Virak čaj – lekovitost i recepti

Verovatno ste čuli za čaj od virka koji se pre svega koristi za lečenje ženskih reproduktivnih problema. Ipak, ovaj čaj ima i brojne druge zdravstvene koristi, o čemu ćete saznati nešto više u ovom tekstu.

Nadamo se da će nakon čitanja ovog teksta čaj od virka postati deo vaše svakodnevne rutine.

Lekovitost

Virak čaj je poznat po svojim zdravstvenim koristima još od najstarijih vremena. Biljka virak pripada porodici ruža i ona se još od srednjeg veka smatra lekom za mnoge bolesti, a naziva se još i vrkuta, gospin plašt ili rosanica.

virak-caj-lekovitost-i-recepti

Virak sadrži brojne supstance koje deluju blagotvorno na ljudsko zdravlje, a to su flavonoidi, vitamin C, etarska ulja, tanini, glikozidi itd. Dokazano je da svi ovi sastojci imaju sposobnost da ublaže upale koje se mogu javiti na koži ili sluzokoži, kao i da zaustave brojne upalne procese u našem organizmu.

Reproduktivno zdravlje žena. Kao što smo već rekli, čaj od virka je od izuzetnog značaja za reproduktivno zdravlje žene. Ovaj čaj se preporučuje u slučaju brojnih ženskih problema, kao što su upala jajnika, policistični jajnici ili neredovne menstruacije. U slučaju neredovnih menstruacija, preporučuje se da napravite čaj od virka i hajdučke trave. Ovaj čaj se naročito preporučuje devojkama u pubertetu, jer za veoma kratko vreme uspeva da reguliše menstrualni ciklus devojaka.

Takođe, čaj od virka se preporučuje i ukoliko žena ne može da ostane u drugom stanju, ali u tom slučaju je najbolje kombinovati čaj od virka sa čajem od macine trave. Ukoliko vas muče vaginalne infekcije, bilo da su u pitanju virusne ili bakterijske infekcije, onda čaj od virka takođe može biti od velike pomoći. Čaj od virka je izuzetan lek u slučaju mioma ili raznih oštećenja na grliću materice.

Ovaj lekoviti čaj takođe može da ublaži simptome menopauze i hormonalne poremećaje. Ako ste nedavno imali neku ginekološku intervenciju, takođe se preporučuje da pijete čaj od virka, kako biste se što pre oporavili.

Još jedna od koristi čaja od virka je ta što ublažava PMS simptome, a već stotinama godina se koristi za lečenje bolnih menstruacija. Smatra se da čaj od virka može da pomogne i ukoliko imate problem sa vaginalnim sekretom, odnosno sa belim pranjem.

Takođe, ovaj čaj se preporučuje i trudnicama i dojiljama. Ukoliko konzumirate čaj od virka za vreme trudnoće, on će smanjiti rizik od neželjenog pobačaja i znatno će vam olakšati trudnoću. Ovaj čaj je potpuno bezbedan za trudnice i ne postoje nikakvi neželjeni efekti, mada neka novija istraživanja preporučuju da se čaj od virka pije samo u poslednjem trimestru trudnoće, kao i nakon porođaja.

loading...

Naravno, ovo se odnosi na čaj od virka koji pijete bez bilo kakvih drugih dodataka. Međutim, ako čaj od virka pomešate sa nekom drugom biljkom, onda to nije dobro za trudnice a ni za bebe. U tom slučaju bi najbolje bilo da se posavetujete sa vašim lekarom. Kao što smo već rekli, dojilje takođe mogu uzimati čaj od virka. Ovaj čaj će znatno ojačati imunitet nakon porođaja i ubrzati oporavak.

Mršavljenje. Osim što je čaj od virka od izuzetnog značaja za reproduktivno zdravlje žene, ovaj čaj takođe može da pomogne i u mršavljenju. Ovaj čaj ubrzava metabolizam i podstiče gubljenje masnih naslaga. Ukoliko želite da smršate, potrebno je da pijete čaj od virka bez šećera i bilo kakvih veštačkih zaslađivača. Čaj od virka je naročito efikasan za mršavljenje ukoliko se kombinuje sa kuminom, nanom ili maslinom.

Dokazano je da ovaj čaj može da pomogne u gubitku kilograma, naročito ako ga pijete u većim količinama. Zato treba da budete oprezni ukoliko vaš cilj nije gubitak kilograma. U tom slučaju ne bi trebalo da preterujete sa ovim čajem.

Ostale koristi. Virak čaj je izuzetno efikasan i ukoliko vas muči dijareja, ali i ako imate određene kožne tegobe. U slučaju uboda insekata ili raznih iritacija na koži, preporučuje se da pijete čaj od virka ali i da koristite listove virka i da ih previjete na obolelo mesto. Zahvaljujući vitaminu C koji sadrži, čaj od virka može da pomogne i u jačanju imuniteta i sprečavanju prehlada i virusa.

Recepti

Sada kada ste videli kakva su lekovita dejstva čaja od virka, pokazaćemo vam i kako da napravite ovaj čaj. Univerzalni recept za pravljenje čaja od virka podrazumeva da uzmete 1 kafenu kašičicu virka i da je prelijete šoljom ključale vode, a zatim da ostavite da odstoji najviše 10 minuta.

Nakon toga procedite i popijte dobijeni čaj od virka. Ipak, recepti za pravljenje ovog čaja se razlikuju u zavisnosti od toga za šta želite da ga koristite.

Recept 1 (Čaj od virka za neredovne menstrualne cikluse)

Kako biste napravili čaj koji će regulisati neredovne menstrualne cikluse, potrebno je da pomešate po 50 g virka i lista maline sa 25g matičnjaka i da uzmete jednu veliku supenu kašiku ove mešavine. Prelijte to sa 2 dl ključale vode i ostavite da odstoji oko pola sata. Nakon toga procedite čaj i popijte ga dok je još topao. Preporučuje se da dnevno pijete po 2-3 šolje ovog čaja i nakon prvog meseca korišćenja primetićete da se vaš menstrualni ciklus stabilizovao.

Recept 2 (Čaj od virka za policistične jajnike)

Ukoliko imate ciste na jajnicima, najbolje je da kombinujete čaj od virka sa hajdučkom travom. Naime, potrebno je da pomešate virak, hajdučku travu i neven u jednakom količinama i da uzmete 3 supene kašike ove lekovite mešavine. Prelijte čaj litrom provrele vode i ostavite da odstoji oko pola sata. Nakon tog vremenskog perioda, procedite čaj i pijte ga 3 puta u toku dana. Ono što je važno jeste da ovaj čaj možete piti samo nekoliko dana, a nakon toga je potrebno napraviti pauzu.

Recept 3 (Čaj od virka za dojilje)

Uzmite jednu kafenu kašičicu čaja od virka i prelijte to sa 2 dl ključale vode. Ostavite da čaj odstoji oko 20 minuta, a zatim ga procedite. Preporučuje se da ovaj čaj pijete u malim gutljajima, a dnevno je najbolje uzimati 2-3 šolje ovog čaja. Ovaj čaj je najefikasniji ukoliko ga uzimate desetak dana nakon porođaja.

Recept 4 (Čaj od virka za trudnice)

Kada su u pitanju trudnice preporučuje se da probaju kupku od virka, odnosno da čaj od virka dodaju u prethodno pripremljenu kadu. Potrebno je samo oko 200 g virka da se potopi u hladnu vodu i da odstoji u toku noći. Ujutru samo malo zagrejte čaj i procedite ga, a zatim ga naspite u kadu sa vodom.

Recept 5 (Čaj od virka za plodnost)

Ukoliko imate problema sa začećem, najbolje bi bilo da probate čaj od virka i macine trave. Pomešajte jednake količine ove dve biljke i uzmite jednu kafenu kašičicu te mešavine. Prelijte je sa 2 dl provrele vode i pustite da odstoji oko pola sata. Nakon 30-45 minuta procedite čaj i pijte ga 2-3 puta dnevno. Ipak, preporučuje se da napravite pauzu za vreme menstruacije.

Recept 6 (Čaj od virka protiv proliva)

Već smo napomenuli da čaj od virka može uspešno da leči i probeme sa varenjem. Ako redovno budete pili ovaj čaj, više nećete imati problema sa varenjem. Potrebno je da uzmete po 25 g virka, kamilice, majčine dušice i dunjinog semena i da 3 supene kašike ove mešavine prelijete sa ½ l vrele vode. Ostavite da čaj odstoji u toku noći, a ujutru ga procedite. Preporučuje se da ovaj čaj pijete u malim gutljajima, a najbolje je piti ga svako jutro.

Kao što ste mogli videti, čaj od virka se često naziva ženskim čajem, a njegove zdravstvene koristi za žene su neograničene. Čaj od virka će regulisati neredovne cikluse, izlečiti miome i povećati plodnost, a takođe se preporučuje trudnicama i dojiljama jer može imati blagotvoran uticaj na njih. Kao što smo već rekli, čaj od virka pomaže i kod mršavljenja i mnogih zdravstvenih tegoba.

Sada kada ste videli koliko je čaj od virka lekovit, sigurni smo da ćete početi da ga pijete. Nadamo se da ćete se odlučiti za neki od naših recepata i da ćete lično osetiti sve blagodeti čaja od virka.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: