Čaj od nevena – lekovita svojstva, upotreba i recept

Latinski naziv biljke neven je Calendula officinalis , a pripada porodici Asteraceae.

Postojalo je verovanje da su u starom Rimu, cvetovi ove divne biljke iznikli na grobu vestalke, za koju se smatralo da je umrla od tuge jer joj ljubav nije bila uzvraćena istom merom. Tokom vremena, nauka je došla do saznanja da je pomenuta priča netačna, kao i da biljka neven nastala u Indiji.

Stabljika pomenute biljke je uglasta, a listovi su u donjem delu lopatičasti, dok su u gornjem duguljasti. Glavice nevena su pojedinačne, raspoređene na dugačkim drškama. Cvetovi ove biljke su narandžaste boje, dok su plodovi raspoređeni tako što su savijeni prema sredini cvasti .

Poznato je da se neven gaji u baštama, kao lekovita biljka ili kao ukrasni cvet. Cvet je karakterističan deo ove biljke. Osušeni cvet nevena koristi se kao lekoviti deo biljke koji doprinosi ozdravljenju od različitih tipova bolesti.

Cvet nevena je žućkasto – narandžaste boje i karakteristično je da cveta tokom proleća, leta i jeseni. U pomenutim periodima cvet se može brati i koristiti njegova lekovita svojstva u različite svrhe.

Karakteristika nevena je da njegov cvet veoma sporo vene, što kazuje i samo ime pomenute biljke. Miris nevena je specifičan i ima tu mogućnost da rasteruje mnogobrojne insekte.

Ova lekovita biljka može da izraste  do 70 cm. Stabljika nevena je tanka i zelena, i odlikuju je vretenasti listovi koji izrastaju iz nje. Listovi pomenute biljke su pri svom korenu veoma tanki, ali pri vrhu su širi. Nove stabljike mogu izrasti iz postojeće stabljike i karakteristično za njih je isti izgled listova i cvetova .

Neven je biljka koja je u narodu zastupljena od davnina. Njegova lekovita svojstva bila su poznata još pranarodima, a danas se od ove biljke prave različite vrste melema, tinktura i drugo. Veoma znajčajno je konzumirati neven u vidu čaja, jer ima pozitivno dejstvo na naše telo.

Pomenuta biljka ima tu mogućnost da deluje blagotvorno na različite tipove oboljenja među kojima sui  bolesti kože. Smatra se da neven ima antimikrobna svojstva i da svoju primenu nalazi i kod životinja.

loading...

Najčešće se upotrebljava u vidu čaja, mada ponekad se može koristiti i kao začin, ali i kao mast za spoljašnju upotrebu.

Različita lekovita svojstva sastavni su deo pomenute biljke, a često se ova biljka pored medicinske namene, koristila u narodnim običajima, kao i u magiji koja se sprovodila širom sveta.

Flavonoidi su sastavni deo nevena, pa shodno tome pomenuta biljka deluje protivupalno na različita oboljenja.

Različite biljne mešavine među kojima je neven jedan od bitnijih sastojaka, doprinose otklanjanju tegoba digestivnog trakta. Osobe koje imaju problema sa lučenjem žuči, kao i sa tegobama dvanaestopalačnog creva, valjalo bi da konzumiraju čaj od nevena, jer se smatra da ima blagotvorno dejstvo na pomenute organe.

Upala debelog creva može se sanirati uz pomoć nevena, jer se smatra da ima antiinflamatorno dejstvo.

Zanimljivo je i da cvet nevena može služiti i kao pokazatelj vremenske prognoze. Tačnije, smatra se da ako se listovi nevena ne otvore do sedam sati ujutru, veruje se da će tog dana biti padavina.

Različita istraživanja se sprovode na temu uticaja nevena na maligna oboljenja.

Neven ima antibakterijsko, protivupalno i antiseptičko dejstvo.

Kao mast, neven se često koristi za lečenje rana, ekcema, posekotina, čireva i žuljeva.

Čaj od nevena ne bi trebalo da konzumiraju trudnice.

Lekovita svojstva

Neven se smatra biljkom koja se zahvaljujući svojim lekovitim svojstvima najduže koristi u fitoterapiji. Smatra se da je neven prirodan duaretik, jer ima tu sposobnost da podstiče znojenje. Flavonoidi koji se nalaze u pomenutoj biljci, deluju na različite bolesti protivupalno.

U sastav ove lekovite biljke takođe ulaze triterpenski saponozidi, glikozid kaledulozid, kartenoidi i tanin. Tanin blagotvorno deluje na zaustavljanje dijareje, koja se smatra vrlo neprijatnim stomačnim problemom. Neven sadrži još i eterična ulja, flavonoide, smolu, karotenoide, beta karoten, različite minerale. . .

Neven se ubraja u prirodne antispazmatike, jer ima sposobnost da otklanja grčeve, pa je shodno tome preporučljiv kod bolnih menstruacija, ali i kao pomoć kod plućnih oboljenja kao što je astma.

Provitamin A sastavni je deo nevena, pa iz tog razloga ova lekovita biljka odlično deluje na vašu kožu. Poznato je da se simptomi psorijaze mogu otkloniti konzumiranjem nevena. On obnavlja ćelije kože i pruža joj svežinu i nežnost.

Upotreba

Zahvaljujući svojim divnim sastojcima koji leče i pospešuju funkcionisanje organizma, čaj od nevena se primenjuje kod različitih vrsta oboljenja. U daljem tekstu, pročitajte više o tome.

Neven pročišćuje krv – Življenje na nezdrav način može doprineti da se u našoj krvi talože štetne materije, koje podstiču nastanak mnogobrojnih oboljenja.

Ljudi koji su svakodnevno izloženi boravku u mestu u kome vazduh nije čist, koji se hrane nezdravim namirnicama, i uopšteno žive brzim tempom, trebalo bi da konzumiraju čaj od nevena. Zašto? Pomenuti čaj ima tu mogućnost koja mu obezbeđuje da čisti krv i telu obezbeđuje detoksikaciju.

Neven pozitivno deluje na infekcije ušiju Infekcija ušiju je oboljenje koje se javlja češće u letnjim mesecima. Obzirom da je velika vlažnost vazduha u kojoj se mikroorganizmi razvijaju brže, doprinosi razvoju oboljenja respiratornih puteva a samim tim i bolestima uha.

Bolovi u ušima se javljaju nakon prehlade, i poznato je da nakon 24 h nastupaju jaki bolovi. Kod starije dece se ovo oboljenje češće primećuje, dok je kod beba teško uočiti da li se radi o upali ušiju, jer ne znaju da kažu šta ih konkretno boli.

Simptomi koji se javljaju kod ovog oboljenja, nezavisno od toga o kom uzrastu se radi su : povišena telesna temperatura, nervoza, bol u uhu, zujanje u ušima. . .

Zahvaljujući protivupalnom dejstvu nevena, konzumiranjem čaja od pomenute biljke možete izlečiti upalu ušiju. Ne oklevajte, pokušajte na prirodan način da rešite svoj problem.

Neven protiv bolnog grla – Verujem da se svako od nas našao bar jednom u neprijatnoj situaciji, gde ga boli grlo. Ovo stanje, obično je uzrokovano bakterijskom ili virusnom infekcijom grla.

Uzroci ovog neprijatnog stanja, takođe mogu biti boravak u prostoru gde se udiše hladan vazduh, konzumiranje hladnih napitaka, jaka prehlada itd.

Poznato je da virusna infekcija traje par dana, dok je upala grla koja je izazvana bakterijama veoma ozbiljnija i traje duže.

Obzirom da neven ima antibakterijsko dejstvo, toplo vam preporučujemo konzumaciju čaja od nevena, u danima kada imate pomenute probleme.

Neven otklanja čir na želucu – Čir na želucu predstavlja oboljenje koje nastaje kao posledica bakterije Helicobacter pylori , i manifestuje se u vidu ranice na sluzokoži želuca. Ovo oboljenje se može javiti i kao posledica konzumiranja različitih protivupalnih lekova.

Najčešći simptomi pomenutog oboljenja su tupi bol u želucu koji se javlja u intervalu od par dana do par nedelja, a zatim i podrigivanje, nadutost, mučnina, povraćanje.

Karakterističan simptom je i gubitak kilograma i smanjena želja za hranom.

Ako želite da na prirodan način da izlečite čir na želucu, čaj od nevena biće vaš saveznik u toj borbi.

Neven leči hemoroide – Hemoroidi podrazumevaju oboljenje u kome se proširuju vene ispod sluzokože debelog creva i čmara.

Hemoroidi se javljaju kao unutrašnji ili  spoljašnji. Ishrana koja nije adekvatna, dugo sedenje ili stajanje, mogu učiniti da se jave hemoroidi. Često izazivaju bolove i krvarenje.

Konzumiranjem čaja od nevena kao i melema koji je napravljen od pomenute biljke, možete doprineti izlečenju ove bolesti.

Neven blagotvorno deluje na srčani ritam – Nepravilan srčani ritam nije ni malo prijatno stanje .

Uzroci koji dovode do nepravilnog rada srca, mogu  biti infarkt miokard, slabost srčanog mišića, poremećaj rada štitne žlezde, stres, pojava infekcija, nezdrava ishrana, upotreba cigareta i alkohola i drugo.

Da bi vaše srce funkcionisalo na pravi način, preporučujemo vam konzumiranje čaja od nevena. Poznato je da deluje protiv upala, infekcija, jača imunitet i doprinosi smirenosti organizmu. Kada otklonite uzroke, otklonićete i simptome. Za dobar rad vašeg kardiovaskularnog sistema, koristite pomenutu lekovitu biljku.

Recepti

Osnovni recept čaja od nevena

Potrebno je da dve kašike cvetova nevena prelijete sa pola litra vode koja je prethodno proključala.  Čaj poklopiti i ostaviti da stoji narednih 15 minuta. Po isteku predviđenog vremena, čaj procediti i konzumirati.

Čaj od nevena za menstrualne probleme

Potrebno je pola kašike cveta nevena preliti sa dva decilitra ključale vode, a potom poklopiti i ostaviti da stoji narednih 10 minuta. Procediti i popiti.

Smatra se da je poželjno piti tri šolje dnevno i da je neophodno konzumirati ga sedam dana pre menstrualnog ciklusa i nastaviti do kraja perioda menstruacije.

Čaj od nevena za pročišćavanje organizma

Za pripremu ove čajne mešavine potrebno vam je 20 grama nevena, 20 grama maslačka, 20 grama rastavića, 15 grama breze, 10 grama jagorčevine, 10 grama nane i 10 grama morača.

Sve pomenute biljke izmešati, a potom četiri kašike pomenute smese preliti sa litar vode, koja je prethodno proključala. Čaj poklopiti i ostaviti da stoji narednih sat vremena. Potrebno je smesu procediti, a potom je konzumirati tri puta dnevno po jednu šolju čaja. Možete zasladiti medom, a i ne morate.

Fitoterapeuti preporučuju da se ovaj čaj konzumira dva puta godišnje, u jesen i proleće u trajanju od mesec dana.

Smatra se da pozitivno utiče na naš celokupni organizam.

Čaj od nevena protiv prehlade

Za ovaj divan napitak, potrebno vam je 20 grama zove, 20 grama nevena, 20 grama lipe, 20 grama majčine dušice i 20 grama šipurka. Kada izmešate sve pomenute biljke, potrebno je da ih poklopite i ostavite narednih 20 minuta. Nakon predviđenog vremena, čaj procediti i konzumirati kao topao napitak.

Čaj od nevena koji leči povišen holesterol

Osobe koje pate od problema začepljenih krvnih sudova i povišenog holesterola, ovaj čaj mogu konzumirati pripremom na sledeći način.

Potrebno vam je 20 grama gloga, 20 grama nevena, 20 grama resnika, 20 grama maslačka i 20 grama trnjina. Potrebno je izmešati sve pomenute biljke, a potom četiri kašike ove smese preliti sa pola litra vode koja je prethodno proključala. Čaj poklopiti i ostaviti da stoji narednih sat vremena.

Procediti i konzumirati više puta dnevno.

Čaj od nevena za policistične jajnike

Za ovaj lekoviti napitak potrebno vam je 20 grama nevena, 20 grama koprive i 20 grama hajdučke trave. Izmešati ih i preliti ključalom vodom, a potom poklopiti. Ostaviti čaj da stoji narednih 15 minuta a potom konzumirati tri puta dnevno , pre svakog obroka.

Kupka od cveta nevena

Da biste napravili kupku od ove lekovite biljke, potrebno je da dve šoljice suvog cveta nevena prelijete sa hladnom vodom i potom je neophodno da ostavite svoju kupku da odstoji jedan dan.

Nakon isteka predviđenog vremena, pomenuta smesa se zagreva dok ne poče da ključa, a potom se izmeša sa toplom kupkom.

Prema iskustvima, smatra se da je kupka pripremljena na ovaj način blagotvorna u borbi protiv hemoroida, genitalnog herpesa, vaginalnih infekcija…

Ulje od nevena

Prema iskustvima ljudi, ulje od nevena delotvorno je protiv ekcema, lišajeva, rana, hemoroida, opekotina, gljivičnih oboljenja i drugo.

Kada je suvo vreme, možete otići u berbu cvetova ove lekovite biljke. Potrebno ih je osušiti na čistom papiru dva do tri dana. U jednoj tegli koja prethodno nije korišćena, staviti cvetove a potom preliti uljem. Poželjno je da koristite maslinovo, susamovo ili bundevino ulje.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: