Limunova, limunska trava – upotreba, čaj, ulje, seme i uzgoj, cena

Limunova trava je tropska biljka bogate citrusne arome zbog čega je veoma cenjena u azijskoj kuhinji, kao biljka za pripremu čaja, preliva i supa. Osim toga, koristi se i kao baštenska vrsta, a podoban je rival drugim travnatim biljkama za baštu i može da bude izvanredan zeleni ukras u dvorištu.

Limunova trava formira lepe visoke travnate busenove i lako popunjava prostor. Zbog svoje tropske prirode, limunova trava obično uspeva samo u oblastima gde nema izrađenih zima. U drugim krajevima sveta se uzgaja u posebnim uslovima i može da preživi hladnu sezonu u stanju hibernacije ili da se gaji kao sobna biljka. Ova interesantna aromatična trava gaji se i bere zbog svojih stabljika i listova bogatih citrusnom aromom, za pripremu čajeva i drugih proizvoda.

Limunova trava je dobar izvor vitamina C i A, folne kiseline, magnezijuma, cinka, bakra, kalijuma, fosfora, kalcijuma i mangana. Pre svega je cenjena zbog prisustva citrala, a upotrebljava se i u obliku ulja i suplemenata. Ima širok dijapazon lekovitog delovanja, zbog čega se često upotrebljava kao prirodni preparat za ublažavanje različitih zdravstvenih tegoba, održavanje vitalnosti i negu.

UPOTREBA

Limunova trava je najpoznatija kao aromatičan i važan sastojak azijske kuhinje, posebno tajlandske i vijetnamske. U kulinarstvu se najviše koriste unutrašnje sveže i nežne stabljike, odnosno donji delovi biljke, kao sastojak za salate, soseve i prženje u vok posudi, sa drugim sastojcima. Može da se zamrzne, tako što se isecka i čuva u kesama za zamrzavanje i koristi se uobičajeno; jednostavno se odvoji potrebna količina i regularno upotrebljava u pripremi jela.

Listovi limunove trave su izuzetno fini dodatak marinadama i koriste se za pripremu aromatičnog i lekovitog čaja. Čak i nakon što su upotrebljeni za čaj, listovi limunove trave imaju dalju primenu. Mogu da se dodaju u kompost za sadnju same limunove trave ili da se samelju i jednostavno raspu po dvorištu kako bi insekte držali na odstojanju. Lišće limunove trave se može i sušiti veoma jednostavnom metodom. Skupite ih u vezicu i okačite naopako, te čuvajte na tamnom mestu dok se sasvim ne osuše. Osušeni listovi se čuvaju u dobro zatvorenim teglama, a svoju aromu zadržavaju oko godinu dana.

ČAJ OD LIMUNOVE TRAVE

Osvežavajući i aromatični čaj od limunove trave ne samo da ima lep i prijatan ukus, već je i veoma koristan za zdravlje. Citrusni listovi ove tropske biljke izuzetno se lepo ponašaju kao sastojak za pripremu očaravajućeg i lekovitog biljnog čaja. Kao što sam naziv govori, ova trava ima finu citrusnu aromu, koja podseća na limun, ali je blaža i nešto slađa.

U tajlandskoj kuhinji je jedan od omiljenih sastojaka za kuvanje, dok se u Indiji vekovima koristi zbog svojih lekovitih svojstava; iz istog razloga je cenjena i u najstarijoj medicinskoj kulturi, ajurvedi. Kako se priprema čaj od limunove trave?

Priprema čaja:  Ovaj aromatični biljni čaj ima brojna pozitivna svojstva za ljudsko telo. Osvežava, opušta i daje energiju, a sprema se veoma lako. Za spremanje čaja može da se koristi sveža biljka, kao i kesice sa sušenom mlimunovom travom ili sušeni listići. Sveže odsečene listove stavite u ključalu vodu i ostavite da se natapaju do petnaestak minuta; važno je da se dobro natope, kako bi biljka otpustila svoje sastojke i da biste iskoristili sve njene koristi. Isto tako možete da koristite i sušenu biljku. Ovaj čaj je veoma koristan i mnogi stručnjaci preporučuju njegovu redovnu konzumaciju. Evo i zašto.

Zdrava probava – Limunova trava ima prirodan rashladni efekat koji pomaže da umirite stomak i olakšate funkcije sopstvenog sistema za varenje. Ona sadrži komponentu koja se zove citral i koja podstiče proces varenja hrane. Zbog toga se tradicionalno obično služi posle večere. U kineskoj medicini, čaj od limunove treve je od davnina korišćen kao prirodni preparat protiv stomačnih tegoba, poput nadimanja, konstipacije ili teškoća sa varenjem

loading...

Saveznik vitke linije – Čaj od limunove trave je odličan izbor za osobe koje žele da smršaju, pre svega zato što na prirodan način ubrzava metabolizam i pomaže da se hrana koju konzumiramo brže i lakše svari, istovremeno ubrzavajući sagorevanje kalorija. Neke studije su pokazale da polifenoli koji su prisutni u biljci, uz kofein iz čaja, povećavaju sposobnost organizma da iskoristi energiju iz hrane i podstiče proces oksidacije masnih kiselina u telu.

Protiv prehlade i gripa – Limunova trava ima prirodna antibakterijska i antifungalna svojstva, zbog čega je čaj od ove biljke odobar za borbu protiv prehlade i gripa. Osim toga, sadrži puno vitamina C, koji podstiče rad imunog sistema. Jedan od predloga za pripremu čaja kao tretmana u slučaju prehlade i gripa, jeste da skuvate čaj od sveže limunove trave, karanfilića i kurkume. Ovaj jednostavni lekoviti napitak je odličan za razbijanje nakupljene sluzi u respiratornim putevima, olakšava izbacivanje šlajma i ubrzava lečenje. Još jedna mešavina, inače tradicionalni lek za prehladu po ajurvedi, jeste kombinacija čaja od limunove trave i kardamona.

Regulacija krvnog pritiska – Čaj od limunove trave je prirodna formula za regulisanje visokog krvnog pritiska. Ova biljka je bogata kalijumom, koji je od izuzetnog značaja za produkciju urina, koja zauzvrat stimuliše cirkulaciju i snižava povišeni krvni pritisak. Takođe, kada se cirkulacija krvi ubrza, normalizuju se i pospešuju funkcije jetre. Limunova trava je poznata i po blagotvornom dejstvu na regulaciju nivoa holesterola, što dalje doprinosi sveukupnom zdravlju i sprečava nastanak brojnih bolesti.

ULJE OD LIMUNOVE TRAVE

Ulje limunove trave dobija se ekstrahovanjem iz listova biljke. Ono nije previše gusto, obično je bezbojno ili sasvim svetlo žute boje, a odlikuje se snažnim, svežim citrusnim mirisom, koji najviše podseća na aromu ploda limuna. Ulje limunove trave se upotrebljava na više načina, a često je dodatak u kozmetičkim preparatima za negu kose i kože; dodaje se u kreme, dezodoranse, losione, tonike i šampone.

Takođe se koristi i kao osveživač vazduha, u kombinaciji sa drugim esencijalnim uljima, posebno bergamotom i geranijumom. Poznato je i kao efikasan prirodni preparat protiv insekata, kao što su komarci i mravi, zato što sadrži citral i geraniol. Odlično je i kao ulje za upotrebu u aromaterapiji, za opuštanje, masažu, ublažavanje reumatskih tegoba, nervoze i anksioznosti, nesanice, bolova u mišićima, menstrualnih grčeva i glavobolje.

Šta sadrži ulje limunove trave?

Glavne komponente esencijalnog ulja limunove trave su geranil acetat, mircena, nerol, citronelal, terpineopl, metil heptonen, dipenten, geraniol, neral, farnezol, limonen i citral. Svi ovi sastojci su poznati po svom antifungalnom, antiseptičkom, insekticidnom i antiiritansnom delovanju. Citral se posebno izdvaja zbog svog antimikrobnog dejstva i veoma je efikasan u suzbijanju razvoja bakterija i gljivica; smatra se da kvalitet samog ulja limunove trave zavisi upravo od koncentracije citrala u njemu. Druga takođe veoma važna komponenta je limonen, koji ublažava zapaljenske procese i uništava bakterije.

Priprema ulja: Ulje od limunove trave može da se kupi ili napravi. Ukoliko uzgajate ovu biljku u svojoj bašti ili kući, možete lako da napravite ovo lekovite esencijalno ulje uz pomoć nekoliko sastojaka. Evo šta vam je potrebno za postupak i kako se ono pravi.

  • Par stabljika limunove trave
  • Ulje (maslinovo, pirinčano, ulje semena gržđa ili drugo nearomatizovano biljno ulje)
  • Dve tegle, posuda od tamnog stakla, gaza, avan

Par stabljika limunove trave, bez listova, usitnite u avanu kako bi biljka otpustila ulja. Jednu teglu napunite osnovnim uljem i dodajte usitnjenu limunovu travu. Ostavite teglu dva dana na toplom i sunčanom mestu. Procedite potom ulje kroz čistu gazu i sipajte u drugu teglu. Proces ponovite kako biste postigli željenu aromu limunove trave; potencijal ulja se povećava na ovaj način.

Svaka dva dana stavljajte nove stabljike. Kada postignete željeni kvalitet, prebacite gotovo ulje u tamnu posudu i čuvajte je na tamnom, suvom i hladnom mestu. Ulje možete da upotrebljavate minimum godinu dana.

Lek protiv infekcija – Ulje od limunove trave je efikasan prirodni preparat koji uništava kako unutrašnje tako i spoljašnje bakterijske i gljivične infekcije. Pokazalo se da je efikasno u lečenju atletskog stopala i drugih gljivičnih infekcija kože. Jedna od novijih američkih studija pokazala je da je ulje limunove trave veoma efikasno u tretmanu MRSA, opasanog bakterijskog oboljenja koje je otporno na lečenje antibioticima.

Zdrava i bujna kosa – Ulje limunove trave je odličan prirodni tretman za zdravlje kose. Ukoliko imate problema sa slabom kosom, sa gubitkom kose, sa masnom kosom ili bilo kojim drugim problemom vezanim za skalp, ovo lekovito ulje može da bude korisno. Ima veoma blagotvorno dejstvo na folikule dlake i podstiče njen rast, istovremeno negujući sam skalp i kožu glave. Jednostavno se primenjuje tako što malo ulja pomešate sa vodom i utrljate ga u kožu glave; ostavite da kratko deluje i isperite.

Aromaterapija – Limunova trava ima umirujuća i relaksirajuća svojstva, a ulje se može na razne načine koristiti u aromaterapiji. Jedan od dobrih predloga jeste da dodate nekoliko kapi ulja u toplu kupku. Osvežavajuća lekovita aroma ulja limunove trave je odličan prirodni preparat protiv stresa, depresije, anksioznosti, nervoze, nesanice, iritabilnosti i drugih sličnih tegoba. Takođe ublažava napetost u mišićima, kao i bolove u zglobovima, sve reumatske tegobe, menstrualne bolove i grčeve, glavobolju, kao i bolove u stomaku i zubobolju. Isti efekat će imati i ako ga upotrebite kao ulje za masažu.

UZOGOJ LIMUNOVE TRAVE

Limunova trava odlično podnosi sunce, čak i u veoma toplim južnim krajevima sveta. Važno je da se gaji na bogatom, dobro dreniranom zemljištu; ono treba da bude obogaćeno, kako bi sama zemlja mogla adekvatno da zadrži potrebnu vlažnost. Ukoliko sadite nekoliko busenova limunove trave, razmak između njih treba da bude oko 60 cm. Zemljište treba da bude redovno zalivano, kako bi trava mogla da raste i razvija se; nikako ne treba dozvoliti da se korenje stabljika osuši. Tokom sezone rasta trebalo bi hraniti zemljište tečnim preparatima za biljke ili ribljom emulzijom.

Ako gajite limunovu travu u saksiji, njen prečnik treba da bude minimum 30 cm. Uvek nabavljajte kvalitetno zemljište za sadnju. Pošto limunova trava raste prilično visoko, ako je saksija napolju, obavezno je držite na zaštićenom mestu, kako se ne bi prevrnula usled naleta vetra. U hladnim regijama, limunovu travu tokom zime možete držati unutra, tako što ćete iskopati nekoliko stabljika, skratiti ih i posaditi u manje posude. Držite ih na svetlom mestu, kod prozora koji su okrenuti na južnu stranu. Zemljište održavajte tek neznatno vlažnim, budući da ova biljka tokom zime raste veoma sporo.

Druga opcija za uzgoj limunove trave preko zime jeste da čuvate saksiju sa podšišanom biljkom na hladnom i tamnom mestu, poput podruma ili špajza. Zalivajte je tek povremeno, samo da se korenje održi vitalnim. Na proleće saksiju iznesite na svetlo mesto i nastavite sa normalnim navodnjavanjem. Kada spoljna temperatura pređe 4-5 stepeni Celzijusa, možete biljku preneti napolje.

Seme limunove trave, proizvodi i cena

Ako sadite limunovu travu iz semena, treba da znate da je period sadnje ove biljke od januara do marta. Semena treba pokriti humusom i prekriti providnim plasičnim prekrivačem, te čuvati na toplom mestu (ona klijaju na tempereturama između 20-25 stepeni Celzijusa). Izdanci iz semena izbijaju između 20.40 dana, a već iznikle biljke treba presaditi i negovati prema uputstvu.

  • Cena za pakovanje od 20 semena iznosi oko 1.5 evra;

Kada je reč o proizvodima od limunove trave, oni se kod nas uglavnom uvoze i mogu se poručiti preko interneta ili naći u pojedinim prodavnicama zdrave hrane. Cene zavise od proizvoda o kome je reč. Tegla sa limunovom travom, namenjena pripremi jela košta oko 500 dinara, a mlevena limunova trava se može naći po ceni od oko 380 dinara.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: