Da li kokice goje?

Kokice su jedna od omiljenih grickalica i deo svakodnevnog jelovnika mnogih ljudi. Prosto je nezamislivo otići u bioskop a ne jesti kokice uz film ili zamisliti duge letnje šetnje bez kokica. Postoje i mnogi ljudi koji sami spremaju ovu ukusnu grickalicu koja im često služi i umesto večere.

Jedno od najčešćih pitanja svih onih koji vode borbu sa viškom kilograma jeste da li kokice goje. Verovatno ste na tu temu čuli razna mišljenja. Prema nekima, kokice su idealna užina za sve one koji žele da oslabe, dok drugi smatraju da su kokice visokokalorična hrana i da ih treba izbegavati.

Šta je od ovoga istina? Da li zaista treba da jedete kokice ukoliko ste na dijetalnom režimu ili one nisu dobre za dijetu? Ukoliko ste i vi u dilemi i ako vas zanima šta je prava istina, onda pročitajte ovaj članak. Sigurni smo da ćete naći odgovor koji tražite pa nakon toga sami procenite da li da i dalje jedete kokice za užinu ili ne.

Od čega zavisi da li kokice goje?

Kao što svi znamo, kokice se dobijaju od zrna kukuruza, što znači da same po sebe nisu kalorične. Takođe, zna se koliko je kukuruz zdrav i dobar za probavu ali i za sveukupno zdravlje. Dakle, prema ovome se može zaključiti da kokice ne goje i da ih možete jesti bez griže savesti.

da-li-kokice-goje

Međutim, treba znati da je od ključnog značaja način pripreme kokica, odnosno svi dodaci koji se koriste za njihovo spremanje. Poznato je da se sa svakim dodatkom povećava i kalorijska vrednost kokica, tako da treba biti oprezan sa dodacima.

Kada ne sadrže nikakve dodatke, kokice nisu preterano kalorične i mogu biti dobra i zdrava užina. U takvom obliku 100 g kokica sadrži oko 380 kalorija. Međutim, ukoliko dodate samo jednu kašiku ulja, vaše kokice će imati za 135 kalorija više. Što je najgore, u većini slučajeva se dodaje mnogo više od jedne kašike ulja, tako da to znatno povećava kalorijsku vrednost kokica.

Međutim, ulje nije jedini dodatak koji se koristi za pripremu kokica. Tu su takođe i maslac, začini različitih ukusa, kao i razni prelivi i svaki od ovih dodataka ima svoju kalorijsku vrednost.

Ipak, postoji jedan jedini dodatak koji neće povećati kalorijsku vrednost kokica, a to je so. Međutim, i tu treba biti oprezan. Iako neće dodati suvišne kalorije, so može izazvati druge probleme. Naime, prekomerna upotreba soli dovodi do zadržavanja vode u organizmu i do otečenosti. Takođe, preterano slana hrana može da dovode do raznih tegoba u radu bubrega.

Dakle, odgovor na pitanje da li kokice goje, jeste diskutabilan. Da li će kokice gojiti zavisi prvenstveno od načina njihovog spremanja i od dodataka koji se koriste.

loading...

Sve u svemu, najbolje bi bilo sami da spremate svoje kokice. Sada kada znate od čega zavisi da li kokice goje ili ne goje, sigurni smo da ćete biti obazrivi i da ćete koristiti što manje ulja ali i drugih dodataka. Morate imati na umu da kupovne kokice mogu imati čak duplo više kalorije nego kokice koje sami napravite kod kuće. Poznato je da se na prodajnim mestima koristi velika količina ulja za spremanje kokica, što samim tim povećava i njihovu kalorijsku vrednost i čini ih manje zdravim.

Da li su kokice zdrave?

Kokice spadaju u zdravu hranu, jer sadrže velike količine vlakana koja imaju višestruke koriste za naše zdravlje. Vlakna regulišu probavu i deluju pozitivno na digestivni trakt, tako da ako budete redovno konzumirali kokice, verovatno nećete više imati problema sa varenjem. Neke studije su pokazale da samo 100 g kokica sadrži količinu vlakana koja vam je potrebna za ceo dan.

Kokice sadrže veoma malu količinu zasićenih masti, što ih čini još zdravijim. One same po sebi nemaju puno holesterola, šećera i natrijuma, tako da ih možete bezbedno konzumirati ukoliko ne koristite nikakve dodatke.

Takođe, poznato je da kukuruz sadrži antioksidantska svojstva, koja postaju još jača u procesu zagrevanja. Upravo zato kokice su poznate po svojim antioksidantskim svojstvima pa blagotvorno deluju na ceo organizam. Osim toga, studije su pokazale da kokice imaju pozitivan uticaj i na zdravlje i izgled naše kože.

Ipak, budite oprezni ukoliko koristite kokice koje se pripremaju u mikrotalasnoj. One sadrže dosta veštačkih materijala, a moguće je da sadrže i alergene. Sve u svemu, one mogu štetno delovati na naš organizam, tako da ne treba preterivati u njihovoj konzumaciji.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan i da ste saznali o kokicama sve što vas je zanimalo. Da sumiramo još jednom, kokice ne goje same po sebi i veoma su zdrave, ali ako se u njihovoj pripremi koristi mnogo ulja i veštačkih sastojaka, one postaju nezdrave i njihova kalorijska vrednost se povećava.

Dakle, razmislite dobro pre nego što odlučite da prelijete kokice čokoladnim ili nekim drugim prelivom ili pre nego što kupite kupovne kokice spremane u velikoj količini ulja. Nadamo se da ćete nakon čitanja ovog teksta umeti da iskoristite sve zdravstvene blagodeti kokica i da uživate u njihovom ukusu.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: