Sojin lecitin – šta je, sastav, upotreba u ishrani i cena

Sojin lecitin je sastojak koji se veoma često upotrebljava u konditorskoj industriji. Tačnije, on je jedan od glavnih sastojaka slatkih proizvoda, takodje testenina, peciva i namaza.

Spada u emulgatore (E 322), a njegova uloga jeste da spaja nespojiva jedinjenja, kao što su na primer ulje i voda.

Sojin lecitin ima prednosti i mana, a detaljnije o njegovom sastavu, upotrebi i ceni saznajte u daljem tekstu:

Šta je sojin lecitin?

Sojin lecitin je, precizno rečeno, mešavina prirodnih masnih molekula koje se prilikom obrade sojinog zrna izdvajaju. Sirovi sojin lecitin ima viskoznu strukturu, smedje je boje i ima specifičan miris, kao i ukus. Jedan je od najboljih emulgatora, zbog njegove sposobnosti da vezuje čvrste čestice.

Upravo zbog toga što se dobija iz soje, nameće se pitanje da li je zdrav koliko važi da jeste? Postoje dve strane priče.

sojin-lecitin-sta-je-sastav-upotreba-u-ishrani-i-cena

Mane sojinog lecitina: Ono što potvrdjuje da sojin lecitin nije zdrav jeste sama činjenica da je soja proizvod koji se najčešće genetski modifikuje. Izuzev  toga, čak iako znamo da je nastao od organske soje, on se mora izdvojiti iz fermentisane soje.

Fermentacija soje podstiče veliki broj štetnih toksina, koji veoma loše utiču na ljudski organizam. Ipak, to ne mora biti pravilo, ukoliko koristite organsku soju kojoj znate poreklo. To je malo teže, ali je ipak moguće. Uvek se detaljno i precizno raspitajte o poreklu soje pre nego što je unese u svakodnevnu ishranu.

Osim toga, soja se veoma često tretira pesticidima, koji čak i nakon prerade ostaju u njoj, tako da sojin lecitin dobijen iz takve soje može stvoriti alergije, i može biti opasan po život ako se ne reaguje na vreme. Takodje, sojin lecitin na ljudski organizam deluje kao hormon estrogen, što mnoge odbija od ovog proizvoda.

Prednosti sojinog lecitina: Ono što se navodi kao njegova najveća prednost jeste to što veoma uspešno razlaže masti i dovodi do ubrzanja metabolizma. Zbog toga se često koristi u raznim dijetama. Pošto je sojin lecitin prirodnog porekla, omogućava mršavljenje na najbolji način. Kilograme koje izgubite uz pomoć sojinog lecitina neće se vratiti kao bumerang, već će se postepeno razlagati i tako ćete ih se rešiti na duže staze.

loading...

Zajedno sa mršavljenjem dolazi i snižavanje holesterola. Dakle, sojin lecitin uspešno snižava holesterol, i već dugi niz godina se u medicini koristi u te svrhe. Kontroliše prolazak hranljivih materija kroz ćelije, i van njih, i na taj način sprečava masti da se nagomilaju na zidovima arterija, srca i mozga. Zbog toga je veoma koristan i za kardiovaskularni sistem. Dakle, ako se koristi na pravi način, sojin lecitin veoma pozitivno utiče na zdravlje našeg srca i čitavog kardiovaskularnog sistema.

Sojin lecitin veoma pozitivno utiče na rad moždanh ćelija. Uspešno deluje kod osoba koje imaju alchajmerovu bolest, amneziju ili demenciju. Poboljšava memoriju i koncentraciju. Zbog toga se često preporučuje osobama koje su umno angažovane tokom dana, takodje sportistima i naučnicima.

Još jedan organ koji sojin lecitin verno čuva jeste jetra. Sprečava nagomilavanje masti, i na taj način obezbedjuje dobar protok hranljivih materija kroz ćelije. Dakle, sojin lecitin izbacuje toksine iz jetre, pre nego što se one nakupe. Na taj način čuva njeno zdravlje, a poznato je da je jetra jedan od bitnijih irgana u našem telu.

Kao što možete zaključiti, i jedna i druga strana su prilično jednake, odnosno, obe strane imaju čvrste argumente. Medjutim, ukoliko se budete pridržavali nekoliko pravila, sojin lecitin zaista možete iskoristiti na najbolji mogući način. Bitno je samo da pažljivo promotrite neke činjenice i uspećete da ga iskoristite kako treba.

Prilikom konzumacije sojinog lecitina, obratite pažnju na sledeće stvari:

Nivo pesticida – Uvek odaberite soju koja prati stroge upute o toksičnosti. S obzirom da se pesticidi često koriste za uzgajanje soje, pokušajte da izaberete soju koja je organski uzgajana. Birajte soju koja vodi poreklo iz naše zemlje, odnosno koja je domaća, od proverenih ljudi. To smanjuje rizik od pojave raznih oboljenja i alergija. Ponekada se preuveličava štetnost soje, jer je ona veoma korisna kada je u pitanju naše zdravlje. Ipak zaista morate voditi rečuna o tome kako je uzgajana, jer je to bitno za svaku biljku. Ono što bi trebalo da piše na deklaraciji kada je organska soja u pitanju je: FDA, SZO i CODEX.

Fermentacija – Kada je fermentacija u pitanju, takodje postoje dve strane. Jedni su za, drugi protiv. Ono što su istraživanja pokazala, jeste da je bolje koristiti sojin lecitin iz fermentisane soje, jer soja koja nije fermentisana sadrži biljne estrogene, koji mogu veoma loše uticati na ženske hormone i muške hormone. Fermentacijom se gube ti estrogeni, a zadržavaju se pozitivne supstance. Ipak, ponovo navodimo da je bitno da soja nije tretirana pesticidima, jer ukoliko je soja tretirana njima a nije fermentisana, oni su izraženi u mnogo većoj meri, što pogoršava kvalitet lecitina. Štaviše, čine ga veoma lošim po organizam.

Genetska modifikacija – Nažalost, soja je većim delom genetski modifikovana, a proizvodi koji su GMO su veoma štetni po naše zdravlje. Prema tome, veoma je bitno da pronadjete soju koja nije GMO, jer se jedino u njoj može naći kvalitetan sojin lecitin. U ostalim slučajevima, sojin lecitin je takodje štetan, kao i sama genetski modifikovana soja. Opet ponavljamo da je bitno da soju kupujete od proverenih ljudi, i od proizvodjača koji koriste isključivo organsku soju kako biste uspeli da iskoristite njene pozitivne strane.

Sojin lecitin – upotreba

Kao što smo već naveli, sojin lecitin je emulgator, i najčešće se upotrebljava u pekarskoj i konditorskoj industriji, kako bi vezao sastojke koji su inače nespojivi. Zadužen je za tehnološki kvalitet namirnice, a uglavnom se nalazi u čokoladama, zatim u margarinu, sladoledu, pojedinim slatkim prelivima i namazima.

Osim u proizvodnji slatkiša, sojin lecitin je veoma zastupljen u proizvodnji peciva, jer testu omogućava brže narastanje i čini ga glatkim, nelepljivim.

Sem u prouzvodnji hrane, koristiti se i u farmaceutske svrhe, jer je njgovo dejstvo balgotvorno. O tome smo već pisali, a ono što je bitno da se ponovi jeste da sojin lecitin mora pažljivo da se koristi i iz organske soje, kako bi bio kvalitetan i kako bi zaista tako povoljno uticao na naše zdravlje.

U farmaceutske svrhe najčešće se upotrebljava kao dodatak suplementima, potom kao jedan od sastojaka za kardiovaskularne i dijetetske lekove.

Sirovi sojin lecitin možete kupiti i u fitnes prodavnicama, tako da ga možete koristiti u vašoj svakodnevnoj ishrani. Vodite računa ako ste alergični na soju, jer ovaj suplement može da ostavi posledice. U drugim slučajevima može biti veoma koristan u ishrani. Možete ga kupiti od raznih proizvodjača, u raznim pakovanjima i po različitim cenama.

Uvek vodite računa o deklaraciji i pažljivo proučite sve sastojke, konsultujte se sa prodavcima, i uvek se najpre sami posvetite istraživanju. Proučite svaki proizvod pa odaberite onaj najbolji.

Sojin lecitin kao dodatak ishrani preporučuje se najčešće veganima, vegetarijancima i osobama koje su intolarantne na glukozu. On im omogućava bogat unos proteina koji su veoma važni našem organizmu.

Koristi se, uglavnom, tako što se jedna kašičica lecitina pomeša sa mlakom vodom i konzumira. Takodje, možete ga dodavati u kaše, napitke poput šejkova, i slično. Ne preporučuje se u velikim količinama, jer sve što prelazi granicu ne može biti dobro za naš organizam. Tako, jedna kašika dnevno biće dovoljna da zadovolji vaše potrebe.

Isto je i kada su industrijski proizvodi u pitanju, nemojte konzumirati previše proizvoda koji su bogati sojinim lecitinom. Potrebno je unositi ga u ograničenim količinima kako bi ga organizam usvojio na pravi način.

Sojin lecitin – cena

Cene su uglavnom pristupačne, jer sojin lecitin koristite u malim količinama pa bi trebalo da traje duže vreme. Pravi sojin lecitin je bez ukusa, odnosno neutralnog ukusa. Uglavnom se cene kreću do 3000, opet u zavisnosti od toga od kojeg proizvodjača kupujete.

Ako se već odlučite na upotrebu sojinog lecitina, budite spremni da odvojite nešto više novca za kvalitetan lecitin, jer ćete u suprotnom biti na mnogo većem gubitku.

Zaključak

Za kraj, možemo samo da poručimo da budete pažljivi, i da kada god su u pitanju proizvodi koji imaju dve strane, dobro ih proučite i tek nakon toga pristupite njihovoj konzumaciji. Svačiji organizam je različit, i iz tog razloga ne mogu svakome odgovarati iste stvari.

Nekome će sojin lecitin veoma prijati i videće rezultate, dok nekom drugom neće. Zbog toga je bitno da ga testirate. Koristite ga mesec dana i uporedite rezultate. Ukoliko primetite da vam ne odgovara, možete ga ranije isključiti iz upotrebe. Ukoliko primetite poboljšanje, onda nastavite sa njegovom upotrebom i popravite kvalitet vašeg zdravlja.

Ostaje na vama da se informišete, da isprobate i na kraju odlučite da li je sojin lecitin pogodan za vas, ili ipak nije. Nadamo se da smo vam pružili sve potrebne informacije za početak.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: