Kamenac na zubima – kako skinuti zubni kamenac?

Zubi jesu kalcifikovani organi smešteni u usnoj duplji i tako, zajedno sa jezikom i pljuvačnim žlezdama, čine početni deo digestivnog trakta. Sa 32 stalna i 20 mlečnih zuba, čoveku je omogućeno žvakanje, usitnjavanje, seckanje i mrvljenje hrane, kao i dalje mešanje i razmekšavanje od strane jezika i pljuvačke, kako bi se ona lakše gutala i varila dalje u digestivnom traktu.

Nega i higijena zuba i usne duplje i te kako je važna kako bi se na vreme sprečile bolesti poput karijesa, gingivitisa, paradontopatije i slično. Higijena zuba može se podeliti na ličnu, kao i na profesionalnu higijenu, koju vrše stomatolozi. Lična higijena podrazumeva redovno pranje i čišćenje zuba, redovno ispiranje antibakterijskim tečnostima, upotrebu konca za zube, ali i redovne posete stomatologu.

Svakako da zubi prolaze dug proces evolucije, izmene, i da se sa starenjem i tokom godina u mnogome menja njihov kvalitet. Na njih utiču i životne navike i stil života koji podrazumeva konzumaciju cigareta, alkohola, razne vrste hrane i slično. Međutim, veoma je važno održavati zube zdravim, jer od njih zavisi kompletno zdravlje celog ljudskog organizma, odnosno, kvarenje zuba će uticati štetno na mnoge organske sisteme, koji će biti podložni da veoma lako obole.

Šta je zubni kamenac i kako nastaje?

Usna šupljina idealno je mesto za nastanjivanje najrazličitijih vrsta bakterija. Čak i u uslovima u kojima mi redovno i kvalitetno održavamo higijenu usne duplje, uvek postoji izvestan broj bakterijskih mikroorganizama koji zajedno sa proteinima i šećerima iz hrane koju konzumiramo, na površini zuba formiraju zubni plak, i to u vidu jedne tanke prevlake, tj tankog filma. Ovaj plak naročito se zadržava na mestima koja su najnedostupnija čišćenju, a to su mesta uz desni, uz plombu i krunicu, a isto tako tu spadaju i najudaljeniji zubi u nizu.

Znamo da su bakterije i te kako štetne za naše zube jer doprinose nastanku karijesa, a to čine lučenjem kiselina koje oštećuju zubnu gleđ. Ove kiseline mogu isto tako oštetiti i desni. Ukoliko redovno i kvalitetno peremo zube i održavamo našu oralnu higijenu na zadovoljavajućem nivou, svakako da možemo u izvesnoj meri sprečiti nastanak karijesa, a pre svega uklanjanjem zubnog plaka.

Problem nastaje onda kada dozvolimo da zubni plak opstaje, tj ukoliko ga ne otklanjamo adekvatno. Tada dolazi do taloženja mineralnih materija iz pljuvačke preko njega, te on postaje čvršći. Na taj način, dolazi do formiranja zubnog kamenca koji je veoma čvrst i ne može se pranjem zuba četkicom skinuti sa zuba.

Kada se zubni kamenac jednom stvori, priča dobija svoj zatvoreni krug, te se nadalje na nastali kamenac ređaju nove meke naslage, tj plakovi, zatim se na njih slažu minerali pljuvačke, te tako vremenom dolazi do stvaranja takozvanog „zida kamenca“ oko zuba. Kamenac je, kako smo već i rekli, naročito prijemčiv za stvaranje uz desni. Kamenac se sve više i više širi, potiskuje desni, a u kombinaciji sa zapaljenskim procesom i dejstvom bakterija, on može da zahvati i kost, viličnu u ovom slučaju. Zbog toga dolazi do gubitka potpore zubu i on počinje da se klati, pa može i da ispadne. Upravo iz tih razloga redovno čišćenje kamenca je i te kako važno i neophodno.

Prevencija nastanka zubnog kamenca

Postoji mnogo načina na koje možete prevenirati nastanak zubnog kamenca, a svakako najvažniji jeste redovno i kvalitetno pranje i čišćenje zuba. Zapravo, činjenica je da mi ne možemo sprečiti njegov nastanak u potpunosti, ali možemo usporiti njegovo stvaranje. Kvalitetno pranje obuhvata upotrebu adekvatne četkice, sa malom glavom i mekanim dlakama, tako da ona može da dopre i do najudaljenijih delova usne duplje. Perite zube izutra i uveče, ne brzinski, već nešto duže, makar jedan minut, pri čemu težite da zahvatite što više površina, aposebno onih skrivenih.

Pastu koju je potrebno koristiti jeste pasta koja sadrži fluoride, jer ona pomaže u obnovi gleđi koja je već delom oštećena od strane bakterija. Neke paste u svom sastavu imaju i pirofosfate i supstancu triklosan koje deluju protiv očvršćavanja plaka i njegovog pretvaranja u kamenac, a isto tako ova jedinjenja imaju i dejstvo antibiotika. Pored paste obavezna je i upotreba konca za zube, jer jedino on može da zađe u predeo između zuba i da na taj način spreči nastanak kamenca u ovim, veoma teško dostupnim za čišćenje predelima.

loading...

Ono o čemu još morate povesti računa jeste i o tome šta jedete. Bakterije u vašim ustima uživaju u šećeru i skrobu koji unosite, te tada otpuštaju kiseline koje oštećuju vaše zube. Dakle, ono što pogoduje vašem opštem zdravlju, pogoduje i zdravlju vaših zuba. Potrebno je stoga izbegavati namirnice sa puno šećera, napitke u vidu sokova i gaziranih pića, a isto tako i grickalice koje obiluju u skrobu.

Takođe, redovne posete stomatologu u cilju pregleda zdravlja zuba i desni su od i te kako velikog značaja i ne smeju se zanemariti.

Kako skinuti kamenac sa zuba?

Ukoliko se zubni kamenac već formirao, neophodno je obratiti se pre svega vašem stomatologu radi njegovog uklanjanja. Tom prilikom neophodne su redovne posete stomatologu i to na svakih 6 meseci, jer se samo tako sav kamenac postepeno može otkloniti, uz redovnu kontrolu zuba i sprečavanje potencijalnih komplikacija. Neke osobe primenjuju i prirodne metode sa kakvim preparatima koje imaju u kući, a za koje se zna da mogu pomoći u zdravlju zuba.

Pravi kamenac javlja se najviše na donjim prednjim zubima i gornjim molarima, mada se može javiti i na svim ostalim zubima. U vidu je krune koja se formira osobito u gingivalnom delu zuba, gde, ukoliko se ne otkloni na vreme, može doći do delovanja toksina iz bakterija koje su se nagomilale ispod kamenca te dolazi do hronične upale desni, paradontopatije i razgradnje vilične kosti.

Procedura uklanja kamenca opisuje se kao pomalo neprijatna procedura koja traje oko 30 minuta, a može se raditi sa ili bez anestezije. Kod veće osetljivosti i pojave bola, najčešće se pribegava upotrebi lokalne anestezije, te se time postiže potpuni komfor i neosetljivost. Bitno je znati i da skidanje kamenca sa zuba neće oštetiti zube i da će zubi nakon njegovog uklanjanja dobiti nešto belju boju.

Metode uklanjanja zubnog kamenca

Uklanjanje kamenca sa zuba koje vrši stomatolog jeste standardna metoda koja podrazumeva upotrebu ultrazvučnog aparata sa raznim nastavcima koji pomažu u uklanjanju naslaga. Pošto se kamenac ukloni, sledi poliranje zuba raznim pastama za poliranje, a uz pomoć najrazličitijih četkica i gumica. Posebnim aparatom se sa zuba uklanjaju i tamne mrlje i prebojenosti zuba od kafe, duvana, čajeva, a taj aparat raspršuje sitne vodene čestice sa peskom u spreju i na taj način peskira zube. Uklanjanjem kamenca gleđ se ne oštećuje, a sprečava se pojava gingivitisa i paradontopatije.

Ultrazvučno skidanje kamenca jeste bezbolna i precizna metoda kojom se veoma brzo uklanjaju naslage na zubima. Prednost ove metode u odnosu na metode koje za uklanjanje koriste ručne instrumente jeste znatno kraće vreme uklanjanja, a isto tako se i bakterije koje se nalaze u ustima uništavaju putem ultrazvučnih vibracija. Nakon nje radi se i poliranje, kako bi se sprečilo ponovno brzo vraćanje kamenca. Cene ove metode kreću se oko 2000-2500 dinara, cena za svaku vilicu je po 1000 dinara doplate, a poliranje koje se radi košta od 2500-3000 dinara. Naravno, ove cene prikazane su orijentaciono i zavise od ordinacije do ordinacije.

Sa druge strane, za uklanjanje kamenca mogu se koristiti i razni instrumenti i alati koji služe da razmekšaju i uklone naslage sa zuba. To se zove mehanički postupak i razlikuje se od trenutno popularnog ultrazvučnog postupka. Međutim, ova metoda se danas veoma retko koristi, za razliku od ultrazvučne koja trenutno drži primat.

Danas je u upotrebi i laser terapija koja se koristi i deluje tako što razbija veze između molekula u nataloženom kamencu.

Peskarenje koje se potom vrši, podrazumeva upotrebu aparata koji pod pritiskom izbacuje sitna zrna peska raspršena u vodi, te se tako uspešno uklanjaju naslage na zubima i vraća im se njihova bela boja i sjaj. Ovaj metod vrši se u cilju uklanjanja mrlja nastalih od kafe, cigareta, i drugih obojenih pića i hrane. Svakako da je ovaj postupak bezbolan, a postoji i mogućnost da pacijenti izaberu razne ukuse peska. Ova metoda, kako smo već i govorili, vrši se nakon uklanjanja kamenca sa zuba. Tom prilikom dobiće se glatki, izbeljeni i blistavi zubi, a sprečiće se i novo stvaranje nečistoća na zubima u narednom periodu.

Kontraindikacije za ultrazvučno uklanjanje kamenca

Neke od kontraindikacija za uklanjanje kamenca jesu i postojanje zubnih implanta, proteza i slično. Zatim, u kontraindikacije spadaju i prehlade, starost (ne bi trebalo da se radi kod dece), trudnoća, dojenje, bolesti srca, bolesti koje se prenose put krvi i slično. No ipak, o svemu ovome najbolje je posavetovati se sa svojim izabranim stomatologom.

Prirodni načini uklanjanja kamenca

Iako mnoge osobe izbegavaju odlaske kod lekara i zubara i rešavaju sve svoje zdravstvene i stomatološke probleme kod kuće, potrebno je znati da sa upotrebom kućnih metoda uklanjanja kamenca treba biti veoma oprezan, jer u neku ruku oni nisu naročito učinkoviti, a isto tako mogu i da oštete zube.

Namirnice koje su idealne za čišćenje zuba a pomažu i u uklanjanju kamenca i u izbeljivanju zuba, a koje sigurno imate u svom domu, jesu jabukovo sirće, narandža, aloja vera i glicerin. Tri recepta sa ovim namirnicama glase ovako:

Recept 1

U šoljicu naspite malo jabukovog sirćeta, pa u njega umočite četkicu za zube. Ostavite četkicu da odstoji u sirćetu par minuta, a potom zube pročistite. Po potrebi možete još jednom ponoviti postupak. Zube trljajte 2-3 minuta. Nakon toga operite ih sasvim normalno, pastom za zube.

Recept 2

U jednu posudicu izmešajte šoljicu mlake vode sa pola šoljice sode bikarbone, i tome dodajte kašičicu aloje vera gela, kašiku limunovog soka i 4 kašike biljnog glicerina. Sve to dobro izmešajte i držite u posudici sa zatvaračem. Mešavinom svaki dan očistite zube, a nakon toga ih normalno properite pastom.

Recept 3

Pre spavanja istrljajte zube unutrašnjim delom narandžine kore. Ostavite da odstoji preko noći, bez pranja. Ujutru zube operite na prirodan način, pastom za zube.

Ljuske od oraha za skidanje kamenca

Još jedan od korisnih recepata za uklanjanje kamenca jeste i upotreba 40 grama ljuske oraha i 250 ml vode. Uzmite ljuske od oraha i prokuvajte ih u vodi oko 20 minuta. Zatim, skinite sa šporeta, ostavite poklopljeno da se prohladi i procedite. Potom svoju četkicu za zube pokvasite, tj držite u ovom rastvoru oko 10 minuta. Njom zatim temeljno očistite zube, umačući povremeno četkicu u rastvor. Ovu proceduru možete koristiti nekoliko puta na dan, a sam rastvor koristite dva dana, a potom pripremite novi.

Sama ljuska od oraha ima veoma moćna antibakterijska svojstva, a takođe pomaže i čišćenju gleđi od naslaga. Ovaj recept se koristi i kod upale i krvarenja desni, koji će upotrebom ovog sredstva ubrzo biti sanirani.

Seme suncokreta i lipin cvet u borbi protiv kamenca na zubima

Ovaj recept se priprema tako što se 4 šoljice semenki suncokreta i 4 šoljice lipinog cveta pomešaju i preliju sa litrom ključale vode. To se kuva zatim oko pola sata, a nakon što se procedi i prohladi, može se koristiti za pranje zuba nakon svakog jela.

Soda bikarbona

Često se u čišćenju zuba kod kuće koristi i soda bikarbona, te se njome operu zubi tako što se prethodno nanese na navlaženu četkicu. Ovome možete dodati i prstohvat soli i četkati zube oko 20 sekundi pa usta isprati vodom.

Pelin i vino za skidanje kamenca

Ovaj recept koristi lišće biljke pelin – Artemisia Absinthum, i to tako što se tri šoljice ovog lišća preliju sa 400 ml provrelog vina. To se ostavi potom da odstoji poklopljeno oko dva sata. Ova tečnost se potom procedi i njome se mogu prati zubi nekoliko puta na dan. To će imati i te kako pozitivan učinak na vaše zube koji će biti i te kako zdravi i bez kamenca.

Ostale prirodne metode skidanja kamenca

Rešavanju ovog problema može doprineti i upotreba vitamina C u ishrani. Najčešći recepti za piling zuba jesu oni koji koriste voće kao što su jagode, limun i narandža. Nadalje, i seme susama se može žvakati u ustima u te svrhe, a potom ga bez gutanja ispljunite, a zube istrljajte četkicom.

Za zdrave zube savetuje se i ishrana namirnicama koje su bogate fosforom. Takođe, zelena glina smatra se idealnom kod ovog problema. Potrebno je prah naneti na četkicu i trljati zube njome makar pola minuta.

Zaključak

Iz svega gore navedenog zaključujemo da je prevencija zapravo pola zdravlja, i da ista ova izreka važi i za zube i za njihovo zdravlje. Ukoliko su nam zubi zdravi, i ceo naš organizam će biti.

Prevencija bolesti zuba, kako smo već i rekli, obuhvata zdrave životne navike kakve su održavanje oralne higijene na adekvatnom nivou, redovnim pranjem zuba, čišćenjem najosetljivijih prostora, upotrebom konca za zube i redovnim posetama stomatologu, ali isto tako obuhvata i zdrave životne stilove poput što zdravije ishrane, izbegavanja alkohola, duvana, čajeva, prekomernog unosa kafa i svih drugih štetnosti koje mogu narušiti zdravlje naših zuba.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: