Čaj od piskavice – lekovita svojstva, upotreba i recept

Piskavica, grčko seme ili na lat. Trigonella foenum-graecum pripada redu lekovitih biljnih vrsta koje su čovečanstvu poznate još od antičkog doba. Poreklo ove neobične biljke pripadnice familije mahunarki (Fabaceae) vezuje se za podneblje Mediterana i Indije. Još stari Egipćani bili su upućeni u izvanredno lekovita svojstva piskavice, a najpoznatiji lekar iz doba antičke Grčke Hipokrat hvalio je i isticao njena lekovita svojstva, dok je prorok Muhamed govorio da bi ljudi, da poznaju sve kvalitete ove biljke, zlatom plaćali istu.

Piskavica je jednogodišnja samonikla zeljasta biljka sa korenom koji urasta duboko u zemljište. Stabljika piskavice je uspravna i često granata, a na preseku šuplja i okrugla. Biljka može rasti i do 40 cm u visinu. Listovi su tročlani, sa lisnom drškom dužine 0,5 – 2 cm, listići su vršno nazubljeni obrnuto jajolikog oblika. cvetovi su obično pojedinačni ili su prisutna dva cveta u pazuhu lista, bledo žute ili žute boje.

Piskavica cveta u junu i julu, a seme se uzima tokom avgusta. Plod je mahunastog tipa, dug 6 do 10 cm sa 10-20 semenki. Biljka raste na divljim i zapuštenim oranicama ili suvim proplancima krečnjačkog tipa. Ono što izdvaja ovu biljku od ostalih je prisustvo karakterističnog mirisa.

U prehrambene i medicinske svrhe koristi se seme piskavice koje je smešteno u mahuni koja je u obliku sablje ili kozjeg roga, zbog čega ovu biljku u nekim krajevima i nazivaju kozji rog. Seme se žanje i mlati kada je zrelo, a zatim se suši u tankom sloju. Zlatno braonkasto seme piskavice često predstavlja dopunu mnogim poznatim začinima azijske kuhinje kao što je kari i mnogi drugi, dok listovi piskavice mogu biti upotrebljavani kao dodatak sezonskim salatama.

Seme se može koristiti celo ili u obliku praha. Seme piskavice intenzivno bubri u vodi, zbog čega njegovo pretvaranje u prah predstavlja nimalo lak zadatak. Seme se može koristiti celo ili u obliku praha.

Nutritivni sastav piskavice

Utvrđeno je da 100 g piskavice sadrži 323 kcal, zatim 58,35 g ugljenih hidrata, 23 g proteina i 6,41 g masti, 24,6 g korisnih vlakana i gotovo neverovatnih 0 mg holesterola.

Seme piskavice sadrži do 50% sluzi, pirinske alkaloide, kumarine, steroidne sponine, slobodne aminokisleine, zatim obiluje brojnim korisnim materijama, fitonutrijentima, proteinima, mineralima i vitaminima. Od vitamina izdvaja se prisustvo folata (57 µg) niacina (1.640 mg) , riboflavina (0.366 mg), piridoksina (0.600 mg), tiamina (0.322 mg), vitamina A (60 IU)  i C (3 mg). Seme piskavice sadrži i druge korisne lekovite supstance od kojih po udelu prednjače kolin, diosgenin, trigogenin, neotigogenin i jamogenin. Od korisnih minerala prisutni su mangan (1.228 mg,) magnezijum (191 mg), gvožđe (33.53 mg), fosfor (296 mg), bakar (1.110 mg), selen (6.3 µg), cink (2.50 mg) i kalcijum (176 mg). Elektroliti prisutni u semenu piskavice su natrijum (67 mg) i kalijum (770 mg).

Takođe, seme piskavice sadrži i C-steroidalni sapogenin peptid estar, fenugrekin koji ima hipoglikemijska svojstva. Ekstrakti saponina uspešno deluju na smanjivanje nivoa holesterola u krvi. Vlaknasti delovi semena piskavice takođe imaju značajno dejstvo na smanjivanje lipida u krvi. Ekstrakt piskavice sadrži već spomenuti trigonelin, a trigonelična kiselina ostvariti izvanredan učinak u pospešivanju rasta i poboljšanju kvaliteta kose. Najnovija istraživanja iznela su podatak da piskavica sadrži izvesne količine lecitina, prirodnog emolijenta koji je odgovoran za rast i hidriranje kose.

Piskavica se može primenjivati u vidu napitaka, ekstrakata i kapsula sa sadržajem piskavice koje su dostupne u prodavnicama zdrave hrane.

loading...

Lekovita svojstva piskavice

Ova od davnina poznata biljka može se vrlo uspešno primenjivati u lečenju mnogih zdravstvenih smetnji i oboljenja. Prema ajurvedskim spisima, piskavica se može primenjivati kao krema za hidrataciju suve kože. Piskavica naneta direktno na ciljano mesto može biti od velike koristi u lečenju apscesa. Piskavica predstavlja prirodni izvor proteina, zbog čega može biti odlično sredstvo za negu kose.

Lekovitu piskavicu možete konzumirati u vidu praha ili čaja. Sredstva na bazi praha od piskavice poseduju izvanredna tonična svojstva, te se proglašena za moćna eliksirna sredstva. Piskavica može biti vrlo delotvorna u lečenju anoreksije, kod oporavka organizma oslabljenog nakon naglog gubitka kilograma.

Takođe, piskavica se može primeniti i kao spoljno lekovito sredstvo u lečenju čireva i otoka žlezda. Lekovita sredstva na bazi piskavice mogu biti izuzetno delotvorna u ublažavanju i terapiji sledećih tegoba i bolesti:

Ublažavanje smetnji u funkcionisanju disajnog sistema. U zapadanjačkoj medicini čaj od piskavice može se upotrebljavati kao veoma efikasno podsticajno sredstvo za izbacivanje suvišne sluzi iz sinusa, grla i gornjeg respiratornog trakta. Takođe, čaj se uspešno može koristiti u ublažavanju simptoma alergija i peludne groznice. Zbog svojih antiinflamatornih osobina, peskavica se može koristiti u vidu obloga za lečenje otoka, koje se mogu efikasno primeniti i u lečenju upale krajnika.

Izvanredno sredstvo za lečenje dijabetesa. Postoje brojna pozitivna iskustva korišćenja piskavice kao terapijskog sredstva kod obolelih od dijabetesa, zbog čega piskavica predstavlja odličan hipoglikemik. Za ovakav terapijski učinak odgovorna je aminokiselina 4-hidroksizoleucin koja reguliše lučenje insulina time uspostavljajući ravnotežu nivoa šećera u krvi. Prema istraživanjima, unošenje 50 g piskavice u toku dana može dovesti do izuzetnih terapijskih rezultata nakon jednomesečnog perioda konzumacije.

Kardiovaskularna oboljenja. Zbog svojstava koja deluju na snižavanje nivoa holesterola u krvi, čaj od piskavice može biti idealan prirodni lek za prevenciju i lečenje srčanih tegoba. Piskavica obara nivo holesteroal i triglicerida u krvi, istovremeno sprečavajući pojavu ateroskleroze i začepljenih arterija.

Poželjna doza u prevenciji kardiovaskularnih oboljenja bila bi oko 10-20g dnevno.

Anemija. Zbog značajnih količina gvožđa koje sadrži, piskavica može biti idealan lek u lečenju anemije i skorbuta (nedostatka vitamina C) utičući na povećanje broja crvenih krvnih zrnaca.

Tonik od piskavice u ulozi sredstva za ublažavanje probavnih tegoba. Piskavica poseduje korisna i lekovita svojstva koja mogu pozitivno delovati na pospešivanje apetita, stimulisanje probave i eliminaciju suvišne sluzi iz tela. Zahvaljujući korisnim svojstvima, piskavica može zalečiti oštećene delove sluznice, ublažiti pojavu kolika i grčeva, kao i stimulisati rad lenjih creva.

Lečenje jetre. Piskavica ostvaruje korisno dejstvo na funkcionisanje jetre, naime, korišćenje tonika na bazi piskavice zahvaljujući svom oporo-gorkom ukusu može doprineti unapređivanju metabolizma jetre i slezine.

Sredstvo za negu kose. Obilje proteina, i od skoro otkrivenog lecitina prisutnih u semenu piskavice može biti presudno u stimulisanju rasta i hidriranja vaših vlasi.

Piskavica kao sredstvo za povećanje mlečnosti kod dojilja. Piskavica poseduje značajne količine fitoestrogena (biljnog hormona) koji može biti od velike koristi za unapređivanje reproduktivnih ženskih odlika. Naime, koliko god zvučalo neverovatno, piskavica predstavlja jedinstveno prirodno sredstvo koje zbog visokog sadržaja fitoestrogena koji stimuliše povećanje nivoa prolaktina može posredno uticati na zadržavanje vode u tkivu, odnosno na povećanje obima i čvrstine ženskih grudi. Takođe, bitno je naglasiti da se fitohormoni ili biljni estrogeni detektovani u peskavici razlikuju se od telesnih estrogena i progesterona, te su bezbedni za korišćenje.  Trudnicama se naročito savetuje da par dana pre porođaja konzumiraju čaj ili tonik od piskavice zbog korisnih svojstava koja utiču na podsticanje kontrakcija, pri tom olakšavajući sam porođajni čin. Konzumiranje sredstava na bazi piskavice može biti od značaja u ublažavanju simptoma PMS-a.

Piskavica kao afrodizijak. Korišćenje proizvoda od piskavice preporučuje se i muškom polu zbog prisustva disogenina, supstance koja pozitivno deluje na poboljšanje polnih funkcija kod muškaraca, zbog čega se u literaturi piskavica navodi kao afrodizijačno sredstvo.

Lekovita sredstva na bazi piskavice

Prah od piskavice. Seme piskavice moguće je samleti u prah ili skuvati u vidu kaše. Ipak prah je delotvorniji, te se kao takav može konzumirati dva puta dnevno (po pola kašičice) za stimulisanje probave, a za poboljšanje celokupnog zdravlja savetuje se ispijanje kašike sveže samlevenog semena piskavice tri puta u toku dana.

Piskavica kao laksativ. Pola ili celu kašičicu semenki možete razmutiti u 2,5 dl vode i piti jednom do tri puta dnevno ucilju postizanja laksativnog dejstva. 

Spoljašnja upotreba piskavice

Piskavica ostvaruje podjednako delotvorno dejstvo u otklanjanju različitih zdravstvenih smetnji ukoliko se direktno nanosi na površinu tela u vidu obloga, tonika i mlevenog seme.

Probleme sa gihtom, kožnim čirevima, fistulama, otvorenim ranama i zagnojenim kostima možete vrlo uspešno rešiti nanošenjem obloga od piskavice na obolela područja.

Istovremeno, piskavica može biti korisno sredstvo za negu kože utičući na podmlađivanje i uklanjanje nečistoća sa lica.

Opadanje kose moguće je sprečiti direktnom primenom tonika za kosu ili pripremom maske od mlevenog semena piskavice sa maslinovim uljem. Tonik na bazi piskavice sprečiće opadanje kose izazvano dejstvom gljiviceAchorion Schonlein, dok će maska pripremljena od piskavice i maslinovog ulja stimulisati rast novih vlasi.

Čaj od piskavice

Piskavica pripremljena u vidu čaja odlikuje se posebno lekovitim svojstvima. Za pripremu čaja neophodno je sipati dve kašičice semenki piskavice u 2 dl hladne vode, pustiti da provri, i ostaviti na ringli 20 min, uz povremeno mešanje. Nakon isteka navedenog perioda, čaj procediti, i ispijati u malim gutljajima.

Piskavica ulazi u sastav čajne mešavine broj: 101.

Čaj od piskavice se zbog izrazitih antiinflamatornih svojstava može primeniti u lečenju upale grla, potrebno je kuvati dve kašike semena piskavice u četiri čaše vode neko vreme. Ispirati grlo dobijenim rastvorom više puta dnevno.

Recept 3.

Kafenu kašiku usitnjenog semena od piskavice preliti sa 600 ml hladne vode, ostaviti da odstoji 3 h (ne kuvati), pa procediti. Popiti tri šolje ovako pripremljenog čaja u toku dana.

Recept 4.

Ovaj, prema mnogima neverovatan čaj od piskavice koji prirodno stimuliše povećanje grudi možete pripremiti na sledeći način:

U pola litra vode sipati šolju izdanaka piskavice, zatim dodati mirođiju, bosiljak, kim i sladić. Sačekajte da se provreli čak ohladi, dodajte malo meda ili limunovog soka po želji, čaj konzumirajte dva puta u toku dana.

Recept 5.

Čaj od piskavice za dojilje: Pomešati po 20 g semena piskavice, dobričice, mirođije, ploda anisa i matičnjaka. Nakon toga četiri velike supene kašike ovako pripremljene mešavine preliti sa pola litra ključale vode, i ostaviti da odstoji jedan sat. Piti po jednu šolju čaja pre obroka.

Spoljna upotreba čaja:

Uputstvo: 50 g samlevenog semena piskavice kuvati 5 min u 250 ml vode. Dobijenu pastu staviti na gazu i nanositi kao oblogu na kritično područje.

Neželjeni efekti i interakcije sa lekovima

Osobe koje koriste MAO inhibitore, antikoagulanse ili neki vid hormonske terapije trebalo bi da izbegavaju konzumiranje čaja pripremljenog od piskavice. Takođe, pripremanje i konzumiranje čaja ne preporučuje se tokom trudnoće i dojenja.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: