Čaj od nane – lekovita svojstva, upotreba i recept

Nana se na latinskom označava Mentha i pripada familiji usnatica Lamiaceae. Njena lekovita dejstva bila su poznata još pre više hiljada godina pre nove ere u Egiptu.

Hipokrat, Plinije i drugi poznati antički pisci i lekari ističu da je nana veoma bitan sastojak u borbi protiv respiratornih i stomačnih problema.

Zanimljivo je da Arapi ovu biljku smatraju vesnikom prijateljstva i ljubavi.

Istorija nane proteže se sve do perioda u kome je živela Šeherzada, ističući da je nana veoma bitna za podsticanje seksualne želje. Zanimljiv podatak je i da postoji verovanje da se pomenuta biljka koristi već 10 000 godina i da je potekla sa Dalekog Istoka.

Grčka mitologija nam kazuje da je Minta jedna nimfa, dobra ćerka rečnog božanstva podzemnog sveta, koju je bez mnogo uspeha progonio Had, poznati bog podzemlja. Persefona, ljubomorna žena je iznenadila nimfu Mintu i rasparčala je na parčiće. Po verovanju, na taj način je postala menta, tj. nana.

Pomenuta biljka je visoko rasprostranjena i pripada rodu zeljastih biljaka.

Postoji oko 30 vrsta nane.  Poznate vrste su : divlja nana, njena podvrsta ljuta nana, pitoma nana, barska nana, poljačak, jabukova menta, konjski bosiljak, poljska nana, crna nana. . . Ono što je karakteristično za sve vrste ove biljke je miris koji podseća na mentol.

Nana predstavlja zeljastu biljku koja ima podzemni podanak. Smatra se da iz njega izrastaju nadzemni i podzemni korenasti izbojci. Stabljika pomenute biljke je obično polegnuta ili uspravna, razgranata ili četvorougaona. Ona može da naraste čak do 80 cm.

Listove nane karakterišu petiljke, crvenkasta boja i vunasto dlakavo naličje. Cvetovi ove biljke su dvopolni, variraju do svetloljubičaste boje i imaju drške. Period cvetanja nane je od juna do avgusta. Razmnožavanje se vrši vegetativnim putem. Miris nane je specifičan. Upotrebljavju se njeni listovi u različite svrhe, može se koristiti i cela biljka.

loading...

Poznato je da se nana gaji kao kulturna biljka, dok divlja nana izrasta na vlažnim mestima.

Pomenuta biljka se bere kada je još mlada, a preporučljivo je da se sušenje obavlja na suvom i tamnom mestu. Osušenu nanu bi trebalo izmrviti i čuvati u određenim kesicama.

Nana je poznata po svom bogatom sastavu i koristi se za lečenje mnogobrojnih bolesti. U svom hemijskom sastavu, ona sadrži karotin, betain, organske kiseline, cink, selen, stroncijum. . .Mentol, flavonoidi, pelini i tanini su takođe lekoviti sastojci nane koji je čine posebnom biljkom.

U samom listu ove biljke nalaze se ugljeni hidrati i proteni. Biljka sadrži još i etarska ulja, pektin, limonen, mentofuran, triptofan. . .

Primenjuje se kod različitih oboljenja poput stomačnih problema, nervne rastrojenosti, kod grčeva u materici, gasova, povraćanja, rada krvotoka. . .

Nije preporučljivo da nanu kozumiraju osobe koje pate od oboljenja žučne kese, jer ona nadražuje sluzokožu želuca i podstiče kiselost.

Upotrebljava se u vidu čaja, eteričnog ulja, a često se koristi i kao sastavni ceo kozmetike, zbog svog blagotvornog dejstva.

Lekovita svojstva

Pomenuta biljka je veoma bogatog sastava. Tu se nalaze vitamini, minerali, kiseline, vlakna, betakaroten, flavonoidi, tanini i ostali sastojci koji zajedno doprinose njenoj lekovitosti.

Bogat izvor kalijuma nalazi se u nani. Opštepoznato je da kalijum neophodan za pravilan rad našeg kardiovaskularnog sistema, rada creva i funkcionisanje svih mišića u našem telu. Nedostatak kalijuma u našem organizmu uzrokuje pojavu malaksalosti, grčenja mišića, nepravilan rad našeg srca i  probleme sa stomakom. Da biste zadaovoljili potrebu za pomenutim vitaminom, preporučujemo vam konzumiranje čaja od nane.

Kalcijum je takođe sastojak ove biljke, a on doprinosi boljem rastu naših kostiju, zdravlju naših zuba, prenošenju nervnih signala i pravilnom radu naših hormona.

Gvožđe je jedan od lekovitih sastojaka nane, a ono pomaže našem telu da bolje funkcioniše tako što  krv snadbeva kiseonikom. Nedostatak gvožđa u našem telu, može uzrokovati pojavu anemije, a ona sa sobom nosi dodatne komplikacije.

Magnezijum je veoma važan mineral koji čini da naše srce radi pravilno, a doprinosi i radu naših mišića, bubrega , kostiju i zuba. On se nalazi i u sastavu ove biljke, pa bi s toga trebalo da kozumirate nanu u vidu čaja.

U sastavu ove lekovite biljke, nalazi se i mangan, koji je neophodan za lučenje insulina i stvaranje tiroksina, poznatog kao hormon štitne žlezde.

Vitamini C, B6, E, K, i beta karoten, takođe su sastavni deo nane.

Vitamin C je neophodan našem imunitetu kako bi nas štitio od različitih vrsta bolesti. Ovaj vitamin uspešno sanira infekcije, upale, probleme koje proizvodi povišena telesna temperatura . . .

Naš metabolizam ne može funkcionisati dovoljno brzo, ako nam u telu manjka vitamin B6. U nani se nalazi dovoljna količina vitamina B6 koja obezbeđuje našem metabolizmu da funkcioniše bez problema.

Za bolji vid, neophodan je vitamin A. Pomaže još kod razvoja kostiju i zuba, kao i kod cisti, malignih oboljenja. Lekovita biljka nana u svom sastavu sadrži ovaj vitamin, pa njenim konzumiranjem zadovoljićete potrebu svog tela za tim vitaminom.

Vitamin E ima ulogu da štiti naše ćelije od slobodnih radikala, pa je shodno tome jedan od antioksidanasa koji je od velikog značaja za naš organizam. Pomenuti vitamin, sastavni je deo nane.

Upotreba u zdravstvene svrhe

Zahvaljujući svojim lekovitim sastojcima, čaj od nane je veoma delotvoran u borbi protiv različitih bolesti. U daljem tekstu, pročitajte više o tome.

Podstiče rad organa za varenje  – Stomačni problemi mogu biti vrlo neprijatni. Često se manifestuju putem gasova, nadutosti, dijareje, zatvora i drugih simptoma.

Opšte poznato je da nana deluje blagotvorno na rad našeg stomaka. U slučaju da vaš stomak ne funkcioniše na pravi način, preporučujemo vam konzumaciju čaja od nane na dnevnom nivou. Verujemo da ćete olakšanje osetiti već nakon prve ispijene šoljice ovog napitka!

Nana u borbi protiv bronhitisa – Bronhitis je oboljenje koje zahvata donje disajne puteve. Karakteristično za pomenuto oboljenje je da se manifestuje kroz teško disanje , stvaranje sekreta u disajnim putevima koje se kasnije teško izbacuje. Radi eliminisanja ovog oboljenja, potrebno je konzumirati čaj od nane.

Smatra se da sirćetne i askorbinske kiseline koje sadrži nana, doprinose izbacivanju sluzi iz naših pluća.

Nana eliminiše pojavu katarakte – Katarakta je stanje oka koje se javlja u kasnim godinama čoveka. Simptomi koji su karakteristični za ovo oboljenje su zamagljenost očnog sočiva.

Da ne bi došlo do pomenutog oboljenja, starijim osobama se preporučuje svakodnevno konzumiranje čaja od nane.

Nana sprečava pojavu kamena u bubregu – Kamen u bubregu pripada jednom od najčešćih uroloških oboljenja. Ono se javlja širom populacije i najčešće pogađa muškarce. Infekcija mokraćnih puteva, smanjen unos vode koja je potrebna našem telu, genetske predispozicije, prevelik unos soli predstavljaju faktore za koje se smatra da imaju uticaj na stvaranje kamena u bubregu.

Zbog svog blagotvornog dejstva, konzumiranjem čaja od nane sprečićete pojavu kamena u bubregu.

Nana eliminiše neprijatan zadah – Neprijatan zadah predstavlja problem savremenog čoveka, jer stvara neprijatnosti i kod osobe kod koje se manifestuje i za ljude u njenom okruženju. Može se javiti usled bolesti desni, pojave karijesa, zbog upotrebe cigareta, oboljenja respiratornih puteva, problema sa želucem itd.

Otklanjanjem uzroka koji izaziva ovu neprijatnu pojavu, moći ćete da otklonite i pomenuto stanje.

Ono što vam svakako može pomoći, je konzumiranje čaja od nane. Ispiranje usne duplje možete vršiti tako što ćete u jednoj čaši vode pomešate jednu kašičicu suve nane. Ova tečnost je dovoljna za postizanje dobrih rezultata.

Nana doprinosi smirenosti organizma – Svakodnevno smo okruženi stresnim situacijama. Zavisno od tipa ličnosti, na njih delujemo različito. Svako podnosi stres na svoj način. Osobe koje su emotivnije, na stresne situacije deluju osetljivije.

Da biste postigli smirenost koja je potrebna našem organizmu za pravilno funkcionisanje, preporučujemo vam konzumiranje čaja od nane ili napitka sa eteričnim uljem nane.

Topla šolja vode sa par kapi eteričnog ulja nane, učiniće da se osećate spokojno.

Nana jača imunitet – Imunitet predstavlja naš štit, odbranbeni mehanizam koji nas štiti od različitih oboljenja. Ako naš imunitet ne funkcioniše na pravi način, podložni smo različitim vrstama bolesti od kojih neke mogu biti i smrtonosne. Da bismo zaštitili svoje telo i ojačali imunitet, neophodno je da se hranimo zdravo i konzumiramo lekovite napitke koje sadrže određenu vrstu vitamina i minerala.

Zahvaljujući svojim sastojcima, poput vitamina A, B, C, kalijuma, kalcijuma itd. koji se nalaze u sastavu nane, ona je jedna od preporučljivih za jačanje našeg imuniteta.

Ako želite da uradite danas nešto korisno za svoje telo, predlažemo vam da se počastite jednom šoljom čaja od nane. Vaše telo će se obradvati!

Nana kao prevencija malignih oboljenja Rak je jedna od bolesti sa kojom se i danas vodi bitka, jer put njenog izlečenja je dug i mukotrpan. Često ne bira ni pol ni uzrast ljudi. Smatra se da rak nastaje kada naše telo prestane da prepoznaje ćelije koje se ne razmnožavaju na pravi način.

Simptomi koji često dovode do pomenutog oboljenja su pušenje, alkohol, UV zračenja, nepravilna ishrana, kancerogene namirnice, virusne infekcije…

Radi prevencije, preporučujemo vam konzumiranje čaja od nane. Smatra se da isti veoma pogodno deluje na organizam štiteći ga od ove, može se reći, najgore bolesti.

Recepti

Osnovni recept čaja od nane

Jednu kašiku sušene nane preliti sa 2 dl ključale vode. Čaj prekriti i sačekati 10 minuta da se ohladi a potom ga konzumirati. Smatra se da ima veoma lekovito dejstvo na celokupan organizam.

Čaj od nane za emotivnu stabilnost

Pomešati 20 grama nane, 20 grama matičnjaka i 20 grama ruzmarina. Datu mešavinu preliti sa pola litra ključale vode, a nakon 10 minuta početi sa konzumiranjem. Smatra se da čaj pripremljen na ovaj način, pomaže kod psihičke nestabilnosti, nervoze i doprinosi jačanju nerava.

Nana protiv glavobolje

Pet kašika nane staviti u dati stakleni sud, a potom preko nje sipati pola šoljice rakije. Naredne dve nedelje, potrebno je da se data tinktura natapa kako bi bila spremna za dalje konzumiranje. Potrebno je čuvati je na mestu koje nije direktno izloženo suncu. Nakon predviđenog vremena, procediti i čuvati u zatvorenoj, staklenoj boci. Preporučljivo je da se usled bola u slepoočnicama, ovom tinkturom se namaže bolno mesto.

Nana kao saveznik inhalacije

Usled problema sa disanjem, od pomoći vam može biti upravo ova biljka. Potrebno je da u određeni sud stavite tri kašičice nane, a potom da to prelijete vrelom vodom. Narednih 10 minuta poželjno je da udišete pokriveni peškirom.

Čaj od nane koji podstiče san

Ako vas muči nesanica, imamo rešenje! Potrebno je da izmešate 60 grama hmelja, 20 grama nane i 20 grama matičnjaka. Pomenutu mešavu preliti sa pola litra vrele vode i preklopljenu, ostaviti da odstoji narednih dva sata. Nakon toga, konzumirati ovaj čaj.

Čaj od nane protiv dijareje

Pomešati 20 grama nane sa 20 grama kamilice, a potom tu mešavinu preliti sa pola litra vrele vode. Pomenutu mešavinu ostaviti da odstoji narednih dva, tri sata a potom je konzumirati. Čaj od nane pripremljen na ovaj način zaustavlja dijareju.

Čaj od nane protiv nadutosti

Pomešati 20 grama nane, 20 grama matičnjaka, 20 grama gorke deteline, 20 gra,a kičice i 20 grama komorača. Datu mešavinu preliti sa litar ključale vode i ostaviti je da odstoji narednih 3 sata. Piti pre jela, poželjno je da se konzumira nezaslađena. Prema iskustvima, smatra se da je blagotvorna kod stomačnih problema poput nadutosti, gasova.

Čaj od nane protiv napada žuči

Potrebno je pomešati 40 grama nane sa 20 grama očajnice i 20 grama petrovca. Jednu kašiku pomenute mešavine, trebalo bi da prelijete sa 200 ml ključale vode a potom da poklopite. Nakon dva sata, možete konzumirati svoj napitak, a potrebno je da to učinite pre jela.

Čaj od nane protiv kašlja

Da biste eliminisali dosadni kašalj, potrebno je da pomešate 20 grama nane, podbela, crnog i belog sleza. Od date mešavine, uzeti tri kašike i preliti sa pola litra ključale vode. Neophodno je čaj poklopiti i konzumirati ga nakon tri sata. Smatra se da je veoma delotvoran protiv kašlja.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: