Čaj od matičnjaka – lekovita svojstva, upotreba i recept

,, Zdravlje nije sve, ali bez zdravlja sve je ništa.“ A. Šopenhauer

Izvor našeg blagostanja, sreće i dobrog života može biti savršeno zdravlje. Do njega je, morate priznati, veoma teško stići. Potrebno je dosta truda, prilagođavanja, menjanja postojećeg i doslednosti kako bismo živeli u skladu sa sobom i svojim telom. A zar motiv nije vredan toga? Svakodnevno vežbanje, ishrana u kojoj obiluju namirnice sa dosta vitamina i minerala, čajevi od lekovitih biljaka, svež vazduh, šetnje. . .sve su to načini kojim  možete doprineti sprečavanju različitih vrsta bolesti i izlečenju postojećih.

Ovom prilikom izabrali smo da vam govorimo o matičnjaku, lekovitoj biljci čiji sastojci čine čuda u vašem organizmu. U daljem tekstu, pročitajte više o tome.

Latinski naziv za matičnjak je Melissa officinalis, a u narodu se drugačije naziva i limunova trava . Postoji verovanje da je ova biljka dobila naziv po pčelama , jer se često nalazi na mestima gde se kreću pčele. U pitanju je višegodišnja biljka, koja pripada porodici nana. Smatra se da je čaj od ove biljke veoma lekovit, a da je njegov ukus blag i prijatan, zahvaljujući njegovoj aromi. Matičnjak sadrži listove koji imaju aromu limuna, pa se shodno tome često od njih prave i razne vrste lekova.

Za lekovito dejstvo matičnjaka znali su još i stari narodi, pa se ova lekovita biljka koristila pre više od dve hiljade godina u Africi i Evropi. Njihovi narodi su je uzgajali i u njoj pronalazili lek za različite bolesti. Kao začin, ova lekovita biljka se koristi često u mediteranskoj kuhinji, smatrajući da pruža savršen ukus različitim jelima, a pri tom obezbeđuje dovoljnu količinu vitamina našem organizmu. Izgled matičnjaka je takav da je obasut sitnim cvetovima koji mogu biti različite boje, obično su bele, žute, plave ili ljubičaste boje, a miris kojim pleni podseća na miris limuna. Jedna od karakteristika matičnjaka je da on cveta tokom celog leta, pa ga možete brati u periodu od juna do septembra. Ljudi koji vole da se bave biljkama i uzgajaju ih u svom vrtu, često gaje i matičnjak, ponekad i kao ukrasnu biljku.

Matičnjak može da se koristi u različitim oblicima, u vidu obloge, eteričnog ulja ili čaja. Svakako doprinosi boljem zdravlju, ali se najveća dejstva osećaju prilikom kozumiranja čaja od ove lekovite biljke. Pri sušenju matičnjaka, preporučuje se sušenje cele biljke, a potom da se otkinu listovi.

Postoji jedna zaniljivost gde se govori da je ova biljka bila omiljeni sastojak u borbi protiv bolesti boginje Dijane, rimske boginje lova.

Upotreba

Ova lekovita biljka se upotrebljava u vidu čaja, začina i ulja. Najdelotvornije je kada se koristi kao čaj, ali ne gubi svoje lekovite sastojke ni kada se upotrebljava i u nekom drugačijem obliku. Poznato je da ova biljka ima tu osobinu da se meša u krv, pa bi trudnice trebalo biti na oprezu u konzumiraju ovog čaja, jer se smatra da nije preporučljivo da ga one koriste. Kupke od gorkih trava poput lincure, gorke deteline ili kičice, izmešane sa matičnjakom, savršeno su rešenje protiv reumatizma, kao i jačanje našeg apetita. Zahvaljujući destilaciji sa vodenom parom u sastavu sa matičnjakom koji je pokošen u periodu cvetanja, dobija se etarsko ulja od pomenute biljke. Ono se preporučuje trudnim ženama koje pate od mučnina, a koriste se još i u proizvodnji parfema i kozmetike, jer sadrži savršen miris.

Salate, čorbe, marinade za ribu i divljač, dobiće još lepši ukus u kome će uživati vaša čula ako se upotrebi ova lekovita biljka. Matičnjak je koristan da se upotrebljava i za ishranu dece zbog svojih bogatih lekovitih svojstava. Melisa, limunova trava ili pak matičnjak, najčešće se upotrebljava kao prirodan lek protiv psihičkih problema. Fitoterapeuti smatraju da je od velikog značaja koristiti čaj od matičnjaka kao rešenje problema koji uzrokuju bolesti poput depresije, anksioznosti, nesanice, napetosti i razdražljivosti.

loading...

Pogodan je i za eliminisanje bolova u glavi, kod neredovnih menstruacija i povraćanja kao i kod drugih bolesti koje su izazvane stresom. Korišćenjem sveže biljke matičnjaka, a posebno ako se kombinuje sa drugim lekovitim biljem poput valerijane, kamilice i lavande, postiže se savršen efekat za vaše zdravlje.

Osobe koje imaju problema sa štitnom žlezdom, pre nego što počnu sa upotrebljavanjem matičnjaka, trebalo bi da se posavetuju sa svojim lekarom, obzirom da se svojstva matičnjaka mešaju u krv, može se dogoditi da razrede lek  koji se upotrebljava za lečenje štitne žlezde i umanje njegovo dejstvo.

Čaj od matičnjaka se upotrebljava za lečenje mnogih bolesti poput Alchajmerove bolesti, glavobolja, mučnina, povećanje koncentracije, nesanice , lečenje herpesa ali najdelotvorniji je u lečenju nervnih bolesti jer doprinosi smirenju i psihičkoj ravnoteži.

Pored čaja, matičnjak se koristi još i kao tinktura ili uvarak. Upotreba matičnjaka u kozmetici, prezentuje se u različitim losionima, kremama, kupkama i doprinosi regulisanju masnog tipa kože, vraćajući joj nežan i uravnotežen izgled. Ova lekovita biljka često je i sastojak različitih likera.

Lekovita svojstva

Matičnjak je biljka čija lekovita dejstva su poznata još od davnina. Lekovita svojstva ove biljke bili su saveznici u lečenju mnogobrojnih bolesti još u starom Rimu i Grčkoj. Na osnovu različitih istraživanja zaključeno je da matičnjak obiluje vitaminom C kao i da ima antivirusne supstance koje utiču na lečenje mnogih bolesti. U daljem tekstu navešćemo vam u kojim sve situacijama možete koristiti matičnjak u cilju boljeg zdravlja.

Stomačni problemi –  Verujem da se svako od nas kroz neki period života susreo sa nekom vrstom stomačnih problema. Oni se obično manifestuju u vidu gasova, bolova u stomaku, nadutosti, zatvora ili proliva. Sve te situacije su krajnje neprijatne i iscrpljujuće za naš organizam. Pored adekvatne terapije koja se primenjuje u vezi sa pomenutim oboljenjima, kao pomoć vam može poslužiti i čaj od matičnjaka. Konzumiranjem ovog napitka, vaša creva će biti biti manje nervozna, gasovi će se prorediti, a bolovi nestati.

Migrena – Od pomenutog oboljenja oboleva sve veći broj populacije. Manifestuje se u vidu jakih glavobolja koje onesposobljavaju naš organizam za dalje aktivnosti. Ona je neurološko oboljenje a njeni simptomi su u vezi sa nervnim sistemom. Bol može biti različitog intenziteta, u zavisnosti od jačine napada koji se javlja. Prateći simptomi su i mučnina, povraćanje. Da biste sprečili pojavu ove bolesti, savetujemo vam konzumiranje čaja od matičnjaka.

Psihička oboljenja – Smatra se da je čaj od matičnjaka sedativ koji doprinosi opuštanju, smirenju i otklanjanj stresa. Verujem da većina nas živi brzim tempom koji nam nalaže svakodnevnica, i da je izloženost stresu postala uobičajna pojava. Bolesti koje su uzrokovane stresom su depresija, anksioznost, panični poremećaji. . .Javljaju se u vidu nervne napetosti, pojave straha, razdražljivosti, tuge, besa. Kao rezultat mnogobrojnih istraživanja, naučnici su došli do zaključka da čaj od matičnjaka doprinosi smirenju kao i izlečenju mnogih psihosomatskih oboljenja.

Nesanica –  Miran san je neophodan za naše normalno funkcionisanje. Kada se ne naspavamo nismo u stanju da pravilno obavljamo svakodnevne funkcije. Energija koju tokom dana potrošimo, obnavlja nam se i vraća tokom sna. Pojava nesanice postala je sve češća pojava kod ljudi. Podrazumeva se da od nje bolujemo kada ne možemo da zaspimo ili pak ako tokom noći često ostajemo budni, u nemogućnosti da se uspavamo. Odmoran čovek je pun elana i volje. San je neophodan našem životu. Pored mnogih načina za lečenje pomenute bolesti, u noćima bez sna, preporučujemo vam da popijete šolju čaja od matičnjaka. Ova limunova trava će zahvaljujući  svojim blagotvornim sastojcima, doprineti da se vaše telo smiri i obezbediti vam lak san.

Simptomi PMS-a – Predmenstrualni simptomi predstavljaju promenu u ponašanju žena izazvanu promenama u radu hormona. Simptomi koji označavaju PMS su fizičke i psihičke prirode. Fizički simptomi se manifestuju u vidu pojave nadutosti, bolova, pojave akni i bubuljica, osetljivosti grudi, malaksalost i glavobolja. Psihičke promene koje prate PMS su smanjena želja za seksualnim odnosima, veća želja za hranom, zaboravnost , nedostatak koncentracije, razdražljivost. Ovo stanje se javlja kod žena deset dana pre menstrualnog ciklusa, i uglavnom se dešava svakog meseca. Istraživanja sprovedena na različitim univerzitetima govore da je nastanak PMS povezan sa estrogenom i progesteronom, koji se smatraju ženskim hormonima. Kod žena je u tom periodu karakteristična pojava nervoze, nesanice, osetljivosti. Da biste ublažili stanje PMS preporučujemo vam konzumiranje čaja od matičnjaka. Vaši simptomi će nestati i osećaćete se mnogo bolje.

Prehlada – Tokom zimskog perioda često smo skloni prehladi i gripu. Ova stanja obično prati kijavica, otežano disanje, povišena temperatura i groznica. Da biste ojačali svoj imunitet i pomogli sebi da brže ozdravite, preporučujemo vam čaj od matičnjaka koji će zavhaljujući svojim antivirusnim supstancama blagotvorno delovati na vaš zdravstveni problem.

Bolesti kod kojih još pomaže čaj od matičnjaka su Alchajmerova bolest, kod koncentracije, Grejove bolesti i kod grčeva beba. Za poboljšanje opšteg stanja organizma, preporučujemo vam konzumaciju ovog čaja.

Recepti

U gornjem delu teksta smo vam opisali sve dobrobiti čaja od matičnjaka ili kako se već drugačije naziva- limunove trave. Sada ćemo vas upoznati sa načinom pripreme ovog lekovitog bilja. Ne preostaje vam ništa drugo sem da ga uvrstite u svoj svakodnevni ritam i da uživate u lekovitim svojstvima koje sadrži ovaj napitak.

Osnovni recept za čaj od matičnjaka

U sud staviti kašičicu matičnjaka. 2dl vode prokuvati do ključanja a potom preliti bilje. Poklopiti sud i ostaviti da odstoji petnaest minuta. Procediti čaj i piti ga. Možete ga zasladiti medom.

Čajem od matičnjaka protiv gasova i nadimanja

Za ovaj čaj potrebna vam je kombinacija matičnjaka sa drugim biljkama. To su kamilica i nana. Mešavinu ovih lekovitih biljaka prelijte vrelom vodom od 2 dl, a zatim poklopiti. Poželjno je da tako odstoji sat vremena, a zatim ga konzumirajte. Možete ga zasladiti a i ne morate. Čaj pripremljen na ovaj način doprineće boljem radu vašeg stomaka, tako što će da se suzbiju gasovi i nadimanja.

Čaj od matičnjaka za opuštanje

Da biste postigli smirenost i opuštenost i otklonili stres, konzumirajte čaj od matičnjaka pripremljen na sledeći način. Lekovite biljke poput matičnjaka, nane, hmelja i kamilice izmešati i staviti u jedan sud. Kašiku ove mešavine preliti sa 2dl ove lekovite mešavine i prekriti da odstoji narednih dva sata. Kada prođe određeno vreme, čaj procediti i konzumirati. Preporučuje se da konzumacija bude nakon večere, pre spavanja.

Lekovita mešavina za celokupni organizam

Čaj pripremljen na ovaj način biće prevencija od mnogih bolesti i doprineće da se osećate bolje nego ranije. Potrebno je da pomešate 100 grama matičnjaka sa korom od limuna i narandžom. Dva decilitra vode kuvati do ključanja a zatim preliti mešavinu i poklopiti. Nakon dva sata vaš čaj će biti spreman za konzumiranje. Ocedite ga i popijte sa zadovoljstvom.

Čaj od matičnjaka za miran san

Miran san je neophodan za naše pravilno funkcionisanje. Ako patite od nesanice, toplo vam preporučujemo konzumiranje ove mešavine za vašu kvalitetniju noć. Potrebno vam je 30 grama matičnjaka, 30 grama hmelja, 5 grama gorke deteline i 5 grama ruzmarina. Sve ove biljke izmešati pa četiri kašike ovih lekovitih biljaka preliti sa litrom ključale vode. Posudu poklopiti i ostaviti da odstoji tri sata. Preporučljivo je da se konzumira ujutru i uveče.

Nadamo se da smo vas ovim putem informisali o svim blagodetima matičnjaka i da će u vašem svakodnevnom životu, čaj od matičnjaka biti često upotrebljen u vidu očuvanja vašeg zdravlja.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: