Uvin čaj – lekovita svojstva, za žene, za zdravlje i recept

Verovatno ste i sami nekada koristili uvin čaj ili ste barem čuli za njegovu lekovitost. Ovaj čaj se dobija od biljke po imenu Uva ursi, a u narodu se naziva još i medveđe grožđe. Ova biljka raste u vidu zimzelenog žbunja koje cveta za vreme proleća.

Uvin čaj je već vekovima poznat po svojim lekovitim svojstvima i predstavlja deo tradicionalne narodne medicine. On se koristi za sprečavanje i lečenje mnogih zdravstvenih tegoba, kao što su upala mokraćnih kanala ili upala bešike, kamen u bubregu, dijabetes, kao i mnoge druge bolesti. Ovaj čaj danas preporučuju mnogi lekari, a možete ga naći i u gotovo svim apotekama, što svedoči o njegovoj efikasnosti i lekovitosti. Ukoliko imate problem sa bešikom ili urinarnim traktom, urolog će vam najverovatnije preporučiti upravo uvin čaj.

U ovom tekstu ćete saznati nešto više o uvinom čaju i njegovim lekovitim svojstvima. Reći ćemo vam kakve efekte uvin čaj ima na naše zdravlje i zašto je prvenstveno dobar za zdravlje žene. Takođe, daćemo vam i recept kako sami kod kuće da napravite ovaj čaj.

uvin-caj-lekovita-svojstva-za-zene-za-zdravlje-i-recept

Lekovita svojstva uvinog čaja

Leči infekcije urinarnog trakta. Uvin čaj poseduje snažna antiseptička svojstva i zato je odličan za eliminaciju svih štetnih bakterija u bešici i urinarnom traktu. Listovi ove biljke sadrže tanine, flavonoide i glikozide, što uvinom čaju daje antioksidantska i antimikrobna svojstva. Ukoliko imate infekciju urinarnog trakta, vaš lekar će vam sigurno preporučiti uvin čaj koji će vam za kratko vreme doneti veliko olakšanje. Osim toga, uvin čaj efikasno leči i cistitis i neka slična oboljenja.

Uvin čaj ima blagotvorno dejstvo na urinarni trakt zahvaljujući sastojku arbutin koji se lako vari u želucu i dospeva do urinarnog trakta. Ovaj sastojak je poznat po antimikrobnom dejstvu pa uspešno ublažava bilo kakve upale i infekcije u bešici i mokraćnim putevima.

Diuretičko dejstvo. Uvin čaj je poznat i po svojim diuretičkim svojstvima. Antioksidansi koji se nalaze u ovom čaju čiste naš organizam i eliminišu iz bešike sve toksine. Osim toga, uvin čaj je poznat po tome da sprečava dehidrataciju organizma usled preteranog gubitka vode.

Sprečava dijareju. Uvin čaj je poznat i kao izuzetan lek za dijareju. Naime, ovaj čaj pomaže izbacivanju svih štetnih materija iz creva i ima pozitivan uticaj na varenje.

Reguliše krvni pritisak. Uvin čaj je odličan lek i ukoliko imate problema sa visokim krvnim pritiskom. Ukoliko dođe do preteranog gubitka vode iz vašeg organizma, vi ćete izgubiti velike količine kalijuma, što može izazvati visok krvni pritisak. Da bi se to sprečilo, preporučujemo da pijete uvin čaj redovno jer on će regulisati vaš krvni pritisak za veoma kratko vreme.

Leči uvećanu prostatu. Ukoliko ste i vi jedan od mušakaraca koji ima problem sa uvećanom prostatom, onda je uvin čaj najbolji lek za vas. Ukoliko često mokrite u toku noći ili ukoliko primetite bilo kakve promene u načinu mokrenja, onda je to znak da imate problema sa prostatom i da bi trebalo da posetite lekara. On će vam najverovatnije preporučiti da pijete uvin čaj 2-3 puta u toku dana.

loading...

Lek za ženske bolesti. Uvin čaj je i izvanredan lek za mnoge ženske reproduktivne bolesti. Naime, ukoliko imate upalu jajnika, čaj od uve je najbolje rešenje za vas. Preporučuje se da u toku dana popijete 2-3 šolje uvinog čaja, ali ipak bi najbolje bilo da se posavetujete sa svojim ginekologom. Iako je uvin čaj veoma efikasan u lečenju upale jajnika i drugih sličnih ženskih problema, ipak se ne preporučuje da ovaj čaj pijete duže od mesec dana u toku jedne godine jer bi u tom slučaju mogao izazvati neke negativne efekte.

Kako se koristi uvin čaj?

Pre svega, treba znati da se uvin čaj kuva u vidu lista jer tada ima najveću efikasnost. Smatra se da ceo list tokom sušenja zadržava mnogo više korisnih sastojaka nego usitnjeno suvo lišće ovog čaja.

Druga važna stvar jeste da u organizmu postoji alkalna, odnosno bazna sredina, jer ukoliko je kiselost povećana u organizmu, onda uvin čaj neće dati maksimalne rezultate. Ukoliko je vaša mokraća kisela, odnosno ukoliko joj je pH vrednost niža od 7, onda uvin čaj neće delovati.

Upravo zbog toga se preporučuje da najpre regulišete svoju ishranu, a tek onda da počnete sa konzumiranjem uvinog čaja. Trebalo bi da izbegavate kisele namirnice sve dok pijete uvin čaj, a te namirnice su šećer, masti, slatkiši, kao i crveno meso i mesni proizvodi. Nemojte jesti prženu hranu, a ukoliko ipak koristite ulje, onda se opredelite za sojino ili maslinovo ulje. Preporučuje se da jedete što više svežeg voća i povrća, kao i da povećate unos žitarica. Osim toga, treba izbegavati kafu i alkohol odnosno ove napitke konzumirati u što manjim količinama.

Postoji i način kako možete proveriti da li u vašoj mokraći postoji povećana kiselost ili je bazna sredina. U tu svrhu koriste se sok od limuna i soda bikarbona, koji stvaraju alkalnu, odnosno baznu sredinu.

Preporučuje se da za vreme konzumiranja uvinog čaja u cilju lečenja određene bolesti pijete svako jutro sok od limuna. Naime, potrebno je ovaj sok razblažiti sa 2 dl vode i piti ga bez šećera ili bilo kojih drugih zaslađivača. Osim toga, preporučuje se da pola sata pre pijenja uvinog čaja razmutite ½ kašičice sode bikarbone u 1 dl vode i da to popijete. Na taj način stvorićete alkalnu, odnosno baznu, sredinu u vašem organizmu i uvin čaj će dati najbolje rezultate.

Ono što je važno jeste da sodu bikarbonu nikada ne dodajete direktno u uvin čaj, već da je popijete 15 minuta pre konzumiranja ovog čaja. Soda bikarbona će sprečiti to da vaša mokraća postane kisela i stvoriće baznu sredinu u vašem organizmu. Takođe, limunov sok i soda bikarbona sami po sebi smiruju upalu mokraćne bešike i mokraćnih puteva, a mogu i da ublaže simptome kada je u pitanju kamen ili pesak u bubregu.

Dakle, ako želite da iskoristite maksimum uvinog čaja i da osetiti sve njegove blagodeti, preporučujemo vam da ovaj čaj konzumirate na način koji smo vam prikazali. Tek kada stvorite baznu odnosno alkalnu sredinu, odnosno kada se eliminiše kiselost mokraće, uvin čaj će dati najbolje rezultate.

Recept za pripremu uvinog čaja

Uzmite nekoliko listova uvinog čaja, jer smo već spomenuli da je u celim listovima sadržana najveća količina korisnih sastojaka. Ukoliko su listovi usitnjeni, onda uzmite 200 g listova i prelijte ih sa 2 dl provrele vode. Pustite da listovi uvinog čaja odstoje u toj vodi oko pola sata, a zatim čaj procedite i onda ga popijte.

Ono što je važno jeste da ne koristite šećer niti bilo koje druge zaslađivače za pripremu uvinog čaja. To može poništiti sve korisne efekte ovog čaja, naročito ukoliko ste dijabetičar. Ukoliko vam se ukus ovog čaja nikako ne sviđa, uvin čaj možete kombinovati i sa brusnicom, žalfijom, kamilicom, brezom i sa mnogim drugim biljkama.

Uvin čaj je najbolje piti 3 puta u toku dana, ali nakon 2 nedelje konzumiranja treba napraviti pauzu. Smatra se da će nakon 2 nedelje simptomi bolesti biti dosta ublaženi. Zapravo, već posle 2 dana bi trebalo da primetite prve rezultate. Nakon nekoliko nedelja ponovo možete početi sa konzumiranjem uvinog čaja.

Recept za pripremu čaja od uve, brusnice i pirevine

Ukoliko imate problem sa kamenom ili sa peskom u bubregu, najbolje je da probate čaj dobijen mešavinom uve, brusnice i pirevine. Potrebno je da uzmete po 50 g od ove tri biljke i da ih dobro usitnite i pomešate. Uzmite jednu kašiku ove mešavine i prelijte je sa 2 dl vode, pa kuvajte oko 5 minuta.

Ostavite čaj još par minuta da odstoji na ringli, a onda neka se hladi oko 2h. Kada je čaj ohlađen, procedite ga i popijte. Preporučuje se da ovaj čaj pijete čak 4-5 puta u toku dana za najbolje rezultate.

Napomene

Nakon nekoliko dana upotrebe uvinog čaja, moguće je da ćete primetiti da je vaša mokraća poprimila braonkastu boju. Ipak, to je normalna pojava i ne treba da vas plaši. Osim toga, može se desiti da vam želudac postane malo osetljiviji za vreme korišćenja uvinog čaja.

Preporučuje se da uvin čaj ne piju deca ispod 12 godina. Osim toga, najbolje bi bilo da trudnice i dojilje izbegavaju ovaj čaj. Iako se u toku trudnoće često javljaju urinarne infekcije, ipak nije dobro piti uvin čaj u trudnoći jer može izazvati kontrakcije i spontani pobačaj. Takođe, uvin čaj može oštetiti jetru trudnice, a imaće i neželjena dejstva na plod. Zbog svega toga, preporučuje se da izbegavate uvin čaj u trudnoći i da pronađete neki drugi lek ukoliko vas muče urinarne infekcije. U tom slučaju preporučujemo da probate čaj od brusnice.

Kao što ste mogli videti, uvin čaj ima brojne zdravstvene koristi i zato je mnogo bolje odlučiti se za ovaj čaj nego uzimati neke druge, znatno skuplje, lekove.

Rezime

Uvin čaj se od davnina koristi u narodnoj medicini za lečenje mnogih zdravstvenih problema. Kao što ste videli, ovaj čaj ima brojne zdravstvene koristi. Uvin čaj se smatra najboljim lekom za urinarne infekcije, upalu bešike, prostate ali i za upalu jajnika. Zahvaljujući brojnim antioksidantskim, antiseptičkim i antimikrobnim svojstvima, uvin čaj leči sve infekcije i upale urinarnog trakta za veoma kratko vreme.

Osim toga, ovaj čaj je veoma efikasan u borbi protiv kamena ili peska u bubregu.

Kao što smo već rekli, da bi uvin čaj pokazao maksimalne rezultate, važno je da sredina u vašem organizmu bude bazna, odnosno alkalna. To znači da treba eliminisati kiselost mokraće, a to se može postići jedino ako regulišete ishranu.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan i da ćete sada znati koji je najbolji lek za vas ukoliko budete imali neki od pomenutih zdravstvenih problema. Uživajte u svim blagodetima uvinog čaja i iskoristite ga na pravi način. Ipak, nemojte zaboraviti da je uvin čaj štetan za trudnice, dojilje, kao i za decu mlađu od 12 godina.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: