Kajenska paprika – seme, sadnja, uzgoj, upotreba, lekovitost, recepti i cena

Kajenska paprika, poznata još i kao „Gvineja začin”, „Red hot chilli pepper”, „Kravlji rog”, a kod nas i kao „Aleva”, pripada rodu paprika poznatom u nauci kao Capsicum. Ova paprika se koristi kao začin u jelima, ali je, takođe, poznata i po svojim lekovitim medicinskim svojstvima hiljadama godina.

Naziv je dobila po glavnom gradu Francuske Gvajane – Kajenu.

Poreklo

Ova biljka je prvobitno rasla u Centralnoj i Južnoj Americi, mnogo pre Kolumbovih otkrića. Zna se da su je gajili u Meksiku još pre 7000 godina.

Američki urođenici su je koristili za ishranu, ali i kao lek protiv bolova u stomaku, gasova, grčeva i poremećene cirkulacije.

Kada je u 15. veku doneta u Evropu, odmah je prihvaćena kao deo recepata mnogih specijaliteta, a ubrzo su otkrivena i njena blagotvorna dejstva na čitav organizam.

Kajenska paprika (Cayenne) je samo jedna sorta paprike koja pripada vrsti Capsicum annuum. U okviru ove vrste imamo puno sorti čiji se plod razlikuje po boji, obliku, veličini i stepenu ljutine.

Kajenska papričica je crvene boje, duguljasta je i ljuta. Često je zovu ili mešaju sa čili paprikom zato što je „chilli“ zapravo astečko ime za ovu papriku.

kajenska-paprika-seme-sadnja-uzgoj-upotreba-lekovitost-recepti-i-cena

Kako uzgajati kajensku papriku?

Svako ko je uzgajao bilo koju vrstu paprike, paradajza, krastavca i sličnih zeljastih biljaka, vrlo lako može uzgajati i ovu vrstu paprike. Na našem tržištu su prisutne razne vrste semena ljutih paprika, do kojih lako možete doći ili putem internet kupovine ili u poljoprivrednim apotekama.

Popularne sorte, koje čak možete uzgajati i na sopstvenom balkonu kao dekorativne biljke su: Medusa Pepper, Bulgarian Carrot, Numex Sunrise, Wild Brazil, Jalapenos Giant, Hot Banana Pepper, Feferona crvena, Feferona zelena, itd. Pakovanje semena košta od 50 do 150 dinara, u zavisnosti od vrste.

loading...

Uzgoj ovih papričica, iako se kriju iza egzotičnih imena, vrlo je jednostavan. Ako ste, makar jednom u životu zasadili paradajz ili običnu papriku, onda ste sigurno kvalifikovani. Biće vam potrebno samo kvalitetno seme, voda, zemlja i fino mesto pod suncem.

Najbolje uspevaju u vlažnim i toplim uslovima jer potiču iz tropskih krajeva. Idealno bi bilo da pronađete seme iz prethodne sezone, jer starije seme ima mali procenat klijavosti.

Vreme setve. Najbolje vreme za setvu je februar, naravno, u zatvorenim prostorima, jer im je potrebno najmanje dve nedelje da proklijaju; kasnije ih prebacujete u otvoren prostor, kad prestanu hladne temperature i mrazevi. Pre setve bi bilo dobro ostaviti seme da prenoći u vodi ili u vlažnoj salveti, jer semenke imaju tvrdu spoljašnju ljusku, pa će lakše započeti proces klijanja ukoliko su prethodno natopljene.

Supstrat zemlje ili tresetne pločice. Kada je u pitanju zemlja za sadnju imate dve varijante: kupite lako dostupni supstrat u nekom od baštenskih centara ili u poljoprivrednoj apoteci; koristite tresetne pločice.

Ako se odlučite za tresetne pločice, pored toga što je ovaj način malo skuplji, morate znati i sledeće – tresetne pločice morate prethodno preliti vrelom vodom da nabubre i dostignu punu veličinu, a zatim sačekati da se ohlade i tek onda pristupiti setvi.

Ukoliko je vaš izbor klasičan način sadnje u kontejnerima koji su predviđeni za proizvodnju rasada, onda je ceo posao jednostavniji. Kontejner napunite supstratom tako da ostane malo slobodnog prostora do vrha, zatim položite seme na dubinu od 4-5 mm i dobro zalijte supstrat. Temperatura i vlaga su vrlo važni: temperatura treba da se kreće između 24 i 27°C, a sa vodom ne treba preterivati da ne bi došlo do truljenja semena. Takođe, ne treba vode ni da manjka, kako se seme ne bi isušilo i prestalo da klija.

Klijanje. Proces klijanja traje između 5 i 30 dana, u zavisnosti od vrste semena i spoljašnjih uslova. Osim dugog perioda klijanja, važno je da imaju dugačak period toplog vremena dok rastu, da bi na kraju plod bio krupan i u punoj snazi. Kažu da što je papričica ljuća to joj više vremena treba da proklija i sazri.

Plod. Zeljasti deo biljke izraste u grm visine od oko pola metra. Da bi kajenska paprika potpuno sazrela, potrebno je najviše do tri meseca. Kako biste znali kada treba da uberete plod, posmatrajte peteljku koja treba da bude čvrsta i zelena; zatim plod, koji treba da dobije intenzivnu crvenu boju.

Nakon branja, kajenska paprika se, najčešće, suši i melje u fini crveni prah, koji se koristi kao začin, a sve češće i kao sastojak za pravljenje lekovitih receptura.

Kapsaicin – ključni sastojak

Glavno kulinarsko i medicinsko dejstvo kajenske paprike leži u hemijskoj supstanci zvanoj kapsaicin. Sve ljute papričice imaju ovaj sastojak, a u zavisnosti od količine njegovog prisustva delimo ih na manje, srednje i veoma ljute.

Vilbur Skovil je 1912. godine razvio metodu kojom se meri nivo ljutine, pa se po njemu merna jedinica zove „skovil“ (SHU). Kajenska paprika ima od 30.000 do 50.000 SHU (Scoville Heat Unit).

Alkaloid kapsaicin je najprisutniji u žilicama (tkivu koje drži seme) paprike, a nešto manje u mesnatim delovima ploda.

Zašto je ova supstanca tako važna?

Hemijska svojstva kapsaicina utiču na smanjenje upale i svraba kod psorijaze, ublažavaju bol kod neuralgije, artritisa, neuropatije, išijasa i bolova u mišićima. On deluje pri regulaciji nivoa šećera u krvi jer pomaže da se ugljeni hidrati raspadaju. Nesumnjivo poboljšava cirkulaciju. Najnovija istraživanja pokazuju da kapsaicin može da uništi ćelije raka prostate, kao i, uopšte, da smanji kancerogene ćelije.

Nutritivne vrednosti kajenske paprike

Na skali potrebnih i poželjnih hranljivih sastojaka kajenske paprike veoma visoko stoje, pre svega, ključni vitamini: vitamin A (44%), kompleks B vitamina, vitamin C, vitamin E, vitamin K. Takođe, bogata je gvožđem i mineralima kalijumom i manganom, čije visoke koncentracije izuzetno povoljno deluju na rad srca. Jarko crvena boja ukazuje na veliko prisustvo beta-karotena.

Ovaj plod je veoma cenjen pri lečenju epitelnih tkiva i membrane sluzokože koji pokrivaju nosni, urinarni i crevni trakt.

Jedna kašičica mlevene kajenske paprike sadrži 17 kalorija – 1g masti, 3g ugljenih hidrata, od čega 1g vlakana, 1g šećera i 0g holesterola.

Lekovita svojstva

Momentalno zaustavlja infarkt. Neki proučavaoci lekovitog bilja kažu da, kada bi pacijent u trenutku srčanog napada odmah popio 1 kašičicu praha kajenske paprike rastvorene u čaši tople vode, istog trena bi zaustavio infarkt. Kako je to moguće? Naime, na taj način se postiže izjednačavanje krvnog pritiska, a srce se istovremeno nahrani svim hranljivim materijama koje su neophodne za njegovo pravilno funkcionisanje. Kajenska paprika pojačava puls, izjednačava cirkulaciju, a samim tim, dovodi krv u sve delove tela. Poznato je da deluje hemostatički i da momentalno zaustavlja krvarenje iz rana.

Sprečava stvaranje krvnih ugrušaka. Ugrušci su blokade u našim krvnim sudovima koje ograničavaju i sprečavaju pravilan protok krvi kroz naš krvotok. Kajenska paprika podstiče fibrinolitičku aktivnost i pomaže u sprečavanju stvaranja krvnih ugrušaka. To je i jedan od razloga zašto je kajenska paprika efikasna u sprečavanju srčanih udara. Već spomenuti kapsaicin dovodi do toga da se arterije pročiste, tj. da se oslobode masnih naslaga.

Olakšava migrenozne bolove. Istraživači su došli do zaključka da kajenska paprika, zahvaljujući svojoj specifičnoj ljutini, izaziva osećaj bola u različitim delovima tela. Kada se to desi, naš mozak usmerava pažnju na to novo mesto i više nije koncentrisan na bolove u glavi koje uzrokuje migrena. Nakon ove inicijalne reakcije koju je izazvala kajenska paprika, nervni završeci su iscrpli „supstancu B“, tj. „hemikaliju bola“ i time se bolni osećaj smanjio. Zapravo, mi smo u osnovi „prevarili“ naše telo da oseti bol negde drugde, pa migrena prestaje da bude u fokusu pažnje.

Pomaže pri varenju. Kajenska paprika ima veoma pozitivan uticaj na probavni sistem. Uz pomoć svojih sastojaka pomaže pri proizvodnji pljuvačke, tj. stimuliše rad naših pljuvačnih žlezda koje su prva karika u lancu  neometanog procesa varenja. Ona, takođe, stimuliše lučenje enzima neophodnih za rad digestivnog trakta i pojačava funkciju želudačnih sokova koji osposobljavaju organizam da metaboliše hranu i toksine.

Broj jedan u borbi protiv prehlade i gripa. Zahvaljujući velikoj koncentraciji beta-karotena i antioksidanata, kajenska paprika podržava naš imuni sistem. Kada smo prehlađeni i zapušeni su nam i nos i grlo, ona pomaže u razbijanju sluzi i šlajma. Kada izbacimo ova dva neprijatelja, simptomi gripa i prehlade, takođe, nestaju. Dodajući kajensku papriku našoj hrani, povećavamo temperaturu tela, koja dovodi do pojačanog znojenja, a samim tim i do pojačane aktivnosti našeg imunog sistema.

Izvor vitamina A. Vitamin A igra ključnu ulogu u održavanju zdravog vida, neuroloških funkcija i zdrave kože. To je antioksidans koji smanjuje inflamaciju boreći se protiv slobodnih radikala. Višegodišnje studije pokazale su da je vitamin A od vitalnog značaja za dobro zdravlje i dug život jer jača imunitet i podstiče rast ćelija. Dovoljno je konzumirati samo dve kašičice kajenske paprike na dan i time ćemo uneti neophodnu dnevnu količinu potrebnu našem organizmu.

Ubija gljivice kandide. Kajenska paprika ima sposobnost da ubije razne vrste gljivica i da spreči formiranje gljivičnih patogena. Ispitivanjem je utvrđeno da je uspešna protiv čak 16 vrsta gljivica, uključujući i kandidu. Ova gljivica je poznata po tome što pomaže apsorpciju hranljivih materija i probavu, međutim, kada je ima prekomerno u organizmu ona dovodi do probavnih problema, bolova u zglobovima, slabog imuniteta, pa čak i hormonskog disbalansa.

Recept za detoks napitak (limun i kajenska paprika)

Sastojci:

¼ kašičice praha kajenske paprike

250ml vrele vode

1 limun

Limun iseći na pola, očistiti od semenki i dobro iscediti, dodati četvrtinu kašičice kajenske paprike i sve naliti sa 250 ml vrele vode. Dobro promešati i kada se malo ohladi, popiti.

Gde je naći i koja je cena?

Kajenska paprika je nezaobilazan začin u mnogim svetskim kuhinjama. Nama najbliža, mađarska kuhinja, poznata je po upotrebi u svojim paprikašima, čorbama, gulašima, itd. Ona je glavni sastojak većine ljutih soseva jer zahvaljujući njima jela postaju pikantnija i neobičnija. U srpskoj kuhinji se koristi u mnogim jelima, a naročito u „zaprškama“.

Kajensku papriku možete naći svežu, sušenu, mlevenu ili u prahu. Ova poslednja je često upakovana u obliku mešavine, pa nije uvek sigurno da li je najboljeg kvaliteta.

Kod nas se može naći u bolje snabdevenim marketima, prodavnicama zdrave hrane ili specijalizovanim radnjama. Pakovanje mlevene paprike, od 35g u staklenoj teglici, sa poreklom iz Indije, može se kupiti za 250 din. U opticaju je i organski uzgajana kajenska paprika (mlevena), u pakovanju od 50g, koja košta 715 din.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: