Crvenilo i upala oka – simptomi, uzrok i lečenje

Postoji zaista mnogo različitih uzroka koji mogu dovesti do pojave crvenila oka (ili očiju). Veoma često, crvenilo oka nastaje kao posledica trenutne i potpuno bezopasne iritacije oka, kao što je iritacija usled izloženosti očiju duvanskom dimu, iritacija usled izloženosti vetru, iritacija usled upadanja trepavice ili čestice prašine u oko i slično.

Međutim i na žalost neretko, crvenilo oka može biti izraženo i kao posledica prisustva upale oka. Postoji više vrsta upale oka i one se međusobno mogu razlikovati prema uzroku nastanka.

Konkretno, upale oka mogu biti alergijskog, bakterijskog ili virusnog porekla. U zavisnosti od vrste uzroka upale oka, razlikuju se i simptomi koji prate crvenilo oka, kao i metode lečenja kojima je potrebno pristupiti u cilju eliminisanja crvenila oka i u cilju eliminisanja drugih simptoma koji prate crvenilo oka.

Simptomi crvenila oka

Crvenilo oka predstavlja stanje koje je izraženo kroz prisustvo iritiranih i oteklih kapilara u samom oku, kao i u regiji oka (na donjem i na gornjem očnom kapku).

Međutim, crvenilo oka je uvek praćeno i brojnim drugim simptomima kao što su sledeći simptomi:

– Prisustvo blagog do intenzivnog svraba koji se javlja u regije jednog ili oba oka,

– Prisustvo osećaja peckanja u oku ili u oba oka,

– Prisustvo bola u oku ili u oba oka (bol u očima, uglavnom je prisutan ukoliko je crvenilo izazvano prisustvom bakterijske ili virusne upale oka, ali se takođe može javiti i ukoliko je uzrok crvenila oka neki teži oblik iritacije, ukoliko su oči recimo došle u kontakt sa većom količinom prašine ili ukoliko su oči premorene usled dugotrajnog, odnosno višesatnog naprezanja, čitanja, pisanja ili gledanja u monitor),

– Prisustvo suzenja očiju (ukoliko suzenje očiju traje više od jednog dana, to je znak da nije u pitanju prisustvo prolazne iritacije oka, već da se radi o prisustvu bakterijske ili virusne upale oka),

loading...

– Prisustvo otečenosti kapaka (najčešće otiču gornji kapci),

– Prisustvo osetljivosti oka na izloženost delovanju jače svetlosti (pogotovo sunčeve svetlosti).

Uzroci crvenila oka

Kao što smo donekle nagovestili u samom uvodnom delu teksta, uzroci crvenila oka, mogu biti povezani sa prolaznim i potpuno bezopasnim iritacijama oka, ali i sa prisustvom alergijskih, bakterijskih ili virusnih upala oka.

Konkretno, ovo su svi mogući uzroci nastanka crvenila oka:

– Intenzivan zamor očiju,

– Izloženost očiju delovanju duvanskog dima,

– Prisustvo stranog tela u oku (to može biti trepavica, prašina, ili neko drugo strano telo),

– Izloženost očiju delovanju jakog vetra,

– Izloženost očiju delovanju jake sunčeve svetlosti,

– Izloženost očiju delovanju hemijskih supstanci (do takvog oblika delovanja, može doći ukoliko u unutrašnjost oka dospe sadržaj šampona, pudera, kreme za negu kože lica ili nekog sličnog preparata),

– Česta upotreba kapi za oči,

– Nošenje kontaktnih sočiva,

– Prisustvo očnog neuritisa (to je upala očnog živca),

– Prisustvo alergijske reakcije (različiti oblici alergijskih reakcija, kao što su alergija na prašinu, alergija na polen, alergija na grinje ili alergija na životinjsku dlaku, mogu izazvati crvenilo oka, odnosno crvenilo očiju),

– Prisustvo upale grla,

– Prisustvo upale nosne sluznice,

– Prisustvo upale sinusa,

– Prisustvo povišene telesne temperature (bez obzira koji je konkretno uzrok doveo do prisustva povišene telesne temperature, telesna temperatura može dovesti do crvenila oka, odnosno očiju),

– Prisustvo intenzivno izraženog kašlja,

– Prisustvo nedovoljne vlažnosti oka,

– Prisustvo povrede oka (bilo da je reč o udarcu u oko ili o grebanju rožnjače),

– Prisustvo akutnog oblika glaukoma (očnog pritiska),

– Prisustvo čira na rožnjači,

– Prisustvo blefaritisa (to je upala koja zahvata folikule trepavica),

– Prisustvo uveitisa (to je upala uvee, a uvea je opna očne jabučice),

– Prisustvo konjuktivitisa,

– Prisustvo očnog sifilisa (reč je o virusnom obliku upale, tačnije o virusnoj i samim tim zaraznoj infekciji oka),

– Prisusvo poremećaja vida (usled poremećaja vida, dolazi do konstantnog naprezanja očiju i jedan od simptoma koji se mogu manifestovati u okviru takvih okolnosti, jeste crvenilo oka),

– Prisustvo subkonjunktivalnog krvarenja (reč je o krvarenju koje nastaje usled pucanja tankih krvnih sudova kojima je protkana membrana koja se nalazi na površini beonjače. Do pojave subkonjunktivalnog krvarenja može doći usled prisustva dijabetesa, usled prisustva povišenog krvnog pritiska, ali i u toku kašljanja, kijanja, povraćanja ili nekog drugog oblika naprezanja).

Kada je vreme da se obratite lekaru?

U većini slučajeva, tačnije onda kada je uzrok crvenila oka prolazna i bezopasna iritacija, crvenilo oka, kao i svi gore navedeni simptomi koji prate takvo stanje, nestaju spontano i to za veoma kratak vremenski period, koji može trajati svega nekoliko minuta, do eventualno nekoliko sati ili najduže jedan dan.

Činjenicu da će crvenilo oka, kao i svi pridruženi simptomi nestati spontano, možete definisati na osnovu toga što ćete primetiti da se crvenilo iz minuta u minut ili iz sata u sat sve više smanjuje i da isto tako pridruženi simptomi postaju izraženi kroz sve blaži intenzitet. Međutim, ukoliko se desi suprotno i ukoliko primetite da umesto da se smanjuje crvenilo oka postaje sve više izraženo i da su paralelno sve izraženiji i drugi, pridruženi simptomi i ukoliko takvo stanje traje duže od jednog dana (duže od 24 sata), to je znak da treba da se obratite lekaru.

Razlog da se obratite lekaru, treba da prepoznate i ukoliko dođe do manifestacije simptoma koje u predhodnom delu teksta nismo naveli, a koji mogu ukazivati, tačnije koji ukazuju na prisustvo ozbiljnijih uzroka koji su doveli do nastanka crvenila oka.

Takvi simptomi su sledeći:

– Pojava sekreta u jednom ili u oba oka (ukoliko primetite ovaj simptom, sasvim je izvesno da je uzrok crvenila oka prisustvo neke bakterijske ili virusne upale oka, tačnije očne infekcije koja zahteva hitno lečenje),

– Prisustvo osetljivosti očiju na svetlost koja je izražena do te mere da refleksivno sužavate pogled ili žmurite i pri najmanjem uticaju svetlosti,

– Prisustvo bola u dubini oka (to je simptom koji najčešće ukazuje na prisustvo glaukoma, odnosno povišenog očnog pritiska),

– Prisustvo mučnine,

– Prisustvo povraćanja,

– Prisustvo zamućenosti koja se stvara u okviru vizuelnog opažanja,

– Prisustvo linika, iskri ili belih prstenova (oreola) koji se javljaju prilikom vizuelnog opažanja (pacijenti ovu pojavu opisuju kao “linije pred očima”, kao “iskre pred očima” ili kao “krugove pred očima).

Lečenje crvenila oka

Lečenje crvenila oka, u ogromnoj meri zavisi od uzroka koji doveo do izraženosti takvog stanja.

Ukoliko je crvenilo oka izraženo kao posledica prisustva neke prolazne i bezopasne iritacije, simptomi će se kao što smo to predhodno opisali najčešće izgubiti spontano i bez potrebe za uključivanjem bilo kog oblika konvencionalne terapije (terapije medikamentima).

U prisustvu takvih okolnosti, jedino što je potrebno, jeste odmoriti oči (žmureti oko pola sata) i eventualno upotrebiti obloge koje će ubrzati proces oporavka očiju od iritacije.

Obloge, možete napraviti tako što ćete skuvati čaj od žalfije ili čaj od kamilice, ohladiti ga i njime natopiti vatene tufere, a zatim ih iscediti i staviti na zatvorene oči (ukoliko vam vateni tuferi nisu pri ruci, možete upotrebiti čak i same filter kesice čaja, koje je potrebno samo da iscedite i potom ih takođe stavite na zatvorene oči). Ovakve obloge, dovoljno je da držite oko 15 minuta na oku ili na očima, a neće vam škoditi ni ukoliko ih budete držali duže.

Ukoliko se crvenilo oka javilo kao posledica zamora očiju ili kao posledica nedovoljne vlažnosti očiju, pomoći će vam ukoliko upotrebite veštačke suze u kapima. Veštačke suze u kapima, pomoći će vam i ukoliko je crvenilo oka nastalo usled prisustva alergijske reakcije. Ono što takođe možete upotrebiti u cilju lečenja crvenila oka koje je nastalo kao posledica prisustva alergijske reakcije, jesu kapi za oči koje pripadaju grupi antihistaminika. Antihistaminici, kao što su “Optivar”, “Livostin” ili “Zaditor”. Već nakon nekoliko minuta od upotrebe takvih kapi, osetićete poboljšanje i moći ćete da konstatujete ne samo smanjenje izraženosti crvenila oka, već i smanjenje izraženosti drugih simptoma kao što su svrab u očima, peckanje očiju i suzenje očiju. Naravno, ukoliko je crvenilo oka nastalo kao posledica prisustva alergijske reakcije (bez obzira koji konkretno alergen je tome doprineo), pobrinite se da se udaljite sa mesta, tačnije iz prostora koji predstavlja izvor alergena.

Ukoliko je crvenilo oka nastalo kao posledica delovanja neke hemijske supstance na oko (šampona, pudera, kreme za negu kože lica ili nekog drugog preparata), ono što je neophodno da uradite, jeste da oko (ili oba oka) temeljno isperete sa što većom količinom hladne vode. Ukoliko je površina oka došla u direktan kontakt sa nekom jačom hemijskom supstancom, nakon ispiranja oka hladnom vodom, obavezno se obratite lekaru.

Ako je crvenilo oka izraženo kao posledica nekog ozbiljnijeg stanja, kao što je recimo prisustvo bakterijske infekcije ili prisustvo virusne infekcije, ponovićemo još jednom, neophodno je da se što hitnije obratite lekaru i da od njega zatražite pružanje adekvatne medicinske pomoći.

S obzirom da postoji dosta različitih oblika bakterijskih, kao i virusnih infekcija u okviru kojih se kao jedan od simptoma može javiti crvenilo oka, lekar će kako bi bio u mogućnosti da vam ukaže adekvatnu medicinsku pomoć, najpre morati da odredi vrstu infekcije.

Naime, bakterijske infekcije, ne mogu se lečiti istom terapijom kao virusne infekcije, a pritom, simptomi te dve različite vrste infekcija, neretko mogu biti gotovo identični.

Baš zato, neophodno je sprovesti ne samo klinički pregled oka, već i laboratorijsku analizu u okviru koje će predmet analize biti očni bris.

Kada rezultati laboratorisjke analize očnog brisa jasno i nedvosmisleno pokažu o kom tačno obliku infekcije se radi i šta je tačno uzrok crvenila oka, tek tada se može pristupiti određivanju terapije.

U cilju lečenja crvenila oka koje je izraženo kao posledica bakterijske infekcije, najčešće se koriste kapi ili masti za oči koje pripadaju grupi antibiotika. Takve kapi ili masti za oči, mogu biti recimo “Tobradex” ili “Neodexacin” (ovi antibiotici, dostupni su i u formi kapi i u formi masti).

U cilju lečenja crvenila oka koje je izraženo kao posledica virusne infekcije, najčešće se koriste kapi ili masti za oči koje pripadaju grupi antivirusnih medikamenata. Jedan od takvih medikamenata su recimo “Aktypol” kapi za oči.

Dozu pomenutih ili drugih vrsta medikamenata, kao i učestalost i trajnost njihove upotrebe, potrebno je da odredi isključivo lekar.

Ono što možete od svog lekara da zahtevate da uradi, u cilju ubrzavanja i olakšavanja procesa lečenja vaših očiju, jeste da vam oči ispere fiziološkim rastvorom. Mnogi lekari, ovaj postupak će vam i sami predložiti. Nakon ispiranja očiju fiziološkim rastvorom (važno je napomenuti da taj proces traje kratko), već kroz nekoliko minuta ćete se osećati bolje, manje ćete osećati svrab, peckanje i sve druge simptome koji su izraženi udruženo sa crvenilom oka.

Ukoliko su bakterijska ili virusna infekcija uzrok crvenila vašeg oka, ono što je neophodno da znate, jeste da treba da izbegavate da trljate ili da uopšte dodirujete oči i da treba što češće da perete ruke, posebno nakon kontakta sa regijom očiju. U protivnom, mogli bi ste infekciju da prenesete na ljude oko sebe, a to vam sigurno nije cilj.

Ovaj savet, posebno imajte na umu ukoliko se u vašoj neposrednoj blizini nalaze bebe, deca, stare osobe ili osobe sa oslabljenim imunitetom, jer se na njih svaki oblik infekcije pa samim tim i očna infekcija izuzetno brzo i lako može preneti.

Sponzorisano:

loading...
Loading...

Još zanimljivog sadržaja: