Kako izliječiti urinarne infekcije?

Urinarne infekcije su jedan od čestih problema današnjice, ali izmjenama u načinu života, navikama i ishrani koju imamo možemo pozitivno uticati u neutralisanju infekcije.

Infekcije urinarnog trakta su jedne od najčešćih tipova infekcija i prema izvjesnim podacima oko 8.1 milion posjeta doktoru godišnje bude povezano sa istima.

Kako nastaju urinarne infekcije?

Infekcije urinarnog trakta su prouzrokovane mikrobima poput bakterija koje se bore protiv odbrambenih sistema urinarnog trakta. Kada te bakterije preuzmu te sisteme dolazi do infekcije.

Negativno utiču na bubrege, mokraćni mjehur i cijevi koje se nalaze između njih.

Urinarni trakt se može podijeliti na gornji i donji urinarni trakt. Gornji urinarni trakt se sastoji od bubrega i mokraćovoda. Donji urinarni trakt se sastoji od mokraćnog mjehura i mokraćovoda.

Nekoliko činjenica o urinarnim infekcijama

Žene imaju 50% rizika da se u toku života u njihovom organizmu razvija urinarna infekcija.

Česti simptomi urinarnih infekcija uključuju jaku i vrlo čestu potrebu za odlazak u toalet, pritom osjećaju bolno peckanje.

Urinarne infekcije su najčešće dijagnosticirane na osnovu simptoma i testiranja uzorka urina.

Ekstrakti brusnice ne mogu u potpunosti izliječiti urinarne infekcije, ali mogu smanjiti rizik od ponovne pojave, nakon liječenja.

loading...

Nove navike kako bi spriječili nastanak infekcije

  • Voda

Količina vode koju pijete može biti izuzetno bitan faktor kada se radi o urinarnim infekcijama. Može uticati dvosmjerno, i negativno i pozitivno.

Vaše je da odaberete da li želite pozitivni efekat od nečega što je tako jednostavno kao što je voda. Ovo je jedan od najlakših načina koji svako može iskoristiti za tretiranje i spriječavanje širenja infekcije.

Voda svojim djelovanjem pomaže da svoj organizam očistite od efektivno dok ujedno zadržavate nutrijente i elektrolite u svom tijelu.

Kada ste dovoljno hidrirani voda će razrijediti urin i ubrzati njegov protok kroz vaš organizam, što će učiniti da bakterija ima teži put da zahvati ćelije i samim tim uzrokuje infekciju.

Ne postoji standardizovana količina vode koju trebate popiti, svaka osoba je drugačija je i ima drugačije potrebe. Pokušajte ocijeniti šta vama najbolje odgovara. Neki prosjek koji se preporučuje jesu 2 litra vode dnevno.

  • Odlazak u toalet

Odlazak u toalet nipošto nije jedna od “obaveza” koju možete i trebate odgađati. Učestalo mokrenje će pomoći da se vaš organizam očisti od postojećih bakterija. Nipošto ne želite taj proces odgađati i zadržavati te bakterije u organizmu i dati im prostora za dalje širenje.

S obzirom da se brzina urina u organizmu mijenja puno je teže je za bakteriju da zahvati određene ćelije i formira infekciju. Tako da u svakom slučaju bakteriji želite otežati posao.

  • Sok ili čaj od brusnice

Sok ili čaj od brusnice se smatraju jednim od najefektivnijih prirodnih tretmana za urinarne infekcije. Kroz historiju se koristila kao rješenje za različite infekcije i za ubrzavanje procesa oporavka rana.

Studije koje govore o efektivnosti soka brusnice za liječenje urinarnih infekcija imaju podijeljene rezultate. Prema nekim studijama sok od brusnice zadrži jedinjenja koja mogu spriječiti ćelije Ešerihije Coli da se zadrže u urinarnom traktu.

Sok od brusnice sadrži jake antioksidanse, uključujući polifenole, koji imaju antibakterijska i antiinflamatorna dejstva.

Ne postoji tačno određena količina koliko soka od brusnice trebate popiti kako biste tretirali urinarne infekcije. Najčešće preporuke su da pijete oko 400 ml soka sa najmanje 25% koncentrata brusnice kako biste pozitivno uticali na urinarne infekcije.

  • Korištenje probiotika

Takozvane “dobre” bakterije su odličan način da se borite protiv urinarnih infekcija. Konzumiranjem “dobrih” bakterija poznatijih kao probiotika možete postići održavanje  urinarnog trakta zdravim i bez negativnih štetnih bakterija.

Konkretnije, grupa probiotika koji se nazivaju laktobacili može pomoći kod tretiranja i spriječavanja širenja urinarnih infekcija. To čine kroz nekoliko pozitivnih slučajeva:

spriječavaju štetne bakterije da se zadrže na ćelijama urinarnog trakta,

stvaraju hidrogen peroksid u urinu, koji ima snažna antibakterijska sredstva,

smanjuje pH urina, što značajno sabotira razvijanje štetnih bakterija.

Osobe koje uzimaju probiotike iz porodice laktobacilusa kao suplemente ishrani, dok ujedno koriste antibiotike imaju manje šanse da razviju rezistentnost na antibiotike.

Probiotici se mogu pored većih koncentracija u suplementima mogu pronaći i u nekim fermentiranim i mliječnim proizvodima. Mogu se pronaći u jogurtu, nekim tipovima sira, kiselom kupusu, a ponajviše u kefiru koji ima izuzetno jak efekat i veliku koncentracija ovih probiotskih kultura.

  • Vitamin C

Unesite u svoj organizam dovoljne količine vitamina C. Vitamin je C je antioksidans koji pomaže poboljšanju imunog sistema.

Vitamin C reaguje sa nitratima u urinu i tako stvara okside azota koji mogu ubiti bakterije. Može također smanjiti nivo pH urina, što stvara manje prihvatljivo područje za stvaranje i širenje bakterija.

Osim što se unosi prirodnim putem, možda bi najbolja opcija bila korištenje suplemenata kako biste bili sigurni da unosite dovoljne količine vitamina C.

Prema nekim istraživanjima uz korištenje sa drugim suplementima možete maksimizirati benefite vitamina C.

Kada se obratiti doktoru?

Vrlo je važno obratiti se doktoru što je prije moguće ako sumnjate da imate infekciju urinarnog trakta. Posebice ako vjerujete da imate infekciju bešike ili bubrega, jer su to veoma ozbiljna stanja.

Ranije tretiranje, u prvim fazama infekcije može spriječiti širenje. Doktor će zahtjevati da iz uzorka urina odradi labaratorijsku analizu da bi provjerio da li postoje mikroorganizmi. Mikroorganizmi najčešće veoma brzo reaguju na tretiranje antibioticima.

Ukoliko se obratite doktoru u ranijim fama spriječit ćete ozbiljnije probleme koje bi ste mogli imati u budućnosti.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: