Čaj od gloga – lekovita svojstva, upotreba i recept

Čaj od gloga predstavlja jedno od najpoznatijih lekovitih prirodnih sredstava koje se već vekovimaprimenjuje kao tradicionalno sredstvo lečenja među mnogim narodima širom sveta, naime, još Stari Grci i Indijanci znali su za sve lekovite prednosti ove biljne vrste.

Glog ili na lat. Crataegus monogyna L. pripada familiji biljaka Malaceae, dok neki navode da ova poznata biljna vrsta pripada porodici ruža, o čemu svedoči i njen narodni naziv majska ruža.

Glog je samonikla biljka koja može rasti u žbunastoj ili nisko drvenastoj formi sa mladim grančicama koje mogu biti obrasle dlakama ili gole. Ova žbunasta biljka može rasti do 2 m, a šumske vrste mogu dostići i do 8 m. drvi je tvrdo i žilavo sa glatkom korom sivo pepeljaste boje i granama na kojima je raspoređeno trnje dužine 1,5 cm. Listovi su polimorfni sa 3-7 razdvojenih režnjeva, dok su cvetovi grupisani u obliku gronje, bele ili ružičaste boje, a odlikuje ih pomalo opor i neprijatan miris. Cvetovi se beru sa cvetnim drškama od aprila do maja, kada je jedna polovina cvasti otvorena, dok je druga još u pupoljku. Plodovi su bobičasti i nalik jajetu sa košticom koja je dugo oko 7 mm, a sazrevaju tek krajem leta.

Glog je karakterističan za područje Srednje i Južne Evrope i Zapadne Azije, a predstavlja i jednu od biljaka tradicionalno prisutnim u našim predelima. Ovoj biljnoj vrsti najviše pogoduju područja u kojima preovladaju vlažni klimatski uslovi. Zbog svoje dekorativnosti, žbunovi gloga mogu se gajiti u vidu živih ograda.

Aktivna jedinjenja poput oligomernih procijanidina (3%), flavonoida (2%), kardiotoničnih amina prisutna su u listovima, cvetovima i plodovima-lekovitim crvenkastim bobicama koje se upotrebljavaju za pripremu lekovitog čaja, o čemu će biti više reči u nastavku teksta.

Plodovi ili gloginje su slatkasto-nakiselog ukusa, koji se zadržava sve do ranih mrazeva, nakon kojih postaju sve slađeg ukusa. Plodovi sadrže vitamin C, provitamin A,  šećere, ulja i limunske i vinske kiseline. Zrele gloginje mogu se konzumirati u sirovom obliku, ili se, zahvaljujući visokom udelu pektina od bobica mogu pripremati ukusne poslastice vidu marmelada, džema, kompota ili kaše.

Kao lekoviti delovi biljke najčešće se upotrebljavaju osušeni cvetovi sa listom (Cratagei summitates) i osušeni plodovi (Crataegi fructus).

Upotreba gloga

Ova biljna vrsta poseduje široku upotrebnu vrednost u lečenju mnogih zdravstvenih tegoba. Gotovo svi delovi gloga mogu se upotrebiti u medicinske svrhe, ali se u toj primeni posebno ističu glogov cvet, list, i u najvećoj meri, crvenkasti bobičasti plodovi ove žbunaste forme.

Upotreba čaja u lečenju zdravstvenih oboljenja

Kardiovaskularne tegobe. Čaj od gloga predstavlja jedan od najstarijih tradicionalnih lekova koji se sa velikim uspehom primenjuje u lečenju kardiovaskularnih oboljenja poput angine pektoris, ateroskleroze, kongestivne srčane slabosti i hipertenzije. Istraživanja su pokazala da konzumiranje 180 mg ekstrakta od bobica i lista gloga dnevno u roku od tri nedelje može uticati na uspostavljanje normalne cirkulacije krvi prema srcu i ublažavanje simptoma angine pektoris, dok su druge studije konstatovale efikasnost dejstva antioksidanasa iz gloga u sprečavanju taloženja masnih naslaga na krvnim sudovima, dakle, čaj od gloga predstavlja učinkovito sredstvo u borbi protiv srčane insuficijencije, snažnih bolova u grudima i visokog krvnog pritiska. Antioksidativna svojstva flavonoida, materija prisutnih u glogu sprečavaju sužavanje krvnih sudova čuvajući ih od oštećenja. Brojne studije pokazale su da unošenje 900 mg ekstrakta (tinkture od gloga) tokom dvomesečnog perioda u velikoj meri može ostvariti pozitivno dejstvo na simptome srčane slabosti poput uzimanja niske doze kaptoprila (sredstvo iz grupe AKE inhibitora koje se koristi za lečenje hipertenzije i bolesti srca).

loading...

Čaj je neophodno konzumirati u trajanju od nekoliko meseci da bi se uočili simptomi poboljšanja. Ipak, potrebno je napomenuti čaj, kao i druga lekovita sredstva na bazi gloga ne bi trebalo koristiti na svoju ruku ili u kombinaciji sa medikamentima za lečenje kardiovaskularnih oboljenja, bez konsultovanja sa kardiologom ili farmaceutom. Takođe, trudnice i dojilje bi trebalo da izbegavaju upotrebu lekovitih sredstava na bazi gloga. Trebalo bi imati na umu, da i prema mišljenju lekara čaj i sredstva na bazi bloga predstavljaju samo dopunsko terapijsko sredstvo u lečenju angine pektoris, usporenog rada srca i aritmije.

Tonik za srce od gloga – glog zauzima prvo mesto među biljkama koje se koriste za lečenje bolesti srca na području Evrope, naročito na teritoriji Nemačke i Švajcarske. Bobice gloga godinama unazad se upotrebljavaju u svojstvu prirodnog tonika za jačanje srca, a kod blažih formi pojave oslabljenog srca deluje kao blago antiaritmično sredstvo

Čaj od gloga – recepti za pripremu

Efikasnost čaja u lečenju kardiovaskularnih oboljenja može se objasniti sledećim mehanizmom delovanja: antioksidansi prisutni u glogu podstiču dilataciju glatkih srčanih mišića, pritom smanjujući otpor istih i pospešujući protok krvi

Čaj protiv aritmije

Kašiku osušenog cveta il ista gloga preliti sa 2 dl tek proključale vode i ostaviti u poklopljenoj šerpici da odstoji oko dva sata. Nakon toga, procediti i piti po dve pune šolje tek pripremljenog čaja tokom dana.

Čaj protiv usporenog rada srca

Priprema: Pomešati 50 g listova i cvetova gloga sa 50 g matičnjaka, pa dve kašike ovako pripremljene smeše preliti sa 5 dl ključale vode i ostaviti da odstoji poklopljeno najmanje pola sata. Nakon toga, čaj procediti i piti u toku dana.

Čaj protiv arterioskleroze

Recept 1:

Priprema: Pomešati po 25 g gloga, imele, belog luka i rastavića, zatim dve velike kašike mešavine preliti sa 3 dl proključale vode, i ostaviti da poklopljeno stoji tokom jednog sata, kasnije procediti i piti po 1 dl čaja tri puta u toku dana, pola sata pre obroka.

Recept 2:

Priprema: napraviti smesu od 20 g srdačice, mahuna od pasulja, cveta gloga, hajdučke trave i lista rutvice. Nakon toga dve kašike pripremljene mešavine preliti sa 5 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji pola sata. Procediti i piti u toku dana. 

Oscilacija krvnog pritiska. Čaj i tinkture od gloga predstavljaju opštepoznato tradicionalno lekovito sredstvo koje se od davnina primenjuje u regulisanju nivoa krvnog pritiska. Glog poseduje dualistička svojstva: snižava visoke, a povećava ispod prosečne vrednosti krvnog pritiska.

Čaj protiv visokog krvnog pritiska

Uputstvo: Pripremiti mešavinu od podjednakih delova cveta gloga, lista vreze, imele, hajdučke trave, ploda šipka, cveta lipe, korena odoljena i cveta brđanke, pa kašiku mešavine preliti sa 2 dl hladne vode i zagrevati poklopljeno dok ne proključa, nakon toga skloiti sa šporeta i ostaviti da odstoji poklopljeno jedan sat. Procediti i piti po jednu šolju sveže skuvanog čaja tri puta dnevno.

Čaj za lečenje proširenih vena

Uputstvo za pripremu: Pomešati po 15 g cvetova gloga, majske ruže, surčice, brekinje, brđanke, divljeg kestena i 10 g trandafila. Nakon toga, četiri kašike mešavine preliti sa pola litra hladne vode i ostaviti poklopljeno da odstoji preko noći. Ujutru smešu prokuvati dok ne proključa, pa ostaviti poklopljeno da se ohladi. Procediti i zasladiti bagremovim medom. Piti umesto vode tokom dana.

Visok holesterol. Tinkture i čaj pripremljen od plodova gloga mogu biti vrlo efikasna sredstva u borbi protiv tzv. lošeg holesterola, a prema nekim istraživanjima, konzumiranje čaja od gloga može uspešno delovatii na eliminaciju holesterola u jetri.

Nesanica i anksioznost. Čaj od gloga može biti jedno od najdelotvornijih prirodnih srestava za otklanjanje problema nesanice i anksioznosti. Čaj poseduje sedativna svojstva, otklanja pojavu razdražljivosti, hroničnog umora, manjka energije, ublažava nervnu napetost, šumove u ušima, pojvu otežanog disanja. Čaj ispoljava isti mehanizam delovanja kako u lečenju srčanih oboljenja, tako i u tretiranju pojavu anksioznosti: pospešuje protok krvi kroz telo, ujedno otklanjajući simptome otežanog disanja i srčane palpitacije.

Glogov čaj protiv stresa:

Uputstvo za pripremu: Pomešati po kašiku svetova gloga, kamilice, listova rutvice i pola kašičice pelina, pa sve preliti sa pola litra ključale vode i ostaviti da odstoji pola sata. Procediti i piti u gutljajima tokom dana.

Probavne smetnje. Prema iskustvima tradicionalne kineske medicine, čaj od gloga efikasno deluje na stimulaciju procesa varenja, naime, čaj je poželjno ispijati nakon konzumiranja masne hrane radi sprečavanja tegoba sa varenjem.

Metabolisanje masnoća. Studija iz 2009. godine iznela je podatak da sirće pripremljeno od gloginja može pozitivno uticati na snižavanje holesterola i uspostavljanje pravilnog metabolisanja masti.

Menopauza. Prema istraživanjima kineskih naučnika, bobice gloga pospešuju unutartkivnu cirkulaciju jajnika i uterusa, održavajući navedene organe u zdravom i funkcionalnom stanju, i istovremeno ublažavajući lupanje srca, nervoze i razdražljivosti, što može biti od posebnog značaja za žene u kritičnom periodu menopauze kada dolazi do opadanja nivoa estrogena i porasta rizika od hipertenzije i infarkta. Glogove kapi mogu predstavljati uspešno sredstvo odbrane od pojave simptoma anksioznosti, nesanice i nervoze, te pojave valunga kod žena u periodu menopauze.

Hepatična oboljenja. Veliki broj istraživanja bazira se na ispitivanje efekta sredstava na bazi gloga u lečenju bolesti jetre. Dosadašnje studije sprovođene su na laboratorijskim životinjama, ali još uvek nije u potpunosti dokazano pozitivno dejstvo gloga na lečenje jetre kod ljudi.

Pored navedenih zdravstvenih tegoba, čaj od gloga se može uspešno izboriti sa suvišnim kilogramima. Naime, čaj od gloga predstavlja prirodni diuretik koji podstiče izbacivanje suvišne vode iz organizma, eliminisanje edema (otoka), celulitinh naslaga. Takođe, čaj zbog svojih antiinflamatornih svojstava ima pozitivan efekat na ublažavanje artritičnih oboljenja i posledica ulceroznog kolitisa.

Neželjena dejstva i nuspojave konzumiranja čaja od gloga

Iako sredstva na bazi gloga (bobice, tinkture i razne čajne mešavine) važe za neškodljive, ipak je vremenom utvrđeno da kod pojedinih ljudi mogu dovesti do ispoljavanja štetnih nuspojava. Neželjena dejstva primene sredstava od gloga mogu se manifestovati pojavom ekcema i osipa na koži, iznemoglosti i malaksalosti praćene obilnim znojenjem. U slučaju ozbiljnijih simptoma, javite se lekaru.

Takođe, trudnice bi trebalo da izbegavaju konzumiranje čaja od gloga, dok ga ostali mogu piti maksimalno pet dana, sa pravljenjem pauze od tri dana između dva konzumiranja. Nepridržavanje navedenih saveta može dovesti do pojave neželjenih efekata.

Specijalni dodatni recept

Vino od gloginja. Temeljno oprati i očistiti kilogram zrelih bobica gloga, sipati ih u veliku staklenu teglu, pa dodati 1,5 l prokuvane i ohlađene vode, kao i 500 g žutog šećera. Teglu prekriti gazom i ostaviti na sobnoj temperaturi četrdeset dana. Nakon toga, procediti, sipati u staklenu flašu i čuvati u frižideru. Konzumirati svakog jutra po jednu malu rakijsku čašicu, pola sata pre jela.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: