creva, kod hronične ili akutne dijareje, ali i dispepsije.

Dobar je pomoćnik u lečenju gastroenteritisa, gastritisa, čira na želucu, želudačne kile (hiatus hernia), upale jednjaka i lošeg lučenja žučne kese.

Islandski lišaj pomaže u postizanju balansa lučenja želudačne kiseline.

Pokazao se kao dobar u oralnoj primeni kod dizenterije, hroničnih digestivnih poremećaja, uključujući i trovanje hranom. Olakšava tegobe kod povraćanja koje je izazvano iritacijom ili upalom stomaka.

Dijetetski suplement

Koristi se kao lek kod neuhranjenosti i anoreksije.

Protiv malokrvnosti

Njegovo dejstvo je primećeno i kod lečenja malokrvnosti. Hemijski sastav islandskog lišaja potpomaže stvaranje belih i crvenih krvnih zrnaca u podjednakoj i pravilnoj razmeri.

Protiv čireva

Lišaj se koristi kao površinska aplikacija kod čireva i pojačane vaginalne sekrecije.

Smiruje upalu bubrega i opšte stanje dijabetičara

Nedavno se došlo do zaključaka da ovaj lišaj dovodi do poboljšanja kod upale bubrega, kao i kod poboljšanja opšteg stanja organizma dijabetičara.

Umiruje upalu sluzokože

Pošto povoljno utiče na sve vrste problema sa sluzokožom, lekovito deluje kod upale desni, iritirane nosne šupljine, upale krajnika, promuklosti.

Bez opasnosti po decu

Islandski lišaj i preparate napravljene od njega mogu koristiti i deca. Nedavno je u 300 nemačkih pedijatrijskih klinika sprovedeno istraživanje o podnošljivosti islandskog lišaja kod dece. Više od 3000 dece starosti između 3 i 12 godina koji su imali probleme sa iritacijom gornjih disajnih puteva je učestvovalo u ovom poduhvatu.

Zaključak je bio da je kod 85% ispitanika terapijski učinak bio odličan i bez nus pojava.

Kako se izvlače lekovita svojstva iz islandskog lišaja?

Islandski lišaj koji se potopi u vodu upija više tečnosti od svoje težine. Ako se potopi u toplu vodu, voda postaje gorka. Ključala voda izvlači sve njegove rastvorljive lekovite sastojke. Nakon hlađenja, esencija koja je dobijena prelivanjem ključalom vodom se zgusne. Ta esencija postaje želatinozna i kompaktna bez viskoznosti. Želatinozna esencija se nakon nekog vremena potpuno separatiše. Tako izdvojena ponovo je rastvorljiva u vodi, alkoholu ili etru. U rastvoru sa jodom formira plavo jedinjenje.

Lihenin ili lišajni skrob, podseća na skrob po svojim opštim karakteristikama, ali se od njega razlikuje u nekim aspektima. Lihenin se, zapravo, sastoji iz dva sastojka. Prvi zadržava ime lihenin, dok se drugi obično u nauci zove lihenoid.

Cetrarin je sastojak koji daje gorak ukus islandskom lišaju. Sastoji se iz cetrarinske kiseline (intenzivno gorke) i supstance koja je nalik masnoj kiselini, a zove se lišajeva stearinska kiselina.

Guma i skrob koji se nalaze u islandskom lišaju čine ga dovoljno hranljivim, pa je dugo služio kao hrana za Laponce i Islanđane. Oni su ga mleli u prah i pravili hleb ili kašu. Oslobađali su ga od gorčine uz pomoć procesa maceracije.

Recepti

Običan čaj od islandskog lišaja

Za jednu šolju čaja (2 dcl) potrebno je:

1 puna kašičica osušenog islandskog lišaja
2 decilitra vode (1 šolja)

Način pripreme:

Kašičicu suvog islandskog lišaja prokuvati u 2 dcl vode, ostaviti da odstoji 5 min., a zatim procediti i popiti kad se rashladi. Čaj piti nezaslađen, u manjim gutljajima, do tri šolje dnevno.

Čaj od islandskog lišaja protiv kašlja

Osušeni islandski lišaj potopite u veoma hladnu vodu i ostavite da odstoji preko noći. Ujutru procedite i malo podgrejte. Proceđen lišaj ponovo potopite u hladnu vodu i ostavite da odstoji čitav dan.

Uveče stavite da samo jednom kratko provri, procedite i možete ga ispijati. Kada se malo prohladi, ovaj čaj možete koristiti i kao oblogu kod bolova u grlu.

Čaj od islandskog lišaja po islandskom narodnom receptu za rekovalescente

Potrebno je:

20 g suvog islandskog lišaja
pola kašičice anisa
domaći med

Način pripreme:

Suvu biljku islandskog lišaja potopite u hladnu vodu. Neka u hladnoj vodi odstoji 5-6 sati. Nakon toga, odlijte vodu, a omekšanu biljku izgnječite, a zatim je ponovo prelijte vodom i pustite da jednom provri. U provreli čaj dodajte pola kašičice anisa. Ostavite da odstoji 20 minuta, a zatim procedite.

U proceđeni čaj dodajte malo domaćeg meda.

Čaj protiv akutnog i hroničnog bronhitisa

Potrebno je:

20 g bokvice
15 g islandskog lišaja
10 g majčine dušice
20 g vranilove trave
10 g divizme

Način pripreme:

Napraviti mešavinu suvih biljaka, nasuti vodu i ostaviti da odstoji 15 minuta. Nakon toga prokuvati sadržaj, skloniti sa vatre i ostaviti da odstoji još 15 min. Procediti i ispijati nekoliko puta dnevno.

Sirup od islandskog lišaja protiv kašlja i bronhitisa, za iskašljavanje

Potrebno je:

30 g suvog islandskog lišaja
7 dcl hladne vode
250 g meda

Način pripreme:

Suvi islandski lišaj potopiti u 4 dcl hladne vode i ostaviti da odstoji 4-6 sati. Nakon toga vodu procedite i ostavite po strani. Lišaj koji je ostao ponovo potopite u 3 dcl nove vode i opet ostavite da odstoji 4-6 sati. Nakon toga procedite i spojite sa onom tečnošću koju ste ostavili po strani. U to dodajte 250 g domaćeg meda, a zatim kuvajte dok se ne zgusne i zaliči na sirup.

Sirup uzimajte 3 puta dnevno po jednu supenu kašiku.

Gde se može nabaviti u prodaji i koja mu je cena?

U prodaji u našem regionu možete pronaći razne proizvode od islandskog lišaja. Najprisutnije su pastile za grlo Isla Cassis, Isla Mint, Isla Ginger i Isla Moos koje sadrže 80 mg vodenog ekstrakta islandskog lišaja i omogućavaju oporavak od promuklosti, suvog kašlja, otežanog disanja.

U biljnim apotekama možete naći i žele od islandskog lišaja, sirup od islandskog lišaja i tinkturu. Tinktura se obično pravi u odnosu 1:5 u 40% alkohola i uzima se 1-1,5 ml 3 puta dnevno.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: