Enbecin mast – upotreba, iskustva, rezultati i cena

Enbecin mast se koristi za lečenje bakterijskih infekcija i to najčešće u predelu očiju, kože i spoljnjeg dela uha.

Najčešće spoljašnje infekcije oka su: konjuktivitis, blefaritis, dakriocistitis i hordeolum (čmičak).

Konjuktivitis je zapaljenje konjuktive. To je tanko prozirno tkivo koje leži iznad belog dela oka i oblaže unutrašnjost kapaka.

Šta uzrokuje konjuktivitis?

Konjuktivitis ima niz različitih uzroka, uključujući:

  • viruse;
  • bakterije;
  • nadražujuće materije kao što su šamponi, prljavština, dim, hlor iz bazena;
  • alergije, kao što su ona na prašinu, polen ili posebna vrsta alergije koja utiče na one ljude koji nose ontaktna sočiva.

Konjuktivitis koji je izazvan nekim bakterijama i virusima, lako se širi od osobe do osobe, ali nije ozbiljan zdravstveni problem ako se odmah dijagnostikuje. Konjuktivitis kod novorođenčadi treba odmah prijaviti lekaru, jer to može biti infekcija koja ugrožava vid.

Blefaritis predstavlja upalu kapaka. Ovo zapaljenje se javlja kao posledica inficiranja bakterijom, u trenutku kada oslabi imuni sistem. Kod pacijenta sa blefaritisom se pri pregledu i brisu pronađe veliki broj bakterija na ivici kapka. Blefaritis se deli na prednji i zadnji. Prednji je onaj koji se pojavljuje na spoljnoj strani kapka, na mestu gde su nam trepavice. Zadnji ima veze sa neregularnim lučenjem žlezda koje su zadužene za sekreciju loja čime se podmazuje očna jabučica. Izvodni kanali ove žlezde se nalaze na unutrašnjoj strani kapka.

Dakriocistitis je infekcija ili zapaljenje suznog kanala (suzne kesice) koju obično prati blokada tj. zapušenje ovog kanala. Dakriocistitis može biti akutni ili hronični i kongenitalni ili stečen. Kada se desi dakriocistitis onda oko suzi, a može biti i pod konjuktivitisom. Ovo zapaljenje se vrlo često prenosi iz nosa, ređe iz oka. Inflamacija nastaje tako što se prvo dogodi opstrukcija suznih kanala, a potom bakterijska infekcija. Kod akutnog dakriocistitisa jedno oko suzi više nego inače, a pacijent oseća bol u unutrašnjem uglu. Primećuje se crvenilo i oko i predeo oko oka su naduveni i otečeni. Ako se prstom pritisne unutrašnji ugao oka, može se pojaviti žućkasti sekret. Kod hroničnog dakriocistitisa se suzenje oka ponavlja stalno. Unutar oka, tj. u uglu, primećuje se stalni otok koji ne boli, a pritiskanjem ugla oka dobijamo gnojav iscedak.

Hordeolum, u narodu poznatiji kao čmičak, je zapaljenje lojnih (Zeiss-ovih) žlezda, kao i modifikovanih znojnih (Moll-ovih) žlezda, koje je izazvano najčešće bakterijom stafilokokom. Čmičak može zahvatiti spoljašnji deo kapka i tada se zove Hordeolum externum, ili unutrašnji deo kapka, kada ga nazivamo Hordeolum internum.  Ova infekcija se najčešće dešava kada dodirujemo ili češamo oko nečistim prstima i noktima, pa uspemo da napravimo nevidljivu ogrebotinu na jednom od kapaka. Leziju potom napadne bakterija i stvori se čvorić koji podseća na bubuljicu ispunjenu gnojem. Ovaj čvorić može biti okružen otokom koji boli.

Sastav Enbecin masti

Enbecin mast za oči je lek koji se sastoji iz dva antibiotika baktericidnog tipa. Kombinovanjem neomicina i bacitracina, u ovoj masti, došlo se do odličnog rešenja za sve vrste blažih infekcija koje zahvataju delove sluzokože ili kože. Vrlo brzo nakon topikalne upotrebe masti, primećuje se povlačenje otoka, crvenila, ali i gnojnih upala.

loading...

U jednom gramu enbecin masti za oči imamo 3.3 mg neomicina i 500 internacionalnih jedinica bacitracina. Kao dodatna, pomoćna supstanca, dodat je i meki, beli parafin.

Kada otvorite tubicu, ugledaćete bledožutu, poluprovidnu mast u homogenom stanju.

Neomicin spada u grupu antibiotika pod imenom aminoglikozidi. Ovaj antibiotik reaguje na gram-negativne bakterije: Escherichia coli, Campylobacter, Moraxella, Listeria monocytogenes, Citrobacter, Klebsiella, Providencia, Serratia, Enterobacter spp., Pseudomonas aeruginosa i Staphylococcus spp. On se često kombinuje sa antibioticima koji deluju protiv gram-pozitivnih bakterija, pa je zato odličan u saradnji sa bacitracinom. Idealan je za lokalnu primenu, tačnije u očnim kapima i mastima, zatim u mastima za infekciju kože, ranice, sluzokože i spoljašnjeg dela uha. Za neomicin se ne može reći da je stalan, tj. da se na njega neće pojaviti rezistentnost. Upravo iz tog razloga ga farmaceuti kombinuju sa nekim drugim tipovima antibiotika. Neomicin se može mešati i sa antiinflamatornim lekovima, kao i sa lokalnim anesteticima. Čest je sastojak lekova za lečenje lokalnih infekcija u obliku masti i kapi.

Neomicin se može iskoristiti i za ublažavanje i izlečenje tegoba koje su izazvane bakterijama na koži. To mogu biti epidermodermalne piodermije (folikulitisi) i epidermalne piodermije (impetigo). Neomicin će sprečiti rasprostiranje infekcije, pogoršanje površinskih ranica, čireva, opekotina, kao i svih onih sekundarnih infekcija koje dolaze kao posledica već inficirane kože u slučajevima herpes zostera, herpes simpleksa i uboda insekata.

Bacitracin je takođe antibiotik, s tim što on deluje na gram-pozitivne bakterije. U gram-pozitivne bakterije spadaju streptokoke, klostridije, korinebakterije, anaerobne koke, neke stafilokoke, itd. Ovaj antibiotik je dobijen izolacijom iz kulture Bacillus subtilus. I on, kao i neomicin, najbolje deluje u saradnji sa još nekim baktericidima. Zbog toga je redovni sastojak različitih mešavina, krema i masti koje se prave za blokiranje infekcija oka, kože i to onih manjih razmera. Pored baktericidnog delovanja, on deluje i bakteriostatski, a sve u zavisnosti od nivoa osetljivosti određenih bakterija u susretu sa njim.

Mere opreza pri upotrebi Enbecin masti

S obzirom na to da ovu mast primenjujete lokalno nije moguće da se dogodi sistemska resorpcija. No, bez obzira na to, posavetujte se sa svojim lekarom, jer se može dogoditi da već uzimate neke druge lekove ili ste alergični na određene sastojke, pa će vam lekar odobriti sigurnu upotrebu ovog leka.

Ukoliko znate da ste preosetljivi na bacitracin ili neomicin, onda ne smete stavljati ovu mast. Isto to važi i za sve one pacijente koji znaju da su alergični na gentamicin, kanamicin i druge slične antibiotike.

Ako ste gluvi i vaše oštećenje je nervne prirode, onda bi upotreba Enbecin masti bila problematična.

Mast nemojte stavljati na veliku površinu kože, niti na velike čireve, rane, ulceracije.

Ovaj lek se koristi od 7 do 10 dana. Ukoliko ga koristite duže od navedenog vremena, dovodite sebe u opasnost da se inficirate nekim neosetljivim mikroorganizmima, kao što su gljivice ili bilo koji drugi mikroorganizmi koji su otporni i ne reaguju na ove antibiotike.

Ako imate infekciju na oku, mast Enbecin ćete mazati jednom do tri puta na dan i to vrlo tanak sloj masti.

Kada imate infekciju spoljašnjeg dela uha ili nekog dela na koži, doziranje je isto.

Enbecin mast se može koristiti i kao lek protiv sekundarnih bakterijskih infekcija kože nakon opekotina, rana i ogrebotina, potom egzulcerantnih tumora, ulceracija posle cirkulatorne infekcije, itd.

Cena Enbecin masti i gde kupiti?

Ovu mast možete pronaći u svim apotekama i cena joj ne prelazi 200 dinara ( u trenutku pisanja ovog teksta).

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: