EFT tehnika – Tapkanje za ljubav, novac i zdravlje

EFT, odnosno Emotional Freedom Techniques ili tehnika emocionalne slobode, relativno je novo otkriće u oblasti takozvane energetske psihologije, koje u poslednjih nekoliko godina zaokuplja pažnju iscelitelja i istraživača različitih i srodnih usmerenja, uključujući spiritualiste i alternativne lekare, sveštena lica i vernike, naučnike i stručnjake iz domena psihologije i psihijatrije.

Tehnika emocionalne slobode se često naziva i ‘psihološkom akupresorom’, s obzirom da se zasniva na kombinaciji dodira i psihološkog delovanja; osnovni princip EFT tehnike se zasniva na oslobađanju našeg energetskog sistema i razbijanju blokada u njemu, a koje su odgovorne za osećaj i nastanak stanja teskobe, napetosti i emocionalnog nezadovoljstva uopšte.

POREKLO I OSNOVE EFT TEHNIKE

EFT tehnika je forma akupresure u kojoj se isceljivanje postiže nežnim i neagresivnim dodirivanjem, odnosno tapkanjem određenih tačaka na krajevima energetskih meridijana koji se prostiru kroz ljudsko telo.

Tapkanje se izvodi jagodicama prstiju, umesto igala koje se koriste u srodnoj relaksacionoj i isceliteljskoj metodi, akupunkturi. Etika EFT tehnike zasnovana je na načelu jednostavne, brze promene i otklanjanja bola u najkraćem mogućem roku, potpuno je bezbolna i neinvazivna, što je čini zaista vrednom pažnje.

Razvoj EFT tehnike

Tehnika emocionalne slobode je novi, zdravorazumski i moderan pristup tehnikama starim hiljadama godina i savršen način iskorišćavanja njihovog potencijala u modernom društvu. Lečenje dodirom se vezuje za drevne dalekoistočne kulture i praktikuje se dan danas; poznata nam je metoda reikija, na primer.

Sve takve teknike bazirane su na razumevanju ljudskog bića u celosti, posmatranog kao jedinstveni spoj uma, duha i tela, čiji su svi delovi prožeti životvornom energijom koja struji kroz nas i oko nas.

Istočnjačke metode isceljivanja na kojima se zasniva EFT stare su preko pet milenijuma i još uvek se primenjuju, a njihov potencijal je prepoznat dosta pre današnjeg trenda ponovnog oživljavanja starih znanja i primene drevnih isceliteljskih praksi u savremenom društvu, koje itekako vapi za dodirom prirode.

Zapravo, još početkom dvadesetih godina prošlog veka, poznati naučnik Albert Ajnštajn izneo je teoriju o tome da je sve oko nas, uključujući i ljudsko biće i njegovo telo, sačinjeno od energije.

Međutim, ovakve ‘čudne’ ideje su dugo ostale potpuno zanemarene i ignorisane od strane promotera zapadnjačkih medicinskih praksi. Danas, u svetu koji shvata da nema snažnije i lekovitije moći od same prirode koja nam je data, ovakva stara znanja ponovo dolaze u fokus i ozbiljno se razmatra njihova primena u sasvim drugačijem zapadnjačkom okruženju.

loading...

EFT tehnika je postala poznata devedesetih godina prošlog veka, a za njenu popularnost je zaslužan Gari Krejg, autor praktičnog EFT vodiča, objavljenog krajem pomenute decenije. Od kraja prošlog veka i zahvaljujući Krejgovoj knjizi, tehnika emocionalne slobode pomogla je hiljadama ljudi da reše čitav spektar tegoba i nezadovoljstava koji su ih mučili i to često u veoma kratkom roku, a nakon godine bezuspešnog traženja leka i rešenja u drugim oblastima i metodama.

Polje na koje EFT tehnika prema iskustvima korisnika deluje je izuzetno široko i bogato; ono se proteže od lečenja postraumatskog stresa, posledica zlostavljanja, fobija i samodestruktivih poremećaja ponašanja, preko lečenja od depresije i anksioznih stanja, stresa i napetosti do isceljenja fizičkih oboljenja, bolesti zavisnosti i tako dalje.

Šta je EFT tehnika u suštini?

Tehnika emocionalne slobode privlači pažnju velikog broja profesionalaca koji se bave isceljivanjem, od naučnika do poklonika alternativnih i spiritualnih metoda, uključujući i sve one između.

Može se reći da je EFT tehnika u samoj srži modernog prepoznavanja potencijala starih dalekoistočnih metoda lečenja i plodotvornog spoja drevnih i savremenih paradigmi znanja i lečenja.

 • EFT tehnika oživljava svest o potencijalu ljudskog bića samog po sebi i vraća poverenje u prirodnu sposobnost našeg tela, uma i duha da se izleči, postavljajući nove, perspektivne mogućnosti za postizanje sveukupnog balansa bića u celosti, odnosno postizanja fizičkog i emocionalnog zdravlja u najkraćem mogućem roku;

Ova ‘psihološka akupresura’ se zasniva na oslobađanju blokirane energije u našem biću. U metodama baziranim na verovanju o energetskoj ‘strukturi’ sveta oko nas, uključujući i sva živa bića, smatra se da ‘zakrčenje’ energetskih kanala vodi stanjima bolesti, emocionalnim problemima i tako dalje. Do zastoja u protoku energije dolazi usled disbalansa uzrokovanog različitim faktorima u nama i oko nas; cilj energetskih metoda je oslobađanje tih puteva.

Blokade energetskog sistema čine da se osećamo neugodno, uznemiruju nas i utiču na naše ponašanje i shvatanje sveta; one dovode do stanja napetosti, osećaja zatočenosti, anksioznosti i depresije, čine da gubimo samopouzdanje i onemogućuju da vodimo emocionalno stabilan i harmoničan život. Sve to dovodi do razvijanja destruktivnih i samodestruktivnih modela ponašanja, utiiče na naše fizičko zdravlje i usporava i zaustavlja boljitak u raznim oblastima života.

U moderno doba je sve više prihvaćena teza o tome da emocionalni stres u najvećoj meri utiče na fizičko zdravlje i sve se više povezuje sa razvojem ozbiljnih fizičkih oboljenja, uključujući i teška hronična stanja.

 • Tehnika emocionalne slobode je izuzetno jednostavna i za nju nije potrebno posebno znanje, tako da može da posluži kao efikasno i praktično sredstvo za samopomoć. Ovo je njena velika prednost, jer, za razliku od nekih drugih metoda, EFT ohrabruje ljude da aktivno doprinesu sopstvenom blagostanju, da napreduju i razvijaju se u svakom smislu;

Takav pristup lečenju doprinosi mnogo bržem i efikasnijem oporavku, pa često i u situacijama kada je prognoza medicinskih stručnjaka iz oblasti konvencionalne medicine smatrala stanje neizlečivim ili predlagala dug i često bolan put oporavka, često ograničenih rezultata i efikasnosti.

Napomena: EFT tehnika ne diskredituje niti negira značaj konvencionalne medicine i ne služi kao zamena za takav vid lečenja, već predstavlja izuzetan, jednostavan i efikasan način za doprinos sopstvenom zdravlju, aktivan rad na ličnom fizičkom oporavku i emocionalnoj stabilnosti, odnosno postizanje opšteg balansa i blagostanja.

FUNKCIONISANJE EFT TEHNIKE

Tehnika emocionalne slobode je u svojoj suština jednostavna, neinvazivna i lako primenjiva za svakoga. Ona se zasniva na načelu da su naše negativne emocije rezultat disbalansa u našem energetskom sistemu. EFT služi da otkloni takve smetnje, oslobodi energetske kanale i eliminiše negativni emocionalni odgovor na iste ili umanji njegov intenzitet, sa ciljem uspostavljanja emocionalne harmonije i oslobođenja od fizičkog bola.

To se postiže fokusiranjem na specifičan problem od kojeg individua pati, putem tapkanja jagodicama prstiju određenih EFT tačaka, koje predstavljaju krajeve energetskih meridijana našeg tela i povezane su sa određenim aspektima čovekovog bića. Kombinacija slanja kinetičke energije (tapkanja) našem celokupnom energetskom sistemu sa fokusom na sam koren problema omogućava otvaranje puta protoka energije i omogućuje da ona slobodno struji, dalje od kratkog, ustanovljenog toka, koji zapravo predstavlja naučen telesni ili emocionalni odgovor na dato stanje ili problem.

EFT tačke i meridijani

Svaki energetski meridijan korespondira sa određenim organima i delovima ljudskog tela, ali u EFT tehnici nam nije neophodno da to znamo, već je dovoljno fokusirati se na same tačke. EFT tačke su krajevi tih meridijana, locirane odmah ispod površine kože. Njih nema previše i lako ih je naučiti.

Evo koje su standardne EFT tačke i sa čime su povezane:

 • Početak obrve – Bešika;
 • Spoljna strana oka – Žučna kesa;
 • Ispod oka – Stomak;
 • Ispod nosa – Glavni sud (pojam iz ći gonga);
 • Brada – Centralni sud (pojam iz ći gonga);
 • Početak ključne kosti – Bubrezi;
 • Tačke na grudnom košu – Limfni sistem;
 • Ispod bradavice – Jetra;
 • Ispod pazuha – Slezina;
 • Teme – Glavni sud;
 • Palac – Pluća;
 • Srednji prst – Srce;
 • Mali prst – Srce;
 • Spoljna ivica dlana – Tanko crevo;

Tačka ispod bradavice se često preskače, budući da može da bude prilično neugodna za primenu kod ženske populacije i EFT tehnika se pokazala izuzetno uspešnom i bez nje. No, postoje situacije u kojima je neophodno da se i ona primenjuje. Najbolji način da zapamtete koje su Eft tačke jeste da krenete odozgo naniže.

Kako se izvodi?

Primena EFT tehnike na tačke koje su locirane na gornjem delu tela uglavnom su dovoljne da se postigne brzo olakšanje, a dodatne tačke na šakama pomažu da se još bolje očiste putevi energije u telu. Praktikovanje EFT nije komplikovano i zasnovano je na jedinstvenoj kombinaciji primene metode tapkanja i pozotivnih afirmacija; zato se i naziva ‘psihološkom akupresurom’. Za početak je potrebno identifikovati problem na kojem želite da radite i oceniti koliki je njegov intenzitet.

Odredite na čemu želite da radite i procenite težinu datog stanja na skali intenziteta od 1 do 10; ovo se može odnositi i na realan, fizički bol, kao što je, na primer, bol u leđima ili glavobolja, kao i na snagu bilo koje negativne emocije, kao što su strah, tuga, bes i tako dalje. Počnite pitiskom, odnosno tapkanjem tačaka na grudnom košu ili tačke karate udarca (spoljna ivica dlana) i tri puta izgovorite rečenicu pozitivne afirmacije, koja glasi:

 • “Iako imam (ovde izgovarate dati problem), duboko i u potpunosti volim i prihvatam sebe.”

Nakon toga, svaku sledeću tačku tapkajte u trajanju od oko 7 minuta, počevši od tačke na obrvi, pa naniže. Nakon što ste završili sa tačkom ispod pazuha, krug završite tapkanjem temena. Sekvencu tapkanja uradite dva puta koristeći dva prsta, sa bilo koje strane tela. Nije neophodno da tapkate obe strane i možete tapkati jednu ili drugu, po želji. Korišćenje dva prsta se pokazalo kao efikasnije, pošto je veća verovatnoća da ćete pogoditi EFT tačku.

Kada ste završili obe serije, ponovo preispitajte svoje stanje i procenite intenzitet tegobe na skali od 1 do 10. Problem može da nestane u potpunosti, da bude ublažen, da se promeni ili prelocira na drugo mesto u telu (ukoliko je u pitanju fizički bol) ili da se pojača. Ako je problem samo ublažen ili se pojačao, ponovite seansu uz prilagođavanje rečenice, tipa:

 • “Iako se još uvek osećam pomalo tužno (npr.), duboko volim i prihvatam sebe.”

Seansa tapkanja je gotova onda kada osetite olakšanje. Velika prednost EFT tehnike je to što možete da je praktikujete sami, a pomoć EFT praktikanta je ponekad potrebna, ukoliko je stanje ozbiljno ili vam je potreban savet i smernica.

PRIMENA EFT TEHNIKE

Ako se pitate zašto je dobro odabrati baš ovaj način isceljivanja, tajna je u jednostavnosti, neškodljivosti i proaktivnom pristupu samoisceljenja koji ova tehnika nudi. Interesantno je da se pokazala uspešna na duge staze i to kod stanja za koja nije bilo drugog leka, o čemu svedoče zadovoljni korisnici, koji je i sami primenjuju svakodnevno.

Spoj alternativnih drevnih metoda energetskog isceljenja i savremenih shvatanja iz domena psihologije nude izuzetno praktičan i efikasan način za rešavanje problema, ukorenjenih u energetskom disbalansu.

Za šta se može primeniti?

EFT tehnika pre svega oslobađa čoveka od emocionalne napetosti, koja u velikom broju slučajeva najrazličitijih ljudskih nezadovoljstava, kao i bolesti, predstavlja srž problema ili blokira njegov oporavak. Potpuno je zasnovana na prostom zdravom razumu; kao što stara poslovica kaže da je u zdsravom telu, zdrav i duh, izreka se može shvatiti i obratno. Miran, uravnotežen emocionalni život korespondira i sa boljitkom telesnog, i obrnuto.

EFT tehnika se ne koristi samo za ublažavanje emocionalnih tegoba, kakve su, recimo, tuga, strah, strepnja, napetost i slično, kao i fizičkih bolnih stanja i zdravstvenih problema. Neke osobe koriste pozitivnu afirmaciju uz EFT tapkanje kako bi privukli novac, ostvarili romantičan san i slično.

Tehnika emocionalne slobode svakako pomaže i u tom domenu, što je lako objašnjivo prostom činjenicom da slobodan um i neopterećeno telo čoveku daju daleko širu mogućnost da napreduje u pogledu uspešnog i harmoničnog života i lakše ostvari svoje želje i zamisli.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: