Kozje mleko i kozji sir – lekovitost, upotreba, iskustva, cena i recepti

Postoje razni sirevi, i razne vrste mleka, koje možete nabaviti u prodavnicama zdrave hrane ili supermarketima. Sir koji zasluženo svakim danom stiče sve veću popularnost jeste kozji sir. Uz njega ide kozje mleko, koje se koristi kao lek za mnoge bolesti.

Koze su veoma čiste i izbirljive životinje, i s obzirom na to da jedu samo odabranu hranu, njihovo mleko je daleko zdravije od kravljeg. Mleko i sir od koza, podjednako se koriste u ishrani, i njihov sastav blagotvorno deluje na naš organizam.

Koje su njihove prednosti, na koji način možete da ih upotrebljavate i gde možete nabaviti kozji sir i kozje mleko, pročitajte u daljem tekstu.

Kozje mleko – Lekovitost i upotreba u ishrani

Kozje mleko po svom sastavu obiluje vitaminima, mineralima i lekovitim materijama, i kao takvo veoma je slično ljudskom mleku, odnosno majčinom mleku. Zbog toga se najčešće preporučuje, jer našem organizmu ne smeta, već naprotiv, organizam ga mnogo lakše prihvata nego ostale vrste mleka.

Iako je nešto masnije, preporučuje se svima jer ne uzrokuje holesterol. Kozije mleko izuzetno je bogato kalcijumom, a takodje i magnezijumom, kao i fosforom i kalijumom kojeg ima u visokoj koncentraciji. Dakle, konzumacijom kozjeg mleka naše kosti jačaju, i čitav naš organizam postaje snažan.

Kozje mleko i kozji sir - lekovitost, upotreba, iskustva, cena i recepti

Izuzev veoma važnih minerala, kozje mleko u sebi sadrži i brojne vitamin, kao što su A, B, C i D. Svi ti vitamini bitni su našem ogranizmu jer ga održavaju zdravim i energičnim. Unoseći ove vitamin organizam stiče dobar imunitet. Zbog toga se kozije mleko najčešće koristi protiv prehlada, ali i protiv upale pluća i svih problema disajnih puteva.

Kozije mleko je kalorično, tako da nije potrebna veća količina kako bi se organizam zasitio. Jedna čaša dnevno biće dovoljna, a dve čase bi bilo idealno. S obzirom na to da je bogato proteinima i ugljenim hidratima, preporučuje se svim osobama koje su fizički aktivne, odnosno sportistima i osobama koje često vežbaju. Jedna čaša mleka obnoviće sve izgubljene minerale, a proteini koji se nalaze unutar njega pomoći će vam da izgradite mišiće na pravi način.

Protiv astme – Jedan od najboljih prirodnih lekova protiv astme jeste upravo kozje mleko. Ono blagotvorno deluje na naš respiratorni sistem, štiteći ga i sprečavajući bilo kakve viruse i bakterije da se talože u našim plućima. Ako ipak dodje do prehlade, kozje mleko utiče tako što brzo i efikasno čisti naše bronhije i na taj način sprečava pojavu astme.

Smiruje kašalj – Kako pozitivno utiče na naša pluća, tako pozitivno deluje i na naše grlo. Redovna konzumacija kozjeg mleka učiniće da gotovo nikad ne budete prehladjeni, a ako se razbolite, opet je kozje mleko idealno rešenje, jer smiruje kašalj i ublažava sve simptome prehlade. Takodje, snižava temperaturu.

loading...

Jača imunitet – Ukoliko pijete samo jednu čašu dnevno, očekujte da vaš imunitet bude jak i otporan. Istraživanja su pokazala da osobe koje redovno konzumiraju kozje mleko retko kada idu kod lekara, naročito zbog prehlada.

Čuva srce – Kozje mleko u sebi sadrži zdrave masne kiseline, koje su zadužene za očuvanje zdravlja našeg srca, kao i čitavog kardiovaskularnog sistema. Redovnom konzumacijom kozjeg mleka povećava se dobar, a snižava loš holesterol, tako da se preporučuje svim osobama koje imaju problema sa njim, kao i srčanih problema. Već smo pomenuli da je kozje mleko bogato kalijumom koji naše vene i arterije opušta, i na taj način pospešuje normalno kretanje krvi kroz organizam.

Brži metabolizam – Osobe koje imaju problem sa lenjim crevima i nadutosti stomaka, navode da su uz pomoć kozjeg mleka veoma lako rešili svoje probleme. S obzirom da je bogato svim dobrim mineralima koji pomažu našoj crevnoj flori da ostane zdrava, preporučuje se osobama koje imaju problem sa varenjem i problem sa želudačnom kiselinom.

Brže mršavljenje – Iako ima nešto više kalorija nego kravlje mleko, te kalorije i masne kiseline nisu štetne, već dobre, i pomažu organizmu da na potpuno zdarv način izgubi višak kilograma. Najbolja kombinacija jeste fizička aktivnost i redovna upotreba kozjeg mleka, kako biste mršavili i ujedno gradili mišićnu masu. Kozje mleko ne stvara nadutost, tako da stomak ostaje ravan a organizam sit.

Laktoza – U odnosu na kravlje mleko kojeg ne podnose osobe koje su intolerantne na laktozu, kozje mleko mogu piti svi. To je jedna od njegovih najvećih prednosti, jer ga mogu konzumirati svi, bez obzira na zdravstveno stanje i godine.

Kozje mleko – Upotreba u ishrani kod beba i dece

Mnogi navode kako je kozje mleko jako za decu, a naročito za bebe, medjutim, kozje mleko daleko je zdravije od kravljeg. Bitno je da dete od malena stekne naviku da se dobro hrani, i da svoj organizam održava zdravim i otpronim. Od devetog meseca detetu možete davati kozje mleko, bez bojazni o tome da će loše uticati.

Svakako, svačiji organizam je različit, s toga počnite sa malim količina i vidite kako će vaše dete da reaguje. Ukoliko prodje bez posledica, onda povećavajte količinu dok ne dodjete do jedne šolje dnevno, što će biti sasvim dovoljno za pravilan razvoj njegovog organizma.

Kako je kozje mleko bogato proteinima, zatim raznim mineralima i vitaminima, pozitivno će uticati na rast i razvoj deteta, tako što će ojačati nejgove kosti i pomoći da se pravilno razvijaju. Zatim će pozitivno delovati na respiratorni sistem i tako sprečiti pojavu astme, bronhitisa i drugim bolesti disajnih puteva. Takodje, dete će od malena steći dobar imunitet tako da će ga prehlade i grip zaobilaziti.

Kozje mleko je izuzetno zdravo, verovatno ste zaključili do sada, ali kako vam ne bi dosadilo od njega možete napraviti sir, ili surutku, koji su takodje veoma lekoviti i hranljivi.

Cena kozjeg mleka – Gde ga nabaviti?

Kozje mleko je nešto skuplje od kravljeg, ali s obzirom na to da je daleko boljeg kvaliteta, veoma se isplati. U zavisnosti od toga gde ga i od koga nabavljate, cena će se prilagodjavati. Ukoliko ste u mogućnosti, najbolje bi bilo da nabavljate prirodno kozje mleko od ljudi koji se bave kozarstvom. Za dobar kvalitet mleka neophodno je da koze budu uzgajane u dobrim i zdravim uslovima. Možete ga nabaviti i u prodavnicama zdrave hrane, kao i u bolje snabdevenim prodavnicama.

Za litar kozjeg mleka biće potrebno da izdvojite od 100-150 dinara, u zavisnosti od proizvodjača.

Kozji sir – Lekovitost i upotreba u ishrani

Kozje mleko i kozji sir - lekovitost, upotreba, iskustva, cena i recepti1

Kozji sir sve je popularniji, i zadobija sve više poverenja iz razloga što ima veoma blagotvorno dejstvo na ljudski organizam. Kako smo već govorili o mleko i njegovoj lekovitosti, ni sir nije ništa manje značajan. Zapravo, nekome mnogo više odgovara konzumacija sira nego mleka. Svakako, i jedan i drugi proizvod veoma su značajni.

Miran stomak – U odnosu na druge vrste sireva, kozji sir ima bogatu nutritivnu vrednost, tako da se lako vari i ne smeta našem digestivnom traktu. Želudac ga lako svari i iskoristi sve njegove prednosti na pravi način. Nakon konzumacije kozjeg sira nema nadutosti ni bolova u stomaku.

Izvor minerala – Kao i mleko, i sir je veoma bogat kalcijumom, koji je bitan za pravilan razvoj naših kostiju. Osobe koje redovno konzumiraju kozji sir jači su, imaju jače kosti i više snage. S obzirom na to da obiluje raznim mineralima preporučuje se i trudnicama, tako da se plod pravilno razvija. Kasnije se preporučuje i samom detetu, kako bi se na pravi način razvilo i izgradilo zdrav i snažan organizam.

Izvor proteina – Osim toga, kozji sir bogat je proteinima i aminokiselinama, tako da se preporučuje sportistima i osobama koje su fizički dosta aktivne. Nakon treninga parče kozjeg sira učiniće da se vaši mišići izgrade na pravi način. Takodje, ima manje masti u odnosu na druge vrste sireva, tako da se preporučuje osobama koje imaju problema sa viškom kilograma.

Zamena za meso – Osobe koje ne konzumiraju meso mogu da ga zamene kozjim sirom, jer ima slična svojstva, samo njih organizam daleko lakše usvaja.

Zdravlje čitavog organizma – Kozji sir čuva kardiovaskularni sistem, tako što pritisak dovodi na normalu i čisti arterije. Snižava holesterol i veoma pozitivno utiče na osobe koje imaju dijabetes, al ii maligne bolesti. Zatim, pozitivno utiče na digestivni trak, kao i na mokraćne puteve kao i bubrege i jetru.

Kozji sir možete upotrebiti na razne načine, osim toga da ga jedete kao prilog, možete ga dodavati raznim jelima. Ima specifičan ukus, ali veoma prijatan i daje poseban šmek slanim jelima. Možete ga doavati salatama, zatim možete ga grilovati i služiti uz razne prelive i orašaste plodove. Takodje može biti dodatak raznim pecivima.

U daljem tekstu detaljnije saznajte o tome kako da napravite kozji sir, zatim nekoliko recepata kako da ga upotrebite u ishrani.

Kako napraviti kozji sir?

Za kvalitetan kozji sir, najpre su potrebni pogodni uslovi za koze. Koze su veoma osetljive životinje, osećajne i potrebna im je nega. Da bi davali kvalitetno mleko, od kojeg se pravi kozji sir, potrebno je da koze jedu zdravu hranu. Da budu na ispaši, zatim da imaju obezbedjene vitamine i minerale. Od koza koje su neprirodno gajene, mleko je daleko lošijeg kvaliteta.

Ukoliko nemate uslova da gajite koze, potrudite se barem da nadjete osobe koje koze gaje na navedeni način. Mleko i sir proizvedeni na organski način daleko su boljeg kvaliteta, kao i lepšeg ukusa.

Recept za pripremu kozjeg sira:

Za pripremu kilogram kozjeg sira, potrebno je nešto više mleka nego za pripremu kravljeg, jer kozji sir nije masan. Dakle, ukoliko želite da pripremite sir, najpre nabavite kvalitetno mleko, od 6-7 kilograma. Da biste napravili kozji sir potrebno je da kupite takodje i kvalitetnu maju. Nekuvano kozje mleko pomešajte sa 1-2 supene kašike maje, zatim promešajte i ostavite nekoliko sati da se sir usiri. Za to je potrebno otrpilike 2 sata. Nakon tog vremena kutlačom prodjite kroz sir i ako vidite da je gušće, nešto gušće nego jogurt, to je znak da se sir usirio.

Uzmite odgovarajuću vanglu, zatim preko nje postavite cediljku, pa preko cediljke gazu. Sir postepeno sipajte u gazu i pratite kako se cedi. Ta tečnost koja se cedi jeste surutka. Sir u gazi umotajte pažljivo, potom ga stavite na neku posudu i pritisnite nekom manjom tepsijom ili nekom težom činijom. Ostavite na sobnoj temperature da se stvrdne, potom secite sir i konzumirajte po potrebi.

Kozji sir može biti mladi i stari, razlika je samo u vremenu stajanje. Odnosno, što duže stoji kozji sir postaje tvrdji i on se zove stari, mladi sir je onaj sveži, tek napravljen. Stari kozji sir ima nešto jači ukus i dosta je tvrdji, a mladi sir je gotovo neutralnog ukusa i može se koristiti kao namaz. Dakle, kozji sir može biti sve bolji što duže stoji, samo je potrebno da bude na hladnijem mestu, odnosno u frižideru ili špajzu.

*Surutka , odnosno tečnost koja se dobija kada se sir ocedi je takodje veoma lekovita. Možete je koristiti baš kao i kozje mleko, a najefikasnija je za sve bolesti krvi, kao i za probavni sistem. Ukoliko imate stomačnih problema, nadutost kao i problema sa zatvorom, jedna čaša surutke rešiće problem. Najbolje je da se pije sveža, tek ocedjena.

Recepti sa kozjim sirom

Kozji sir možete upotrebljavati baš kao i kravlji. Možete ga dodavati u sve vrste jela i svaki recept za kravljim sirom možete zameniti tako što ćete umesto njega dodavati kozji sir. Osim što ćete dobiti zdraviji obrok, dobićete i nešto intenzivniji ukus. Spoj lepog i ukusnog, ima li ičeg boljeg?

Čorba sa kozjim sirom i borkolijem

Potrebni sastojci: 150 grama kozjeg sira, 300 grama brokolija, 1.5 litar vode, 100 grama oraha, ulje po potrebi, so i biber po ukusu.

Način pripreme: Brokoli operite pa odvojite na cvetove. Potom u odgovarajuću šerpu sipajte vodu da provri pa dodajte brokoli i soli po ukusu, promešajte, pa kuvajte do 5 minuta. Sir isecite na kockice, pa jedan deo dodajte u šerpu. Kuvajte dalje oko 3 minuta, potom sklonite sa ringle šerpu i procedite vodu. Brokoli i sir sipajte u blender i izblendirajte, pa dodajte malo vode ukoliko želite da čorba bude redja.

Sada u tanjirima najpre sipajte orahe, potom poredjajte sir i odozgo prelijte čorbu. Ovako pripremljena čorba je veoma ukusna i veoma lepog izgleda, probajte i uverićete se.

Marinirani kozji sir

Potrebni sastojci: ½ kilograma kozjeg sira, 1 šoljica maslinovog ulja, začini po ukusu (ruzmarin, origano, bosiljak, so, vegeta…)

Način pripreme: Sir iseckajte na kockice srednje veličine, potom ga sipajte u odgovarajuću teglu. Dodajte začine po vašem ukusu, a mi preporučujemo navedene, zatim sve zalijte maslinovim uljem. Ostavite barem sat vremena da sir upije začine pa ga konzumirajte. Ovako pripremljen sir možete jesti zasebno, a odlično se slaže uz dvopek, a takodje je idealan dodatak salatama. Isprobajte kombinacije pa odaberite najdražu.

Marinirani kozji sir

Pire od krompira sa kozjim sirom

Potrebni sastojci:  300 grama kozjeg sira, 100 mililitara kozjeg mleka, 500 grama krompira, 100 grama margarina, soli po ukusu.

Način pripreme: Krompir skuvajte kao što kuvate inače kada pripremate pire. Potom ispasirajte krompir, dodajte mleko, izgnječen sir i soli po ukusu pa dalje pasirajte dok pire ne postane kompaktno. Probajte pa po ukusu dodajte još soli, sira ili začina. Prilagodite recept vašim potrebama i uživajte u lepom ukusu.

Kozji sir sa groždjem

Potrebni sastojci: ½ kilograma mladog kozjeg sira, 2-3 grozda.

Način pripreme: Mladi sir izgnječite, potom uzimajte zrna groždja i valjajte ih tako da napravite kuglic od sira u čijoj će sredini biti zrno. Takve kuglice potom uvaljajte u mlevene orahe, bademe ili šećer. Ova slana poslastica je veoma zanimljivo jelo, a idealno je ukoliko pripremate predjelo za goste, ali i za sebe i svoju porodicu.

Kozji sir sa borovnicama

Potrebni sastojci: ½ kilograma mladog kozjeg sira, 1 kesica krekera po izboru, 200 grama borovnica.

Način pripreme: Kozji sir izgnječite tako da postane kao krem sir, potom njime premažite krekere, pa ukrasite malim slatkim borovnicama. Takodje jedna od ideja za savršeno i preuksno predjelo.

*Takodje, kozje mleko možete upotrebiti u pripremi raznih jela. Takodje ga zamenite kravljim mleko i tako obogatite vaše jelo mlekom koje je manje masno i daleko zdravije. Dobićete gotovo isti ukus kao is a kravljim mlekom, a jelo će biti zdravije. Možete ga dodavati u šejkove u koje inače sipate kravlje mleko, i tako dobijete obrok koji je bogat večim brojem mineral i vitamina, za više energije.

Cena kozjeg sira – gde ga nabaviti?

Napominjemo da je najbitnije da mleko i sir budu organiski proizvedeni, da budu od koza koje su gajene u dobrim uslovima, kako bi bili zaista hranljivi i kako biste od nih iskoristili samo najbolje. Kao i mleko, preporučujemo da kozji sir nabavljate od ljudi koji ga proizvode na selu, odnosno koji se bave kozarstvom. Ako ipak niste u mogućnosti, onda ga možete nabaviti u prodavnicama zdrave hrane, kao i svim bolje snabdevenim prodavnicama.

Cena kozjeg sira takodje je nešto skuplja nego cena kravljeg sira, tako da ćete za kilogram sira morati da odvojite otprilike 600-800 dinara, opet u zavisnosti od toga od koga i gde ga nabavljate. Imajte na umu da kozji sir možete koristiti u manjim količinama, a ono će na vas imati pozitivan uticaj. S toga, cena kozjeg sira, kao i mleka zaista nije velika. Odvojite za vaše zdravlje, pre nego za ono šro će ga ugrožavati.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: