Hloramfenikol mast za oči i nos – upotreba, cena i iskustva

Hloramfenikol (Chloramphenicol) je antibiotik koji se na tržištu može naći u 3 forme i to u formi masti ili kreme, u formi tableta i u formi kapi. Ovaj antibiotik, primenjuje se u svrhu suzbijanja procesa razmnožavanja i u svrhu eliminisanja prisustva štetnih bakterija.

U zavisnosti od toga na kojoj su regiji kože ili sluzokože prisutne štetne bakterije, odnosno infekcija izazvana njihovim prisustvom zavisi da li je potrebno odlučiti se za primenu Hloramfenikola u formi masti ili Hloramfenikola u nekoj drugoj formi.

Kroz sadržaj ovog teksta baziraćemo se na informacije koje se tiču primene Hloramfenikol masti i to u svrhu delovanja na štetne bakterije koje su se razvile i prisutne su u očima ili u nosu.

Na koji način se Hloramfenikol mast upotrebljava?

Hloramfenikol mast, upotrebljava se u skladu sa preporukom lekara koja je direktno vezana za dijagnozu pacijenta, tačnije za vrstu bakterijske infekcije koja je razvijena i za razmere u kojim je ta infekcija razvijena. Preporuka lekara, razlikuje se pojedinačno u smislu određivanja doze, kao i u smislu određivanja učestalosti ponavljanja doze u kojoj se Hloramfenikol mast upotrebljava.

Najčešće, terapija lečenja infekcije koja je prisutna u regiji očiju, traje ukupno pet dana i period njenog trajanja nije preporučljivo skraćivati niti samoinicijativno, bez predhodne konsultacije sa lekarom produžavati.

hloramfenikol-mast-za-oci-i-nos-upotreba-cena-i-iskustva

Ukoliko se trajanje terapije skrati, može doći do vraćanja simptoma infekcije, čak i ukoliko su se oni predhodno prividno potpuno povukli. Sa druge strane, ukoliko se trajanje terapije produži, a lekar nije ustanovio preku potrebu za tim, može doći do pojave komplikacija, odnosno do kontraindikacija o kojima ćemo nešto kasnije otkriti više informacija.

Sprovođenje terapije Hloramfenikol mašću, sastoji se u apliciranju predviđene doze masti na regiju koja je zahvaćena infekcijom. Uobičajeno, u toku pet dana sprovođenja terapije, broj ponavljanja apliciranja ove masti na dnevnom nivou, menja se iz dana u dan.

Konkretnije, u prva dva dana trajanja terapije, Hloramfenikol mast je potrebno aplicirati na svaka 3 do 4 sata na regiju koja je zahvaćena infekcijom.

Dok je trećeg, četvrtog i petog dana trajanja terapije, učestalost apliciranja, dozvoljeno i čak preporučljivo prorediti, pa se mast umesto na svaka 3 do 4 sata aplicira 3 puta dnevno ili čak ređe, opet u zavisnosti od procene i preporuke lekara.

loading...

Doza, odnosno mera u kojoj je preporučeno aplicirati Hloramfenikol mast, izražava se u centimetrima istisnute masti i najčešća preporučena doza iznosi jedan centimetar.

Ukoliko se hloramfenikol mast koristi za terapiju lečenja infekcije u regiji očiju, postupak apliciranja masti treba da izgleda ovako:

Prvo što je potrebno, jeste da vam ruke budu savršeno čiste. Zatim, otvorite tubu Hloramfenikol masti i držite je u ruci, dok drugom rukom pažljivo zavrnete donji kapak. Kada ste zavrnuli donji kapak, takođe vrlo pažljivo, vrh tube prinesite što bliže jednom od karajeva ivice unutrašnjosti donjeg kapka. Iz te tačke, krećući se prema drugom kraju unutrašnje ivice donjeg kapka, polako istiskajte Hloramfenikol mast iz tube. Pritom, posebno vodite računa o tome da količina istisnute masti ne bude veća od jednog centimetra masti i da prilikom istiskanja masti ne dođe do povređivanja oka, odnosno do grebanja ivice donjeg kapka vrhom od tube masti.

Kada ste istisnuli dovoljnu količinu Hloramfenikol masti na površinu unutrašnje ivice donjeg kapka, polako pustite donji kapak da se vrati u prvobitan odnosno normalan položaj i nekoliko puta brzo trepnite kako bi se sadržaj masti pravilno rasporedio. Nakon toga, isti postupak ponovite i sa drugim okom, a potom zatvorite tubu Hloramfenikol masti i odložite je na sigurno mesto do narednog apliciranja. Razlozi zbog kojih je važno da tuba bude zatvorena između dva apliciranja, jesu da mast ne iscuri iz tube, da ostane sveža i da se spreči prodiranje nečistoća iz spoljašnje sredine u unutrašnjost tube.

Ukoliko se Hloramfenikol mast koristi za terapiju lečenja infekcije u regiji nosa, postupak apliciranja masti treba da izgleda ovako:

Ruke takođe treba da vam budu savršeno čiste. Zatim, otvorite tubu Hlomfenikol masti i na vrh malog prsta istisnite jedan centimetar masti. Zatim, mast sa prsta pažljivo prenesite što dublje u unutrašnjost nozdrve. Kada ste to uradili, postupak ponovite još jednom na identičan način, ovog puta nanoseći sadržaj masti u unutrašnjost druge nozdrve.

Kada ste naneli mast u obe nozdrve, tubu najpre zatvorite i odložite je na sigurno mesto do narednog apliciranja, a zatim pre nego što operete ruke pritiskanjem nosa između kažiprsta i palca razmažite mast po unutrašnjosti nozdrva. Pranje ruku nakon upotrebe masti je od velikog značaja jer ruke dolaze u kontakt sa područjem obuhvaćenim infekcijom i štetne bakterije se samim tim ukoliko ne operete ruke mogu preneti na druge ljude u vašem okruženju ili na druge regije na vašem telu.

Razlog zbog kojeg nije preporučljivo istiskanje Hloramfenikol masti direktno iz tube u unutrašnjost nozdrva, jeste to što tada nemate direktan uvid u količinu masti koju ste istisnuli i lako može doći do preteranog istiskanja.

Šta treba da uradite ukoliko ste upotrebili prekomernu dozu Hloramfenikol masti?

Ukoliko ste iz bilo kog razloga upotrebili dozu Hloramfenikol masti koja je veća od preporučene, pažljivo i što obilnije isperite mlakom vodom područje na koje ste aplicirali mast.

Ukoliko i nakon obilnog ispiranja i samim tim nakon uklanjanja viška Hloramfenikol masti ipak osetite bilo koji oblik iritacije područja koje ste tretirali, u što kraćem roku se obratite lekaru i od njega zatražite pomoć.

Šta treba da uradite ukoliko ste preskočili upotrebu Hloramfenikol masti?

Ukoliko ste iz bilo kog razloga preskočili upotrebu Hloramfenikol masti, prilikom pristupanja apliciranju naredne doze, ostanite pri preporučenoj, odnosno uobičajenoj dozi i nikako nemojte duplirati ili uopšte povećavati narednu dozu.

Ukoliko bi ste se odlučili na taj pogrešan korak i povećali dozu masti prilikom narednog apliciranja, ne bi ste nadoknadili predhodno preskočenu dozu, već bi ste otvorili mogućnost pojave kontraindikacija, odnosno mogućnost pojave komplikacija.

Koje su moguće kontraindikacije upotrebe Hloramfenikol masti?

Pre nego što sa vama podelimo informacije o tome koje su moguće kontraindikacije upotrebe hloramfenikol masti, želimo da vam ukažemo na stanja koja najčešće dovode do pojave rizika od nastanka kontraindikacija.

Naime, ovo su stanja koja dovode do pojave rizika od nastanka kontraindikacija nakon upotrebe Hloramfenikol masti:

– Prisustvo neke od bolesti krvi ili bolesti koštane srži koja je izražena kod vas lično ili za koju imate genetsku predispoziciju,
– Prisustvo ulceracija,
– Prisustvo alergije na Hloramfenikol mast ili na neki od njenih sastojaka,

Osim navedenih stanja, do pojave rizika od nastanka kontraindikacija nakon upotrebe Hloranfenikol masti, mogu dovesti i određene činjenice, kao što je činjenica da nosite kontaktna sočiva, činjenica da ste upotrebili prekomernu dozu masti, činjenica da ste Hloramfenikol mast koristili duže nego što je to bilo preporučeno od strane lekara ili činjenica da ste ovu mast koristili uporedo sa nekom drugom vrstom masti ili leka za lečenje bakterijske infekcije.

Ukoliko u vašem slučaju ne postoji prisustvo upravo navedenih stanja, odnosno činjenica, mogućnost ispoljavanja kontraindikacija je gotovo ravna nuli, jer je primena hloramfenikol masti u suštini potpuno bezbedna i ne podrazumeva dovođenje pacijenta u poseban rizik.

Preporuka za upotrebu Hloramfenikol masti, isključuje se jedino u periodu trudnoće i u periodu dojenja, jer medicina još uvek ne raspolaže potvrđenim informacijama o tome na koji način Hloramfenikol mast može uticati na plod, a poznato je da se iz organizma majke može preneti na plod putem krvi, odnosno na bebu putem mleka. Zato, najbolje je u periodu trudnoće i u periodu dojenja ne pristupati upotrebi Hloramfenikol masti.

Ovo su kontraindikacije koje se mogu javiti nakon upotrebe hloramfenikol masti:

– Pojava blagog do intezivno izraženog crvenila u regiji očiju,
– Prisustvo blagog do intezivnog svraba u regiji očiju ili nosa,
– Prisustvo blagog do intezivnog oticanja kapaka ili sluznice nosa,
– Prisustvo otežanog zarastanja rožnjače (ukoliko je reč o prisustvu ulceracija),
– Prisustvo potiskivanja koštane srži, usled čega dalje dolazi do pojave umora i do stvaranja sklonosti ka pojavi modrica.

Ukoliko Hloramfenikol mast upotrebljavate uporedo sa još nekom mašću ili lekom za lečenje bakterijske infekcije, kontraindikacije koje se javljaju izražene su kroz efekat neutralisanja dejstva oba leka, što dalje dovodi do stvaranja mogućnosti napredovanja infekcije.

Konkretan primer za to je kada pacijent uporedo koristi terapiju Hloramfenikol mašću i terapiju Kimotripsin kapima, pri čemu i mast i kapi gube dejstvo jer se sastojci koji su uključeni u njihov sastav međusobno neutrališu, odnosno jedan drugog poništavaju.

Hloramfenikol mast – iskustva nakon upotrebe

Hloramfenikol mast se veoma često koristi u terapiji lečenja najrazličitijih infekcija izazvanih prisustvom gram pozitivnih ili gram negativnih bakterija u određenoj regiji kao što su recimo regija očiju ili regija nosa.

Iskustva ljudi koji su imali prilike da budu podvrgnuti terapiji ovom mašću u gotovo 100 procenata primera su pozitivna, osim ukoliko se radi o primerima osoba kod kojih su prisutna neka od gore navedenih stanja ili činjenica koje su dovele do pojave kontraindikacija.

Terapiju Hloramfenikol mašću, najčešće je dovoljno sprovesti jednokratno, odnosno bez obaveze ponavljanja, jer je pet dana njenog trajanja sasvim dovoljno da dovede do potpunog izlečenja bakterijske infekcije i do eliminisanja mogućnosti njenog direktnog ponavljanja.

Hloramfenikol mast – cena i rok trajanja

Cena Hloramfenikol masti je oko 200 dinara i ovaj proizvod se može naći u svim apotekama.

Želimo da napomenemo još i to da je rok trajanja Hloramfenikol masti 4 godine (tačan rok je utisnut na tubi) i da se mast treba upotrebiti u roku 28 dana od trenutka prvog otvaranja tube. Ukoliko se u tom periodu mast ne upotrebi, odnosno ne potroši, gubi prvobitna svojstva i postaje neupotrebljiva.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: