Beli luk i med, beli luk i limun – lekovitost ove dve kombinacije

Priroda nam je podarila široku paletu izuzetnih lekovitih i hranljivih biljaka, plodova i drugih za nas interesantnih i korisnih materija i proizvoda.

Med, limun i beli luk mogu se bez greške smatrati čudotvornim trojstvom izuzetnih isceliteljskih i blagotvornih svojstava, a zapravo su tek jedna u nizu neverovatnih kombinacija koje nam je darovala naša planeta.

Zašto smo izdvojili baš ove zanimljive parove? Zato što svaka od pomenutih kombinacija ima izrazito povoljno dejstvo na ljudsko telo, u zdravstvenom i estetskom smislu na prvom mestu. Ovi prirodni sastojci jako dobro korespondiraju jedni sa drugima i čine čuda za naše telo; takođe se mogu primenjivati i uporedo. Aktivne supstance svih elemenata o kojima pričamo međusobno ‘komuniciraju’ i pojačavaju dobre efekte koje nam obezbeđuje i svaki od njih ponaosob.

Pre nego što se pozabavimo načinima na koje se ove kombinacije upotrebljavaju i spektru njihovog dejstva, objasnićemo zbog čega se baš ovi sastojci izdvajaju i kakve su njihove karakteristike. Med, beli luk i limun od davnina su poznati čoveku ne samo kao hrana ili začin, već i kao važan element tradicionalnih i prirodnih metoda lečenja.

Danas, kada se moderni svet ponovo okreće darovima Zemlje kako bi se vratio prirodnim tokovima od kojih se otuđio, ove namirnice, odnosno sastojci, ponovo dobijaju svoju staru i veoma zasluženu slavu. Pogledajmo zbog čega su toliko cenjeni.

Beli luk

Ovaj dobro poznati narodni ‘preparat’ protiv vampirluka jako je dobro znan i zbog svojih drugih čarobnih moći. Šalu na stranu, za lekovita svojstva belog luka znalo se još u staro doba. Ne samo da je specifičan aromatičan začin, koji jelima daje izuzetan ukus, već beli luk u sirovom stanju obezbeđuje niz prednosti za zdravlje. Ne treba ga konzumirati u velikim količinama da bi iskusili njegove pozitivne efekte. On je snažan prirodni saveznik imunog sistema, ima jako antiupalno svojstvo, a preme nekim studijama, smanjuje rizik za nastanak kancera.

Beli luk pomaže u regulaciji nivoa holesterola u krvi i veoma značajno utiče na balansiranje nivoa šećera u krvi. Sve ovo vodi zaključku da je beli luk sjajna preventiva niza ozbiljnih zdravstvenih tegoba, uključujući dijabetes, srčane probleme, rak, gojaznost i tako dalje.

  • Da bi iskusili sve lekovite prednosti belog luka, trebalo bi ga konzumirati u sirovom obliku. Jedan do dva čena na dan mogu značajno da umanje rizik od oboljevanja i osnaže imuni sistem na sasvim prirodan način;

Med

Pčelarstvo je bilo cenjeno od davnina, a istorijski izvori i arheološki ostaci svedoče o uzgajanju pčela u vreme Starog Egipta, Stare Grčke i Rima.

Poznato je da je u ovim velikim civilizacijama med bio zastupljen u kulinarstvu, lečenju i kozmetici. Kvalitetan, domaći med je pun hranljivih tvari i koristan u ishrani; on najvećim delom sadrži šećere i manji udeo polena, vitamina, minerala i proteina. Najvažniji i najkorisniji sastojci u medu su etarska ulja i kiseline, a posle njih minerali i vitamini. On sadrži kompleks različitih tipova šećera, zbog čega se smatra odličnom alternativom za običan beli šećer.

loading...

Med je kaloričan i odličan je izvor energije, a telu pomaže na mnogo načina. Jača imuni sistem, ima antiinflamatorna i regenerativna svojstva, podstiče metabolizam, leči i neguje disajne puteve, održava vitalnost i elastičnost kože. Naravno, kada se jede, treba voditi računa o količinama i odoleti preterivanju u slatkom medenom iskušenju; no, njegov kompleksni sastav retko kome dozvoljava da pojede previše meda, jer je izdašan, karakterističnog ukusa i veoma zasit.

  • Kada kupujete med, vodite računa da nabavite proizvod od proverenoh medara ili dobavljača, jer se na tržištu danas, nažalost, mogu naći lažne veruzije, pomešane sa mnogo većim udelom najobičnijeg šećera;

Limun

Limun je sinonim za osveženje, vitalnost i agilnost. Čest je sastojak u dijetama i receptima za mršavljenje, ali se nađe i u preparatima za negu kose i kože, za lečenje i isceljivanje. Naravno, nezamenljiv je u kulinarstvu. Sadrži puno korisne limunske kiseline i prirodni je saveznik u borbi protiv viška kilograma. Deluje kao antioksidans i pomaže telu da se pročisti od štetnih i otpadnih materija.

Limun je obično hvaljen kao najbolji izvor vitamina C, mada to nije u potpunosti tačno, pošto neki drugi plodovi imaju i više ovog važnog vitamina, što ne umanjuje značaj limuna u tom smislu. Izvrstan je kao prirodni booster našeg imunog sistema i ubrzava topljenje masnih naslaga. Topla voda sa limunom ili hladna osvežavajuća limunada odlični su za hidrataciju, alkalizaciju i pokretanje metabolizma.

  • Iako se često smatra prvim važnim izvorom vitamina C, limun je zapravo iza nekih drugih plodova. No, njegova uloga u alkalizaciji tela i druge karakteristike čine ga izuzetno lekovitim i korisnim;

BELI LUK I MED

Pošto smo se upoznali sa pozitivnim i korisnim svojstvima ova dva sastojka, pričaćemo o njihovoj kombinaciji. Udružena svojstva belog luka i meda su pravi eliksir za snažan imunitet i ublažavanje simptoma bolesti respiratornog trakta, poput prehlade i gripa. Možda vam ova neobična kombinacija ukusa deluje neuklopivo, ali predstavlja izuzetno dobar prirodni miks za ublažavanje i lečenje različith tegoba. Evo za šta je dobra i kako se koristi.

Beli luk i med za imunitet

Kada se konzumiraju zajedno, beli luk i med postaju moćni prirodni preparat za jačanje imunog sistema. Med je antioksidans, bogat korisnim nutrijentima i prirodnim antimikrobnim i antiupalnim svojstvima; sam za sebe takođe pomaže u lečenju infekcija i snaženju imunog sistema. Beli luk ima i antivirusno i antibakterijsko dejstvo, a sadrži i puno važnih minerala i vitamina, dobar je za kardiovaskularno zdravlje, regulaciju nivoa holesterola, šećera i pritiska. Pošto je malo verovatno da ćete jesti puno sirovog belog luka, ova mešavina je izuzetan način da se ublaži njegova karakteristična aroma, a delovanje obogati takođe lekovitim medom.

Lekoviti preparat za imunitet – Ovaj prirodni saveznik imuniteta je veoma lako napraviti, a za to vam nije potrebno ni veliko ulaganje, niti veština. Pripravak je potpuno bezopasan i bez štetnih efekata, osim u slučaju da ste alergični na neki od sastojaka (posebno se skreće pažnja osobama koje su alergične na pčelinje proizvode, koji bi trebalo da izbegavaju preparate koji ih sadrže). Evo kako da pripremite ovu isceljujuću mešavinu.

  • Nekoliko čenova belog luka
  • Med
  • Teglica

Čenove belog luka očistite i stavite u prethodno pripremljenu, sterilnu teglicu; čenove možete ostaviti u komadu, iseći ih ili izgnječiti. Dodati domaći prirodni med, zatvoriti teglu i držati par dana na sobnoj temperaturi, kako bi luk upio sastojek iz meda. Najbolje efekte ćete osetiti ako konzumirate ovaj pripravak svakoga jutra na prazan stomak; neko savetuje da se koristi u toku nedelju dana, mada ćete naići na razne savete. U svakom slučaju, do dva tri čena belog luka sa medom ne mogu vam škoditi, a vaš imuni sistem će biti veoma zahvalan.

Lekovita kombinacija za grlo

Ista kobinacija je jako dobra i za lečenje infekcija disajnih puteva i rešavanje simptoma bolnog grla i kašlja. Med se samostalno obično preporučuje kao odličan lek za ublažavanje pomenutih tegoba, jer svojim antiupalnim delovanjem umanjuje intenzitet infekcije, a kada se polako otapa u ustima neguje i iritiranu sluzokožu usne duplje i grla.

Beli luk doprinosi suzbijanju infekcije i dodatno jača imunitet, što telu pomaže i da se brže oporavi, pa i sami simptomi lakše prolaze. Kod bolnog grla, dobar savet je da se ova mešavina pripremi sa izgnječenim belim lukom, a može se konzumirati i par puta u toku dana, po kašiku.

BELI LUK I LIMUN

Beli luk i limun su dva prirodna sastojka koji imaju snažno antioksidativno delovanje i pomažu da se telo oslobodi viška toksina, da brže izbaci neželjene tvari iz svog sistema, efikasnije sagori masnoće i iskoristi korisne nutrijente. Zbog toga su odlična mešavina za konzumiranje tokom dijete za mršavljenje, ali imaju i jedno još važnije i značajnije dejstvo, predstavljaju prirodnu prevenciju nastanka kancera. Evo na koji se način upotrebljavaju zajedno.

Beli luk i limun kao eliksir zdravlja

Kada se konzumiraju zajedno, beli luk i ceđeni limunov sok veoma efikasno pročišćavaju ljudsko telo. Oni posebno dobro čiste krvne sudove i poboljšavaju njihove funkcije. To je izuzetno važno za održavanje optimalnog niovoa holesterola u krvi, regulaciju nivoa masnoća u organizmu, te samim tim prevenciju srčanog i moždanog udara. Pored toga, mešavina belog luka i limuna poboljšava vid, zbog korisnih nutreijenata u oba sastojka, a podstiče i zdrave funkcije imunog sistema, pomaže u borbi protiv slobodnih radikala i sprečava razvoj loših, bolesnih ćelija raka. Ovaj moćni prirodni miks je pravi eliksir mladosti i dugovečnosti.

Pripravak za prevenciju bolesti – Da biste napravili ovaj lekoviti napitak potrebni su vam samo limun i beli luk. Postupak je veoma jednostavan, a učinak izvanredan. Ovaj napitak treba konzumirati ujutro, na prazan stomak, pre doručka. Tretman jača imunitet i sprečava razvoj bolesti, a praktikuje se tokom 25 dana, kao jedan ciklus terapije. Evo kako se pravi.

  • 300 gr belog luka
  • 1 kg limuna
  • 5 l vode

Očistite beli luk i limun i fino ih usitnite, a možete ih izmiksati u blenderu. Vodu stavite da proključa, pa dodajte limun i beli luk i kuvajte dalje oko petnaest minuta na smanjenoj vatri. Gotovu tekućinu ostavite da se prohladi, a čuvajte je u zatvorenoj staklenoj boci ili tegli. Dnevna doza iznosi 50 ml i konzumira se ujutro, na prazan stomak, tokom 25 dana.

Nakon toga je potrebno napraviti desetodnevnu pauzu. Ne terba povećavati doze niti praktikovati tretman često; osobe koje koriste ovaj lekoviti napitak da bi unapredile svoje zdravlje i ojačali imunitet, a nemaju nikakve zdravstvene tegobe, ne treba da primenjuju terapiju sa belim lukom i limunom više od dva puta u toku godine.

Beli luk i limun za mršavljenje

Već smo govorili o svojstvima ova dva sastojka, koja su od izuzetne koristi za mršavljenje i održavanje vitke linije. Lekoviti eliksir koji smo pripremali u prethodnom odeljku može da bude i odličan saveznik u borbi protiv suvišnih kilograma. Oba sastojka pomažu bržem sagorevanju masnoća i imaju jako antioksidativno dejstvo. Na taj način pomažu da se telo brže i lakše oslobodi nagomilanih otrova u organizmu i ubrza metaboličke procese.

Takođe, beli luk i limun sadrže važne vitamine i mineralne, te druge nutrijente koji jačaju imunitet, što je veoma važno za osobe koje praktikuju dijete sa smanjenim unosom kalorija. Manje kalorija je i manje energije, što može da oslabi imuni sistem i učini pojedinca mnogo podložnijim oboljevanju. Zbog toga je odlično da se tokom dijete konzumira upravo napitak od limunovog soka i belog luka.

Konzumirajte napitak po istom principu, ujutro i na prazan stomak. Tako će metabolizam biti ubrzan od samog početka dana, što će omoghućiti i bolju ishranjenost tela u kasnijim obrocima i dovoljno energije za aktivan dan. Doziranje i trajanje ove energetske detoksikacije slični su kao i u prethodnom lsučaju; obično se preporučuje po jedna čaša dnevno, pre doručka, a tretman se sprovodi ne duže od tri nedelje, sa obaveznom pauzom od nedelju dana nakon toga, ukoliko se tretman ponavlja.

ZAKLJUČAK

Tri lekovita sastojka o kojima smo govorili nesumnjivo imaju koristi za naše zdravlje. Većina onih koji su isprobali ove kombinacije zadovoljna je rezultatima. Uputstva koja smo izneli su informativna, a individualna upotreba uvek treba da bude prilagođena potrebama i karakteristikama pojedinca.

Naravno, da bi bilo koji od tretmana bio efikasan neophodno je usvojiti opšte zdrave navike i stil života, poput balansirane i redovne ishrane, postojanja prigodne dnevne rutine, dovoljno fizičke aktivnosti i manje stresa. Uz malo organizovanosti i posvećenosti sopstvenom telu, to nije tako teško postići, a priroda se pobrinula da nam u tome pomogne, darivajući nam dragocene proizvode poput belog luka, limuna i meda.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: