Palmino ulje – upotreba za kosu, kožu, u ishrani, recept

Biljna ulja danas su i te kako popularna i priznata u svetu pre svega u prehrani, a potom i u najrazličitije svrhe lepote i zdravlja uopšte. Gotovo da su u potpunosti zamenila upotrebu životinjskih masti u pripremanju svih vrsta hrane, a naročito zbog toga što se njihova lekovita svojstva sve više otkrivaju, tj otkriva se njihov ogroman značaj za zdravlje ljudskog organizma.

Ova ulja su bogata pre svega esencijalnim masnim kiselinama koje organizam ne proizvodi, a koja se moraju unositi per os, ali i svim ostalim uljima, vitaminima, mineralima i drugim po zdravlje značajnim supstituentima. Ova ulja najčešće se koriste u svom svežem stanju, ali se koriste i u svrhe pripreme raznih vrsta jela. Ipak, trebalo bi izbegavati njihovu termičku obradu, jer, kako se smatra, tako se uništavaju sve kvalitetne njihove gradivne materije.

U ova ulja spadaju na prvom mestu maslinovo ulje, zatim tu su i kokosovo ulje, ulje susama, kikirikija, semena bundeve, bademovo ulje, ulje semena lana, ulje koštica grožđa, kukuruzno ulje, ulje uljane repice i brojna druga ulja, kao i palmino, koje je i predmet naše današnje diskusije.

Palmino ulje

Poznato je da palmino ulje spada u red esencijalnih ulja, te da nastaje od plodova nekoliko vrsta palmi. Smatra se jednim od najzdravijih ulja, međutim, novija istraživanja upozoravaju na oprez i ograničenje unosa ovog ulja kada je u pitanju njegova upotreba u ishrani, a pre svega zbog visokog procentualnog sastava u zasićenim masnim kiselinama koje mogu dovesti do povećanja holesterola u krvi, aterosklerotskih procesa na krvnim sudovima, te sledstvenog infarkta srca i mozga. To se prevashodno odnosi na ulje dobijeno iz koštica palme, dok je ono dobijeno iz palminih plodova umnogome zdravije.

Ipak, i pored te činjenice, ono se i te kako mnogo koristi, a pre svega zbog velike uloge u jačanju imuniteta, ali i zbog saznanja da utiče preventivno na sprečavanje nastanka tumorskih procesa u organizmu. Takođe, poslednjih godina ovo ulje dobija sve više na značaju i u kozmetologiji, u zdravlju i nezi kože i kose.

palmino-ulje-upotreba-za-kosu-kozu-u-ishrani-recept

Ako se pitate gde kupiti ovo ulje, odgovor je jednostavan – možete ga naći u svim prodavnicama zdrave hrane, a cena je veoma pristupačna, samo 2,5 evra (od 200-400 dinara) po litru.

Palmino ulje – lekoviti sastojci

Ovo ulje sadrži oko 50% zasićenih masnih kiselina, te se može koristiti za temičku obradu. Međutim, smatra se, kako smo već i rekli, da obilje ovim kiselinama može štetiti zdravlju (osobito palmitinskom koja je i uzročnik visokog holesterola i ateroskleroze). Njegovom zdravlju doprinosi i prisustvo vitamina A i E, kao i linolne kiseline. Ono teško oksidiše, te mu je tako rok trajanja dug, tj teško se kvari i užegne.

Takođe, sadrži i obilje antioksidanata, što mu i daje ulogu u borbi protiv slobodnih radikala, a sledstveno i tumorskih procesa. Palmino ulje jeste jarko crvene boje, ili pak narandžaste, i to zahvaljujući prisustvu visokih koncentracija beta karotena. Što je ono crvenije, to znači da sadrži više karotenoida, te se smatra jednim od glavnih namirnica koje su najbogatije u ovom lekovitom sastojku.

Kako smo već pomenuli, ulje palminih koštica je u potpunosti nezdravo jer sadrži oko 85% zasićenih masti, a osobito preovladavaju miristinska i laurinska kiselina. Sa druge strane ulje plodova sadrži palmitinsku kiselinu, koja je umnogome zdravija. Međutim, problem može da nastane jer se često dešava da proizvođači mešaju ove dve vrste ulja.

loading...

Palmino ulje – značaj za zdravlje

Kada je u pitanju značaj za ljudsko zdravlje, upotreba ovog ulja može u mnogome doprineti mnogim segmentima zdravog života. Zahvaljujući obilju vitamina koje sadrži, ovo ulje poseduje antioksidantna svojstva, čisti organizam od slobodnih radikala, te učestvuje u prevenciji i borbi protiv tumorskih procesa. Idealno je i za jačanje imuniteta, a preporučuje se i za upotrebu kod trudnica.

Usled prisustva beta karotena veoma je dobar za ljudski vid, ali i za povećanje nivoa energije u organizmu. Svojim sastojcima, uprkos prisustvu velikih količina zasićenih masnih kiselina, ovo ulje smatra se i regulatorom nivoa holesterola u krvi, te tako utiče i na prevenciju srčanih i moždanih insulta.

Pored upotrebe u prehrambene svrhe, ovo ulje se sve češće koristi i u kozmetologiji, tj za zdravlje i negu kože i kose. Zahvaljujući svojim hranljivim sastojcima, palmino ulje ima ulogu za hidriranje kože, sprečavanje nastanka prvih bora, ali i za ublažavanje i popunjavanje onih postojećih. Kosa upotrebom ovog ulja u nezi, postaje sjajnija, zdravija, voluminoznija i manje oštećena.

Palmino ulje u prehrambenoj industriji i za prženje

Palmino ulje se poslednjih godina sve više koristi u svetu, pa i kod nas u prehrambenoj industriji. Rafinisano ulje palme koristi se u izradi čokolada, margarina, peciva, u restoranima brze hrane, a osobito za prženje u fritezama. Ovaj podatak ne čudi s obzirom na to da se ovo ulje može koristiti nekoliko puta za redom bez da promeni miris i ukus, a sve zbog njegovih sastojaka i prisustva velikih količina zasićenih masnoća.

Dakle, ono je gotovo svakodnevno prisutno u našoj ishrani, mi ga koristimo, a da to ni ne znamo. Smatra se da je ekonomičnost i dobar kvalitet razlog zbog koga je ovo ulje toliko prisutno u prehrambenoj industriji danas.

Palmino ulje idealno je za prženje jer veoma dobro podnosi visoke temperature, ne prska i ne peni. Što se ukusa i mirisa tiče, prilično je neutralno, te neće dati jelu nikakav šmek.

Takođe, kuvari ga vole jer jela koja se u njemu prže ne upijaju ovo ulje, te hrana ostaje sočna i nemasna. Ono što smo već i pomenuli, jeste da se može upotrebljavati više puta za prženje, što mnogi lanci restorana i rade, međutim, iako ono pri tom ne menja svoja svojstva, i ne prenosi miris i ukus prethodnog jela na sledeće, postavlja se pitanje kolika je tom prilikom štetnost po potrošače. Ono što zapravo zabrinjava jeste potencijalna kancerogenost više puta proprženog ulja.

Kada je u pitanju kalorijska vrednost ovog ulja, ona nije ni malo mala. Naime, po jednoj kašičici ovog ulja nalazi se oko 40 kalorija, što je idealan izvor energije, osobito za osobe koje se aktivno bave sportom. Međutim, ukoliko niste sportista i više ste pasivni tip, morate paziti oko količinskog unosa ovog ulja, jer može doći do povećanja telesne mase. U tome će umnogome doprineti i visok procenat zasićenih masnih kiselina.

Za pripremu u kuhinji palmino ulje može biti i te kako pogodno za pečenje kokica, za spravljanje omleta, kao dodatak salatama ili sosevima za iste, ali i za razna jela sa intenzivnim začinima kakvi su na primer đumbir i čili.

Palmino ulje u kozmetologiji

Već smo u par navrata pomenuli da se ovo ulje koristi sve više u kozmetičke svrhe, a pre svega za zdravlje kože i kose. Većina preparata koje svakodnevno koristimo za negu upravo i sadrži ovo ulje, tačnije kiseline kakve su palmitinska i stearinska.

Ovo ulje idealno je za zaštitu kože od bora, a isto tako, zahvaljujući svojim aktivnim sastojcima ono je idealno i za popunjavanje već postojećih bora, te se tako često nalazi i u sastavu mnogih antiejdž krema. Takođe, smatra se da može da umanji i reguliše brojne nepravilnosti na koži, ožiljke, fleke, pa i strije. Ovo ulje idealno je i za sunčanje, a pre svega zbog bogatstva u beta karotenu.

Takođe u velikoj meri koristi se i za regeneraciju kože nakon sunčanja. Sve svoje učinke na kožu koje poseduje, ovo ulje duguje svojim sastojcima tokoferolu i tokotrienolu, kao i vitaminu E, te je tako idealno za svakodnevnu negu i hidraciju kože. Oni deluju kao snažni antioksidansi i revitalizuju kožu. Baš zbog toga su jedni od glavnih sastojaka svih šampona, regeneratora, gelova za tuširanje, mleka za telo i krema.

Za kosu je idealno jer hrani kožu i koren glave, tj koren dlake. Jačajući folikul, ovo ulje sprečiće opadanje kose, ali i pojavu sedih vlasi. Šamponi i balzami spravljeni na bazi ovog ulja sprečiće i pojavu peruti, kao i preteranu masnoću kose. Svoju kosu možete oprati i kombinacijom dve kašike palminog ulja i kašike meda koje sjedinite na tihoj vatri, a potom nanesete na teme i umotate u najlon kesu. Nakon dva sata isperete šamponom i uočićete vidljivu razliku – kosa će vam biti mekša, sjajnija i bujnija nego ikad.

Recepti sa palminim uljem

Sa palminim uljem moguće je pripremiti razna jela, što smo već i naveli. Sa njim se mogu pripremati čorbe, umaci, sosevi, gulaši, riže i svakojaka druga jela. Tu ono u potpunosti može zameniti danas najviše korišćeno suncokretovo ulje. Naravno, ukoliko ga koristite, potrudite se da to bude ono najkvalitetnije.

Recept 1 – Kubanska mesna supa sa semenkama

Za ovaj recept koji se sprema oko 2 sata, a namenjen je za 4 osobe, potrebno vam je:

• Pola kilograma paradajza
• Pola kilograma paprike
• 100 grama crnog luka
• 800 grama teletine
• Dve kocke za supu
• Pola litra vode
• 100 grama mlevenih semenki bundeve
• 30 ml palminog ulja
• Šoljica suncokretovog ulja
• Malo bibera i jedna ljuta papričica

Supa se priprema tako što se svi sastojci osim semena bundeve, bibera i ljute paprike stave u lonac za kuvanje i kuvaju dok meso ne bude gotovo. Kada je meso gotovo skuvano, izvadi se i sitno isecka, a potom se vrati u supu, uz dodatak semena bundeve, ljute papričice i bibera i kuva se još oko 15 minuta. Supa je idealna kao predjelo kakvom jelu sa rižom ili pire krompiru.

Recept 2 – Kubanska riža sa piletinom

Ovo tipično kubansko jelo za 4 osobe priprema se veoma brzo, za svega pola sata, a u svoj recept ubraja i kvalitetno palmino ulje. Za ovo jelo vam je potrebno:

• Pola kilograma pilećeg filea
• 100 grama crnog luka
• 150 grama pirinča
• 3 šoljice palminog ulja
• 2 čena belog luka
• 400 gr pelata
• 1 kocka za supu
• Lovorove liske po želji
• Malo đumbira, soli i sušenog tamjana

Jelo se priprema tako što se najpre pileći file isecka na kockice. Potom se sa malo luka proprži u tiganju na ulju. U to se zatim dodaje pirinač, pelat, beli luk, kocka supe, začini i nalije se vodom. Kuva se oko 15 minuta na laganoj vatri, a potom se posoli po volji. Najbolje je služiti ga sa zelenom salatom. Prijatno.

Zaključak

Iako postoje mnoge činjenice koje govore u prilog ovom ulju kada je u pitanju njegova upotreba u prehrambenoj industriji, činjenica da ono sadrži tako velike procente zasićenih masnih kiselina, umnogome ograničava njegovu upotrebu, te mu potrošači prilaze sa određenom dozom opreza.

Ipak, kako smo već i naveli, nismo ni svesni činjenice da svakodnevno zasigurno unosimo izvesne količine ovog ulja, preko razne hrane kakva su keksi, peciva, margarini, čokolade i slično.

Takođe, jedan od velikih problema danas jeste i uništavanje prašuma širom Indonezije i Malezije, kako bi se na tim prostorima zasadile plantaže palmi, jer su ove dve zemlje najveći proizvođači i izvoznici palminog ulja. To nadalje vodi u novi problem kakav je uništavanje i istrebljenje mnogih životinjskih vrsta, čak oko 140 u Indoneziji i oko 50 vrsta u Maleziji, što će ovo ulje učiniti možda još omraženijim kod mnogih konzumenata, a osobito kod vegeterijanaca i vegana.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: