Majčina dušica biljka, čaj i začin – lekovitost, upotreba i recepti

Majčina dušica ili “Thymus serpyllum” kako se na latinskom naziva, u narodu je poznata i pod različitim drugim nazivima kao što su tamjanika, poljski timijan, babina dušica, bakina dušica, poponac, vrisak, divlji bosiljak, vreskovina, materka, materina dušica ili bukovica.

Ova biljka, predstavlja vrstu višegodišnjih grmastih biljaka, raste u prirodi i može da dostigne visinu od oko dvadeset do najviše trideset centimetara.

Livade, pašnjaci, osunčani kameniti predeli, osunčane suve padine, travnate površine pored puta, parkovi i travnate površine u blizini mora, samo su neka od mesta na kojima se u prirodi može naći i na kojima raste majčina dušica. Međutim, zbog činjenice da se majčina dušica smatra izuzetno zdravom i za ljudsko zdravlje korisnom biljkom, ona se često i kontrolisano uzgaja i to u vrtovima, pa čak i u saksijama u kućnim uslovima.

Ukoliko se kontrolisano uzgaja, majčina dušica će najbolje napredovati ukoliko bude izložena većoj količini sunčeve svetlosti i ukoliko bude umereno često i umereno obilno zalivana (tek onoliko često i onoliko obilno koliko je potrebno da zemlja ne bude u potpunosti suva).

Osim po grmastoj formi rasta, ono po čemu u priridi možete prepoznati majčinu dušicu jesu roze do svetlo ljubičasti okruglasti sitni i međusobno grupisani cvetovi koji rastu na vrhovima tankih zeljastih grančica i koji su izuzetno mirisni (njihov miris je izuzetno prijatan i uz uticaj vetra može se širiti i po nekoliko metara od mesta na kojem majčina dušica raste. Grančice su obrasle lišćem koji su na unutrašnje (gornje) strane tamno zeleni, a sa spoljašnje (donje) strane svetlije zeleni. Na rubovima listova, mogu se javiti bele linije koje “uokviruju” površinu listova. Na dodir, listovi su grubi, a njihov oblik, uglavnom je elipsast, mada ponekad i okruglast.

U narodnoj medicini, upotreba majčine dušice je zastupljena već nekoliko stotina godina. U cilju lečenja najrazličitijih oblika zdravstvenih oboljenja, najčešće se priprema i najčešće se koristi čaj od majčine dušice.

Ono što treba znati, jeste da se sa upravo pomenutim načinom upotrebe majčine dušice, njena upotreba ne završava. Konkretnije, majčina dušica je osim u narodnoj medicini takođe izuzetno zastupljena i u kulinarstvu i koristi se kao izuzetno aromatičan i mnogima omiljen začin.

U nastavku teksta, otkrićemo vam konkretne i pouzdane informacije koje se odnose na farmakološka i lekovita svojstva majčine dušice. Otkrićemo vam kako možete da pripremite čaj od majčine dušice, ali i koliko često i kod prisustva kojih zdravstvenih problema treba da ga koristite.

Takođe, upoznaćemo vas i sa informacijama koje se tiču upotrebe majčine dušice u formi začina.

loading...

Farmakološka svojstva majčine dušice

Majčina dušica poseduje izuzetno snažna i efikasna farmakološka svojstva zahvaljujući kojima u prisustvu najrazličitijih oblika zdravstvenih smetnji koje mogu biti prisutne u ljudskom organizmu, može da se koristi kao lek.

Farmakološka svojstva, ova biljka poseduje zahvaljujući prirodnim sastojcima koji su u značajnim koncentracijama sadržani u njenim cvetovima i u njenim listovima.

S obzirom da ostali delovi majčine dušice kao što su njene grančice, stablo i koren ne sadrže blagotvorne prirodne sastojke, u narodnoj medicini, koriste se isključivo cvetovi i listovi ove biljke.

U cilju lečenja najrazličitijih vrsta zdravstvenih smetnji, cvetovi i listovi majčine dušice, najčešće se koriste za pripremu čaja. Međutim, pomenuti delovi ove biljke, mogu se koristiti i za pripremu lekovitih kupki ili za pripremu tečnosti za inhaliranje.

O tome na koji način se priprema i kada se koristi čaj od majčine dušice, ali i o tome na koji način i kada se od majčine dušice može pripremiti lekovita kupka ili tečnost za inhaliranje, pisaćemo nešto kasnije, a sada, vratićemo se na informacije o farmakološkim svojstvima ove biljke.

Ovo su farmakološka svojstva majčine dušice:

– Deluje kao izuzetno snažan i efikasan prirodni antiseptik: Dokazano je da je majčina dušica jedan od veoma snažnih i izuzetno delotvornih antiseptika i shodno tome, ova biljka se može koristiti u cilju sprečavanja nastanka ili razvoja najrazličitijih vrsta infekcija koje bogu biti prisutne u organizmu.

– Deluje kao izuzetno snažan i efikasan prirodni antioksidant: Zbog takvog svojstva, upotreba majčine dušice se posebno preporučuje osobama koje su pojačano izložene delovanju štetnih i toksičnih materija (bilo da je reč o delovanju zagađenog vazduha, o delovanju duvanskog dima, o delovanju hemijskih isparenja ili o delovanju bilo koje druge štetne ili toksične materije).

– Deluje kao izuzetno snažan i efikasan prirodni sedativ: Zbog takvog farmakološkog svojstva, majčina dušica se može koristiti kao zamena za konvencionalne medikamente koji spadaju u grupu sedativa i koji se koriste u cilju smirivanja nervnog sistema.

– Deluje kao izuzetno snažan i efikasan prirodni dijaforetik: Zahvaljujući takvom farmakološkom svojstvu, majčina dušica pospešuje i ubrzava izbacivanje znoja iz organizma, pa se preporučuje osobama koje se aktivno bave sportom ili koje uz vežbanje žele brže i efikasnije da se oslobode viška kilograma.

– Deluje kao izuzetno snažan i efikasan prirodni anti-piretik: Pomenuto farmakološko svojstvo majčine dušice, omogućava ovoj biljci da deluje na snižavanje povišene telesne temperature.

– Deluje kao izuzetno snažan i efikasan prirodni diuretik: Zahvaljujući pomenutom farmakološkom svojstvu majčina dušica pospešuje i ubrzava proces izbacivanja viška tečnosti iz organizma, pa se njena upotreba posebno preporučuje osobama koje imaju problem sa nakupljanjem vode u organizmu (to su recimo osobe koje imaju problem sa prisustvom vode u plućima ili sa prisustvom vode u kolenima). Takođe, zbog takvog farmakološkog svojstva majčene dušice, njena upotreba se preporučuje i osobama koje imaju problem sa prisustvom urinarnih infekcija.

– Deluje kao izuzetno snažan i efikasan prirodni antitusik: Zbog pomenutog farmakološkog svojstva, upotreba majčine dušice deluje pozitivno na osobe koje imaju problem sa prisustvom kašlja (bez obzira na poreklo, odnosno uzrok razvoja kašlja).

– Deluje kao izuzetno snažan i efikasan prirodni afrodizijak: Zahvaljujući takvom farmakološkom svojstvu, majčina dušica pospešuje i jača polnu funkciju.

– Deluje kao izuzetno snažan i efikasan prirodni anti-mikotik: Zahvaljujući takvom farmakološkom svojstvu, majčina dušica se može koristiti u cilju lečenja najrazličitijih oblika infekcija koje su nastale kao posledica prisustva i delovanja gljivica (kandidijaza je jedna od najčešćih vrsta gljivičnih infekcija, čije lečenje ubrzava i pospešuje upotreba majčine dušice).

– Deluje kao izuzetno snažan i efikasan prirodni karminativ: Zahvaljujući ovom farmakološkom svojstvu, majčina dušica sprečava nadimanje u stomaku i sprečava razvoj već izraženih simptoma nadimanja.

Osim pomenutih farmakoloških svojstava koja se mogu definisati kao najizraženija i samim tim najefikasnija, majčina dušica poseduje i brojna druga farmakološka svojstva zahvaljujući kojima ispoljava lekovito delovanje na ljudski organizam.

Lekovitost majčine dušice:

Lekovitost majčine dušice, ogleda se kroz širok spektar njenog blagotvornog delovanja na ljudski organizam u okviru kojeg doprinosi eliminisanju prisustva različitih zdravstvenih smetnji ili bar značajnom smanjenju izraženosti simptoma takvih smetnji.

Konkretno, ovo su stanja u organizmu na koja upotreba majčine dušice deluje lekovito:

– Prisustvo kašlja (bez obzira na to da li reč o neproduktivnom ili o produktivnom kašlju i bez obzira na to šta je konkretno uzrok pojave kašlja),

– Prisustvo bronhitisa,

Prisustvo astme,

– Prisustvo upale pluća,

– Prisustvo tuberkuloze,

– Prisustvo urinarne infekcije (bez obzira o kom obliku infekcije je reč),

– Prisustvo venerične (polno prenosive) infekcije,

– Prisustvo infekcije grla,

– Prisustvo infekcije u unutrašnjosti usne duplje (prisustvo afti, prisustvo infekcije gingive, odnosno desni i prisustvo sličnih oblika infekcije usne duplje),

– Prisustvo alkoholizma,

– Prisustvo blagih do intenzivno izraženih upalnih procesa u organizmu (doslovno sve vrste upalnih procesa u organizmu, smiruju se pri upotrebi majčine dušice),

– Prisustvo povišene telesne temperature,

– Prisustvo problema sa varenjem (ukoliko su poremećaji funkcije varenja nastali kao posledica konzumiranja veće količine hrane ili kao posledica konzumiranja teško svarljive hrane),

– Prisustvo bubrežnih bolesti (bilo da je reč o urođenim ili o stečenim bolestima želuca),

– Prisustvo problema sa nadimanjem stomaka,

– Prisustvo nervoze ili nervne razdražljivosti,

– Prisustvo depresije ili nekog drugog oblika anksioznog ponašanja,

– Prisustvo problema sa čestom pojavom grčeva u mišićima,

– Prisustvo infekcije materice,

– Prisustvo problema koji su vezani za menstrualni ciklus (konkretnije, majčina dušica se koristi za podsticanje menstrualnog krvarenja, onda kada je menstruacija iz bilo kog razloga oskudna),

– Prisustvo problema sa seksualnom funkcijom (kako kod žena tako i kod muškaraca).

– Prisustvo reumatskih oboljenja koja su izražena u blažem obliku,

– Prisustvo nesanice,

– Prisustvo migrene,

– Prisustvo epilepsije,

– Prisustvo anemije.

Čaj od majčine dušice

U cilju delovanja na sve upravo navedene vrste zdravstvenih smetnji, majčina dušica se uglavnom koristi kao čaj, koji je potrebno piti najmanje dva puta, a poželjno je i više puta dnevno (najbolje je od tri do četiri puta).

Čaj od majčine dušice, priprema se na sledeći način:

Uzme se jedna puna čajna kašika čaja od majčine dušice i prelije se sa dvesta mililitara predhodno provrele vode. To se poklopi i ostavi se da odstoji između dvadeset minuta i pola sata. Nakon toga, čaj se procedi i popije se.

Čaj od majčine dušice, kao i bilo koji drugi čaj ne treba zaslađivati šećerom, već samo i isključivo medom. Ukoliko niste ljubitelj meda, čaj nemojte uopšte zaslađivati.

Kako bi čaj od majčine dušice ispoljio lekovito delovanje na organizam, potrebno je da se pije najmanje dva puta dnevno, a preporučeno je i više puta, konkretno, tri do četiri puta dnevno.

Ono što treba da znate, a što se tiče upravo procesa pripreme čaja od majčine dušice, kao i procesa pripreme bilo koje druge vrste čaja, jeste da ukoliko se čaj ne poklopi pre nego što se ostavi da odstoji, on u toku isparavanja može izgubiti svoje prirodne sastojke, a samim tim može izgubiti i svoja farmakološka svojstva, odnosno svoja lekovita dejstva.

Osim za konzumiranje, čaj od majčine dušice se takođe može koristiti i za ispiranje grla ili za ispiranje usne duplje. Ukoliko se ovaj čaj koristi za ispiranje grla ili za ispiranje usne duplje, može neutralisati neprijatan zadah, može smanjiti ili čak potpuno eliminisati simptome upale ili infekcije grla, simptome infekcije usne duplje ili simptome zubobolje.

Ukoliko se čaj majčine dušice koristi u takve svrhe, predhodno ga ne treba zaslađivati medom i umesto dvadeset minuta do pola sata, potrebno je da odstoji nekoliko sati.

Čaj od majčine dušice (takođe nezaslađen) može se koristiti i za ispiranje kože ili za umivanje ukoliko su na koži prisutni simptomi prisustva nekakve iritacije ili infekcije (bilo da su to akne, bubuljice, ogrebotine ili bilo šta slično. U tom slučaju, čaj od majčine dušice će ubrzati proces zaceljivanja kože.

Kada čaj od majčine dušice ne sme da se konzumira?

Čaj od majčine dušice, nije dozvoljeno koristiti u periodu trudnoće, u periodu dojenja i ukoliko osoba ima problem sa prisustvom čira na želucu, sa prisustvom bolesti žučne kese ili sa prisustvom bolesti jetre.

U svim drugim situacijama, čaj od majčine dušice je dozvoljeno i čak poželjno koristiti.

Kupka od majčine dušice

Da bi ste pripremili kupku od majčine dušice, potrebno je da oko 100 grama sitno iseckanih cvetova i listova majčine dušice sipate u vodu u kojoj ćete da se kupate.

Kupka od majčine dušice, opušta mišiće i otklanja nervnu napetost i nervozu i na taj način doprinosi uspostavljanju ravnoteže u organizmu. Takođe, kupka od majčine dušice otklanja probleme sa nesanicom i čisti kožu.

Inhaliranje majčinom dušicom

Inhaliranje majčinom dušicom, preporučuje se u slučaju kada osoba ima problem sa upalom sinusa ili sa prisustvom bilo kog oblika plućne bolesti (astma, bronhitis, upala pluća ili bilo koji četvrti oblik plućne bolesti).

Inhaliranje majčinom dušicom, vrši se tako što se jedna supena kašika čaja od majčine dušice sipa u oko 400 mililitara provrele vode. Glava se nalazi iznad posude u kojoj je je mešavina majčine dušice i provrele vode, a preko glave se prebaci peškir i onda se na usta i na nos udiše isparenje vode koje sadrži sastojke majčine dušice. Inhaliranje se može ponavljati nekoliko puta nedeljno.

Majčina dušica kao začin

Majčina dušica se može koristiti i često se koristi kao izuzetno aromatičan, mnogima omiljen i pritom zdrav začin. Konkretnije, kao začin, koriste se sušeni celi, sitno iseckani ili mleveni listovi majčine dušice.

Kada se koristi kao začin, majčina dušica se može dodavati u gotovo sve vrste jela bilo da je reč o supama, čorbama, salatama, jelima od mesa, jelima od povrća ili sosevima. Takođe, majčina dušica kao začin, može se koristiti i u pripremi pizze, kao i u pripremi špageta.

Ono što je važno napomenuti, jeste da se za razliku od čaja od majčine dušice, majčina dušica kao začin može koristiti uvek (čak i u periodu trudnoće i u periodu dojenja).

Kako bi začin od majčine dušice u što većoj meri sačuvao svoju aromu i kako bi je preneo na jelo, ali i kako bi sačuvao svoje zdrave sastojke, najbolje je dodavati ga jelima na kraju pripreme jela ili pri samom kraju pripreme jela. Količina začina koju je potrebno da upotrebite, zavisi od vašeg ukusa, odnosno od toga koliko aromatične obroke volite.

Recepti sa majčinom dušicom

S obzirom da smo već objasnili način na koji se majčina dušica može koristiti u kulinarstvu, tačnije kao začin, recepti koje ćemo podeliti sa vama, neće se odnositi na uputstva za pripremu jela, već na uputstva za pripremu lekovitih preparata na bazi majčine dušice.

Tinktura protiv reume

Ukoliko imate problem sa prisustvom bilo kog oblika reumatskog oboljenja, predlažemo da isprobate terapiju tinkturom od majčine dušice.

Pomenuta tinktura, priprema se na sledeći način:

Uzme se jedan litar kvalitetne komove rakije (komovice) i u nju se ubaci oko osamdeset grama svežih cvetova majčine dušice. To se ostavi da odstoji 20 dana na tamnom mestu, a zatim se dobijena tinktura koristi za lečenje reumatskih oboljenja.

Tinktura se koristi tako što se jednom do dva puta dnevno umasira u kožu na bolnom mestu.

Preparat protiv peruti

Ukoliko imate problem sa prisustvom peruti ili sa prisustvom bilo kog drugog oblika iritacije vlasišta, uzmite litar prokuvane i ohlađene vode, u nju dodajte oko dvadeset grama čaja od majčine dušice, oko dvadeset grama čaja od ruzmarina i oko dvedeset grama čaja od žalfije. Sve to promešajte i ostavite da odstoji tri sata.

Nakon tri sata, mešavinu zagrejte na oko 80 stepeni (to je temperatura koja je tokom kuvanja izražena oko pet minuta pre trenutka ključanja). Zagrejanu mešavinu procedite, sipajte je u flašu i hermetički zatvorite. Kada se preparat ohladi, počnite svakodnevno da ga koristite tako što ćete ga temeljno utrljavati u vlasište (ne kvaseći dužinu vlasi). Nakon utrljavanja preparata u vlasište, kosu nemojte svakodnevno prati, samo osušite njen koren (pranju kose pristupajte onoliko često koliko ste već navikli).

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: