Matični mleč – lekovitost, upotreba, recepti, iskustva i cena

Matični mleč jeste proizvod mladih pčela koga one luče nakon što su se tek izlegle, sa starosti oko 6-12 dana, dok još nisu razvile svoju sposobnost letenja. Tom prilikom produkuju se dve vrste mleča, jedan jeste za ishranu pčela radilica, dok je druga vrsta namenjena za ishranu ljudi.

Svoja bioaktivna svojstva matični mleč zadržava samo 48h po vađenju iz košnice, a kako ga je veoma teško sakupiti, ni cena mu nije ni malo mala. Stoga, ova i te kako hranljiva i lekovita materija, kroz vekove je bila privilegija samo pripadnika plemstva (lepota plemkinja pripisivana je upravo upotrebi matičnog mleča), vladara i imućnijih ljudi.

Međutim, naučnici su uspeli da određenim postupcima sačuvaju kvalitet i produže trajanje bioaktivnih supstanci iz sastava matičnog mleča čak i do dve godine, te je tako danas ovaj liofilizirani proizvod postao dostupan svim ljudima, pa ga je moguće priuštiti bez obzira na imućnost i „dubinu džepa“.

Sastav matičnog mleča

Matični mleč jeste masa bele do bledožute boje, gusta i neprozirna. Ova materija, koja je i te kako složenog sastava, ima veoma specifičan ukus, kiseo i oštar, sa primesama slatkaste arome. Miris mu je veoma intenzivan, a konzistencija lepljiva. Njegov sastav najpre čini voda, koja se u njemu nalazi u procentu oko 60-70%, zatim tu je i 30-40% suve materije. Tu spadaju belančevine od 10-20%, šećeri od 10-15%, do 7% masti i oko 0,7-1,5% mineralnih materija.

Pored ovih materija, matični mleč sadrži još i brojne enzime, antioksidanse, gama globuline, vitamine B grupe (osobito B5 i B6, ali i B1, B2, B3, B12, folna kiselina), a tu su i drugi vitamini, C, D, E, A. Tu su zatim i kolagen i želatin, jedinjenja askorbinske kiseline, omega masne kiseline, razni prirodni hormoni i supstance koje u izvesnoj meri ispoljavaju svojstvo insulina. Od mikroelemenata zastupljeni su mangan, sumpor, gvožđe, magnezijum, kalcijum, cink, kobalt, nikl, selen, fosfor, kalijum i slično. On sadrži i kako se smatra 18 vrsta aminokiselina od kojih su najzastupljenije valin, leucin, treonin, izoleucin, fenilalanin, triptofan, metionin i lizin.

Matični mleč - lekovitost, upotreba, recepti, iskustva i cena

Ova materija upotrebljava se na hiljade i hiljade godina unazad. Kako ima veoma veliku nutritivnu, ali i biološku vrednost, o matičnom mleču se govori istovremeno i kao o hrani i kao o leku. Smatra se lekom iz prirode za mnoge bolesti, pa čak i za one za koje savremena medicina još nije našla odgovarajući lek.

Liofilizirani matični mleč

Moramo da napomenemo razliku u sastavu između matičnog mleča koji je svež, sirov, i liofiliziranog matičnog mleča koji ima produženi vek trajanja. Već smo pomenuli da matični mleč izlučuju žlezde glave pčela i da se radi o najskupljem proizvodu pčela. Njgova vrednost po kilogramu se na svetskom tržištu kreće oko 260 evra, dok je u odnosu na druge proizvode kakvi su med (oko 4 evra po kg), polen (oko 8 evra po kg) i propolis (oko 20-40 evra po kg) to mnogo više.

U odnosu na svež, sirovi matični mleč koji sadrži oko 65% vode, suvi, liofilizirani mleč ima svega 2% vode. Sa druge strane, svež mleč ima oko 15% belančevina, dok se u suvom taj broj penje i do 60%. Masti, kojih u svežem mleču ima oko 5%, u liofiliziranom ih ima oko 17%, a količina šećera u liofiliziranom mleču ide i do 30%, što je mnogo više u odnosu na sirovi mleč (12% šećera).

Matični mleč – značaj za zdravlje

Danas se matični mleč koristi u mnogim segmentima zdravlja, u medicini i u kozmetologiji. Njegova upotreba je postala i te kako značajna kada je otkrivena sposobnost da se ovim preparatom regenerišu ćelije organizma u celini. Nutricionisti matični mleč smatraju najdragocenijom namirnicom koja je ikada otkrivena.

loading...

Kao i te kako značajan bioregenerator, ali i biostimulator, matični mleč ima i te kako veliku ulogu u lečenju brojnih bolesti, ali isto tako i kao prevencija za nastanak raznih stanja i za očuvanje zdravlja uopšte.

Čak 22 od ukupno 24 minerala koje matični mleč poseduje, koristi ljudski organizam za zdravlje i jačanje imuniteta. Isto je i sa vitaminima, koji se zajedno sa mineralnim materijama koriste za podsticanje imuniteta, kao i funkciju žlezda sa unutrašnjim lučenjem koje produkuju hormone. Jačanje imunog sistema ovim prirodnim preparatom je i te kako bitno, pre svega za borbu protiv brojnih virusnih i bakterijskih infekcija.

Za šta je dobar matični mleč?

Smatra se da je matični mleč i te kako dobar za lečenje pre svega dijabetesa, upravo zbog toga što stimuliše rad žlezda sa unutrašnim lučenjem, što sadrži supstancu koja menja insulin, kao i redukcione šećere glukozu i fruktozu koje organizam odmah može koristiti u svrhe stvaranja energije, a bez trošenja insulina.

Nadalje, matični mleč koristi se za regulisanje kompletne krvne slike, a samim tim je i idealan za brojna oboljenja kardiovaskularnog sistema. On reguliše aterosklerotske procese, visok krvni pritisak, visoke nivoe holesterola, a samim tim i prevenira nastanak srčanih i moždanih insulta.

Ovaj proizvod idealan je kod bolesti koštano-zglobnog sistema, pa tako jeste veoma pogodan za oporavak kod postojanja raznih preloma i rana. Takođe, matična mleč je velika pomoć sportistima, te je oni uzimaju u svrhe povećanja izdržljivosti i snage, a upravo zbog velikih količina proteina koje sadrži.

Kada je u pitanju pedijatrijska populacija, tj upotreba mleča kod dece, smatra se da je on idealan za terapiju raznih plućnih bolesti, bolesti CNS, hipotrofije, kao i u lečenju beba koje su imale kakvu moždanu traumu dok su bile u stomaku svojih majki. Takođe je i veoma dobar za lečenje poremećaja ishrane kod dece.

Tokom procesa starenja u organizmu se dešavaju brojni involutivni, tj retrogradni procesi. Organizam kompletno stari, gubi vodu, organi stare svaki na svoj način, hormoni nisu više aktivni kao u mladosti. U svrhe usporavanja procesa starenja koristi se upravo matični mleč, jer se smatra da on svojim lekovitim svojstvima taj proces može usporiti.

Tako, on deluje i te kako povoljno u periodu menopauze i klimakterijuma kod žena, reguliše funkciju polnih žlezda i polnih oragana, a pre svega jajnika i materice. Sve drastične promene koje se dešavaju tokom perioda klimakterijuma on će ublažiti. Takođe, kako sprečava proces starenja ćelija i stimuliše regeneraciju istih, idealan je i za očuvanje vitalnosti svih drugih organa i organskih sistema.

Dugo se matični mleč koristi i kao lek protiv neplodnosti, upravo zbog svog povoljnog uticaja na rad polnih žlezda, na produkciju i funkciju hormona, kao i na održavanje kompletne homeostaze u organizmu.

Ostale indikacije za upotrebu matičnog mleča

Još neke od indikacija za upotrebu matičnog mleča jesu i bolesti nervnog sistema, jer matični mleč obnavlja nervne ćelije. Idealan je, tako, i protiv stresa, nesanice i depresivnih stanja, ali i za povećanje budnosti i koncentracije. Takođe, pokazano je i da ima ulogu u preveniranju i terapiji tumorskih procesa, a upravo zbog svog antioksidantnog dejstva i dejstva protiv slobodnih radikala.

Sa druge strane matični mleč idealan je i za bolesti jetre, za normalnu funkciju crevnog trakta, protiv raznih kožnih bolesti i slično. Takođe je za kožu dobar u smislu regeneracije ćelija i obnavljanja kože, kao i jer svojim antioksidativnim dejstvom sprečava njeno starenje i obnavlja je. Zato je ova supstanca danas koristan sastojak svih kozmetičkih preparata, a osobito krema sa antiaging efektom.

Već smo pomenuli da je mleč idealan za jačanje imuniteta, pa je tako veoma koristan u prevenciji i kao pomoć terapiji kod gripa, anemije, a posebno jer veoma uspešno sinergistički deluje sa gvožđem.

Gde kupiti matični mleč i koja je cena?

U svom svežem obliku matična mleč se može kupiti kod pčelara. Ipak, kako je za dobijanje pola kilograma matičnog mleča potrebno oko pola godine, ne treba da vas začudi i njegova visoka cena. Cena se može kretati od svega par stotina dinara na boočicu od 1o grama pa sve do pre 2.000 din za istu. U svim bolje opremljenim apotekama i prodavnicama zdrave hrane, matična mleč se može kupiti u obliku tableta, praha (zbog malog roka trajanja mleč se najčešće zamrzava i pretvara u prah – proces liofilizacije) ili tečnosti.

Kako se može desiti da ste alergični na neke od sastojaka mleča, obavezno se pre upotrebe konsultujte sa svojim izabranim lekarom. Takođe, proizvode koje nabavljate poželjno je da nabavite od pouzdanog pčelara ili proivođača. Može se dogoditi da dobijete dijareju ili osip koja traje nekoliko dana, a to može biti i redovan simptom koji prati proces detoksikacije organizma. Ne savetuje se ni osobama sa transplantiranim organima, jer je moguće da dođe do odbacivanja grafta (transplantiranog organa). Za upotrebu u trudnoći, poželjno je konsultovati lekara.

Kako se koristi matična mleč?

Matični mleč se uzima plastičnom ili drvenom kašičicom, nikako metalnom, jer se smatra da u dodiru i interakciji sa metalom, on gubi svoja lekovita svojstva. Koristi se tako što se topi pod jezikom neko vreme i tako ulazi u organizam direktno u krv, tj preko podjezične vene. Ne guta se, jer će želudačna kiselina uništiti sve hranljive sastojke.

Srednja preporučiva doza jeste od 150-450 mg, i to je doza koju bi trebalo konzumirati da bi došlo do vidljivih organskih promena. Male doze koje mi koristimo jesu oko 20 mg i deluju isključivo psihoterapeutski. Najbolje je, smatra se, ako ne možete da je kupite svežu, matičnu mleč koristiti liofiliziranu i topiti prah razmućen u destilovanoj vodi u ustima. Međutim, postoje saznanja da Kinezi u novije vreme spravljaju ampule sa svežim mlečom koje se koriste za topljenje u ustima, a koji zadržava svoje sastojke duže od 2 dana.

Iskustva sa upotrebom matičnog mleča

Osobe koje koriste matični mleč u bilo kom obliku imaju veoma pozitivne komentare na ovaj proizvod. Čak i upotreba šumećih tableta ovog proivoda u periodu od nekoliko godina sprečava nastanak prehlade i gripa, te osobe navode da ne znaju kada su poslednji put bile bolesne.

Pčelari navode da sa kupcima imaju samo pozitivna iskustva, te da ko je jednom kod njih nabavio svež mleč, uvek je dolazio ponovo. Takođe, oni navode i ogromnu prednost sirovog mleča u odnosu na liofilizirani, te takođe smatraju da je idealno i ukoliko se koristi u okviru meda, polena ili propolisa, te da efekat može biti samo još bolji.

Pojedini korisnici smatraju da je matična mleč ozbiljna stvar, te da se mora pažljivo koristiti, jer u suprotnom može i da izazove kakve štetnosti za organizam. Oni navode upotrebu od 5 mg na dan izutra i uveče, nedelju dana, a zatim pauzu u upotrebi od 6 meseci. Najbolje je, kako smatraju, koristiti sirov mleč, kupljen od pouzdanih pčelara, te će njegova bioaktivnost i pozitivna dejstva na organizam on zadržati tih 7 dana potrebne terapije. Ovaj veoma jak lek je izlečio mnoge bolesti, te je tako apiterapija dobila svoje visoko mesto u medicini.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: