Čaj od kukuruzne svile – lekovita svojstva i recept

Kada je reč o prirodnim diureticima, čaj od kukuruzne svile svakako zauzima jednu od vodećih pozicija. Ukoliko i sami konzumirate ovaj čaj, verovatno ste već osetili njegove lekovite blagodeti. Ipak, ako do sada niste probali čaj od kukuruzne svile, onda ćete u ovom tekstu saznati sve ono što bi trebalo da znate kada je ovaj čaj u pitanju. Mi ćemo vam reći nešto više o kukuruznoj svili, o lekovitim svojstvima ovog čaja, a predstavićemo vam i način na koji ga možete pripremiti.

Pre svega, treba znati da kukuruzna svila zapravo predstavlja svilenkaste niti koje možete primetiti na vrhu klipa kukuruza. Često se dešava da ljudi bace kukuruznu svilu jer ne znaju ništa o njenim lekovitim svojstvima.

Ipak, čaj od kukuruzne svile se u Indiji koristi već nekoliko hiljada godina kao jedan od najboljih prirodnih lekova za mnoge zdravstvene probleme.

Lekovita svojstva

Kukuruzna svila je poznata po brojnim lekovitim svojstvima i dosta se koristi u narodnoj medicini za lečenje mnogih zdravstvenih tegoba. Kukuruzna svila sadrži smolu, masno i eterično ulje, fosfornu kiselinu, mangan, kalijum, kao i hlorofil.

caj-od-kukuruzne-svile-lekovita-svojstva-i-recept

Takođe, kukuruzna svila je bogata vitaminima C i K, a sadrži i velike količine biljnih vlakana.

Reguliše varenje. Zahvaljujući biljnim vlaknima, kukuruzna svila je odlična za regulisanje varenja. Čaj od kukuruzne svile ima blagotvorno dejstvo na creva, pa ga treba piti ukoliko imate problema sa lošom probavom.

Prirodan diuretik. Čaj od kukuruzne svile je poznat po svojim diuretičkim svojstvima i smatra se jednim od najdelotvornijih prirodnih diuretika. Ovaj čaj pomaže da izbacite višak tečnosti iz organizma, kao i višak proteina i fosfora. Dokazano je da čaj od kukuruzne svile blagotvorno deluje na krv i poboljšava cirkulaciju.

Ovaj čaj možete piti nekoliko puta dnevno, a rezultati će veoma brzo biti vidljivi. Mnogo češće ćete imati potrebu za mokrenjem i na taj način oslobodićete se viška belančevina i fosfora iz organizma. Takođe, smanjiće vam se mnoge tegobe, kao što su reumatske tegobe, giht, bolovi u zglobovima, kao i otečenost nogu i vaše sveukupno stanje će biti znatno bolje.

Reguliše rad bubrega. Čaj od kukuruzne svile ima pozitivno dejstvo i na bubrege. Dokazano je da ovaj čaj može da ublaži grčeve u bubrezima ali i da pomogne kod izbacivanja peska i kamena iz bubrega. Ukoliko imate kamen u bubregu, preporučuje se da napravite čaj od kukuruzne svile i belog sleza. Ipak, biće potrebno da budete uporni i da ovaj čaj pijete duži vremenski period kako biste izbacili kamen iz bubrega.

loading...

Sprečava noćno mokrenje. Čaj od kukuruzne svile može da pomogne ukoliko imate problem sa učestalim mokrenjem u toku noći. Preporučuje se da u tom slučaju popijete šolju čaja od kukuruzne svile 4-5h pre spavanja. Da bi efekti bili još bolji, možete kombinovati kukuruznu svilu sa hajdučkom travom ili sa bokvicom.

Leči upalu urinarnog trakta. Ako imate problem sa upalom urinarnog trakta, takođe preporučujemo da koristite čaj od kukuruzne svile. Ovaj čaj će umiriti bubrege i ceo urinarni trakt. Ukoliko imate upalu urinarnog trakta, preporučuje se da napravite čaj od kukuruzne svile i uve.

Leči cistitis. Dokazano je i da kukuruzna svila leči cistitis, a u tom slučaju najbolje je da se kombinuje sa hajdučkom travom. Međutim, ukoliko u urinu primetite krv, najbolje bi bilo da potražite lekarsku pomoć. Osim čaja od kukuruzne svile koji vam može pomoći, biće potrebna i određena terapija koju vam samo lekar može prepisati.

Jača imuni sistem. Kukuruzna svila ima antioksidantska svojstva koja pomažu u jačanju našeg imunog sistema. Ukoliko redovno budete konzumirali ovaj čaj, nećete imati problema sa prehladama i gripom. Vaš imuni sistem će biti sve jači, a vaše sveukupno zdravlje sve bolje.

Pomaže zdravlju srca. Ukoliko imate problema sa srcem, čaj od kukuruzne svile vam takođe može pomoći. Dokazano je i da ovaj čaj snižava nivo holesterola ali i visok krvni pritisak.

Sprečava upale. Takođe, kukuruzna svila ima i umirujuća svojstva, pa se koristi za ublažavanje raznih upala u organizmu.

Pomaže kod mršavljenja. Još jedna od dodatnih koristi čaja od kukuruzne svile jeste ta da ovaj čaj može da pomogne u mršavljenju. Naravno, nije dovoljno samo piti čaj. Potrebno je da regulišete i ishranu i da se fizički malo aktivirate.

Ukoliko želite da izgubite suvišne kilograme, preporučuje se da pijete po malo ovog čaja na svaka dva sata, kako biste ubrzali metabolizam i podstakli varenje. Ono što je važno jeste da ne dodajete šećer niti bilo koji drugi zaslađivač u čaj od kukuruzne svile. Ukoliko vam je ukus zaista neprijatan, eventualno možete dodati malo limuna.

Osim što pomaže da izgubite višak kilograma, čaj od kukuruzne svile će svakako pomoći i u uklanjanju celulita. Ženama se preporučuje i u slučaju jakih i bolnih menstruacija, jer je dokazano da ublažava grčeve i ostale PMS simptome kod žena.

Kako se koristi kukuruzna svila?

Sada kada znate koja su lekovita svojstva kukuruzne svile i kako čaj od kukuruzne svile može uticati na vaše zdravlje, važno je da znate i kako pravilno da koristite kukuruznu svilu kao lek. Naime, prvo uberite klipove kukuruza a onda sa njih jednostavno svucite kukuruznu svilu i stavite je na tanjir.

Pre toga, na tanjir stavite ubrus i ostavite svilu da se dobro osuši. Preporučuje se da se za pravljenje čaja od kukuruzne svile koristi isključivo sveža kukuruzna svila, odnosno sveže osušena kukuruzna svila.

Takođe, trebalo bi uvek da koristite domaću kukuruznu svilu, jer ukoliko je nabavite u prodavnici, ona može sadržati razne pesticide i druge otrove.

Recept

Sastojci:

1 kašičica kukuruzne svile

2 dl vrele vode

Način pripreme:

Kako biste napravili ovaj čaj, potrebno je samo jednu kašičicu kukuruzne svile preliti sa 2 dl vrele vode i ostaviti 5-15 minuta da odstoji. Nakon toga procedite i popijte ovaj čaj. Čaj od kukuruzne svile je najbolje piti kada je blago prohlađen, a možete ga zasladiti medom.

Koliko treba piti ovog čaja u toku dana?

Koliko dnevno ovog čaja treba popiti zavisi prvenstveno od vaše telesne težine, kao i od tipa vašeg tela. Ipak, smatra se da odrasle osobe treba da piju po jednu šolju čaja od kukuruzne svile 2-3 puta u toku dana. Nije preporučljivo piti čaj od kukuruzne svile neposredno pre odlaska u krevet, a mala deca svakako ovaj čaj treba da piju u manjim količinama.

Čaj od kukuruzne svile možete piti i u toku celog dana umesto vode. U tom slučaju biće potrebno da stavite 25 g kukuruzne svile na 1 l vode. Ukoliko ste napravili veću količinu ovog čaja, možete ga držati 2-3 dana u frižideru.

Kao što ste mogli videti, čaj od kukuruzne svile je veoma lekovit i može da pomogne u lečenju mnogih zdravstvenih tegoba. Ne samo da će vam pomoći da izbacite iz organizma višak tečnosti i štetnih materija, već će takođe regulisati varenje, ubrzati metabolizam i pomoći u lečenju upala urinarnog trakta i problema sa bubrezima. Osim toga, čaj od kukuruzne svile sprečava noćno mokrenje, pomaže kod mršavljenja i povoljno deluje na rad srca i krvnih sudova.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan i da ćete sigurno probati čaj od kukuruzne svile. Sada kada znate koliko je ovaj čaj lekovit i dobar za vaše zdravlje, sigurni smo da će on postati deo vaše svakodnevne rutine. Kao što ste mogli videti, čaj od kukuruzne svile se sprema jako brzo i jednostavno, a efekti mogu biti izvanredni. Mislite na svoje zdravlje i iskoristite sve blagodeti ovog lekovitog čaja.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: