Čaj od peršuna – za mršavljenje i zdravlje, recept

Peršun je dvogodišnja biljka koja se svakodnevno koristi u domaćinstvima. Peršun potiče iz Evrope i istočnog dela Mediterana, ali danas se gaji širom sveta, pre svega kao začin i dodatak jelima. Iako se peršun najčešće koristi u kuhinji za spremanje hrane, on je takođe poznat i po svojim lekovitim svojstvima. Peršun ima brojne zdravstvene prednosti i može se koristiti na različite načine.

U ovom članku ćemo vam reći nešto više o čaju od peršuna i o uticaju koji ovaj čaj ima na naše zdravlje. Da li čaj od peršuna može da spreči pojavu nekih bolesti? Da li je čaj od peršuna dobar kao lek? Da li ovaj čaj može da pomogne kod mršavljenja? U ovom članku ćete saznati odgovore na ova i na slična pitanja.

Lekovita svojstva peršuna

Peršun sadrži flavonoide, antioksidanse ali i mnoge druge korisne sastojke koji su blagotvorni za naše zdravlje. Još od najstarijih vremena peršun se koristio u tradicionalnoj medicini kao diuretičko sredstvo i kao stimulans menstrualnih ciklusa.

caj-od-persuna-za-mrsavljenje-i-zdravlje-recept

I danas se peršun dosta koristi u ove svrhe, ali takođe ima i brojne druge zdravstvene koristi. Čaj od peršuna sadrži vitamine A, C i E, kao i minerale poput kalcijuma, gvožđa, kalijuma, mangana itd.

Diuretik. Kao što smo već rekli, peršun je sjajno sredstvo za izbacivanje suvišne vode i štetnih materija iz organizma. Ukoliko imate problem sa zadržavanjem vode u organizmu, čaj od peršuna vam može biti od velike pomoći. Ipak, u ovom slučaju bi najbolje bilo da se konsultujete sa lekarom jer u pitanju mogu biti i problemi sa bubrezima.

Reguliše varenje. Čaj od peršuna je poznat i kao izvanredan regulator varenja. On pomaže u čišćenju organizma od svih štetnih materija i reguliše rad creva. Ukoliko budete redovno pili čaj od peršuna, nećete više imati problema sa zatvorom ili sa dijarejom. Osim toga, čaj od peršuna pomaže da se otkloni loš zadah iz usta i sprečava nadutost stomaka.

Jača imunitet. Čaj od peršuna je poznat i po svojim antioksidantskim svojstvima, pa može značajno ojačati vaš imunitet. Ukoliko budete konzumirali čaj od peršuna, vaš imunitet biće mnogo jači, a prehlade i virusi sve ređi. Zahvaljujući brojnim vitaminima i mineralima koje sadrži, čaj od peršuna će vam vratiti energiju i pomoći vam ukoliko se osećate iscrpljeno i izmoreno.

Leči artritis. Istraživanja su pokazala i da čaj od peršuna leči artritis i reumatizam. Zahvaljujući svojim antiupalnim svojstvima, čaj od peršuna ima sposobnost da oslobodi sve upaljene delove tela od toksina i da smanji bolne simptome artritisa.

Snižava holesterol. Još jedna od prednosti čaja od peršuna je ta što snižava holesterol. Ukoliko je zbog nepravilne ishrane vaš holesterol povećan, čaj od peršuna je idealno rešenje za vas. Ovaj čaj će smanjiti nivo holesterola i regulisaće vašu krvnu sliku.

loading...

Tonik za matericu. Čaj od peršuna je izuzetno koristan za reproduktivno zdravlje žena. Ovaj čaj se smatra veoma efikasnim tonikom za matericu. Ukoliko imate bolne i neredovne menstruacije, vaš ginekolog će vam verovatno preporučiti čaj od peršuna. Najbolji lek ukoliko vam kasni menstruacija je upravo ovaj čaj jer ukoliko ga redovno pijete menstruacija će doći u najkraćem vremenskom roku.

Preporučuje se da u ovom slučaju pijete čaj od peršuna svako jutro i svako veče po jednu šolju, a možete piti i po još jednu dodatnu šolju ovog čaja u toku dana. U vrlo kratkom vremenskom roku primetićete da grčevi polako nestaju i da su vaše menstruacije sve manje bolne. Takođe, vaš menstrualni ciklus će se za veoma kratko vreme stabilizovati ako budete redovno pili čaj od peršuna.

Naravno, ukoliko vam menstruacija kasni zato što je u pitanju trudnoća, onda čaj od peršuna neće imati nikakvo dejstvo za izazivanje menstruacije. Ipak, čaj od peršuna se preporučuje nakon porođaja, jer umiruje matericu i pomaže da se žena brže oporavi od intervencije.

Leči anemiju. Čaj od peršuna je izuzetno bogat gvožđem, pa može da bude koristan i ukoliko imate problem sa malokrvnošću. Istraživanja su pokazala da je u slučaju anemije čaj od peršuna jedan od najboljih prirodnih lekova koje će vam verovatno svaki lekar preporučiti. Pre svega, čaj od peršuna je efikasan za decu koja imaju problem sa anemijom.

Leči infekcije urinarnog trakta. Još jedna od koristi čaja od peršuna jeste ta što pomaže u lečenju upale bešike i urinarnog trakta. Poznato je da urinarne infekcije mogu da zadese bilo koga, tako da čaj od peršuna mogu da piju i odrasli i deca. U narodnoj medicini čaj od peršuna je najčešće korišćen lek za urinarne infekcije.

Pomaže kod mršavljenja. Neka istraživanja su pokazala da čaj od peršuna može da pomogne u gubljenju suvišnih kilograma. Ukoliko ovaj čaj pijete redovno, 2-3 puta u toku dana, za veoma kratko vreme ćete primetiti rezultate. Naravno, preporučuje se da regulišete i ishranu za vreme konzumiranja ovog čaja.

Ukoliko je vaš cilj gubitak kilograma, ne bi trebalo da sladite ovaj čaj šećerom niti bilo kojim drugim veštačkim zaslađivačima. Ovaj čaj će pomoći pre svega da se oslobodite viška tečnosti i samim tim bićete mnogo lakši i zadovoljniji svojim izgledom. Osim toga, čaj od peršuna ubrzava metabolizam i doprinosi smanjenju masnih naslaga.

Štiti srce. Studije su pokazale i da čaj od peršuna ima veoma pozitivan uticaj na srce i na ceo kardiovaskularni sistem. Kao što smo već rekli, čaj od peršuna snižava krvni pritisak i samim tim smanjuje rizik od dobijanja srčanog, ali i moždanog udara.

Antikancerogeno dejstvo. Studije su pokazale da ovaj čaj smanjuje rizik od raznih vrsta kancera. Naime, u listovima peršuna se nalaze određena esencijalna ulja koja mogu da spreče nastanak malignih oboljenja. Upravo zbog toga čaj od peršuna je čest lek u narodnoj medicini. Naročito se koristi kao lek protiv raka pluća.

Sprečava paradentozu. Kao što smo već spomenuli, čaj od peršuna pomaže u uklanjanju lošeg zadaha iz usta. Osim toga, ovaj čaj jača desni i zube i smanjuje rizik od nastanka paradentoze.

Osim što se čaj od peršuna može piti, on se može koristiti i za spoljnu upotrebu. Na primer, ukoliko imate ujede od insekata, čaj od peršuna je pravi lek za vas. U tom slučaju, potrebno je samo da uzmete malo vate ili tampon i da potopite u čaj od peršuna, a zatim da ga stavite na obolelo mesto na koži. Čaj od peršuna je efikasan u slučaju nekih lakših rana i ujeda. Ako su u pitanju neke veće povrede, bilo bi bolje da pronađete neko drugo rešenje.

Neželjeni efekti i napomene

Iako čaj od peršuna ima brojne zdravstvene koristi, ipak se ne preporučuje da ovaj čaj konzumirate dok ste trudni. Kao što smo već rekli, čaj od peršuna u trudnoći stimuliše matericu i podstiče kontrakcije materice, tako da bi u slučaju trudnoće on mogao dovesti i do spontanog pobačaja. Zbog toga savetujemo svim trudnicama da u širokom luku izbegavaju čaj od peršuna.

Takođe, dojilje treba da izbegavaju ovaj čaj jer može imati negativne efekte na bebu. Ukoliko ste se nedavno porodili, najbolje bi bilo da se posavetujete sa vašim ginekologom o tome da li možete da pijete čaj od peršuna i da li uopšte možete da koristite peršun u svojoj ishrani.

Joše jedan savet za sve osobe koje imaju problema sa upalom bubrega jeste da ne piju čaj od peršuna jer oksalna kiselina u ovom čaju može dovesti do stvaranja kamena i peska u bubregu, kao i do brojnih drugih komplikacija.

Kako se pravi čaj od peršuna?

Pre nego što počnete sa pravljenjem čaja od peršuna, treba znati da postoje tri vrste ove biljke, a to su kovrdžavi peršun, peršun koji ima ravne listove i takozvani italijanski peršun. U ishrani se naviše koristi kovrdžavi peršun, a peršun sa ravnim listovima treba izbegavati. Naime, smatra se da je peršun sa ravnim listovima uglavnom pomešan sa nekom otrovnom biljkom, pa može biti veoma štetan za organizam.

Ukoliko želite da napravite čaj od peršuna, možete koristiti sveže ili sušene listove ove biljke, ali i semenke i korenje. U zavisnosti od toga koji deo peršuna ćete koristiti za čaj, zavisi i koliku količinu peršuna treba da stavite. U nastavku možete videti recept za čaj od peršuna, bilo da ga pravite od listova ili od korenja.

Recept

Što se sastojaka za čaj od peršuna tiče, potrebno je samo da uzmete oko 30 g listova peršuna i da stavite 1 l vode da provri. Kada voda proključa stavite u nju peršun koji ste pripremili i pustite da sve odstoji oko 10-15 minuta, a zatim procedite. Preporučuje se da čaj od peršuna pijete 3 puta u toku dana, a najbolje je piti ga pre svakog obroka.

Ukoliko odlučite da umesto listova koristite koren peršuna, onda je dovoljno uzeti 15 g korena peršuna na 1 l vode i napraviti čaj na isti način kao što smo opisali.

Treba da znate da je ukus čaja od peršuna pomalo neprijatan i prilično gorak, pa u tom slučaju možete ga zasladiti sa malo meda ili šećera. Ipak, to nije preporučljivo ukoliko pijete ovaj čaj u svrhu mršavljenja. Tada bi najbolje bilo da smanjite vreme natapanja peršuna, kako bi čaj bio što manje gorak.

Još jedan koristan predlog jeste da u čaj od peršuna dodate i sok od ceđenog limuna, koji će još više uvećati zdravstvene koristi ovog čaja. Dodavanje limuna se naročito preporučuje ukoliko imate problema sa zatvorom.

Sada kada ste videli koje su zdravstvene koristi čaja od peršuna i kako izgleda njegova priprema, sigurni smo da će ovaj čaj postati deo vaše svakodnevne rutine. Peršun je biljka koja je lako dostupna u supermarketima i na pijacama, a možete ga i sami uzgajati u svom dvorištu.

Rezime

Kao što ste mogli videti u ovom tekstu, peršun je biljka koja se koristi ne samo kao začin, već i kao lek. Čaj od peršuna je idealan za vas ukoliko imate problema sa viškom kilograma, ukoliko imate jake menstrualne bolove, artritis, anemiju, upalu bešike itd. Osim toga, čaj od peršuna je i veoma dobar diuretik i čisti vaš organizam od toksina. Ovaj čaj uklanja sve štetne materije iz vaše bešike, jetre i bubrega i na taj način sprečava pojavu mnogih bolesti. Ako budete redovno konzumirali čaj od peršuna, vaš imunitet će biti jači, a vaše celokupno zdravlje znatno bolje.

Nadamo se da vam je ovaj članak bio koristan i interesantan i sigurni smo da ćete i vi početi da konzumirate čaj od peršuna ukoliko imate bilo koju od navedenih zdravstvenih tegoba. Osim toga, čaj od peršuna možete konzumirati i kao preventivu za razne bolesti.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: