Povećani limfni čvorovi i žlezde na vratu, ispod pazuha i na preponama – simptomi i lečenje

Povećanje limfnih čvorova i žlezda, predstavlja jasan znak da unutar organizma postoji određeni zdravstveni problem. U zavisnosti od činjenice da li su limfni čvorovi i žlezde uvećani na vratu, na preponama, ispod pazuha ili na nekom četvrtom području, može se zaključiti u kojem sistemu organa je prisutan zdravstveni problem. Na osnovu takvog zaključka, pristupa se sprovođenju detaljnijih pregleda i analiza, dijagnostikovanju zdravstvenog problema i na kraju lečenju.

Ono što je potrebno znati, jeste da je raspon mogućih zdravstvenih problema koji mogu uticati na povećanje limfnih čvorova i žlezda zaista veliki.

Konkretno, može biti reč o potpuno bezazlenim i na sreću prolaznim zdravstvenim komplikacijama, ali i o krajnje ozbiljnim zdravstvenim komplikacijama, koje ukoliko se zanemare mogu da dovedu i do smrtnog ishoda.

Zbog moguće ozbiljnosti situacije u kojoj su prisutni uvećani limfni čvorovi i žlezde, potrebno je ne ignorisati okolnosti i u što hitnijem vremenskom roku se obratiti lekaru.

Kroz sadržaj ovog teksta, precizno ćemo vam objasniti sve što je potrebno da znate o povećanim limfnim čvorovima i žlezdama, kao i o okolnostima koje prate takvu pojavu.

Šta su limfni čvorovi i žlezde i kakva je njihova uloga u organizmu?

Povećani limfni čvorovi i žlezde na vratu, ispod pazuha i na preponama- simptomi i lečenje

U ljudskom organizmu, nalazi se između 600 i 700 limfnih čvorova koji su raspoređeni unutar čitavog organizma, a najviše u regiji vrata, u regiji pazuha i u regiji prepona. Zajedno sa žlezdama, limfni čvorovi predstavljaju deo limfnog sistema koji je izgrađen od limfnih organa, limfnih žlezda, limfnih sudova i limfne tečnosti, odnosno limfe.

Limfni sistem, ima izuzetno važnu ulogu u okviru celokupne funkcije ljudskog organizma i to iz razloga što direktno utiče na formiranje i funkciju imunološkog sistema tako što doprinosi odbrani organizma od patogenih mikroorganizama, koji su uzročnici pojave različitih oblika infekcija i zapaljenja.

Svaki od činilaca limfnog sistema, pa samim tim i limfni čvorovi i limfne žlezde, imaju svoju zasebnu svrhu. Konkretno, limni čvorovi služe da filtriraju, odnosno prečišćavaju limfnu tečnost, dok limfne žlezde imaju ulogu da proizvode limfocite (limfociti predstavljaju najmanje ćelije vezivnog tkiva i imaju ulogu da proizvode antitela kojima se organizam brani od patogenih mikroorganizama).

Limfni čvorovi i žlezde, raspoređeni su unutar čitavog tela, ali su međusobno podeljeni regionalno. To znači da svaka pojedinačna regija tela, ima svoju pojedinačnu grupu limfnih čvorova i žlezda, koji su zaduženi za imunološku odbranu organa i generalno tkiva baš u toj određenoj regiji tela.

loading...

Limfni čvorovi i žlezde koji su raspoređeni u jednoj određenoj regiji tela, međusobno ali i sa limfnim čvorovima i žlezdama koji su raspoređeni u drugim regijama tela, povezani su preko limfnih sudova. Kroz limfne sudove, neprestano cirkuliše limfna tečnost, odnosno limfa, koja je po hemijskom sastavu veoma slična krvnoj plazmi i koja od ćelijskih elemenata sadrži isključivo leukocite, odnosno bela krvna zrnca.

Kada je organizam zdrav, odnosno kada u njemu nije prisutan ni jedan oblik zdravstvenog problema, limfni čvorovi i žlezde se ne mogu videti niti opipati, a kada se povećaju i postanu uočljivi i opipljivi to znači da je u organizmu prisutan neki zdravstveni problem.

Zdravstveni problemi koji uzrokuju povećanje limfnih čvorova i žlezda, kao što smo u uvodnom delu ovog teksta naglasili, mogu se ticati bezazlenih zdravstvenih komplikacija kao što su različiti oblici infekcije, ali se takođe mogu ticati i prisustva zapaljenskih procesa, kao i prisustva karcinoma.

Činjenica da su limfni čvorovi i žlezde u određenoj regiji povećani, sama po sebi ne predstavlja pokazatelj o kojoj vrsti zdravstvene komplikacije je reč i da bi se tako nešto utvrdilo, potrebno je da se pacijent uputi da detaljniji preglede, odnosno analize. Vrste pregleda, odnosno analiza na koje je potrebno uputiti pacijenta, zavise od regije na kojoj su limfni čvorovi i žlezde povećani. Konkretno, svako pojedinačno povećanje limfnih čvorova i žlezda, u zavisnosti od regije na kojoj je izraženo, navodi na određene sumnje lekara i upravo u skladu sa takvim sumnjama lekar donosi odluke povezane sa daljim zbrinjavanjem pacijenta.

Povećani limfni čvorovi i žlezde na vratu

Povećanje limfnih čvorova i povećanje limfnih žlezda na vratu, manifestuje se kroz pojavu kvrge na vratu, odnosno kroz pojavu više kvrga ili kvržica na vratu. Kvrga na vratu, može se opipati, pa čak i vizuelno primetiti ukoliko se pacijent precizno zagleda i ona ne predstavlja ništa drugo do manifestaciju povećanja žlezde na vratu.

Ono što je važno reći, jeste da su limfni čvorovi na vratu podeljeni u dve kategorije i to su prednji, odnosno anteriorni limfni čvorovi na vratu i zadnji, odnosno posteriorni limfni čvorovi na vratu.

Prednji limfni čvorovi na vratu, mogu biti plitki, odnosno površni i duboki i obuhvataju i submentalne kao i submaksilarne limfne čvorove koji su pozicionirani respektivno ispod brade i ispod vilice.

Na osnovu svog položaja, prednji limfni čvorovi na vratu, mogu biti tiroidni, paratrahealni, pretrahealni i prelaringealni. Tiroidni limfni čvorovi su oni koji su pozicionirani u neposrednoj blizini štitne žlezde, odnosno direktno iznad ključne kosti. Paratrahealni limfni čvorovi su pozicionirani neposredno oko bočnih strana dušnika koje se nazivaju traheje. Pretrahealni limfni čvorovi su pozicionirani neposredno ispred dušnika, dok su prelaringealni limfni čvorovi pozicionirani u području sredine i centra vrata (iza dušnika), kao i neposredno ispred govorne kutije i larinksa.

Zadnji limfni čvorovi na vratu, kao i prednji, mogu se definisati kao plitki ili kao duboki. Zadnji plitki limfni čvorovi su lateralni jugularni, zatim anteriorni jugularni i jugulo digrastični limfni čvorovi, dok su zadnji duboki limfni čvorovi jugulo omohioidni i supraklavikularni limfni čvorovi.

Zadnji limfni čvorovi, smešteni su na zadnjoj strani vrata.

Stanje u kojem je primećeno povećanje limfnih čvorova i povećanje žlezda na vratu, naziva se limfadenopatija vrata ili limfadenitis vrata.

Mogući uzroci limfadenitisa vrata su brojni i mogu biti potpuno bezazleni, ali i vrlo komplikovani i ozbiljni. Svi ti uzroci, mogu se podeliti na virusne, bakterijske, parazitske, gljivične i ostale:

Virusni uzroci:

– Prisustvo virusne prehlade,
– Prisustvo gripa,
– Prisustvo infektivne mononukleoze,
– Prisustvo infekcije virusom HIV-a,
– Prisustvo infekcije herpesom,
– Prisustvo boginja.

Bakterijski uzroci:

– Prisustvo tuberkuloze,
– Prisustvo sifilisa,
– Prisustvo infekcije stafilokokom,
– Prisustvo infekcije streptokokom,
– Prisustvo infekcije hlamidijom,
– Prisustvo neke seksualno prenosive bolesti u organizmu.

Parazitski uzroci:

– Prisustvo leišmanioze,
– Prisustvo toksoplazmoze.

Gljivični uzroci:

– Prisustvo histoplazmoze,
– Prisustvo kokcidiomikoze.

Ostali uzroci:

– Prisustvo upale limfnih čvorova na vratu,
– Prisustvo osetljivosti na pojedine vrste lekova,
– Prisustvo lupusa,
– Prisustvo reumatoidnog artritisa,
– Prisustvo skladištenja lipida (izraženog kroz oblik genetskog oboljenja),
– Prisustvo odbacivanja transplatacionog grafta,
– Prisustvo karcinoma.

Simptomi koji mogu pratiti prisustvo povećanih limfnih čvorova na vratu

Simptomi koji mogu pratiti prisustvo povećanih limfnih čvorova na vratu su:

– Povišena telesna temperatura,
– Prisustvo bola u grlu,
– Pojava herpesa na usnama,
– Nastanak bola pri blagom pritiskanju povećanih limfnih čvorova (limfne čvorove nikada ne smete grubo pritiskati),
– Pojava crvenila ili upale na koži u regiji u kojoj koža prekriva povećani limfni čvor,
– Noćno znojenje,
– Gubitak težine,
– Prisustvo otežanog gutanja.

Kada je vreme da se zabrinete?

Ukoliko vam se povećani limfni čvorovi na vratu i povećane limfne žlezde na vratu kontinuirano povećavaju, ukoliko u okviru povećanja pređu dužinu od 2 ipo centimetra i ukoliko postanu tvrdi na dodir, a čvrsto fiksirani pri pokušaju pomeranja, obavezno se što pre obratite lekaru. Pri takvim okolnistima, može značiti da su uzroci pojave povećanih limfnih čvorova i limfnih žlezda komplikovani i da bi mogli da se odnose čak i na prisustvo karcinoma u organizmu.

Povećani limfni čvorovi i povećane limfne žlezde ispod pazuha

Pojavu povećanih limfnih čvorova ili limfnih žlezda ispod pazuha, pacijenti uglavnom definišu kao pojavu kržice ispod pazuha. Ova pojava, neretko izaziva ogroman strah, posebno kod pripadnica nežnijeg pola, jer njeno prisustvo mnogi povezuju sa prisustvom karcinoma dojke ili prisustvom nekog drugog oblika karcinoma.

Međutim i na svu sreću, povećanje limfnih čvorova i žlezda ispod pazuha, ne mora nužno značiti da ste na putu do tako ozbiljne dijagnoze. U čak 80 procenata slučajeva kada se primeti povećanje limfnih čvorova ili limfnih žlezda u regiji pazuha, uzroci takve pojave nemaju veze sa prisustvom karcinoma.

Postoje čak i stanja koja uopšte nemaju veze sa povećanjem limfnih čvorova ili sa povećanjem limfnih žlezda u regiji pazuha, a koja se manifestuju kroz simptome identične (ili bar veoma slične) onima koji se manifestuju kada povećanje limfnih čvorova, odnosno povećanje limfnih žlezda u toj regiji zaista postoji. Jedno od takvih stanja jeste prisustvo urasle dlake ispod pazuha, koje se manifestuje kroz formiranje i prisustvo loptaste podkožne kvržice. Tako formirana kvržica, kada se dodirne izaziva utisak da je povećani limfni čvor ili povećana limfna žlezda.

Takođe, kada dođe do formiranja ciste u nekom od mlečnih kanala u unutrašnjosti dojke, u regiji pazuha se može pojaviti kvržica. Kvržica nastala iz pomenutog razloga, karakteristična je po tome što počinje da se formira obično dve nedelje pred početak menstrualnog ciklusa, zatim se postepeno povećava, da bi nakon perioda trajanja menstrualnog ciklusa počela da se smanjuje i konačno nestala.

Prisustvo fibroadenoma, a to je dobroćudna izraslina koja je mešavina vezivnog i žlezdastog tkiva, takođe se može poistovetiti sa povećanjem limfnih čvorova ili sa povećanjem limfnih žlezda u regiji pazuha.

Kada je reč o uzrocima koji doprinose stvarnom povećanju limfnih čvorova ili limfnih žlezda u regiji pazuha, oni se gotovo u potpunosti mogu poistovetiti sa uzrocima koji doprinose povećanju limfnih čvorova ili limfnih žlezda u regiji vrata. Naime, brojne bakterijske infekcije, virusne infekcije, kao i infekcije parazitske ili gljivične prirode, mogu izazvati povećanje limfnih čvorova i limfnih žlezda u regiji pazuha.

U 20 procenata slučajeva kada se primeti povećanje limfnih čvorova i limfnih žlezda u regiji pazuha, uzrok takve pojave su komplikovane i po život opasne bolesti kao što su rak limfnih čvorova ili karcinom dojke.

Ono po čemu možete prepoznati da li je reč o bezazlenom ili o komplikovanom uzroku pojave koja vas je zabrinula, jeste “ponašanje” kvržice prilikom dodira. Naime, ukoliko je kvržica ispod pazuha mekana, ukoliko se pri nežnom pokušaju pomeranja blago pomera i ukoliko ne traje duže od tri nedelje, budite gotovo sto procenata sigurni da uzrok njene pojave nije ništa komplikovano niti neizlečivo.

Ukoliko je kvržica tvrda, ukoliko ne može da se pomera pri nežnom pokušaju pomeranja, ukoliko ne prolazi duže od tri nedelje i ukoliko raste, potrebno je situaciju shvatiti ozbiljnije i posumnjati na moguće prisustvo karcinoma. Kod prisustva karcinoma, simptomi koji prate pojavu povećanih limfnih čvorova i povećanih limfnih žlezda u regiji pazuha su gubitak težine, pojava hroničnog umora, malaksalost i noćno znojenje.

Kako stvari ne bi ste prepuštali sličaju i kako ne bi ste postupali neodgovorno prema svom zdravlju, ukoliko primetite prisustvo bilo kakvog oblika kvržice ispod pazuha, svakako je najbolja i najpametnija odluka da se što pre obratite lekaru. Na taj način, najbolje i najsigurnije ćete odagnati sve svoje sumnje i bez nagađanja, bićete sto procenata sigurni u stanje svog zdravlja.

Povećani limfni čvorovi i žlezde na preponama

Kada primete povećanje limfnih čvorova ili povećane limfnih žlezda na preponama, ljudi takvu pojavu obično poistovete sa problemima reproduktivnog trakta.

Međutim, prava istina je da ova pojava može, ali i ne mora biti povezana sa problemima reproduktivnog trakta. Naime, prisustvo seksualno prenosivih polnih bolesti, kao što su različiti oblici bakterijskih ili virusnih infekcija (infekcija hlamidijom, gonorejom, sifilisom, genitalnim herpesom i slično) može uzrokovati pojavu povećanih limfnih čvorova i pojavu povećanih limfnih žlezda na preponama, ali a druge strane, limfni čvorovi na preponama i limfne žlezde na preponama se mogu povećati i usled uticaja faktora koji nisu usko povezani ili koji čak uopšte nisu povezani sa prisustvom seksualno prenosivih polnih bolesti.

Konkretno, do povećanja limfnih žlezda i limfnih čvorova u ovoj regiji, može doći i usled prisustva upalnih procesa ili infekcija u nekoj drugoj regiji tela koja nema veze sa genitalnom regijom. Zbog toga, ukoliko ste primetili takav vid promena na preponama, najbolje je da se obratite lekaru.

Ono što je takođe važno reći, a vezano je za pojavu povećanih limfnih čvorova i limfnih žlezda na preponama, jeste da se takva pojava može manifestovati na jednoj ili na obe prepone i da od toga da li je do manifestacije došlo na samo jednoj ili na obe prepone ne zavisi uzrok pojave.

Limfni čvorovi iza uha

Kao i u gotovo svim drugim regijama tela, na kojima su izražene jame ili prevoji i u regiji uha, tačnije u regiji iza uha, smešteni su limfni čvorovi i limfne žlezde. I u ovoj regiji, baš kao i u svim drugim regijama na telu u kojima su smešteni limfni čvorovi i limfne žlezde, može doći do njihovog povećanja i do manifestovanja simptoma koji takvu pojavu prate.

Do povećanja limfnih čvorova iza uha, najčešće dolazi usled prisustva sledećih faktora koji na to utiču:

– Usled prisustva zauški,
– Usled prisustva infekcije respiratornog trakta,
– Usled prisustva bolesti uha (kao što su upala slušnog nerva, otitis i slično),
– Usled prisustva infekcije u regiji grla ili usta,
– Usled prisustva izraženog karijesa na zubima,
– Usled prisustva problema sa sinusima,
– Usled prisustva zapaljenja sluznice nosa.

Simptomi koji najčešće prate povećanje limfnih čvorova i limfnih žlezda iza uha su:

– Nastupanje bola u grlu prilikom gutanja,
– Pojava crvenila u regiji iza ušiju,
– Nastupanje bola pri dodirivanju regije iza ušiju,
– Subjektivni osećaj toplote u regiji iza ušiju,
– Pojava opšte slabosti organizma,
– Povišena telesna temperatura

Ono što je važno naglasiti, jeste da se u slučaju pojave izraženog pulsiranja iza uha, koje se manifestuje uporedo sa prisustvom jakog bola i sa prisustvom povećanja limfnih čvorova i limfnih žlezda iz uha, treba hitno obratiti lekaru i upoznati ga sa prisustvom pomenutih simptoma. Takvo stanje, može ukazivati na to da postoji rizik od nastupanja infekcije krvi, koja je opasna po život.

Na koji način se pojava povećanih limfnih čvorova i povećanih limfnih žlezda leči?

Terapija kojoj je potrebno podvrgnuti se u cilju lečenja ovog problema, zavisi od precizno ustanovljenog, odnosno dijagnostikovanog uzroka nastanka problema. Sa izlečenjem bolesti koja je dovela do povećanja limfnih čvorova i do povećanja limfnih žlezda, dolazi i do njihovog vraćanja u prvobitno stanje, odnosno u prvobitne dimenzije.

Ukoliko je uzrok nastanka prisustvo nekakve infekcije, lečenje se sprovodi najčešće antibioticima. Ipak, ukoliko su uzroci ozbiljniji, pristupa se drugim, složenijim oblicima terapije.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: