Tahebo čaj – lekovita svojstva, upotreba i recept

Jedno od najpopularnijih prirodnih lekovitih sredstava današnjice, tahebo čaj dobija se od dve vrste drveta Tabebuia avellanedae (Lapacho Colorado) i Tabebuia Altisima (Lapacho morado).

Zdravstvene prednosti ove izvanredne biljke tek od nedavno su, zahvaljujući dvojici brazilskih lekara, Teodoru Mejeru i Pratsu Ruizu dobile zasluženo priznanje u domenu prirodnih lekova koji se mogu upotrebljavati u terapiji najtežih bolesti. Sa lekovitim svojstvima tahebo čaja bili su upoznati i Kalavandža Indijanci, potomci Starih Inka, a kasnije i druga južnoamerička plemena.

Opšte informacije o tahebu

Tahebo čaj koji potiče od drveta Ipe Roxo ili Pau d’ Arco dobija se iz unutrašnje kore stabla drveta Tabebuia avellanedae ili Tabebuia impetiginosa koje raste u južnoameričkim prašumamama koje obiluju ozonom. Drvo je zimzeleno, dubokog korena, sa ljubičastim ili crvenim cvetovima i korom koja ima veliku sposobnost regenerisanja. Tahebo spada u grupu mesožderki, preciznije, hrani se insektima. Lekoviti značaj taheba otkriven je širokom auditorijumu tek 1977. godine, kada je i detektovano prisustvo sastojaka rezistentnih na pojavu gljivica i spora, kako na kori drveta, tako i na okolnom rastinju.

Mnogobrojni novinski članci bavili su se pitanjem lekovitosti tahebo čaja popularišući ovaj čaj južnoameričkog porekla kao čudotvorno sredstvo u lečenju najtežih oboljenja današnjice poput kancera, side i težih oblika polno prenosivih bolesti. Istovremeno, zabeležen je slučaj uspešnog izlečenja svinjskog gripa primenom tahebo čaja.

U cilju utvrđivanja lekovitosti tahebo čaja i njegove terapeutske uloge u lečenju najtežih vidova kancera, američki naučnici izolovali su dve dominantne bioaktivne komponente-lapahol i beta lapahol. Ipak, dalja ispitivanja iznela su podatak da beta lapahol poseduje snažne antitumorske komponente i proapoptotsko dejstvo, odnosno, ova supstanca može uticati na pojavu apoptoze-spontanog odumiranja ćelija raka. Ipak, neophodno je napomenuti da su svi izneti podaci o korisnim antitumorskim svojstvima navedene supstance dobijeni za sada samo u laboratorijskim uslovima.

Tahebo sadrži vitamine A, C i B, kao i minerale poput kalcijuma, mangana, magnezijuma, fosfora, stroncijuma, joda, barijuma, natrijuma i borne kiseline.

Naučnici su u kori taheba otkrili sastojke koji su rezistentni na dejstvo gljivica i spora, a lekovita svojstva ove biljne vrste najčešće se primenjuju u borbi protiv kancerogenih oboljenja. Tahebo, lapač ili peroks (južnoamerički tradicionalni naziv za navedenu biljku) može ostvarivati izvanredna dejstva u lečenju različitih tipova kancera, leukemije, alergija.

Takođe, čaj se može koristiti u lečenju dijabetesa, bolesti jetre, gastritisa, čireva i artritičnih tegoba. Tahebo poseduje izuzetnu moć detoksikacije organizma, povoljno utiče na mentalno zdravlje, prirodan je antidepresiv koji suzbija osećaj teskobe i pruža osećaj vitalnosti duha i tela. U tradiciji južnoameričkih plemena poznat je kao svojevrsni eliksir za podmlađivanje i jačanje organizma.

Izvesna istraživanja ukazuju na podatak da tahebo čaj može uticati i na ublažavanje širokog spektra infektivnih oboljenja, od respiratornih i urinarnih infekcija infekcija do herpesa i polno prenosivih bolesti (gonoreja i sifilis), a postoje i indicije da lekovita svojstva tahebo čaja mogu uticati na ublažavanje i usporavanje simptoma bolesti obolelih od virusa HIV-a ili side.

loading...

Tahebo čaj se sa medicinskog aspekta prvenstveno upotrebljava kao dopunsko sredstvo u lečenju kancerogenih oboljenja. istraživanja sprovedena šezdesetih godina prošlog veka osnažila su verovanja u lekovitu moć čaja dobijenog od kore južnoameričkog drveta, ali su kasnije analize pokazale da količina čaja koju je neophodno ispiti u terapijske svrhe može izazvati pojavu teških unutrašnjih krvarenja.

Kako se dobija tahebo čaj?

Tahebo čaj moguće je dobiti od unutrašnje kore dve vrste drveta – Lapacho ColoradoLapacho Morado, odnosno Tabebuia Avellanedae i Tabebuia Altisima. Čaj se može upotrebljavati u samlevenom obliku ili u vidu delića kore. Samlevena forma dobija se sušenjem unutrašenjeg dela kore drveta koja se usitnjava do sitnih delića nalik rezanacima čijim sušenjem je čaj spreman za upotrebu.

Tahebo čaj predstavlja efikasno sredstvo u borbi protiv sledećih bolesti

Anemija i arterioskleroza. Tahebo čaj predstavlja jedan od efikasnih prirodnih lekova u borbi protiv anemije i arterioskleroze. Ukoliko želite da ublažite simptome navedenih oboljenja, potrebno je da ispijate tri-četiri šolje čaja dnevno, a nakon prvih znakova napretka količinu ispijenog čaja svesti na dve šolje dnevno. U slučaju arterioskleroze, meru svesti na jednu šolju čaja.

Dijabetes. U terapeutske svrhe trebalo bi ispijati litar čaja dnevno tokom jednomesečnog perioda.

Astma.  Astmatičarima se radi ublažavanja simptoma savetuje konzumiranje četiri do pet šolja čaja na dnevnom nivou, uz dodatnu primenu obloga od tahebo čaja na površini grudnog koša, inhalaciju čajem, kao i pripremu kupki od ove lekovite vrste.

Grip. Kao i na primeru astme, u lečenju simptoma gripa može biti od pomoći ispijanje četiri-pet šoljica čaja dnevno uz primenu inhalacionih mera i lekovitih kupki. Inhaliranje čajem trebalo bi da traje 15-20 min.

Problemi sa varenjem. Tradicionalna medicina beleži pozitivna iskustva korišćenja tahebo čaja u lečenju simptoma hronične dijareje kod dece. Ispijanje svega pola šolje čaja dnevno može povoljno uticati na ublažavanje tegoba sa varenjem dok ispijanje jednog litra čaja na dnevnom nivou može suzbiti teže oblike zapaljenja creva.

U medicini su zabeleženi slučajevi lečenja hroničnog proliva konzumiranjem pola šoljice tahebo čaja.

Čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu. Višemesečno konzumiranje tri do četiri šolje čaja u toku dana može pomoći u lečenju čira želuca i dvanaestopalačnog creva, dok će lečenje gastritičnih tegoba zahtevati ispijanje jednog litra čaja dnevno.

Zbog antibiotskih svojstava primena tahebo čaja preporučuje se u terapijskim kurama lečenja helikobakterije

Hemoroidi. Lečenje hemoroida uključuje ispijanje jedne ili dve šolje čaja dnevno, a preporučuje se i primenjivanje obloga na obolela mesta.

Malarija. Lečenje simptoma malarije zahteva ispijanje ½ l čaja u toku dana, uz primenjivanje obloga natopljenih tahebo čajem.

Gljivična oboljenja, kandida. Prvih nekoliko dana terapije potrebno je piti jednu šolju čaja dnevno, a kasnije ispijenu količinu povećati na pet šolja u toku dana.

Kožna oboljenja, ekcemi i psorijaza. Suzbijanje kožnih oboljenja poput ekcema zahteva konzumiranje jednog litra čaja na dnevnom nivou, a na ekcemom zahvaćena područja možete stavljati hladne ili tople obloge od prokuvanog taloga kore. Pored ispijanja čaja i korišćenja tahebo obloga savetuje se i primenjivanje lekovitih kupki na bazi tahebo čaja.

Migrena. Ispijanje tri do četiri šolje tahebo čaja može biti idealan način za oslobađanje od ove učestale boljke. Nakon prvih pozitivnih rezultata količinu ispijenog čaja trebalo bi svesti na dve šolje dnevno.

Opekotine. Opekotine ili delove kože izgorele na Suncu moguće je zalečiti ispijanjem litra čaja na dnevnom nivou uz stavljanje hladnih kompresa od tahebo čaja na kritična mesta. Nanošenje obloga vam u prvi mah može izazvati pojavu bolnog osećaja, koji će kasnije nestati.

Katarakta. Simptomi zamućenja očnog sočiva mogu se preduprediti konzumiranje 2-5 šoljica tokom dana, uz redovno ispiranje očiju čajem nekoliko puta dnevno.

Vaginalne infekcije. Za lečenje simptoma vaginalnih infekcija savetuje se ispijanje više šoljica čaja dnevno. Takođe, preporučuje se i korišćenje čaja za unutrašnja vaginalna ispiranja, pripremu lekovitih kupki, uz redovno natapanje tampona lekovitom tečnošću koje bi trebalo menjati na svakih osam časova.

Kancerogena oboljenja. Najpoznatiji delotvorni učinak tahebo čaja je u lečenju različitih kancerogenih tipova oboljenja, a posebno karcinoma krvi. Prilikom lečenja primenjuju se koncentrovanije vrste tahebo čaja, odnosno, lekoviti napitak priprema se od pet punih kašika čaja.

Američka istraživanja u in vitro uslovima pokazala su da beta-lapahon, korisna supstanca detektovana u tahebu inhibira dejstvo enzima reverzne transkriptaze i DNK-alfa-polimeraze presudnih za razvoj kancerogenih bolesti. Eksperimentalnim putem je potvrđeno da beta-lapahon izaziva pojavu apoptoze ili spontanog odumiranja ćelija, i to ćelija raka prostate i određenih vidova leukemije. Ipak, ova otkrića još uvek nisu klinički potvrđena.

Druga studija iznela je podatak da beta-lapahon indukuje isključivo apoptozu specifičnih ćelija raka debelog creva, što opet, kao i u prethodnom slučaju još uvek nije potvrđeno sa kliničkog aspekta, a postoje i slične tvrdnje o apoptotskom dejstvu beta-lapahona na specifične ćelije raka mokraćnog mehura i jetre. Pre nekoliko godina eksperimentalno je dokazano da betza lapahon inhibira ciklooksigenazu-2 i telomerazu u ćelijama raka prostate kod ljudi, međutim, navedena inhibitorna supstanca može usporiti progres metastaziranja, ali još uvek ne postoje dokazi o apsolutnom terapijskom učinku iste.

Hemoterapija. Nije definisana neophodna količina tahebo čaja, već se ovo lekovito sredstvo može konzumirati prema ličnim potrebama.

Tahebo čaj takođe predstavlja univerzalno sredstvo za podmlađivanje organizma, jačanja vitalnosti i imuniteta.

Priprema tahebo čaja

Recept 1.

Univerzalni recept za pripremu tahebo čaja: Jednu punu supenu kašiku čaja preliti sa 1l  ključale vode i kuvati pet minuta. Nakon toga proceđeni  čaj sipati u šolju zapremine od 2 dl i ostaviti da odstoji 10 min, pa ga možete konzumirati. Ovako pripremljeni čaj može se koristiti u terapiji manjih zdravstvenih poremećaja.

Recept 2.

Ukoliko nameravate da primenjujete tahebo čaj kao terapijsku meru u lečenju ozbiljnijih oboljenja potrebno je da prokuvate pet supenih kašika kore tahebo drveta u 2-3 l hladne vode. Nakon ključanja, čaj procediti i ispijati tokom dana. Količinu dozirati prema tipu oboljenja.

Recept 3.

U 3 dl vode staviti kašičicu čaja, pa kuvati 20 min na slabijoj vatri. Nakon toga sačekati da se čaj malo staloži na dnu posudite, i nakon toga procediti. Čaj piti topao ili ohlađen pre obroka. Za pripremu tahebo čaja poželjno je koristiti isključivo emajlirane, staklene ili zemljane posude, a nikako posude od metalnih materijala.

Nuspojave konzumiranja tahebo čaja

Iako su poznata lekovita svojstva ovog čaja južnoameričkog porekla, u pojedinim slučajevima moguća je pojava intolerancije ili alergije na konzumiranje istog, zbog čega bi osobe koje su osetljive na tahebo čaj u početku trebalo da konzumiraju jednu šoljicu dnevno, sa postepenim povećanjem doza.

Unošenje većih količina tahebo čaja u organizam može izazvati neželjene efekte poput pojave povraćanja, mučnina, vrtoglavica i proliva.

Takođe, kao jedan od negativnih efekata ispijanja tahebo čaja može biti nemogućnost izlečenja osoba koje pate od oboljenja krvnog sistema, naime, supstance prisutne u tahebo čaju mogu ometati koagulaciju krvi, zbog čega se konzumiranje tahebo čaja ne preporučuje licima neposredno pred podvrgavanje nekom hirurškom zahvatu.

Trudnicama se ne savetuje konzumiranje  čaja, ali je dozovljeno primenjivanje tahebo obloga.

Doziranje tahebo čaja

Još uvek nije utvrđena optimalna neškodljiva doza tahebo čaja za organizam. Optimalna količina tahebo čaja zavisi od starosti i zdravstvene slike osobe. Pre konzumiranja tahebo čaja pročitajte uputstvo na etiketi ili se posavetujte sa stručnim licem  primeni i doziranju istog.

Dodatna informacija

Ne bi trebalo preterivati sa ispijenim količinama tahebo čaja. Nakon aktivnog šestonedeljnog konzumiranja čaja preporučuje se odmaranje od unošenja istog u trajanju od četiri nedelje.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: