Čaj od aronije – lekovita svojstva, upotreba i recept

Sibirska aronija predstavlja listopadni žbun sa malim belim cvetovima koji pripada familiji Rosaceae. Ova biljna vrsta vodi izvorno poreklo sa američkog područja, mada se danas, zahvaljujući izuzetnim sposobnostima opstanka u najrazličitijim klimatskim uslovima može gajiti u gotovo svim delovima sveta. Ova biljna vrsta je tolerantna i na sunce, i na hladnoću, zbog čega se beleži i njeno prisustvo u Sibiru. Iako aronija podseća na borovnicu, sa morfološko-anatomskog aspekta najsličnija je jabuci.

Bobice aronije su ljubičasto-crne boje, i izrazito su kiselog ukusa u sirovoj formi, a jedno stablo aronije može dati čak 10 kg ploda. Aronija je jedna od retkih biljnih vrsta koja nema prirodnog neprijatelja, te njeno gajenje ne zahteva primenu nikakvih pesticida, što je stavlja na pijedestal cenjenih prirodnih namirnica organskog porekla. Prisutne su tri vrste aronije, crvena, crna i ljubičasta, koja je nastala hibridnim ukrštanjem.

Aronija je od davnina poznata kao neverovatno zdrava namirnica, koja prema mnogim navodima poseduje gotovo magična svojstva u lečenju nekih od najtežih oboljenja. godinama unazad aronija se visoko pozicionira na listi najzdravijih voćki, zahvaljujući visokom nivou antioksidanata koje poseduje.

Zbog izuzetnih lekovitih svojstava ove bobičaste vrste dolazi do intenziviranja tzv. plantažnog gajenja aronije širom sveta, a trend se proširio i na naše krajeve.

Aronija ima i veliku domaću upotrebu, te se u narodu ova voćka koristi za pripremu domaćeg soka,sirupa, želea, džema (koji se priprema od skuvanih plodova sa dodatkom limunovog soka i šećera), likera i čaja od aronije, a može se konzumirati i u sušenom obliku. Takođe, tradicionalne kulinarske recepte možete osvežiti tako što ćete dodati par aronijinih bobica u mafine i slične poslastice.

Čaj od aronije

Pripremanje čaja od aronije predstavlja jedan od najzastupljenijih vidova upotrebe ove lekovite biljke. Čaj se pravi od bobica, mada se u tu svrhu sve češće koriste i osušeni listovi biljke koji obiluju vitaminom P, značajnim u prevenciji dijabetesa i kardiovaskularnih oboljenja. Koren biljke može zaustaviti krvarenje, dok se kora stabljike koristi za sprečavanje probavnih tegoba i groznice.

Kao što je prethodno navedeno, čaj od aronije obiluje antioksidantima, od kojih je najzastupljeniji antocijan, plavo crveni pigment koji poseduje izvanredna antiinflamatorna svojstva koja štite organizam od različitih tipova upala. Pored antocijana, aronija svoja lekovita svojstva duguje i prisustvu značajnih količina vitamina A, E, C, i kompleksa vitamina B, kao i brojnih minerala poput kalijuma, kalcijuma, magnezijuma i gvožđa.

Čaj od aronije zadržava sve pozitivne karakteristike sirove bobice, zbog čega važi za moćan izvor antioksidanasa i svojevrsni eliksir zdravlja. Čaj je specifične svetloljubičaste boje, blagog ukusa, i može se konzumirati i u formi ledenog čaja. Pripadnici starih indijanskih plemena među prvima su prepoznali i koristili prednosti ove moćne lekovite biljke, koja je tek na engleskim dvorovima počela da se upotrebljava u vidu skupocenog čaja koji je u početku bio dostupan isključivo visokim društvenim slojevima, da bi kasnije postao poznat širom sveta.

Upotreba čaja od aronije

Zahvaljujući izvanrednim antioksidativnim svojstvima i prisustvu vitamina A i C, čaj od aronije je predstavlja efikasno sredstvo u borbi protiv prehlada, za jačanje imuniteta, pospešivanje cirkulacije i prirodnu detoksikaciju organizma, naime, određene materije prisutne u čaju ostvaruju uspešno dejstvo na prečišćavanje krvi, održavanje vitalnosti krvnih sudova istovremeno oslobađajući telo od štetnih toksičnih supstanci.

loading...

Antioksidansi prisutni u aroniji-antocijan, procijanin i fenolna kiselina štite organizam od dejstva slobodnih radikala i sprečavaju pojavu oksidativnog stresa, dakle, aronija može biti izuzetno učinkovito sredstvo u borbi protiv starenja i nastanka bora. Čaj od aronije onemogućava ispoljavanje štenog uticaja ultraljubičastog zračenja na organizam.

Takođe, zabeležen je i pozitivan učinak čaja od aronije na regulisanje rada tireoidne (štitne) žlezde, ublažavanje artritičnih tegoba i određenih neuroloških smetnji, kao i uspešno dejstvo na brže zarastanje rana.

Pored navedenih lekovitih primena, čaj se može koristiti i u lečenju i prevenciji sledećih zdravstvenih tegoba, a neke od njih su:

Problemi sa varenjem. Prisustvo velikog broja zdravih vlakana čini aroniju efikasnim sredstvom za ublažavanje stomačnih tegoba, pojave zatvora, nadutosti i grčeva, pri tom štiteći stomak od štetnih bakterija.

Urinarne tegobe. Čaj od aronije može predstavljati savršeni lek za suzbijanje urinarnih infekcija izazvanih bakterijom E. Coli koja predstavlja vodeći uzrok urinarnih smetnji, bolnog i učestalog mokrenja među ženskom populacijom. Redovno ispijanje čaja od aronije može na gotovo magičan način otkloniti urinarne tegobe izazvane ovom nepopularnom vrstom bakterije. Za uspešan učinak u lečenju mokraćnih infekcija zaslužna je hininska kiselina koja je u daleko većoj meri prisutna u bobicama aronije nego što je to slučaj sa drugim bobičastim formama.

Kardiovaskularne tegobe. Istraživanja sprovedena na Vojno-medicinskoj akademiji u Lođu, Poljska nedvosmisleno ukazuju na činjenicu da antocijan, pigment mrko ljubičaste boje prisutan u aroniji može presudno uticati na jačanje krvnih sudova, istovremeno pospešujući elastičnost istih i sprečavajući razvijanje budućih srčanih smetnji. Čaj može efikasno ublažiti i simptome povišenog krvnog pritiska.

Dijabetes. Čaj od aronije poseduje određena svojstva koja mogu uticati na smanjenje nivoa glukoze u krvi, što može biti od koristi u lečenju obolelih od dijabetesa.

Metabolički sindrom. Studija sprovedena tokom 2010. godine daje podatak da redovno ispijanje čaja od aronije može ostvariti pozitivn uticaj na lečenja metaboličkog sindroma, odnosno ublažiti prateće simptome metaboličkog poremećaja kao što su pojava povišenog krvnog pritiska, holesterola u krvi, zapaljenja i viška masnoća u organizmu.

Očna oboljenja. Još jedan u nizu pozitivnih efekata upotreba čaja od aronije ispoljava se u lečenju i ublažavanju oftalmoloških zdravstvenih smetnji, pojave žute mrlje ili katarakte. Naime, flavonoidi prisutni u aroniji: lutein, zeaksantin i karoten poseduju sposobnost filtriranja štetnih ultravioletnih zraka, te na taj način mogu uticati na sprečavanje pojave makularne degeneracije, učestale pojave kod starijih ljudi.

Mršavljenje. Ukoliko imate želju da poradite na redukovanju telesne mase, čaj od aronije može predstavljati idealno sredstvo za postizanje cilja. Aronija predstavlja niskokaloričnu namirnicu siromašnu masnoćama, zbog čega je slobodno možete uvrstiti u deo vašeg svakodnevnog dijetalnog režima ishrane. Takođe, ispijanje tri šolje čaja od aronije dnevno može sprečiti skladištenje suvišnih masnoća, naročito u predelu stomaka.

Maligna oboljenja. Kao što je već istaknuto, čaj od aronije poseduje izuzetno moćna antioksidativna svojstva. Prema istraživanjima sprovedenim u SAD 100 g čaja od aronije sadrži 16100 ORAC jedinica (jedinica za merenje vrednosti antioksidanasa u hrani), a utvrđeno je da je za pravilno funkcionisanje i zdravlje tela neophodno 3000-5000 ORAC jedinica stoga, čaj od aronije predstavlja idealno sredstvo za eliminaciju štetnih slobodnih radikala koji se javljaju usled stanja oksidativnog stresa, odnosno malignih ćelija, zbog čega se čaj od aronije preporučuje u terapiji malignih oboljenja, posebno karcinoma debelog creva.

Istovremeno, čaj od aronije uspešno može izlečiti astmu, upale bubrega i jetre, migrenu, demenciju i veliki broj drugih oboljenja.

Čaj od lista aronije

Na našim područjima učestalija je primena čaja od lista aronije u odnosu na bobičastu varijantu istog. List aronije sadrži antocijan i fenolnu kiselinu, materije koje pružaju izvanredna antioksidansna svojstva ovom čaju, kao i vitamin P, koji može biti od koristi u zaceljivanju rana.  Listovi se ne prskaju nikakvim hemijskim sredstvima zato što poseduju izuzetnu otpornost na različite vrste štetnih agenasa i nemaju prirodnih štetočina, te su apsolutno neškodljivi po zdravlje. Pri branju biljke birajte što mlađe i svežije listove.

Čaj od lista aronije uspešno leči oboljenja poput dijabetesa, stomačnih i probavnih tegoba, pojavu povišenog holesterola u krvi, kao i mnoge druge zdravstvene smetnje.

Recept za čaj od lista aronije

Za pripremu čaja od listova aronije potrebno je koristiti dobro osušene listove biljke (ukoliko gajite aroniju u bašti, poželjno je da je dobro osušite na nekom promajnom mestu).

Uputstvo za pripremu: Usitnite nožićem potrebnu količinu koju ćete odmeriti punom kašikom, preliti vrućom vodom i ostaviti da odstoji 10 min. Nakon toga, čaj ocedite i dodajte malo meda po ukusu. Konzumirajte maksimalno tri šolje čaja dnevno.

Čaj od bobica aronije – Poseduje veću količinu vitamina i minerala. Bledo ljubičaste je boje. Postupak pripreme čaja od bobica je malo složeniji od onog koji se primenjuje za pripremu čaja od listova.

Recept za pripremu čaja od bobica aronije:

Potrebno je: 500 ml vode, 250 g bobica aronije, dve kesice čaja (crnog ili zelenog).

Postupak: U zagrejanu vodu dodati kesice čaja i kuvati ih četiri minuta, a zatim prethodno usitnjene bobice aronije stavite u vodu iz koje ste prethodno izvadili filter kesice čaja. Čaj procedite i zasladite sa malo meda.

Čaj od aronije u trudnoći

Još uvek ne postoji zvaničan stav medicine o konzumiranju čaja od aronije tokom trudnoće. Kako u laičkim, tako i u zdravstvenim krugovima vladaju podeljena mišljenja o korišćenju ove lekovite biljke tokom drugog stanja.

Dok jedni smatraju da bi zbog lekovitih svojstava trebalo piti čaj od aronije tokom trudnoće, drugi navode da je ovaj čaj nebezbedan za žene koje su u drugom stanju, odnosno da može štetno delovati na razvoj ploda. Ipak, pre nego što donesete odluku o (ne)konzumiranju ovog lekovitog čaja, posavetujte se sa lekarom. 

Da li bi deca trebalo da piju čaj od aronije?

JoŠ jedna od dilema koje se javljaju u vezi sa konzumiranjem ovog, dokazano lekovitog čaja odnosi se na pitanje da li bi deci trebalo dozvoliti da piju čaj od aronije. Smatra se da deca mogu konzumirati čaj od listova aronije, koji je blaži, ali ga ne bi trebalo davati bebama pre konsultovanja sa pedijatrom. Pored soka od aronije (najviše jedna čašica dnevno), deci bi trebalo kuvati čaj od navedene biljke tokom zimskog perioda u cilju jačanja imuniteta i poboljšanja opšte zdravstvene slike.

Takođe, mnogi stručnjaci preporučuju pripremu sirupa od aronije kao svojevrsnog eliksira zdravlja radi podizanja dečjeg imuniteta tokom zimskih meseci. Za pripremu sirupa biće vam potreban 1 kg dobro očišćenih i izgnječenih bobica aronije i 600 g šećera. Očišćenoj aronije najpre dodajte 200 g šećera, i ostavite tako da prenoći. Sledećeg dana procedite dobijeni sok od voća i dodajte ostatak šećera u šerpu koju ćete zagrejati na ringli. Mešajte oko 5 min sve dok se šećer u potpunosti ne rastopi. Vruć sok sipajte u boce koje ćete odmah zatvoriti.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: