Žute beonjače kod beba, dece i odraslih – uzrok, na šta ukazuju, lečenje

Žute beonjače kod beba. U prvih nekoliko nedelja roditeljstva može vam se činiti kao da se nalazite u nekom magnovenju. Ipak, postoji jedna stvar koje ćete se sigurno sećati, a to su oči vaše bebe. Mnogo godina kasnije, sećaćete se svakog detalja, lepe plave boje ili načina na koji vas gledaju ili vam se osmehuju.

Zbog svega toga, verovatno ćete brzo primetiti ako vaša beba ima žute beonjače. Da li postoji razlog za paniku? Zašto se kod beba javljaju žute beonjače i da li je to nešto o čemu treba povesti računa?

Ako je vaša beba novoređenče, njene žute beonjače su sigurno posledica žutice. Žutica se obično javlja između drugog i četvrtog dana života. Ona je uzrokovana stvaranjem bilirubina u krvi i veoma je čest slučaj da se pojavi odmah nakon rođenja, pa oko 60% beba pretrpi ovu pojavu.

Nezrela jetra novorođenčeta nije u stanju da isfiltrira sav bilirubin iz krvotoka, koji je žuto pigmentiran, pa dolazi do toga da koža i oči deteta poprime žućkastu boju. Kod većine beba se žutica javlja u blagom obliku i vrlo se lako tretira svetlosnom terapijom koja utiče na strukturu molekula bilirubina, koje beba izbacuje kroz urin i stolicu.

Kada vas otpuštaju iz porodilišta, beba se još jednom proverava u vezi sa žuticom, kao i na prvom pedijatrijskom pregledu koji vam lekar zakazuje.

Žutica može najviše da traje oko tri nedelje, a svi simptomi, nakon tog vremena nestaju.

Da li postoji neki ozbiljniji razlog za pojavu žutih beonjača? Još jedan mogući razlog je anemija srpastih ćelija. Ovu bolest karakteriše to da crvena krvna zrnca postaju oštra i poprimaju oblik polumeseca, umesto okruglog i fleksibilnog oblika. Kod anemije srpastih ćelija, crvena krvna zrnca se mogu zaglaviti u krvnim sudovima i mogu usporiti ili čak blokirati normalnu cirkulaciju, pa kiseonik ne uspeva da dopre do svih delova tela. Međutim, simptomi anemije srpastih ćelija se nikada ne pojavljuju pre četvrtog meseca života.

Trenutak kada primetitie da su beonjače vaše bebe požutele može delovati zastrašujuće, naročito kada znate da se mnogi problemi sa jetrom mogu povezati sa žutim beonjačama, na primer hepatitis C.

Ako je vaše dete preležalo žuticu, ali i dalje ima žute beonjače (u detinjstvu), onda to može biti znak da je u pitanju ozbiljno stanje. Tada se morate hitno obratiti lekaru. Žute beonjače su opasne naročito kada idu u kompletu sa umorom i dehidracijom.

loading...

Teški oblici žutice. Težak oblik žutice (kada su nivoi bilirubina vrlo visoki, preko 25 mg) koji nije blagovremeno lečen, može izazvati gluvoću, cerebralnu paralizu ili druge oblike moždanih oštećenja. U retkim slučajevima, žutica može biti znak da je u pitanju i neki drugi problem, kao na primer neka infekcija ili problem sa tiroidnom žlezdom.

Tipovi žutice

Najuobičajenije vrste žutice su:

Fiziološka (normalna) žutica. Većina novorođenčadi ima ovu blagu žuticu jer im jetra nije do kraja sazrela. Često se pojavljuje kod bebe starosti od dva do četiri dana i nestaje za jednu do dve nedelje.

Žutica kod prerano rođene dece. Ova vrsta žutice je uobičajena kod beba koje su se ranije rodile, jer njihovi organizmi nisu spremni da efikasno izlučuju bilirubin. Da bi se izbegle komplikacije, one će se tretirati čak i kad su njihovi nivoi bilirubina niži od onih kod beba koje su rođene na vreme sa normalnom žuticom.

Žutica zbog dojenja. Ova žutica može da se desi kada bebe koje majke doje ne dobijaju dovoljno mleka ili kada majka nema mleka. Ovaj problem nema veze sa majčinim mlekom, nego sa bebom koja ga ne uzima u dovoljnoj meri. Ako beba ima ovu vrstu žutice, važno je uključiti konsultanta za laktaciju i dojenje.

Žutica zbog majčinog mleka. U 1% do 2% novorođenčadi, žutica je uzrokovana supstancama u majčinom mleku koje mogu povećati nivo bilirubina. One mogu sprečiti izlučivanje bilirubina kroz crevni sistem. Ova vrst žutice započinje posle prva tri do pet dana i polako se poboljšava tokom tri do dvanaest nedelja.

Žute beonjače kod odraslih

Žutica može biti razlog pojave žutih beonjača i žute kože i kod odraslih. Žutica je medicinski izraz koji opisuje požutelu kožu i beonjače. Sama žutica nije bolest, ali je simptom nekoliko mogućih osnovnih bolesti. Žutica nastaje kada u vašem sistemu postoji preveliki nivo bilirubina. Bilirubin je žuti pigment koji se formira raspadom mrtvih crvenih krvnih zrnaca u jetri. U normalnom sistemu funkcionisanja, jetra se oslobađa bilirubina kroz stara crvena krvna zrnca.

Žutica može ukazivati na ozbiljan problem sa funkcijom vaših crvenih krvnih zrnaca, jetre, žučne kese ili pankreasa.

Pacijenti koji imaju žuticu obično imaju i žutu kožu i žute beonjače. Ako imaju samo žutu kožu, to može biti zbog preveliog unosa beta-karotena. Beta-karoten je antioksidans koji se nalazi u namirnicama poput šargarepe, tikvica, slatkog krompira. Međutim, višak ovog antioksidansa nije uzrok žutice.

Uzroci žutice kod odraslih

Stara crvena krvna zrnca putuju u jetru gde se razlažu. Bilirubin je žuti pigment koji nastaje raspadanjem starih crvenih krvnih zrnaca. Žutica se javlja kada jetra ne metaboliše bilirubin onako kako treba.

Vaša jetra može biti oštećena i nesposobna za izvođenje ovog procesa. Ponekad bilirubin jednostavno ne može da stigne do vašeg digestivnog trata, odakle bi se normalno uklonio kroz stolicu. U drugim slučajevima, možda postoji previše bilirubina koji pokušavaju ući u jetru ili previše crvenih krvnih zrnaca koji umiru istovremeno. Žutica kod odraslih je često indikativna za:

– zloupotrebu alkohola;

– infekciju jetre;

– rak jetre;

– cirozu jetre;

– kamenčiće u žučnoj kesi;

– hepatitis jetre;

– kancer pankreasa;

– parazite u jetri koji mogu blokirati izlučivanje bilirubina iz tela;

– poremećaje u krvi, kao što je hemolitička anemija;

– neželjene reakcije na lek kao što je acetaminofen.

Testovi i dijagnoza

Vaš lekar će najpre izvršiti testove krvi kako bi utvrdio uzrok žutice. Testom krvi se ne utvrđuje samo ukupna količina bilirubina, već se otkrivaju indikatori drugih bolesti, kao što je, na primer, hepatitis.

Lekar može koristiti i druge dijagnostičke testove, uključujući: testove funkcije jetre, kompletnu krvnu sliku, ultrazvuk, biopsiju jetre, itd.

Testovi funkcije jetre predstavljaju niz testova krvi uz pomoć kojih se mere nivoi određenih proteina i enzima koje jetra stvara kada je zdrava i kada je oštećena.

Kompletna krvna slika se radi da bi se videlo imate li bilo kakve dokaze hemolitičke anemije.

Ultrazvuk je obično okrenut ultrazvučnom snimanju abdominalne šupljine.

Biopsija jetre se radi kako bi se uzeli mali uzorci tkiva jetre i mikroskopski ispitivali.

Lečenje žutice

Sama žutica nije bolest, već je ona simptom nekoliko mogućih osnovnih bolesti. Vrsta lečenja koju vaš lekar preporučuje za žuticu zavisi od uzroka vaše žutice. Vaš lekar će tretirati uzrok žutice, a ne sam simptom.

Umerena žutica kod beba se obično tretira fototerapijom u bolnici ili u kući kako bi se uklonio višak bilirubina.

Svetlosni talasi koji se koriste u fototerapiji bivaju apsorbovani od strane kože i na taj način ulaze u krv. Svetlost pomaže telu bebe da bilirubine pretvori u otpatke koje će eliminisati. Česte zelene stolice su uobičajeni sporedni efekat ove terapije.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: