Planinski čaj – lekovita svojstva, upotreba i recept

Drevni narodi su lekove za svoje zdravstvene probleme nalazili u prirodi. Ispitivali su, istraživali i na osnovu iskustva dolazili do različitih saznanja. Još pre više hiljada godina, čovek je zaključio da je priroda puna blagodeti i da su najbolji lekovi skriveni u njoj.

Danas, kada je način življenja postao mnogo dostupniji za razliku od života naših predaka, možemo da zaključimo da je naš duh siromašniji. Prestali smo da istražujemo, da se okrećemo onome što zaista leči, da punimo svoje „baterije“ na pravi način.

Razmislite, kada ste poslednji put uradili nešto za sopstveno zdravlje? Koliko često mislite o tome? Šta preduzimate?

U ovom tekstu govorićemo o planinskom čaju, o skupu biljaka koje ovom napitku daju savršen ukus. Lekovita svojstva ovog čaja doprinose poboljšanju vašeg zdravlja i celokupnog organizma.

Ako ste jedan od onih koji čaj konzumiraju samo kada ste bolesni, želimo da vas uverimo u sve dobrobiti ovog napitka kako biste krenuli da ga konzumirate preventivno.

Valjalo bi napomenuti da je čaj omiljeno piće u Egiptu i Engleskoj.

Smatra se da su najkvalitetniji čajevi oni koji se prave od sušenih, kvalitetnih biljaka.

Planinski čaj predstavlja mešavinu biljaka koje rastu na planini. Prema podacima , mešavina nije striktno određena, već se na osnovu godišnjih doba kao i planine određuje sastav ovog čaja. Koje god biljke se upotrebljavale za pravljenje planinskog čaja, njegova lekovita svojstva su zaista značajna.

Planinski domovi najčešće sadrže ovaj čaj, jer je zaključeno da ima tu mogućnost da vraća energiju i podstiče elan, pa ga planinari rado konzumiraju.

loading...

U sastav planinskog čaja ulaze najčešće biljke : gospina trava, bazga, sena, nana, kupina, šumsko voće, šipak, majčina dušica, kamilica . . .

Pre kupovine pomenutog čaja, valjalo bi da se posavetujete sa svojim fitoterapeutom ili nekim stručnim licem, obzirom da se na tržištu pojavilo dosta čajeva koji nisu pravi planinski čajevi.

Ovaj čaj ima svoja neželjena dejstva u slučaju da se konzumira u prevelikoj količini. Prema iskustvima, može da izazove mučninu, dijareju i povraćanje.

Lekovita svojstva

Zahvaljujući raznovrsnim biljkama koje ulaze u sastav planinskog čaja, može se reći da je ovaj čaj od izuzetnog značaja za naš organizam.

Planinski čaj ima antiseptička dejstva. Obiluje vitaminom C, koji doprinosi jačanju našeg imunog sistema. Kada naš imunitet funkcioniše na adekvatan način, dobro zdravlje je zagarantovano.

Vitamin K takođe ulazi u sastav ovog čaja, i doprinosi pravilnom funkcionisanju naše krvi. Kalcijum koji je sastavni deo ovih biljaka, čini da naše kosti, zglobovi, zubi budu jaki, a doprinosi i funkcionisanju naših mišića i nervnog sistema.

Vitamin A čini naš ten lepšim, a našu kožu nežnijom i čistijom. Takođe blagotvorno utiče i na naš vid.

Prema istraživanjima, ovaj čaj ima spazmolitsko i karminativno delovanje na ljudski organizam.

Upotreba

Planinski čaj ima široku namenu u lečenju raznih bolesti. Često se koristi i preventivno kako bi sprečio nastanak različitih oboljenja. Planinari kao i osobe koje su ga jednom konzumirale, često ga preporučuju ostalima zbog njegove dobrobiti po naš organizam.

U daljem tekstu govorićemo vam na koje sve načine ovaj čaj deluje blagotvorno.

Jača imuni sistem – Imuni sistem je veoma bitan segment našeg zdravlja. Dobrim funkcionisanjem imuniteta, sačuvaćemo trajno  dobro stanje našeg organizma.

Imunitet se sastoji od različitih funkcionalnih delova, a to su antitela, koštana srž, komplement, interferon , hormoni , limfni sistem, slezina, timus i bela krvna zrnca.

Da bi vaš imuni sistem obavljao svoje funkcije na pravi način, vi mu u tom procesu možete pomoći. Konzumiranjem čajeva, voća i povrća, obezbedićete svom organizmu dovoljnu količinu vitamina i minerala.

Ako želite život bez bolesti, konzumirajte planinski čaj. Lekovita svojstva ovog napitka učiniće da vaš imunitet odlično funkcioniše.

Eliminiše problem zatvora – Zatvor ili opstipacija podrazumeva otežano pražnjenje creva, iz različitih razloga. Najčešće zatvor obuhvata pražnjenje creva manje od tri puta nedeljno.

Simptomi koji su karakteristični za pomenuto oboljenje su pojava bolova u stomaku, nadutost, gasovi.

Uzroci opstipacije su najčešće neadekvatna ishrana, korišćenje lekova protiv bolova, korišćenje laksativa izvestan period. Uzrok zatvora takođe može biti i rak, hemoroidi, creva koja su duga, postojanje bolesti nervnog sistema i ostalo.

U slučaju da često imate problem opstipacije, savetujemo vam da izvestan period konzumirate planinski čaj. Ovaj napitak deluje kao prirodno laksativno sredstvo i ubrzo ćete se uveriti u njegove pozitivne efekte.

Vraća izgubljenu energiju – Način našeg života u mnogome diktira tempo našeg funkcionisanja. Često jurimo za obavezama, posvećujemo se karijeri, sticanju materijalnog bogatstva a zaboravljamo ono što je u nama, i činjenicu da je duhovno bogatstvo vrednije nego materijalno.

U jednom trenutku, dolazi do prezasićenja. U nama zavlada umor, negativna energija, nemamo snage za susrete sa drugim ljudima, malaksali smo i nemamo volju za svakodnevnim aktivnostima. Gubitak energije tera nas da se povlačimo u svoj oklop i da ne funkcionišemo uobičajno.

Ako vam se pomenuto stanje dešava, savetujemo vam da tok svojih misli preusmerite na pozitivan smer a da svoju energiju povratite uz šoljicu planinskog čaja.

Otklanja simptome osteoporoze – Iako živimo u vremenu gde je medicina znatno napredovala, osteoporoza predstavlja bolest koja nije dovoljno dijagnostikovana. Ona podrazumeva smanjenje gustine kostiju, koje se događa gubitkom kalcijuma. Smatra se da se ovo oboljenje češće javlja kod žena nego kod muškaraca, i da u starijem životnom dobu može uzrokovati invaliditet.

Postoje dva tipa osteoporoze, a to su postmenopauzalna i senilna ostreoporoza.

Postmenopauzalna osteoporoza je dijagnostikovana kod žena nakon poslednje menstruacije i često se događa prelom pršljenova. Staračka osteoporoza se javlja kod ljudi nakon 70. godine i manifestuje se prelomom kuka.

Prevencija kod osteoporoze je jako bitna. Unošenjem adekvatne količine vitamina i minerala, obezbedićete vašim kostima dobro funkcionisanje. Preporučujemo vam konzumiranje planinskog čaja, kako do pomenutog oboljenja ne bi ni došlo.

Koristi se kao prevencija raka – Ova opaka bolest, na prvom je mestu u svetu a i kod nas po stopi smrtnosti ljudi. Nastaje kada glavni mehanizmi u okviru ćelije počinju da funkcionišu na pogrešan način.

Nepravilna ishrana, korišćenje cigareta, alkohola, kancerogena industrija, mutacije, reproduktivni poremećaji mogu dovesti do pojave raka.

Kao prevenciju raka, možete konzumirati planinski čaj. Isti će ojačati vaš organizam i sprečiće pojavu ove opake bolesti.

Leči upalu gornjih disajnih puteva –  Infekcija gornjih disajnih puteva najčešće zahvata nos, grlo, sinusne šupljine i glasne žice. Različiti spoljašnji faktori utiču na postojanje ovog oboljenja, a najčešće se javljaju u proleće i jesen.

Ove infekcije izaziva preko 200 vrsta virusa, a najčešća oboljenja koja se javlaju su prehlada, upala sluznice nosa, upala grla, glasnih žica, krajnika, sinusnih šupljina . . .

Simptomi ovih oboljenja nastupaju naglo, a prati ih simptomi poput zapušenog nosa, teškog disanja, bol koji se javlja u predelu grla, povišena telesna temperatura kao i glavobolja.

Lečenje se obavlja na osnovu terapije koju bi trebalo da prepiše izabrani lekar. Međutim, pored medikamenata, konzumiranjem planinskog čaja, snadbevaćete svoj organizam izvesnom količinom vitamina koji će vam pomoći da prevaziđete upalu gornjih respiratornih puteva.

Utiče na bolju koncentraciju kao i na pamćenje – Loša koncentracija i pamćenje u mnogome ometaju svakodnevne aktivnosti. Ako pri radu ili učenju, niste u stanju da budete skoncentrisani na svoje misli i da pamtite zadato, imaćete poteškoće sa daljim funkcionisanjem.

Prema istraživanju, zaključeno je da  dosada, uznemirenost kao i sanjarenje predstavljaju glavne prepreke dobroj koncentraciji.

Ako vaš problem predstavlja loša koncentracija i pamćenje, savetujemo vam da izvesno vreme konzumirate planinski čaj. Zahvaljujui njegovim svojstvima, vaša koncentracija će se znatno popraviti.

Recept

Ako želite da konzumirate planinski čaj, za to će vam biti potrebna filter kesica i tri decilitra vode.

Jednu filter kesicu stavite u šolju iz koje ćete konzumirati dati napitak, a potom je prelite sa 3 dl vode koja je prethodno proključala. Šolju zatim poklopite i ostavite da odstoji narednih petnaest minuta. Nakon isteka vremena, izvadite kesicu i čaj promešajte.

Obzirom da mešavina biljaka ponekad može imati jak ukus i miris, čaj možete zasladiti u onoj meri koja vama najviše odgovara. Najbolje je da napitak zasladite medom.

Nadamo se da smo vam na ovaj način približili informacije o svim blagodetima planinskog čaja, i da ćete ubuduće ovaj napitak uvrstiti u svoju svakodnevnicu. Vi zaslužujete savršeno zdravlje, radite na tome.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: