Spatifilum biljka – uzgoj, upotreba i lekovitost

Spatifilum je u Evropu stigao nakon što ga je Gustav Valis otkrio u kolumbijskoj džungli.

Gustav Valis (1830-1878) bio je nemački kolekcionar biljaka koji je zaslužan za uvođenje više od 1000 novih biljnih vrsta u Evropu, od kojih se mnoge i danas zovu po njemu. Dok je kao mlad momak živeo u Minhenu, često se penjao na Alpe da sakuplja i proučava biljke. Njegov pravi istraživački rad započeo je kada je nakon 1856. godine krenuo na uzbudljiva putovanja po južnoameričkom kontinentu. Obilazio je tokove reka Amazon i Rio Negro i tamo otkrio do tada nepoznatu vrstu predivnih orhideja Cattleya.

Decembra 1872. otišao je u Kolumbiju, odakle se vratio u Evropu sa mnogo novih vrsta vrednog i zanimljivog cveća među kojima je bila i biljka Spatifilum. Upravo po ovom pioniru egzotične botanike biljka i nosi zvaničan latinski naziv Spathiphyllum wallisii.

Ljiljan mira

Spatifilum je poznat i pod nazivom Ljiljan mira (Peace Lily, na engleskom jeziku). Iako naziv upućuje na ljiljane, ova biljka ne pripada botaničkoj familiji Lilaceae. Njeno poreklo se svrstava u rod od oko 40 vrsta monokotiledona iz familije Araceae. Ako probamo da protumačimo njeno englesko ime Ljiljan mira, zaključujemo da je verovatno nastalo zahvaljujući divnim belim cvetovima koji, u punom cvatu, podsećaju na bele zastave koje se vijore, a upućuju na mir i predaju.

Dekorativna biljka, bujnog i intenzivno zelenog lišća, može se kupiti po vrlo povoljnoj ceni. Briga o njoj je jednostavna i dovoljno je pratiti nekoliko osnovnih uputstava kako bi lepo napredovala i ulepšavala prostor vlasnika. Poznata je po tome što filtrira vazduh oko sebe od različitih toksina i ispušta kiseonik tokom noći. Dakle, nije samo lepa, već i korisna.

Kako izgleda Spatifilum?

Spatifilum je sobno bilje koje se veoma često viđa po našim kućama, stanovima i kancelarijama zato što se vrlo lako održava i gaji. Može da poraste do pola metra u visinu, ali ima i primeraka od 1.80 m!

Cvet

Spatifilum počinje da cveta u proleće i nastavlja sa cvetanjem tokom čitave godine ako joj uslovi odgovaraju. Ono što mi nazivamo cvetovima, u stvari i nisu pravi cvetovi. Kada na proleće biljka počne da buja, primetićemo da se neke mlade stabljike izdvajaju po svojoj dužini, a na njihovim vrhovima se formiraju listovi koji suptilno obavijaju valjkasti cvet koji se nalazi u sredini i manje je vidljiv. Ti lepi listovi uza sâm cvet (pricvetni listovi) su svetle boje, pa ih zato izjednačavamo sa cvetovima. Nakon što cvetovi precvetaju, dovoljno je odseći stabljiku nisko.

Listovi

loading...

Listovi biljke Spatifilum su zelene boje, a kod dobro uzgajanih primeraka oni sijaju, krupni su, duguljasti, sa izraženim šarama, tj. linijama koje ih brazdaju.

Estetski utisak

Belina procvetalih izdanaka u suprotnosti sa intenzivnim zelenilom lišća daje odličan vizuelni efekat, pa ova biljka ima estetski uticaj na prostor u kome se nalazi.

Kako zasaditi Spatifilum?

Ova biljka je prilično otporna, uzgaja se vrlo lako i uz poštovanje nekoliko osnovnih uputstava o pravilnoj nezi, čak i početnik u hortikulturi može biti uspešan uzgajivač i vlasnik Spatifiluma. Danas ima mnogo profesionalnih proizvođača raznog cveća, kultivara koji se bave sadnjom i prodajom hibridnog ukrasnog sobnog cveća, pa Spatifilum možemo jednostavno kupiti u cvećarskoj radnji i izabrati primerak koji nam odgovara i koji nam se najviše sviđa.

Ukoliko baš želimo sami da zasadimo ovu sobnu biljku, onda je potrebno da nabavimo zemlju za cveće koja je dobro drenirana (supstrat), a u koji možemo dodati i malo treseta (ilovače). Za manji izdanak, pri prvoj sadnji, treba izabrati saksiju odgovarajuće veličine (ne preveliku). Od nekog ko već ima ovu biljku koja lepo napreduje, možemo uzeti mlad bočni izdanak tako što ćemo izvući biljku iz saksije i podeliti je na dva ili tri jednaka dela (u zavisnosti od veličine biljke). Podelu treba vršiti u periodu mirovanja biljke.

Osvetljenje

Kao i mnoge popularne sobne biljke i spatifilum uživa na srednjem ili slabom osvetljenju. Koju vrstu svetlosti treba obezbediti zavisi od toga šta vi želite da postignete kao krajnji rezultat. Ukoliko želite da biljka više cveta i da ima krupne bele cvetove, onda ćete joj obezbediti više svetlosti. Spatifilum će u uslovima slabog osvetljenja manje cvetati i više će ličiti na tradicionalne lisnate biljke.

Prirodno stanište Spatifiluma je senovita i mračna džungla. Obično se ova biljka u prirodi nalazi ispod velikog drveća, pa je stoga normalno da i u kućnim uslovima dobije slično mesto po stepenu osvetljenosti. Dakle, nikako direktno svetlo, ali ipak dovoljno osvetljena prostorija.

Temperatura koja odgovara Spatifilumu je od 18 do 25º C.

Nikakav problem neće biti i ako ga postavite pored nekog elektronskog uređaja, kao što su TV, PC, lap-top. Zapravo, poželjno je da ga smestite blizu svega što emanira negativna zračenja koja su štetna po ljudsko zdravlje, jer Spatifilum upija ova loša zračenja.

Zalivanje

Kada je u pitanju nega Spatifiluma, jedna od najčešćih grešaka je preterano zalivanje. Spatifilumi su tolerantniji na slabije zalivanje nego što su u stanju da istrpe previše vode i vlage. Ako vaša biljka propada najverovatnije ste je previše zalivali.

Dovoljno je da jedanput nedeljno proverite vlažnost zemljišta. Dodirnite površinu zemlje i ako utvrdite da je suva, tek onda je zalijte. Neki uzgajivači čak idu dotle da čekaju dok biljka ne klone, pa je tek onda zalivaju. Pošto su Spatifilumi vrlo tolernatni na sušu, ni ova metoda neće da šteti, a svakako će sprečiti prekomerno zalivanje.

Kažu da je najbolji način zalivanja ove biljke sledeći: stavite saksiju u kadu i pustite da voda teče lagano i ravnomerno; kada počne da se pojavljuje u tacni, tj. da puni tacnu, isključite vodu; sklonite tacnu i ostavite saksiju da se fino iscedi. Nikada ne dozvolite da biljka “sedi” u vodi. Ako vidite da voda pri zalivanju brzo prođe kroz zemlju i iscuri, to može značiti da je koren rastresit ili je počeo da truli i tada bi biljku trebalo presaditi u drugu saksiju.

Ako primetite da su ivice listova požutele, to znači da je biljka žedna. Dovoljno je da je lepo zalijete, odsečete žute delove lišća i biljka će uskoro biti kao nova.

Prihranjivanje i presađivanje

Spatifilum ne zahteva često prihranjivanje. Da bi biljka bila srećna dovoljno je da je jednom do dva puta godišnje nađubrite izbalansiranim đubrivom. Ljudi uglavnom ne prihranjuju Spatifilum, ali ako baš želite da vam bujno cveta onda možete s vremena na vreme odraditi prihranu. Gledajte da đubrivo bude blago i primenite ga u vreme kada je biljka u bujanju, tj. cvetanju, a to je proleće i rano leto. Neka vaše đubrivo bude fino razblaženo i nikada ga nemojte sipati u potpuno suvu zemlju.

Spatifilumu veoma prija presađivanje ili deljenje, kada preraste saksiju. Znaci da je biljka prerasla saksiju su: klonulost posle manje od nedelju dana od poslednjeg zalivanja i rast zgužvanih deformisanih listova.

Ako presađujete Spatifilum, premestite ga u saksiju koja je najmanje 5 cm veća od trenutne. Ako ga delite, koristite oštar nož kako biste presekli centar korenske loptice i presadite svaku polovinu u zasebnu saksiju.

Brisanje listova

Široki listovi Spatifiluma imaju tendenciju da budu magnet za prašinu. Zato bi trebalo prati ili brisati listove, makar jedanput godišnje. Ovo će pomoći da biljka primi više sunčeve svetlosti i da je bolje upije. Pranje se obavlja tako što se saksija sa cvećem stavi u kadu ili tuš-kabinu i brzo istušira ne preterano jakim mlazem vode.

Ako brišete listove, onda to uradite nekom starom pamučnom krpom koju ćete pre toga nakvasiti. Izbegavajte industrijske tečnosti za sjajno lišće, jer ovakvi komercijalni produkti mogu zapušiti pore biljke.

Bolesti Spatifiluma – nekoliko saveta za lečenje

Sa svojim glatkim, belim cvetovima, Spatifilum odiše vedrinom i smirenošću.

Iako su otporni i prilagodljivi, Spatifilumi su podložni nekim štetočinama i bolestima. Bez obzira što su tropske biljke oni ne zahtevaju brižnu negu (kao orhideje na primer). Ipak, potrebno je da poznajete neke informacije o mogućim bolestima, kako biste pravilno odreagovali.

Spatifilum, kao što smo već napomenuli, zahteva indirektnu svetlost, nikada direktnu. Ako postavite svoju biljku na metar i po do dva od prozora, trebalo bi da bude u redu. Alternativa je da je stavite blizu fluorescentnog osvetljenja, ako ga imate. Dovoljno blage svetlosti je od suštinskog značaja za sprečavanje bolesti kod Spatifiluma.

Ova divna biljka voli mesta sa dovoljno vlage u vazduhu.

Vlažnost možete obezbediti tako što ćete dno tacne prekriti šljunkom ili krhotinama porculana i vodom.

Često zalivanje, kao što je rečeno, može dovesti do problema. Uvek opipajte zemlju pre nego što rešite da zalijete biljku.

Dobra briga o Ljiljanu mira, značiće manje opasnosti od štetočina i bolesti.

Za početak uklonite sve suve i požutele listove. Povremeno prebrišite listove od prašine vlažnom krpom.

Proverite da li se na listovima slučajno ne nalaze sitni paukovi paučinari, insekti, bubice, vunaste vaši, gljivice, grinjice, itd. Sve ove štetočine mogu preći na Spatifilum sa drugih biljaka i mogu izazvati problem ako se ne uklone ili ne tretiraju.

Ovakva vrsta problema se najefikasnije rešava kupovinom odgovarajućeg ekološkog insekticida u biljnoj ili poljoprivrednoj apoteci.

Drugi način za rešavanje ovog problema jeste insekticid koji ćete napraviti sami. Insekticidni sapun u domaćoj radinosti se pravi veoma jednostavno, a pomoći će vam da se oslobodite gotovo svih vrsta bubica i vaši koje najčešće napadaju samu biljku, ali i zemlju u kojoj biljka raste. Ako primetite da listovi ubrzano venu, žute, a na njima mile bubice ili se primećuje prisustvo bele paučine, nalik na mahovinu, sigurno je da je vaš Spatifilum bolestan.

Za početak možete biljku dobro istuširati i fizički ukloniti vidljive štetočine, ali da biste bili sigurni da se neće vratiti upotrebite domaći recept za izradu insekticidnog sapuna.

Prirodni recept protiv biljnih štetočina (bubica, vaši)

Sastojci:

1 supena kašika biljnog ulja

3 supene kašike aleve paprike

1 supena kašika prirodnog masnog sapuna

1 litar tople vode

Način pripreme:

Sapun izrendajte, a zatim sipajte jednu kašiku u bocu uz pomoć levka; dodajte 1 kašiku biljnog ulja; zatim dodajte 3 supene kašike aleve paprike i sve dobro promućkajte. U ovu smesu sipajte prvo pola litra vode i dobro promućkajte, a kada se smesa donekle rastvori, dodajte ostatak vode i opet promućkajte.

Najbolje bi bilo da rastvor sipate u bocu sa sprejom kako biste uz pomoć raspršivača mogli ravnomerno da nanesete ovaj prirodni insekticid.

Pre nego što naprskate celu biljku, isprobajte rastvor na jednom listu i ostavite da odstoji 1 dan. Kada se uverite da se ništa loše nije desilo možete poprskati ceo Spatifilum.

Bolest korena biljke

Dve najčešće bolesti koje mogu zadesiti Spatifilum su Cylindrocladium spathiphylli i Phytophthora parastica. Obe bolesti su vezane za loše stanje korena biljke, tj. trulež korena. Prva bolest se prenosi preko inficirane vode, a druga preko inficirane zemlje.

Ako je biljka izložena uticaju veoma vlažne sredine, može biti napadnuta mikroorganizmima. Gotovo svim biljkama ovog tipa ne odgovara kada je njihov koren stalno i sistematski u mokrom supstratu. Tada je koren obično napadnut od nekog gljivičnog oboljenja. Listovi uglavnom požute, venu i brzo opadaju. Sam koren je mekan, vlažan, taman, gnjecav.

Ako je biljka u stadijumu infekcije, pomoći će zalivanje fungicidima. Međutim, ako smo kasno spoznali bolest, može biti kasno.

U nekim blažim slučajevima je dovoljno očistiti koren i presaditi biljku u svežu, zdravu zemlju.

Spatifilum i zagađenje vazduha – Spatifilum pomaže u poboljšanju kvaliteta vazduha

Ima smisla tvrdnja da pojedine sobne biljke poboljšavaju kvalitet vazduha u životnom okruženju. Na kraju krajeva, sve biljke pretvaraju ugljen-dioksid koji izdišemo u kiseonik koji udišemo. Naravno postoje tu i naučni dokazi koji idu u prilog tvrdnji da neke biljke prečišćavaju vazduh.

NASA je sprovela opsežnu studiju o ovoj temi tako što se fokusirala na 19 sobnih biljaka za koje se pretpostavljalo da pročišćavaju vazduh i povećavaju nivo njegovog kvaliteta. Na samom vrhu liste bila je biljka Spatifilum.

NASA je pratila najčešće zagađivače vazduha koji se nalaze u isparenjima industrijskih materijala. Sve hemikalije iz našeg okruženja postaju zarobljene u vazduhu u zatvorenim prostorijama i prilično su loše po naše zdravlje. Jedna od tih  hemikalija je benzen. Ima ga u benzinu, farbama, gumi, duvanskom dimu, deterdžentima i sintetičkim vlaknima. Druga je trihloretilen koji se nalazi u bojama, lakovima, lepkovima. Drugim rečima, nameštaj koji koristimo, građevinski materijal od koga su napravljene naše zgrade i kuće, PVC stolarija, laminat, puni su ovih hemikalija. Spatifilum upija i ozloglašeni formaldehid.

Otkriveno je da je Spatifilum vrlo efikasan u uklanjanju ove dve hemikalije (benzen, trihloretilen) iz vazduha. Spatifilum putem listova apsorbuje zagađivače, zatim ih šalje u svoj koren, gde se oni razgrađuju uz pomoć mikroba iz zemlje.

Isto kao što prečišćava vazduh, Spatifilum povećava sadržaj kiseonika u prostoriji, popravlja vlagu i negativnu jonizaciju, generalno podiže energiju u prostoru oko nas.

Potrebno je, s vremena na vreme, razdeliti biljku i tako osloboditi zemlju, kako bi biljka slobodno disala i zemlja upijala negativna zračenja.

Spatifilum jedino neće biti poželjan u onim kućama gde ima kućnih ljubimaca (psi i mačke). Kućni ljubimci mogu biti nevaljali i mogu probati da gricnu primamljive listove Spatifiluma, a onda slede stomačni problemi i blago trovanje.

Spatifilum – “ženska sreća”, “devojačka sreća” (verovanja u magičnu moć ove biljke)

Ljiljan je cvet sa poznatom i impresivnom simbolikom. Arhangel Gavrilo je predao ovaj cvet Bogorodici Mariji u trenutku Blagovesti, kada joj je preneo vest da je “blagoslovena među ženama i da je začela od Duha Svetoga”.

Interesantno je da ljiljani reprezentuju i čednost (zbog svoje čiste bele boje), ali i seksualnu energiju i plodnost.

Ako se bolje zagledamo u cvet Spatifiluma, videćemo impresivni tučak i njegovo markantno mesto unutar latica.

Kombinacija simbola čednosti i seksualne energije dovodi do toga da ljiljane povežemo sa majčinstvom i plodnošću. Lilit, neodgovarajuća prva žena bibilijskog Adama, zapravo je nosila ime baš po ovom cvetu.

Ljiljani su često i simbol kraljevskog porekla. Ima ih na grbovima kraljevskih porodica.

Iako Spatifilum ne pripada, po botaničkoj podeli, ljiljanima, on ipak ima nekakve veze sa njima, inače se ne bi tako zvao. Uostalom, cvet Spatifiluma, itekako liči na ljiljanov cvet.

Postoji i zanimljivo verovanje da ova biljka donosi sreću vlasnicama. Zato se često čuje da je zovu “ženska sreća” ili “devojačka sreća”. Ako devojka dobije na poklon ovu lepu sobnu biljku, ili ako je sama nabavi, uskoro će srediti svoj ljubavni život, udati se i biti ispunjena i zadovoljna. Ako, pak, ima svog izabranika, onda će joj on ponuditi brak. Ukoliko je vlasnica Spatifiluma udata žena, onda će ova biljka pomoći da se u njenom domu ostvari sklad i harmonija.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: