Čaj od koprive – lekovitost i recepti

Kopriva je zeljasta višegodišnja biljka iz porodice Urtica koja potiče iz hladnih predela Evrope i Azije, ali danas se koristi širom sveta, kako u ishrani, tako i u medicinske svrhe. Već vekovima se kopriva koristi za lečenje raznih zdravstvenih tegoba, kao što su anemija, alergija, artritis, urinarne tegobe, ekcemi ili ujedi insekata. Kopriva se može primenjivati direktno na kožu, ali može se koristiti i u vidu raznih preparata, kao što su čaj ili sirup od koprive.

Najpopularniji poizvod od koprive jeste svakako čaj koji je od davnina poznat po svojim lekovitim svojstvima. U ovom tekstu ćemo vam reći nešto više o čaju od koprive i o njegovoj lekovitosti. Takođe, daćemo vam neke od recepata uz pomoć kojih sami možete napraviti svoj čaj od koprive.

Lekovitost čaja od koprive

Čaj od koprive sadrži velike količine hlorofila, vitamina i minerala, koji su neophodni za zdravo funkcionisanje organizma. Ovaj čaj je odličan izvor kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, vitamina A i C, kao i vitamina B kompleksa. Lekoviti delovi koprive su listovi i koren, tako da se preporučuje njihova upotreba ukoliko spremate čaj ili neki drugi proizvod od koprive.

caj-od-koprive

Kopriva je bogata antioksidantima koji se uspešno bore protiv slobodnih radikala i sprečavaju bilo kakve štete u organizmu. Osim toga, kopriva sadrži i beta-sitosterol koji je blagotvoran za srce i krvne sudove. Sada ćete videti nešto više o lekovitosti čaja od koprive i o njegovim zdravstvenim koristima.

Leči anemiju. Kopriva sadrži velike količine gvožđa, pa se često koristi u borbi protiv anemije. Čaj od koprive je jedan od najboljih prirodnih lekova za anemiju a u narodnoj medicini se koristi već stotinama godina u ove svrhe. Ukoliko i vi patite od nedostatka gvožđa u organizmu, preporučuje se da pijete čaj od koprive pre svakog obroka, odnosno 3 puta u toku dana. Ono što je važno jeste da ne dodajete šećer niti bilo koje druge zaslađivače u ovaj čaj. Smatra se da kopriva jača krv, pa se čaj od koprive preporučuje kod malokrvnosti, bledila, brzog umaranja i manjka energije.

Čuva prostatu. Benigna hipertrofija prostate je stanje u kojem proširena prostata remeti normalno mokrenje. Ukoliko i vi imate ovaj problem, čaj od koprive je pravo rešenje za vas. Osim toga, studije su pokazale da čaj od koprive može da smanji rizik od nastanka raka prostate kod životinja, dok istraživanja vezana za ljude tek treba da se obave u budućnosti. Ipak, nema sumnje da je čaj od koprive odličan za sve one koji imaju problema sa prostatom i sa raznim poremećajima u urinarnom traktu.

Ublažava osteoartritis. Čaj od koprive je jedan od najboljih prirodnih lekova ukoliko vas muče jaki bolovi koji su posledica artritisa. Dozvoljeno je koristiti čaj od koprive uporedo sa anti-inflamatornim lekovima protiv bolova, s tim što bi bilo preporučljivo smanjiti dozu tih lekova.

Leči akne. Čaj od koprive je veoma efikasan u borbi protiv akni. Ovaj čaj će vam za kratko vreme pomoći da se oslobodite akni i da vaše lice ponovo bude glatko i čisto. Čaj od koprive čisti bubuljice dubinski u koži, tako da su one sprečene da se pojave na površini lica. Svi znamo da se akne javljaju zbog povećanog rada lojnih žlezda i začepljenja pora.

Ukoliko i vi imate problem sa aknama i bubuljicama, preporučuje se da u toku dana popijete čak oko litar čaja od koprive. Važno je da ovu količinu čaja rasporedite ravnomerno u toku dana, a najbolje je piti ga neposredno pre obroka. Čaj od koprive je bogat antioksidantskim i anti-inflamatornim svojstvima, tako da ćete prve rezultate primetiti već nakon samo nekoliko dana redovnog konzumiranja ovog čaja. Nadamo se da ćete se i vi kao i mnogi drugi korisnici čaja od koprive rešiti svih dosadnih bubuljica koje kvare izgled vašeg lica.

loading...

Jača imunitet. Zahvaljujući svom antioksidantskom dejstvu i velikoj količini vitamina i minerala, čaj od koprive se koristi za jačanje imuniteta kako kod dece tako i kod odraslih. Ukoliko se redovno konzumira čaj od koprive, smanjiće se učestalost prehlada i gripa i imuni sistem će biti mnogo jači.

Leči alergije. Čaj od koprive je jedan od najboljih prirodnih lekova za alergije. Ovaj čaj se naročito preporučuje ukoliko imate alergijski rinitis ili sezonsku alergiju. Ako vas muči polenska groznica, iritacije i svrab na koži, kijavica ili suzne oči, onda će vam čaj od koprive biti od velike pomoći.

Diuretičko dejstvo. Čaj od koprive je poznat i kao veoma efikasno diuretičko sredstvo. Ovaj čaj će pomoći da izbacite iz organizma višak vode ali i sve štetne materije.  Višak vode u organizmu je često uzrok suvišnih kilograma, tako da čaj od koprive može da pomogne i ukoliko imate problema sa kilogramima, ali o tome ćete saznati nešto više u nastavku teksta. Osim toga, čaj od koprive može da pomogne i ukoliko imate nizak krvni pritisak.

Podstiče izbacivanje urina. Čaj od koprive se smatra i prirodnim čistačem organizma koji ima pozitivno dejstvo na mokraćnu bešiku i na ceo urinarni trakt. Naime, ovaj čaj znatno povećava lučenje ali i izbacivanje urina. Na taj način se eliminiše mokraćna kiselina iz tela i sprečavaju se urinarne infekcije, giht i artritis. Moguće je i da mokraća promeni boju, ali to ne treba da vas plaši. Naime, kroz mokraću vi ćete izgubiti sve ono što je u vašem telu nepotrebno.

Poboljšava varenje. Čaj od koprive blagotvorno deluje na sistem organa za varenje i reguliše rad creva. Ukoliko budete redovno konzumirali ovaj čaj, nećete imati problema sa dijarejom, mada prevelike količine ovog čaja mogu dovesti do zatvora, o čemu ćete saznati nešto više u nastavku teksta.

Olakšava simptome PMS-a. Istraživanja su pokazala da čaj od korena koprive može znatno da ublaži obilna menstrualna krvarenja kod žena i da olakša druge simptome PMS-a. Naročito je dobro da se čaj od koprive kombinuje sa hajdučkom travom, nevenom ili virkom. Osim toga, ove čajne mešavine mogu da budu odlične za lečenje ciste na jajnicima kao i drugih ginekoloških problema.

Pomaže kod mršavljenja. Da li ste znali da čaj od koprive može da pomogne i ukoliko imate problem sa viškom kilograma? Zahvaljujući velikim količinama magnezijuma i kalcijuma, čaj od koprive stvara sećaj sitosti i smanjuje glad. Takođe, ovaj čaj ubrzava metabolizam i pomaže u sagorevanju masnih naslaga. Iskustva su pokazala da je čaj od koprive odličan za mršavljenje.

Ukoliko budete redovno konzumirali ovaj čaj uspećete da izgubite suvišne kilograme za veoma kratko vreme. U tom slučaju preporučuje se da pijete 3-4 šolje čaja od koprive 15-20 minuta pre obroka. Međutim, ako vaš cilj nije gubljenje kilograma, onda možda ne bi trebalo da preterujete sa ovim čajem. U tom slučaju jedna šolja dnevno će biti sasvim dovoljna, ali ipak vam preporučujemo da se posavetujete sa stručnjakom.

Neguje kosu. Čaj od koprive je odličan i za kosu. Poznato je da je kopriva odličan lek za kosu, o čemu svedoči veliki broj šampona i drugih preparata koji sadrže koprivu. Ukoliko počnete redovno da ispirate kosu čajem od koprive, ona će postati jaka i sjajna. Osim toga, nećete više imati problem sa masnim temenom i nećete morati tako često da perete kosu.

Ostale koristi. Pored niza zdravstvenih prednosti koje smo vam predstavili, postoje još neke koristi čaja od koprive. Pre svega, treba reći da je ovaj čaj odličan za dijabetičare jer doprinosi smanjenju količine šećera u krvi. Ipak, u tom slučaju važno je redovno kontrolisati krv kako se nivo šećera u krvi ne bi previše smanjio.

Čaj od koprive ima pozitivno dejstvo i na urinarni trakt, nervni sistem, sistem za varenje, cirkulaciju itd. Ovaj čaj se često koristi i za zaustavljanje krvarenja. Zahvaljujući velikoj količini kalcijuma koju sadrži, čaj od koprive je dobar za kosti i zube. Takođe, ovaj čaj se koristi za lečenje gihta i reumatskih oboljenja. Možete jednostavno čaj od koprive nasuti u kadu i koristiti u vidu kupke.

Sada ste videli koje su to zdravstvene koristi čaja od koprive i kako se on može koristiti. Koliko je ovaj čaj efikasan svedoči i činjenica da se može primenjivati oralno i lokalno, u zavisnosti od toga koji zdravstveni problem je u pitanju. Kako god da ga primenjujete, osetićete koliko je ovaj čaj koristan za vaše zdravlje.

Napomena

Čaj od koprive je generalno bezbedan za konzumiranje, ali mora se konzumirati umereno. To znači da su 2-3 šolje ovog čaja u toku dana sasvim dovoljne, mada sve zavisi od toga koji zdravstveni problem imate. Ipak, preporučuje se da se čaj od koprive konzumira najviše do 6 meseci, a onda da se napravi pauza.

Nus pojave pri konzumiranju ovog čaja su izuzetno retke. Na primer, nekada može doći do zatvora usled prevelike količine gvožđa koju sadrži, ali to se dešava ukoliko pijete čaj u većim dozama nego što je preporučeno.

Jedno od najčešćih pitanja jeste da li čaj od koprive sme da se konzumira u trudnoći. Nažalost, prema većini stručnih mišljenja, odgovor je ne. Čaj od koprive nije dobro konzumirati ukoliko ste u drugom stanju jer može dovesti do kontrakcija materice kao i do spontanog pobačaja. Osim toga, čaj od koprive nije preporučljiv ni za dojilje, jer može negativno uticati na novorođenče.

Ukoliko imate probleme sa bubrezima, a želite da pijete čaj od koprive, najbolje bi bilo da se posavetujete sa svojim lekarom jer kopriva može znatno da poveća protok mokraće u organizmu i da dovede do određenih komplikacija.

Osim toga, važno je da se konsultujete sa lekarom ukoliko koristite bilo kakve lekove za krvni pritisak. Zapravo, čaj od koprive može znatno da snizi krvni pritisak, što može biti veoma loše ukoliko već koristite neke lekove za snižavanje pritiska. Zato se preporučuje da pre konzumiranja ovog čaja potražite savet od stručnjaka. Deca ispod 2 godine ne bi trebalo da konzumiraju čaj od koprive.

Recepti za čaj od koprive

Recept 1 (Čaj od koprive)

Da biste pripremili čaj od koprive, potrebno je samo da uzmete jednu kafenu kašičicu ove biljke i da je stavite u ključalu vodu. Poklopite posudu i ostavite da čaj odstoji 3-5 minuta, a zatim ga procedite. Preporučuje se da čaj od koprive pijete u malim gutljajima kako bi njegova efikasnost bila što veća.

Čaj od koprive je dovoljno piti i samo jednom u toku dana ukoliko ga koristite kao preventivu. Međutim, ako imate neki zdravstveni problem, najbolje je da pijete ovaj čaj 3 puta dnevno, a nekada se preporučuju i 2 litre ovog čaja u toku dana.

Osim običnog čaja od koprive, postoje i razne čajne mešavine sa koprivom. Na primer, možete kombinovati koprivu i majčinu dušicu, koprivu, hajdučku travu i neven ili koprivu i nanu. Nešto više o ovim receptima videćete u nastavku.

Recept 2 (Čaj od koprive i majčine dušice)

Da biste napravili ovaj čaj, potrebno je da uzmete 2 supene kašike koprive i jednu kašiku majčine dušice i da ovu mešavinu prelijete sa ½ l ključale vode. Poklopite čaj i ostavite ga 15-20 minuta da se prohladi, a nakon toga ga procedite. Preporučuje se da se čaj od koprive i majčine dušice pije više puta u toku dana. Ovaj čaj je naročito koristan ukoliko imate problem sa alergijama. Ovaj čaj ne samo da će sprečiti ili otkloniti simptome alergije, već će takođe ojačati vaš imuni sistem i poboljšati vaše celokupno zdravlje.

Recept 3 (Čaj od koprive, nane i limuna)

Čaj od koprive i nane uz dodatak limuna je idealan lek za vas ukoliko želite da pročistite svoj organizam. Potrebno je samo da uzmete podjednake količine koprive i nane i da ih zajedno sa isečenim limunom prelijete ključalom vodom. Ostavite neka čaj stoji oko pola sata a zatim ga procedite i konzumirajte 2-3 puta dnevno. Ovaj čaj će pročistiti vašu krv i jetru i znatno će poboljšati vašu krvnu sliku. Postoji takođe i sok od koprive, nane i limuna koji je podjednako efikasan kao i čaj.

Recept 4 (Čaj od koprive, nevena i hajdučke trave)

Još jedna varijanta čaja od koprive jeste mešavina ove biljke sa hajdučkom travom i nevenom. Izmešajte podjednake količine ove 3 biljke i uzmite jednu kašiku ove mešavine. Prelijte kašiku sa 2 dl ključale vode i stavite da stoji samo 5 minuta. Nakon toga procedite mešavinu i pijte je 3 puta u toku dana pre svakog obroka. Ova čajna mešavina se naročito preporučuje ženama koje imaju određene ginekološke probleme.

Osim ovog recepta, postoji još jedan recept od istih biljaka. Naime, potrebno je pomešati 100 g koprive, 100 g hajdučke trave i 300 g nevena i 4 kašike ove mešavine preliti sa jednim litrom ključale vode. Ostavite da čaj stoji 5-10 minuta, a zatim ga procedite. Preporučuje se da se ovaj čaj pije u manjim gutljajima, a najbolje je piti po 2 litra ovog čaja dnevno. Čaj od koprive, nevena i hajdučke trave spremljen na ovaj način se smatra jednim od najboljih prirodnih lekova za rak dojke.

Rezime

Kao što ste mogli videti, kopriva se u narodnoj medicini upotrebljava već stotinama godina kao veoma efikasan lek za mnoge bolesti. Čaj od koprive reguliše varenje i smanjuje bolove u želucu, čisti krv, jača imunitet, pomaže u slučaju osteoartritisa i reume, a efikasan je i u slučaju alergija. Takođe, čaj od koprive ublažava predmenstrualne simptome, opušta mišiće i pomaže pri izbacivanju suvišne vode ali i štetnih sastojaka iz organizma. Kao što smo već rekli, čaj od koprive blagotvorno deluje i na kosu. Između ostalog, videli ste da čaj od koprive može da pomogne i kod mršavljenja.

Nakon što ste saznali sve o zdravstvenim prednostima čaja od koprive, sigurni smo da ćete odlučiti da ga probate. Pokazali smo vam i kako izgleda priprema ovog čaja. Nadamo se da vam je ovaj članak bio koristan i zanimljiv i da će čaj od koprive postati i deo vaše svakodnevne rutine.

Kao što smo već rekli, obično se piju po 2-3 šolje ovog čaja dnevno, ali ukoliko ga uzimate samo kao preventivu onda je dovoljno piti po jednu šolju u toku dana. Iako je čaj od koprive i više nego zdrav, ipak ne treba preterivati u njegovom konzumiranju. Nemojte uzimati više od preporučene doze ovog čaja, a ukoliko ste trudnica najbolje bi bilo da ga izbegavate. U svakom slučaju preporučujemo vam da se posavetujete sa stručnjakom pre konzumacije čaja od koprive

Zapamtite da čaj od koprive može učiniti čuda za vaše zdravlje. Samo jedna šoljica ovog čaja je dovoljna da se osećate mnogo bolje. Imaćete puno energije i vaše celokupno zdravstveno stanje će biti mnogo bolje. Za početak biste mogli šolju kafe u toku dana da zamenite šoljom čaja od koprive. Kada osetite sve blagodeti ovog čaja sigurni smo da ćete početi svakodnevno da ga konzumirate. Međutim, ukoliko primetite da ovaj čaj ne prija vašem organizmu, da imate problema sa varenjem ili alergijsku reakciju, onda bi najbolje bilo da prestanete sa konzumacijom ovog čaja i da potražite medicinsku pomoć.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: