Čaj od kima – lekovita svojstva, upotreba i recept

Pod čajem se podrazumeva napitak koji vodi poreklo sa Dalekog istoka, a koji se dobija od suvih listova zimzelenog žbuna koji se u Kini gaji još od davnog VI veka.

Danas postoje mnoge vrste čajeva, odnosno, čajem se nazivaju razni topli i hladni napici, koji se dobijaju od korena, plodova, lišća, ili drugih delova raznih biljaka. Međutim, originalno postoje samo dve vrste „pravog“ čaja, a to su zeleni čaj i crni čaj. Najboljim zalenim čajem smatra se upravo onaj koji je poreklom iz Kine, a najbolji crni čaj se izvozi sa Cejlona i iz Indije.

Recept za čaj od kima

Kim je od davnina poznat, pre svega kao začinska i aromatična biljka, a u nekim drevnim kulturama se smatrao i svetom biljkom, pa su se umrli sahranjivali sa šakom semena kima da bi sebi „platili“ prelazak u drugi, tj zagrobni život. Pored njegove upotrebe u ishrani, kao začina tj dodatka raznim jelima i testima, kim je poznat i po svojim izvanrednim lekovitim svojstvima, koja se pre svega vezuju za rešavanje stomačnih tegoba, upalnih procesa disajnih puteva, kao i za ublažavanje nadražajnog kašlja kod astme i bronhitisa.

Najpoznatiji napitak od semenki kima je upravo čaj, za koji su potrebni samo semenke kima i voda, a koji ima veoma širok spektar lekovitih dejstava, koja ćemo u nastavku ovog teksta detaljnije razmotriti.

Dakle, najpre da objasnimo način na koji se priprema ovaj nadaleko poznat napitak, za koji su potrebni:

– 1 velika ili supena kašika semenki kima
– 250 ml vode
– 1-2 kašičice livadskog meda (po želji)
– 50-100 ml mleka (po želji)
– limunov sok (po želji)

Čaj od kima se priprema tako što se 250 ml prethodno proključale vode prelije preko jedne ravne supene kašike semenki kima i ostavi da stoji poklopljeno oko 15-20 minuta, a zatim procedi i ostavi da se malo prohladi na sobnoj temperaturi. Pošto čaj od kima ima malo opor i gorak ukus, koji dosta podseća na ukus zelenog ili crnog čaja, obično mu se dodaje med i/ili mleko, limun ili šećer, da bi se ukus popravio. Međutim, pravilo je da se bilo koji pravi čaj, pije bez ikakvih drugih dodataka, pa je tako i čaj od kima najbolje piti sveže skuvan i nezaslađen.

Sa druge strane, ukoliko je potrebno pripremiti ovaj napitak u većim količinama, navedene mere se obično učetvorostruče, da bi se dobio litar ovog napitka, koji se prethodno dobro prohlađen na sobnoj temperaturi može držati u frižideru najduže u vremenskom periodu od oko10-14 dana. Bitno je naglasiti da se u slučaju pravljenja ovakvih „zaliha“ čaja od kima, takav čaj prethodno ne cedi, odnosno, da se semenke kima ostavljaju u čaju za sve vreme njegovog čuvanja u frižideru, a kako bi se iz njih iscrpela što veća količina hranljivih i lekovitih materija. Ovakav čaj se pije maksimalno 3 puta dnevno, nikako češće i u velikim količinama, jer semenke kima, a time i sam čaj, sadrže vrlo visoke koncentracije tanina koji sprečava apsorpciju gvožđa, a time može dovesti do značajnih poremećaja krvi, pre svega do hipohromne anemije.

Upotreba čaja od kima i njegova lekovita svojstva

Najpoznatija je uloga kima, i to pre svega u vidu čaja, za rešavanje brojnih digestivnih smetnji. Pre svega, zahvaljujući bogatstvu semenki kima u biljnim vlaknima, sluzavim materijama, smolama i masnim i eteričnim uljima, čaj od kima veoma efikasno rešava probleme nadutosti nakon jela, sprečava nastanak, ili smanjuje postojeću gorušicu, podstiče rad želuca i creva, tj stimuliše procese varenja i resorpcije hrane.

loading...

Celuloza i biljna vlakna iz semenki kima utiču i na smanjivanje stvaranja, kao i na posledično nagomilavanje gasova u crevima, i to tako što regulišu bakterijsku crevnu floru koja te gasove i stvara, i podstiče izbacivanje viška stvorenih gasova iz creva. Takođe, kako je kim vrlo bogat antioksidansima, vitaminom A i mineralnim materijama kakvi si kalijum i kalcijum, deluje preventivno, ali i ublažava već nastale zapaljenske procese, koji mogu zahvatiti i oštetiti sluznicu čitave digestivne cevi, i izazvati jake stomačne bolove i crevne kolike (poznatije kao grčevi).

Veoma dobro je poznata primena čaja od kima kod postojanja crevnih kolika, kako kod odraslih, tako i kod beba. Naime, pošto se prilikom dojenja bebe veoma često nagutaju i vazduha, a pri tome njihov gastrointestinalni sistem nije dovoljno zreo u tom uzrastu, pa je i varenje hrane, tj majčinog mleka otežano, kod njih se javljaju grčevi i bolovi u stomaku. Bebe zbog svih navedenih razloga, plaču i postaju razdražljive, ne mogu da spavaju noću, ne mogu da sisaju, tj da doje zbog grčevitih bolova u stomaku, pa se bude ili uspavljuju gladne (tako da i iz tog razloga, često neutešno plaču). Rešenje za ove probleme je međutim, kako dosta jednostavno, tako i na sreću veoma delotvorno.

Naime, bebama se protiv grčeva u stomaku daje čaj od kima, bilo sam, bilo kao mešavina sa čajem od kamilice, korijandera ili komorača. Smatra se da je jedan od najboljih starih narodnih lekova protiv grčeva u stomaku kod beba prelivanje kašike semenki kima vrućim čajem od kamilice, umesto ključalom vodom.

Čaj od kamilice se priprema tako što se sa 200-250 ml ključale vode, prelije supena kašika suvih cvetova ove biljke i ostavi poklopljeno oko 5-10 minuta, a zatim se procedi. Kada se jedna velika tj supena kašika semenki kima prelije sa 200-250 ml sveže skuvanog i vrućeg čaja od kamilice, treba da se ostavi poklopljena puna 2-3 h, pa tek onda procedi. Bebama se čaj od kima daje u malim količinama, tj na gutljaje, onda kada imaju tegobe, a ukoliko je potrebno, pošto ovaj čaj i nema naročito prijatan ukus, može se u njemu rastvoriti veoma malo šećera.

Takođe, čaj od kima se može koristiti u vidu mlakih obloga koje se stavljaju na bebin stomak, ili pak za laganu masažu stomaka kružnim pokretima, mada se u te svrhe ipak mnogo više i češće koristi nekoliko kapi ulja od kima, koje se može kupiti u svim bolje snabdevenim prodavnicama zdrave hrane. Ne sme se nikako zaboraviti da se radi o veoma maloj deci (obično su u pitanju odojčad tj bebe starosti od 3-6 meseci), pa neadekvatna ili prekomerna upotreba bilo kakve „strane“ namirnice na koju njihov organizam još uvek nije navikao, može da izazove više štete nego koristi, u smislu pojave teških alergijskih reakcija ili toksičnih manifestacija.

Čaj od kima pomaže i trudnicama, tako što ublažava pretporođajne i porođajne grčeve, a dojiljama povećava količinu i kvalitet mleka, tako da se na neki način i preko majčinog mleka može koristiti za ublažavanje grčeva kod beba.

Još jedna od dobrobiti čaja od kima jeste ublažavanje zapaljenskih procesa i u usnoj duplji i u respiratornim organima, počev od gornjih disajnih puteva pa sve do nivoa samih pluća. Naime, sluzave materije koje kim sadrži oblažu sluznicu disajnih puteva, a sa druge strane antioksidansi, minerali i vitamini, dospevaju u cirkulaciju, čime podstiču delovanje odbrambenih imunskih mehanizama i smanjuju zapaljenske procese u organizmu. Kako je već u prethodnom tekstu i navedeno, čaj od kima ima sposobnost da umiruje suv i nadražajni kašalj, kako kod akutnih i hroničnih respiratornih oboljenja kod dece, tako i kod odraslih.

Potrebno je za kraj napomenuti da prekomerna upotreba ili neadekvatno pravljenje čaja od kima, što je na sreću veoma retko, mogu zbog visokog sadržaja tanina u njegovim semenkama ispoljiti toksično delovanje na jetru i bubrege, i dovesti do poremećaja, slabljenja, a u najgorem slučaju i do potpunog otkazivanja njihove funkcije.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: