Kiseli kupus (zelje) – kao zimnica, recepti

Verovatno već dobro znate koliko je kiseli kupus popularan na našim prostorima. Toliko da ga, čak i osobe koje žive u gradu, odnosno u stanu, spremaju zimi i upotrebljavaju kasnije tokom godine.

Nije ga baš lako pripremiti, ali nije ni nešto naročito teško. Možda neće iz prvog puta sasvim uspeti, ali ćete tako zasigurno naučiti gde ste pogrešili, tako da drugi put bude odličan. Potrebno je malo iskustva, medjutim, ukoliko pomno pratite recept, ne možete mnogo omašiti.

Kiseli kupus svakako možete iskoristiti u pravljenju raznih jela, a možete ga jesti i kao meze uz još neki domaći proizvod, poput sira ili pršute.

Kod kiselog kupusa nema ništa na pola – ili ga volite, ili ne. To je zbog njegovog specifičnog ukusa, koji nekome jednostavno odgovara, dok nekom drugom ne. Ipak, njegov jak ukus možete neutralisati dodatkom drugih sastojaka, a takodje se neutrališe kada pravimo na primer sarmu, ili ga kuvamo sa suvim mesom, koristimo u nekoj salati, i tako dalje.

Hajde da najpre napišemo nekoliko rečenica o samom lekovitom svojstvu kiselog kupusa, jer je on možda i najpoznatiji po tome što izuzetno blagotvorno deluje na naš organizam. Zašto je to tako?

Kiseli kupus – lekovitost i nutritivna vrednost

Često se vodi polemika oko toga, da li je bolje jesti sirovo, kuvano ili pečeno povrće. Verovatno se sve češće susrećete sa zagovornicima zdrave hrane, koji na prvo mesto stavljaju sirovu hranu. Moramo priznati da su u pravu, medjutim, kao i u svemu tako i u tome postoje izuzeci.

Kada je kupus u pitanju, njegova lekovita svojstva uvećavaju se tokom procesa kiseljenja. Tačnije, tokom procesa fermentacije razvija se aktivni kobalamin, poznat još i kao vitamin B12, koji je izuzetno važan. Ukoliko niste upućeni, B12 se u našem organizmu stvara kada pojedemo proizvod životinjskog porekla, najčešće samo meso, a važan je jer gradi naše eritrocite.

Prema tome, preporučuje se osobama koje su se opredelile za veganski način ishrane, jer kiseli kupus uspešno zamenjuje sve namirnice životinjskog porekla.

Ono što je već dobro poznato za kupus jeste da obiluje vitaminom C, a njegov procenat se ne smanjuje prilikom kiseljenja već ostaje nepromenjen.

loading...

Takodje, kiseli kupus sadrži visok procenat pirodoksina, odnosno vitamina B6, koji pomaže da naš organizam iskoristi belančevine na pravi način. Sadrži još i niacin, odnosno vitamin B3 koji našim ćelijama pruža energiju, pomaže razmenu materija u mozgu i ubrzava naš metabolizam.

Osim toga, u kiselom kupusu se nalazi kalijum, magnezijum, gvoždje, sumpor i bakar, zatim malo natrijuma, i solidne količine kalcijuma i fosfora. Svi navedeni minerali zaduženi su da naš organizam održe zdravim – naš kardiovaskulrni sistem, digestivni rakt, nervni i koštani sistem, a takodje i našu spoljašnu lepotu. Kada je organizam zdrav i jak iznutra, to se odražava na našu spoljašnost pa je tako i naša koža blistava.

Verovatno ste čuli i za rasol – ništa manje bitan za celokupno naše zdravlje. Rasol je vodica koja se dobija tokom procesa kiseljenja, a najčešće se preporučuje osobama koje imaju problema sa zglobovima.

Kiseli kupus je bitan sastojak mnogih dijeta iz razloga što uspešno smanjuje obim našeg stomaka. Najpre nas male količine kiselog kupusa zasite, pritom se veoma lako svari, tako ubrzava metabolizam i smanjuje osećaj nadutosti stomaka. Sadrži minimalno masti, a sasvim dovoljne količine proteina i ugljenih hidrata, tako da je odličan ako ste na dijeti i pritom vežbate, to jest želite da izgradite mišiće. Malo preciznije:

Na 100 grama kiseli kupus sadrži:

18 kalorija, 0,1 gram masti (polinezasićene), 4.3 grama ugljenih hidrata (2,9g vlakna i 1.8g šećeri), 0.9 grama proteina;

661 miligram natrijuma, 170 miligrama kalijuma,  30 miligrama kalcijuma, 13 miligrama magnezijuma, 1.5 miligrama gvoždja;

Pretpostavljamo da ste do sada već shvatili koliko prednosti kiseli kupus ima za naše zdravlje, pa nam tako ne preostaje ništa drugo nego da napišemo nekoliko dobrih recepata. Na vama ostaje samo da odaberete onaj koji vama odgovara, pa zasučete rukave i počnete… 🙂

Kiseli kupus – recepti

Potrudili smo se da odvojimo dva jednostavna recepta, uz pomoć kojih će čak i oni bez iskustva uspeti da naprave ukusan kiseli kupus. Sve što je potrebno jeste da ispratite recept od početka do kraja, a ne bi bilo loše da vam neko sa iskustvom pomogne za prvi put. Bilo kako bilo, potrudićemo se da napišemo što detaljniji opis pripreme i savete koji će vam pomoći.

Kiseljenje kupusa može da počne….

Sastojci koji će vam biti neophodni su:

  • 30 kilograma kupusa
  • 2 kilograma soli
  • Vode po potrebi
  • (još vam je potrebno bure, pritiskivač-mrežica i kamen za pritiskanje)

Uputstvo za pripremu:

Na samom početku bitno je napomenuti da je odabir samih glavica kupusa veoma bitan korak. Potrudite se da odaberete tvrdje glavice bez mnogo oštećenja, tačnije potrudite se da ih nema uopšte. Ipak, ukoliko ima poneko oštećenje onda samo uklonite list kupusa na kome se nalazi. Nikako nemojte dodavati oštećene glavice kojima niste skinuli trule delove, jer će to potpuno uništiti ukus i može pokvariti sve.

Kada ste fino očistili i oprali sve glavice, izdubite im koren (negde oko 1-2 cm) i to udubljenje sada ispunite sa solju.

Po dnu bureta takodje pospite malo soli, pa pažljivo složite glavice. Medju njima će ostati praznina, a nju morate popuniti tako što ćete iseći jednu ili dve glavice kupusa na četvrtine i ispuniti te praznine. Kada sve to lepo složite, dodajte ostatak soli preko kupusa.

Sada je na red došla i voda. Potrebno je da napunite bure skoro do kraja, odnosno, ne sme da prelazi preko poslednje glavice već da bude tek malo ispod njenog vrha. Dakle, bitno je da viri vrh poslednje glavice. Kasnije kada stavite mrežicu i kamen kupus će potonuti i vode će taman biti malo preko vrha.

Dakle, kada sipate vodu stavite pritiskivač (mrežicu) i preko nje stavite teži kamen tako da lepo pritisne kupus.

I, to bi bilo to otprilike. Sada ostaje samo da na nekoliko dana proverite kako kupus napreduje, dodate malo vode po potrebi ili skinete penu koja se može pojaviti na vrhu. Možete s vremena na vreme oprati kamen i pritiskivač.

Inače, bure možete odložiti na neko toplije mesto, pored peći ili na terasi ukoliko je grejete. Možete ga odložiti i u podrum, s tim što će se tako malo duže kiseliti. Uglavnom je potrebno mesec dana da se ukiseli, na nekoj manjoj temperaturi, i 1-2 nedelje na toplijem mestu.

Kiseli kupus nakon što se ukiseli držite na hladnijem mestu jer je tako manja verovatnoća da se pokvari. Po potrebi vadite glavicu i koristite za pripremu jela po vašem izboru. Od kiselog kupusa se prave čuvene sarme, može se kuvati kupus sa mlevenim ili suvim mesom, zatim ga možete iseckati i začiniti pa jesti kao salatu, za doručak ili večeru. Potražite recepte pa kiseli kupus upotrebite na više načina.

Drugi način pripreme kupusa jeste za one koji ne mogu posvetiti dovoljno vremena njegovoj dužoj pripremi, ali i onima koji nisu u mogućnosti da nabave veće količine ili nemaju gde da odlože veće bure.

Neophodni sastojci za pripremu kiselog kupusa sa sirćetom:

  • 1 glavica kupusa
  • 1 šoljica sirćeta
  • 1 kašika soli

Uputstvo za pripremu:

Odaberite zrelu i zdravu glavicu kupusa, bez nekih većih oštećenja. Ako ipak ima nekog oštećenja lepo ga odstranite. Glavicu potom dobro operite i malo prosušite. Sada glavici izdubite koren do polovine, a onda u to udubljenje sipajte sirće i so pa lagano prodrmajte glavicu da se mešavina soli i sirćeta lepo rasporedite po glavici.

Sada glavicu stavite u kesu pa je odložite u frižider na 48 sati. Nakon toga bi trebalo da je glavica kupusa ukiseljena. Naravno, zalediće se u zamrzivaču pa je tako najpre odledite pre upotrebe. Neće biti previše kiseo, već onako taman, tako da ga možete upotrebiti u pripremi ili kao dodatak bilo kom jelu. Odlično će poslužiti za pripremu sarmi.

…Nadamo se da će vam iskreni saveti i recepti biti od pomoći. Uživajte u pripremi a potom i degustaciji kiselog kupusa!

 

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: